Směrovka u větroně s křidélky

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
čáp

#31 Příspěvek od čáp »

libor2009 píše:Výchylky SOP jsou minimálně 30 °neměřil jsem to. Servo je super Hitec 82MG .Nalétl jsem v malé výšce nad hlavu a jasně jsem viděl SOP vychýlenou do krajní polohy. Pak jsem měl co dělat, abych vybral pád po křídle. Možná jsem ji držel moc dlouho, nebo jsem přidal málo VOP. Kurňa, to je tak citlivé, že nevím, nevím, jestli to kdy zvládnu?! 8O

Jestli ti padá éro po křídle, tak ho vlastně uvádíš do vývrtky, tzn., že to "dojíš" na pádovce. To je častá chyba začátečníků. Aby letadlo reagovalo na směrovku potřebuje rychlost větší, než aby reagovalo na křidýlka. Zkus prostě lítat rychlejc. Je to bezpečnější. A výchylku tam drž dokud to nezatočí. Každopádně je nesmyls řídit éro s křidýlkama jen směrovkou. Jak už zde padlo, kormidla je třeba používat všechny, takže:
1. letím dostatečně rychle - raději víc, než míň
2. naklonim éro křidýlkama a současně přidám směrovku
3. pokud letím ostřejší zatáčku mírně přitáhnu
Abu
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Abu »

Jahody se slehackou mi namixovala dceruska v nedeli odpoledne ke kave. Na rum sice bohuzel zapomnela, ale i tak jsem si pochutnal :D

Were - naprosto souhlasim a mam to taky velice podobne. U "velkyho vetrone" mam prepinac "termika - akrobacie", a ten prave zapina bud mix krid.-smer. (termika) nebo mix vysk.-klapky. a krid.-klapky pro vetsi obratnost.
Ale kdyz radio nema mixy, tak se holt musi "mixovat" rucne. Neni to tak hrozne, proste dam obe packy doleva a pak jednu vratim... :wink:
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
lubosse

#33 Příspěvek od lubosse »

Mam ARCUS od Robbe. Je pravda, ze na tu smerovku
nereaguje moc dobre. Ja som to vyriesil tak, ze som
ju zvacsil asi raz tak ako bola povodna a nemam ziadny
problem. :D Podobnu upravu som urobil aj na FILIP400.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od lubo1 »

lubosse píše::D Podobnu upravu som urobil aj na FILIP400.

Vidíš, zrovna u Filipa by som smerovku nezvečsoval - príde mi dostatočná
viď moje FILIPINY http://galerie.rcserver.cz/photoView.ph ... r=7&amode=
no a u tohoto bez krídelok http://galerie.rcserver.cz/index.php?ac ... e=&id=1102
to môžem skutočne točiť okolo krídla
http://lubo111.rajce.idnes.cz
libor2009

#35 Příspěvek od libor2009 »

Posunu těžiště dopředu, natavím trim výškovky na vyšší dopřednou rychlost. Zvětšovat směrovku zatím nebudu, ale možná to zkusím.
...a budu trénovat zatáčky.
Děkuji všem za cenné rady ! Když budete potřebovat roztřískat nějaké letadlo, tak se na mne můžete kdykoliv s důvěrou obrátit! :lol:
were
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od were »

Abu píše:Ale kdyz radio nema mixy, tak se holt musi "mixovat" rucne. Neni to tak hrozne, proste dam obe packy doleva a pak jednu vratim... :wink:

Presne tak, o tom to litani taky je :D Neni nad poctivou rucni praci a ten pocit uspokojeni z krasne odletnute zatacky :D
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
Raketak

#37 Příspěvek od Raketak »

Omlouvám se za OT, ale nemůžu si pomoct...
Tohle vlákno vypadalo tak jak má a člověk se dozvěděl něco užitečného...na rozdíl od jiných....jen více podobných příspěvků...
Díky všem zúčastněným.
Accipiter Badius + tuning s Roton 100W
Easy Fly, Gemini, Proxima II
Abu
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od Abu »

Mozna proto, ze si ho zatim nevsimli nekteri jisti zdejsi uzivatele.
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Marek71 »

Ja s Relaxom lietam zatáčku tak, že krídelkami mierne nakloním a potom zaberiem za smerovku. Smerovku držím tak, aby to zatáčalo podľa potreby a prípadný náklon korigujem krídelkami. Na konci zatáčky smerovku pustím a náklon vyrovnám krídelkami. Samozrejme akje zatáčka ostrejšia (s Relaxom táto situácia takmer nenastane), tak aj trochu pritiahnem výškovku.

Idem na to viac-menej metódou pokus-omyl a cieľom je zaletieť pokiaľ možno plochú zatáčku, aby som čo najmenej vytratil výšku.
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
Abu
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od Abu »

Kdyz je komin/bublina mala, tak je i v termice potreba obcas tocit trochu prudsi zatacky s vetsim naklonem. A smozrejme pri tom musis letet rychleji, aby to nespadlo. Je umeni rozhodnout se, jestli se ti takovy stoupak vyplati krkolomne vylizovat nebo letet dal a hledat neco lepsiho. Tohle se da asi naucit jedine castym litanim...

