Směrovka u větroně s křidélky

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
Raketak

#16 Příspěvek od Raketak »

lubo1 píše:2/ Pri zátačke smerovkou máličko pritiahneš aj smerovku a ak je to v náklone, potom smerovku už môžeš pustiť - skúšaj to aspoň v 50 m...

Tomuto nějak nerozumím....

Nemělo být: Při zatáčce směrovkou maličko přitáhneš i výškovku...
Accipiter Badius + tuning s Roton 100W
Easy Fly, Gemini, Proxima II
Abu
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Abu »

Hrome, tady se to rozjelo. A to mi jeste Vigo vynadal na ICQ, ze jsem na nej zly....

Libore - Dat to do ruky nekomu, kdo na zkusenosti s vetronema je velice dobra rada, muze ti to usetrit spoustu zklamani, casu a lepidla.
Ten text do M.Vagnera je opravdu tezko stravitelny, nabity informacemi, ale rozhodne to neni nejaky blabol. Stoji za to si to precist vickrat a zamyslet se nad tim.
A porad mi neni uplne jasne, proc trvas na tom aby to zatacelo JEN na smerovku? Snad neni problem litat zatacky tak, ze naklonim model kridylkama, pak ridim smerovkou a vyskovkou prulet zatackou a nakonci dam kontra kridylkama abych srovnal naklon. Takhle to jde i s uplne jednoduchou RC soupravou bez mixu. Skutecny vetrone se taky tak nejak ridej.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od lubo1 »

Raketak píše:
lubo1 píše:2/ Pri zátačke smerovkou máličko pritiahneš aj smerovku a ak je to v náklone, potom smerovku už môžeš pustiť - skúšaj to aspoň v 50 m...

Tomuto nějak nerozumím....

Nemělo být: Při zatáčce směrovkou maličko přitáhneš i výškovku...

Ano
http://lubo111.rajce.idnes.cz
Abu
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Abu »

Vigo píše:1) Napsal jsem že já bych to řešil mixem křidélka směrovka a to proto že upáčkovat to mám problém. Na škodu to nebude.

Ale mixovat to tak, ze master je smerovka a slave kridylka je podle me znacne nestandartni reseni. Navic to ani jeho TX neumi. Opravdu je podle me nejlepsi se to naucit delat rukama, ridit v zatacce kridylkama i smerovkou.

Vigo píše:2) ale model s těžištěm více vzadu má při stejném nastavení výškovky tendenci více zvedat čumák (nemluvím o dive testu). Letí tedy jakoby byl více natažený. Z tohoto stavu pokud se přežene pak vyjde horší pronikavost proti větru.

Stejne nastaveni vyskovky - to je prave ta chyba!! Kdyz posunu teziste dozadu, musim vyskovku potlacit (nebo nejak jinak zmensit uhel serizeni), protoze jinak model poleti opravdu pretazeny, se vsemi negativnimi dusledky (zvedani cumaku, zastavovani ve vzduchu, padani,...)
Samozrejme se to s tim tezistem dozadu nesmi prehanet, pak uz je model prilis citlivy a nestabilni. Chce to zkouset, co nejvic komu vyhovuje.
Ale vzdy plati - kdyz posunu teziste, mel bych i zmenit uhel (pro prvni pokusy staci pretrimovat neutral vyskovky)

PS. za vykrik "blbost" se omlouvam, precejen ses o hlavu vetsi.... :D
PH

#20 Příspěvek od PH »

Se směrovkou když začne padat po křídle, tak bych řek, že je letadlo nestabilní a zkusil bych posunout těžiště trochu dopředu. Dál bych překontroloval
geometrii křídla jako celku, na rovné ploše podložit křídla jemně a odměřit vzdálenost odtokovky u konců křídel, vzdálenost by měla být stejná a to samé u náběžky, aby nebylo zkroucené křídlo. Pokud padá po křídle i s křidélky, zvětšit diferenciaci křidélek t.zn. dolů méně, nahoru více. Prodlužovat směrovku dozadu bych vůbec nedoporučoval, protože směrovka má větší účinnost štíhlejší a vyšší. Také je možnost, že létáš na minimální rychlosti a pád po křídle je pak při přechodu do zatáčky nečekaný a nezvratný. Správné zatáčení (směrovkou) je uvést model do zatáčky a když začne zatáčet, zmenšit výchylku směrovky a současně jemně přitahovat výškovku (dokončit zatáčku výškovkou). Samozřejmé je, že směrovka má daleko pomalejší reakce než křidélka a podle rychlosti se projevuje určitá prodleva. Asi těžko u tohoto modelu půjdou nastavit na konci křídla negativy, ale možná bych zkusil malinko přizvednou obě křidélka o 1-2 mm. (falešné negativy). To jsem se zase vypovídal, ale držím palce. :wink:
Když je termika, lítaj i vrata od stodoly. PH
PH

#21 Příspěvek od PH »

Než jsem dopsal, ABU už dal další příspěvek a stopro pravdivý. Pokládám za samozřejmé, když pohnu těžištěm, musím přetrimovat výškovku.
libor2009

#22 Příspěvek od libor2009 »

