Easy Star & greenhorn

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
kratas
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od kratas »

Ahoj, taky tě vítám a popíšu Ti svůj stav. Mám taky ES, jsem taky začátečním, zatím mám nalítáno 8-9 hodin a snad toho nalítám ještě víc. Já při nákupu postupoval asi takto:

- EasyStar ARF - použil jsem i původní motor Permax 400
- Regulátor - mám půjčený od Were, měl ho zatím plonkový (až budu muset vrátit, koupím na HC rovnou stříďák a regl za 800Kč.)
- Serva - 2x Hitec HS-81 (směrovka, výškovka) - můžeš použít serva z HC jsou levnější a lidé si je chválí
- Baterky jsem koupil v HC Zippy Flightmax 2s 2200mAh 20C (objednával jsem ty obyčejné za 12$, ale poslali mi tyhle) 2x
- Rádio Spectrum DX6i (2 přijímače AR 6200 a AR 6100e) - z druhé ruky za 4000Kč
- Nabíječka - Accucell 8 z HC, zatím naprostá spokojenost.
- Zdroj k nabíječce - 12V 5A z HC za zhruba 200Kč

Pak jsem zjistil, že chci křidélka, tak jsem koupil konverzní set u telinku (se servy Hitec HS-55) a ten mě stál 700Kč, nicméně když si to nakoupíš po částech a požiješ serva z HC, opět to bude levnější. Já ještě dokupovával prodlužovací kabely k servům.

No a nakonec by sis měl pořídit potřebné drobnosti jako sekunďák, aktivátor, purex, epoxidové lepidlo, Nějaké modelářské nože, skelnou pásku, konektory, silové kabely, nářadí (pájka, cín, ...) atd atd, není toho málo a i ty drobnosti něco stojí.

Já když to doma zabalím tzak jsou dvě plné krabice z IKEA :)) - to kvůli přítelkyni, protože pořádek prý musí být.

Tak snad jsem tě neodradil těmi výčty.
SOVA is YouR CO-pilot
http://rc-sovy.blogspot.com
http://www.rcsovy.cz
kratas
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od kratas »

2Vates: oni ti to celníci nezabaví, jen pokud to přesahuje určitou částku/hodnotu, tak budeš muset doplatit clo a DPH :wink:
SOVA is YouR CO-pilot
Dr.LuckyLuke
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Dr.LuckyLuke »

S celnikama to je "docela jednoduche". Ve zkratce je to takto:

Pro soukromy dovoz do CR je od vseho "placeni" osvobozeno zbozi do celkove hodnoty 150 euro, pokud je to v jine mene, tak se to na ty eura prepocitava kurzem ze dne, kdy to maji celnici v ruce.

Takze kdyz bude zasilka deklarovana pod touto cenou, tak by si toho celnici nemeli ani vsimnout.

Protoze je ale krabice s letadlem velka, tak je docela mozne, ze se celnikum nebude zdat cena te krabice. V tom pripade to zustane na celnici a domu Ti prijde postou dopis, ze mas dodát nejake informace o te zasilce. Vetsinou to pak vyresi telefon na celnici s tim, ze se zeptas, co presne chteji. Vetsinou jde o vypis z paypalu (to emailove potvrzeni). A staci jim to poslat i mailem. Kdyz se podle toho vypisu prokaze, ze je ta zasilka v cene, ktera je na ni napsana, tak to proste dodaji. Myslim, ze je mozne si to i osobne vyzvednout, ale to nemam osobne vyzkousene, v Praze nebydlim.

No a kdyz se posila to potvrzeni od PP, tak se mi docela casto stava (ikdyz nevim jak je to mozne), ze mi tiskarna sama od sebe pozmeni par cisel v cene na tom potvrzeni. :D

Kazdopadne neni treba se bat toho, ze by to celnici zabavili, v nejhorsim pripade k te zasilce pripocitaji clo a dph (opravte me, jestli se mylim) a poslou to jakoze na dobirku. Jak rikam, mam ted balik s letadlem na ceste, tak az se o nem dozvim neco noveho, tak sem muzu dat echo, jak to probihalo.

Pri tvorbe obednavky na HC jde jednoduse zadat, jak to ma byt deklarovane a za kolik procent z ceny. Takze ikdyz to bude drazsi, tak se do toho limmitu vejdes.