Ale je to pak krasa. Pred 14ti dny jsem vecer na Trnaku chtel jit uz s Trinity na pristani, ale pri pruletu nad plochou a priprave na priblizovaci kolecko jsm mel pocit ze to tam nosi (asi tam ve 20m vysce). Zkusil jsem zakrouzit, sice to nebyl zadny superstoupak, takova lepsi nulka, ale par minut jsem se tam udrzel. Docela sranda zkusit si s 3m 3kg potvorou vylizovat bubliny jako s nejakym hazedlem. A prave tohle maj vyborne nacviceny treba lidi co litaj soutezne F3J a F3B. :)
PH

#41 Příspěvek od PH »

ABU, přesně tak, převčírem s Ionem se mi taky dařilo nad naším letišťátkem točit nulku. Ale je to o vylétanosti, což neustále zdůrazňuji, proto třeba začátečník na to hned nepřijde a nevycítí z chování modelu, protože svůj model musí perfektně znát a pak teprve bude vědět, jak zareagovat.
Čím ostřejší zatáčka, tak musí být větší rychlost, aby opadání zůstalo stejné. Asi před týdnem jsem vyčuchal úzký komín a z 30 m jsem za dvě otočky byl tak ve 100 m. A to je kurňa nějaký pocit a ke všemu ještě navečer.
Pro Libora - každé letadlo se dá upáčkovat i bez mixů a různých programů. Důležité je létat a létat a létat a potom zase létat ...... :wink:
Když je termika, lítaj i vrata od stodoly. PH
libor2009

#42 Příspěvek od libor2009 »

Včera mi došla další baterie a už jen vyhlížím vhodné počasí, abych mohl vyzkoušet všechny ty rady, kterých se mi tady od Vás dostalo. Ještě jednou díky za ně.
Včera jsem lépe zkontroloval těžiště a dovážil. Já bych létal pořád, ale manželka je jiného názoru :wink:
Strašně bych si přál najít nějakou termiku a vystoupat s modelem do výšky bez použití motoru. Musí to být úžasný pocit! 8)
PH

#43 Příspěvek od PH »

Přál bych Ti, aby si co nejrychleji ten úžasný pocit zažil a na začátek stačí
i třeba 10 min. v termice. To se Ti začnou třást kolena a další nevýslovné
pocity. Mě se někdy ty kolena třesou i teď, ale to spíše při opačné situaci, kdy model je hódně vysoko a nechce se mu dolů. To je potom další správný zápas a adrenalin. Tak ať se Ti daří. :D
Když je termika, lítaj i vrata od stodoly. PH
were
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od were »

Presne tak, hlavne nepodlehni nadseni az nejakou termiku nalitnes a vcas z toho stoupaku vypadni :D Uz jsem slysel casto jak prvni setkani s poradnym vytahem skoncilo uletnutim nebo destrukci modelu :( A taky je potreba mit an pameti ze pokud clovek v termice zacne kesat, model dosahuje mnohem vyssich rychlosti nez pokud by pod stejnym uhlem klesal v nule - tak at pak pri nejakem prudkem manevru nesklopis kridla. Ono kdyz to pak nosi pres pul oblohy tak to fakt neni sranda - nedavno sem lital na svahu a krome me nikdo nelital protoze vitr uplne lehnul jak se pred svahem pekla termika, zatimco ja jsem nejakych sto metru nad kopcem s malym svahakem tocil spiralu po kridle abych konecne prestal stoupat, kdyz jsem mel jenom potlaceno tak pomaly klidny model svistel sem a tam jako kompozitovy brus ale stejne porad nabiral vysku - jak sem pak byl rad kdyz sem to konecne v poradku dostal dolu, kde to nenosilo :D Zakon schvalnosti je neuprosny, s trimetrovkou se mi tohle nestane, s tou sem tam chytim nejakou bublinu nebo spis jen nejaky "lepsi vzduch", zato jak si jde clovek jen tak politat s nejakou malou mrchou...
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
libor2009

#45 Příspěvek od libor2009 »

Chlapi já Vás miluji ! :lol:
Vše co Abu napsal je svatá pravda, kterou je možno vytesat do kamene!
Dnes jsem byl létat. Nastavil jsem těžiště dle výkresu !!! Zkontrolaval výchozí polohu křídelek, kormidel a šel na to. Hodím letadlo a jen koukám! Ono to LETÍÍÍ 8O 8O 8O . Super let, super stabilita. Mírně jsem potlačil výškovku, abych měl vyšší rychlost. Pronikavost proti větru dobrá.... a teď to přijde.... zkoušel jsem ploché zatáčky za pomocí směrovky! JDE TO !!! 8O :lol: Super plochá zatáčka! :lol: Byl jsem jak v jiříkově vidění! Suprově jsem si zalétal! Dokonce i ta směrovka si dala říct a reagovala dle Vašich slov! Nesmí se přetáhnout, jinak padne do vývrtky, ale když se vychýlí jen trošku a k tomu se lehce potáhne VOP, tak je to báseň !
Kdyby mne nevyhnal traktorista s postřikem, tak na tom poli létám ještě doteď. Ne nenosilo to , termiku ještě neznám, ale díky Vám a Vašim radám se na ní jistě brzy vytáhnu do nebes! :lol:
Nečekal jsem takový obrat k lepšímu!!!
Díky že tu jste chlapi připraveni a ochotni nám začínajícím poradit!
Tisíceré dííííky! :lol: :D
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“