Mňo...tak asi už pomalu začínám mít jasno.
Samozřejmě , že po změně těžiště přetrimovávám model tak, aby letěl a tzv se nehoupal, měl dostatek rychlosti a stability.
Už asi začínám chápat, že bez lehké směrovky to nepůjde . Mixovat nic nemohu, tak to budu muset "ukroutit" kniply sám :? Jeden obrat a křidélka, směrovka,výškovka, křidélka. Děs.... tohle jestli se kdy naučím! Také jsem potřeboval vědět, že některé modely jsou na SOP tupější a reakce nejsou tak rychlé jako u křidélek. Já tohle nevěděl. S Aarcusem jsem zkoušel létat jen s výškovkou a směrovkou. Šlo to, ale lítalo mi to v zatáčce nahoru dolů a se zpožděním. Srovnat křídlo? Možná upravit výchylky...diference opět nemohu.Na spodní straně křídla je servo s táhlem, tak křídlo nejde položit celou plochou. Je to materiál Arcel, něco jako EPP a to asi žádné zázraky nebudou. Zkusím vyhlédnout lepší bezvětrné počasí a to by byl čert, abych ho létat nenaučil! :lol:
Díky všem za rady a už se kluci nehádejte! :wink:
Abu
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Abu »

Vzdyt my se nehadame, to je jen "vzrusena debata". :wink:
Pri hadce padaji uplne jina slova....
PH

#24 Příspěvek od PH »

Zkontrolovat křídlo můžeš u sestaveného celého letadla a odměřit vzdálenosti k podlaze na koncích křídel. Letadlo podepřít do vodorovné polohy na spodku křídla kousek od trupu. Takto nejrychleji zjistíš, zda není křídlo zkroucené. Např. naměřím na náběžce u koci křídla 150 mm a na druhé polovině u náběžky taky musím mít 150 mm. Když měřím vzdálenosti u odtokové části křídla, měl bych naměřit stejnou vzdálenost. Pokud na odtokové části nejsou stejné vzdálenosti, jsou poloviny křídla zkroucené. Snad je to jasné :?: .
libor2009

#25 Příspěvek od libor2009 »

A když zjistím, že je křídlo zkroucené, jak ho vyrovnám? Jedná se o EPP. 8O
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Vigo »

Hele Junior se mi taky jen směrovkou točil, točil až jakoby spadl do zatáčky. Kombinuj i křidélka a pokud to nezvládneš tak zatím létej jen křidélka (EDIT). Až perfektně doladíš těžiště a ovládneš letadlo tak můžeš trénovat kombinaci směrovky.

Letadlo je to od známého výrobce a pochybuji že by byl špatně úhel křídla a nebo výškovky. Pokud to není viditelně zkroucené jak vrtule, tak lítej a na nějaké rovnání nebo podkládání zapomeň.

/OT: S Abuem se nehádáme a jistě si to vysvětlíme na letišti :idea:
Naposledy upravil(a) Vigo dne stř 03.06.2009 14:24, celkem upraveno 1 x.
PH

#27 Příspěvek od PH »

Ano, důležité je létat a létat a méně a méně padat. To padání občas bolí.
Pro svůj klid bych tu geometrii trošku zkouknul.
were
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od were »

Abu píše:Opravdu je podle me nejlepsi se to naucit delat rukama, ridit v zatacce kridylkama i smerovkou.

Tady bych jen Abua doplnil - to co pise je samozrejme pravda, a plati to pro vsechny prilezitosti s jednou vyjimkou - hlavni smysl mixu u vetrone spociva podle me v tom, ze se naladi tak, aby vetron dovedl pokud mozno sam zaletnout plochou zatacku s minimem opadani na pohyb jen jednoho kniplu, standartne kridylek (smerovka jako master je nejen nestandartni, ale prijde mi i neprakticka), protoze kdyz je ero videt jen jako maly pixel vysoko nad hlavou tak se zacatky pomoci rucniho ovladani vsech os letaji dost spatne, je lepsi kdyz ero umi zaletet zatacku a krouzit v termice co nejvic samo. Jinak ja osobne to letam tak, ze ke kridelkum primichavam smerovku (vetsinou 100%), eventuelne se da i pridat malinko vyskovky a tenhle mix mam na vypinaci a zapinam ho jen kdyz rucni prace uz neni idealni kvuli tomu ze ero je moc vysoko, jinak na start, pristani a litani s dobrou citelnosti polohu modelu mi prijde rucni prace lepsi a hlavne o tom to litani je :D Stejne tak mam bna vypinaci i jedne termicke potvory i mix klapek do kridelek - na letani na svahu se to hodi, na vystredeni v termice mi prijde ze to az tak nepotrebuju a jenom to zbytecne brzdi. Samozrejme netvrdim ze to mam spravne, jenom k cemu jsem zatim dospel. Obecne bych ale na modelu nerad mel nejaky pomocny mix pro lepsi zataceni, ktery by nesel vypnout - obzvlast kdybych lital nejaky vetron co umi jak akrobacii tak termiku. To by mi pak prislo nejlepsi resit to primo letovym rezimem ktery by pro akrobacii mel vsechny mixy vypnute a jinak nastavene vychylky.
Omlouvam se jestli jsem uz moc OT, ja kdyz vidim vasnivou diskusi tak me to vzdycky strhne :D
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
libor2009

#29 Příspěvek od libor2009 »

Také bych rád mixoval....ale já mohu mixovat jen jahody s cukrem a troškou rumu. To jsou pak zatáčky! :lol: Ale jednou, až budu velký, tak si koupím pořádné rádio a to se pak budou dít věci! 8)
were
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od were »

Vidis, treba zrovna tenhle mix moje radio neumi :( A jak by se v lete nekde na kopci hodil :D
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“