S vysilackou bohuzel neporadim, ja jsem sel do DX7 kvuli tomu, ze jsem chtel hned ze startu neco, co pouziju i pro vrtulnik s benz. motorem (proto 7 kanalu) a Spektrum proto, ze jsem si chtel poridit mikrovrtulnik (Blade MCX) a ten je prave na technologii toho Spektra.
Blade mCX a mSR, AXN Floater, MPX TwinStar II, FPV Shark, Spektrum DX7,... Je toho už prostě hodně.
Vates

#19 Příspěvek od Vates »

To kratas :
Diky za informace :wink: . A myslis, ze dneska kdyby ses mel rozhodovat mezi EasyStarem a AXN Floater-Jet, tak bys bral co ? Tedka prave procitam diskuzi o tom AXN a zjistil jsem, ze pry tam je nejaka tuha vyskovka ci co a je treba ji rucne doupravit. Coz vzhledem k mym nulovym zkusenostem z modelarstvi mi nahani hruzu :evil:

To Dr.LuckyLuke :
Diky za vysvetleni :wink:
Dr.LuckyLuke
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Dr.LuckyLuke »

Vates píše:ze pry tam je nejaka tuha vyskovka ci co a je treba ji rucne doupravit. Coz vzhledem k mym nulovym zkusenostem z modelarstvi mi nahani hruzu

Toho se vubec neboj, ja s modelarinou nemam taky vubec zadne zkusenosti a presto do toho jdu. Ta uprava spociva v tom, ze se trosku prorizne ta cast, ktera slouzi jako pant. Neni problem to udelat (a ostatni tady z fora urcite poradi jak nejlepe). Dokonce je to i videt na nekterych obrazcich v galeriich, ktere jsou z toho vlakna odkazovane.

BTW: Nedelalo se to u ES taky???

Velkou vyhodou proti ES je to, ze AXN ma uz v zakladu kridylka. Kdybys je chtel dodelat na ES, tak se tomu rezani taky nevyhnes (a v mnohem vetsim meritku).
Blade mCX a mSR, AXN Floater, MPX TwinStar II, FPV Shark, Spektrum DX7,... Je toho už prostě hodně.
kratas
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od kratas »

2Vates: Já bych šel zas do ES, protože jsem s ní neuvěřitelně spokojený. Každý model má sve pro a proti. Ja AXN Floater nikdy neviděl lítat a ani jsem ho neměl v ruce. Jejdem si jistý jak to je s materiálem EPO. Zkusím Ti popsat svoje zkušenosti s ES.

Prvně ES vyrábí Multiplex, takže je to jistota kvality a to, že to bude lítat. ES lítá naprosto sama po sestavení a pokud dodržíš postup a pravé úhly, tak je to tutovka.
EPP je neuvěřitelně houževnatý materiál a ta moje přežila pád z 10m na čumák. Samozřejmě prasknul, ale sekunďák a aktiváor to napravil a létalo se dál. Byla to chyba mých rukou a nezkušenost.
ES neuvěřitelně dobře klouže a zvládá dost minimální rychlost, při přetažení se zhoupne a nespadne do vývrtky, ale to je dáno konstrukcí ušatého křídla.
Jinak ES má strašně malou směrovku. Na lítání to stačí,ale je dobré na ní mít větší výchylky nebo ji časem předělat na větší, pokud neplánuješ křidélka. Já je udělal po 4 hodinách lítání.
Lítám hodně na svahu, když fouká a občas se někteří modeláři diví, co to tam ve vzduchu plave, než si uvědomí, že je to ES. Je to neuvěřitelně univerzální éro.
Mám původní motor i vrtuli (vrtuli asi vyměním, je to otázka pár desítek korun za APC 6/4), chci to vyzkoušet. Ale i se standardním vybavením lítá dobře, jen má "malé" stoupání. Nicméně v úterý jsem na tu baterku 2200mAh lítal 2 hodiny. Vytáhnul jsem ji co nejvýše a pak plachtil. Stavěl jsem ji proti větru, takže hezky visela a když se utrhla bublina, tak poposkočile poslušně nahoru.
Jinak jsem trochu experimentoval, tak jsem vytočil pár lopingů, díky křidélkům jsem udělal pár elegantních výkrutů (samozřejmě v dostatečné výšce). Bylo to super. Ale není to žádná akrobat, nejvíce ji sluší plachtění.
Je to bezva éro na učení a vyblnutí se. Já si už teď stavím 2 další éra, ale ty půjdou do vzduchu až budu mít 100% jistotu, že si nepletu páčky a ty si ještě občas spletu, bohužel.
Můžu Ti ES jenom doporučit. V úterý tam byl kamarád, který nedal na rady a koupil Focuse od pelikána a strašně se s tím trápil a trápí. Bylo mi ho dost líto.

Nicméně AXN Floatera neznám, tak Ti k němu jic neřeknu, to budeš muset pročít vlákna tady na fóru. Takže Ti ani nedokážu říct ano ani ne. Ostatní Ti určitě čeknou jaký to je. Já viděl jen Easy Fly z HC a to se mi jevilo jako hezké éro, mělo hezký letový projev, majestátně plachtilo, ale je třeba na něm dělat úpravy na křidélkách, protože je u něj lepší dát serva do křídel a ne je mít jak to má původně u krupu a vedené lanovody.

Rozhodně Ti ale můžu doporučit pořádné rádio. To se opravdu vyplatí a ušetří Ti to spoustu starostí.
SOVA is YouR CO-pilot
zdekar

#22 Příspěvek od zdekar »

Vítej na fóru... Pokud si myslíš, že tě to chytne a časem si pořídíš víc modelů, tak radši ber nějakou počítačovou vysílačku (s displayem). Máš tam paměti na několik modelů a jednoduše si pak mezi nima přepínáš, alespoň Optic 6 nebo DX6i. Já mám Optic a jsem s tím velmi spokojen. Jako výměnný modul jsem tam dal Assan 2,4Ghz a nemusím se tolik bát rušení.
Tady si můžeš přečíst víc o Opticu a Assanu v mém článku:
http://rchouby.wz.cz/index.php?cat=elek ... tle=optic6
Hlavní výhody:
- stopky aktivované plynovou pákou
- zámek plynové páky
- plynulé ovládání 6. kanálu (klapek).
Mód si zvol podle toho, jak ti to bude vyhovovat nejlíp. né podle toho co má kdo v okolí nebo v Evropě ;-) Třeba si od někoho pujč ovladač a jen tak si to na zemi vyzkoušej a představuj si jak lítáš a uvidíš, co ti bude víc vyhovovat :)
EasyStar létá dobře, AXN jsem na vlastní oči neviděl... ale určitě ani s jedním neuděláš špatný výběr. Jsou i další, které by se daly doporučit, jako EasyGlider, Piper,... no snad ti něco z toho pomůže. :)
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
čáp

#23 Příspěvek od čáp »

Luzr píše:
čáp píše:Easy Star je jistě pro začátek ta nejlepší volba. Co se týče vybavení, vše již zde bylo řečeno. Dovolil bych si jen, ti jako začátečníkovi, připomenout, že lítat v prostoru finále velkých letadel není dobře. S Easy starem jistě o nic nejde, dokud vše funguje jak má, ale pokud by se dostal do větší výšky - což se může stát, třeba při výpadku rádia - může dojít ke konfliktu s leteckým provozem. A to je v tomto případě velkej malér a samozřejmě veřejné ohrožení. Vůbec nechci malovat čerta na zeď, jen je potřeba to zmínit, protože hodně lidí taková věc ani nenapadne. A taky si časem jistě postavíš větší éro, a budeš lítat výš. Takže bacha na to, kde člověk lítá! Tak hodně štěstí a neboj se stavět - k modelařině to patří!

Ehm, kde se člověk může dozvědět kde jsou bezletové zóny? Lítám na Praze 6, tak 5 km od letiště... :)

"Bezletové zóny" pro modely zatím, zaplaťpánbůh neexistují. Nicméně 5 km od letiště ve směru dráhy není dobrý lítat ve větších výškách. Letecký provoz je tam běžně ve 300 m. Ovšem už přiblížení modelu na 300 m k letadlu může být bráno za incident. S Easy Starem je to v klidu, s tím asi do 300 m lítat nebudeš, i když, je potřeba mít nějakou rezervu pro případ poruchy. Rozhodně je nutný používat rozum a nezkoušet lítat v dohledu letadla. Jinak okolí letadla je tzv. CTR - lze najít např. na: www.webriefing.cz
Pepe_Lopez
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Pepe_Lopez »

Tak tě tedy taky vítám do klubu :)
Jako majitel EasyStara ti můžu říct, že je to dobrá volba. Plně souhlasím s tím co napsal kratas (citovat to nebudu, když je to na 1/2 stránky). Pro hovoří toto:
Dal jsem jsem větší směrovku, hlavně proto, že perfektně chytá termiku a už mi jednou ulítnul, s touhle ploutví ho shodím po křídle do vývrtky, pak už jen pustím páčky a on se sám srovná. Křidélka jsem nedával, na to mám TORO.
Bez výraznějších deformací přežil piké (pilot můj synátor) pod plným plynem do oranice asi tak z 15-20metrů. Ten Elapor přežije snad všechno.
Neuvěřitelně hodný éro, který odpustí spoustu chyb. Fakt se u něj dá i telefonovat. Ne nadarmo Multiplex tvrdí, že se s ním naučila létat spousta začátečníků.
Motorizaci mám původní PERMAX 400/6V a jogurtovku Gunter. Na to, na co je to éro určený je to až až, stejně se vyplazím nahoru a pak si v klidu kloužu v termice podvečerem bez motoru. Když budu chtít rychlost, pořídím si stíhačku nebo hotlinera, na akrobacii akrobata.
Krmím to to 7 článkem NiMh (165g) ve špičce čumáku, nebo 2S LiPol 1000 mAh (65 g) + 100 g závaží do čumáku. regl mám Jeti 020 (přepínám Nixx a Lixx).
Rádio jsem kupoval Optic 6 Sport a na rozdíl od Peppy nemlátím hlavou o zeď. Mám ho 40 MHz, bo jsem od počátku počítal s tím, že se budu s něčím plazit po zemi i po vodě (viz Snowball). Až uzraje doba, dokoupím něco na 2,4 GHz, ta DX6i je dobrá volba pro někoho kdo nechce lítat s benzínovou sekakou na trávu.
I pád je druh přistání .... když tak o tom přemýšlím ... ... přistál já jsem někdy vůbec normálně?Můj hangárOptic 6 Sport - 40 MHz/50 kanál, Optic 6 - Assan // 40 MHz/50 kanál
Vates

#25 Příspěvek od Vates »

Zda se, ze se priklonim asi k tomu AXN Floater-Jet . Asi se budu drzet seznamu, co koupit od sejviho viz. http://www.rcmania.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=16742&postdays=0&postorder=asc&highlight=axn&start=105

Jinak sejvi tam neresi vysilac. Osobne jsem se rozhodl pro DX6i. Ted jen resim, jestli si ho mam objednat rovnez v HC a nebo pres tuzemske dodavatele. Samozrejme me laka o 1.500,- levnejsi cena, ale zas si rikam, co kdybych dostal vadnou serii ? Co se naskladneni v HC tyce, tak to moc neresim, protoze stejne budu muset cekat na naskladneni Floatera (ted je tam -2 kusy).

Co vy na to ?
Marcos
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Marcos »

Vates píše:Popravde receno bych byl nerad, aby po 2 tydnech cekani mi prisel dopis s tim, ze mi celnici zabavili zasilku (nebo podobne komplikace)

To ero z HC je urcite dobra volba, jen si na nej dyl pockas. To ze ti celnici zabavi zasilku samo o sobe nicemu nevadi, jen to znamena par dni zdrzeni, nez jim emailem posles vypis z paypalu a pokud bude mi zasilku o hodnote 275 USD a vic (bez postovenho) tak zaplatis i dan.
¡ǝuıɯ ǝq ןןɐɥs ʎɹoʇɔıʌ
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od JirkaA »

pokud bude mi zasilku o hodnote 275 USD a vic (bez postovenho) tak zaplatis i dan.

Mystifikuješ lidi!! Jde o hodnotu 150 EUR včetně dopravy, celnice stejně jako všechny státní orgány vycházejí při přepočtu z kurzu ČNB.
OK2WY
Dr.LuckyLuke
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Dr.LuckyLuke »

Vates píše:Osobne jsem se rozhodl pro DX6i. Ted jen resim, jestli si ho mam objednat rovnez v HC a nebo pres tuzemske dodavatele. Samozrejme me laka o 1.500,- levnejsi cena, ale zas si rikam, co kdybych dostal vadnou serii?

No, co se tyka vadne serie, tak bych to moc neresil, je na to zaruka, takze bys to pak mohl poslat na reklamaci (asi ne do HC, ale primo vyrobci). Ale vzhledem k dobe, ktera uz od te afery ubehla bych hadal, ze ta vadna serie uz nehrozi. HC vse (aspon podle jejich webu) bere primo z tovaren, tak bys mel dostat nejakou novejsi.

Jinak co se tyka toho, jestli z HC, nebo odtud, tak to zalezi na Tobe. Bohuzel to nepujde poslat v jednom baliku, bylo by to moc tezke. Ale ikdyz budes platit dvoje postovne, tak se Ti to porad cenove vyplati. A ke vsemu budes moct rozdelit veci do ruznych baliku tak, at se co nejvice vyuzije postovne.
Vates

#29 Příspěvek od Vates »

Vzhledem k tomu, ze se mi nejak nedari drzet se tohoto linknuteho seznamu sejviho a zaroven udrzet celkovou cenu vcetne postovneho pod 150€ , tak bych se chtel zeptat, jak mam postupovat ?

(ceny jsou uvadeny pri dnesnim kurzu CNB)
Zasilka #1
Samotna DX6i je za $169.99 + $33.94 postovne = $203.93 = tj 145.58€
- v teto zasilce zbyva 104g na naplneni limitu pro dane postovne

Zasilka #2
AXN Floater-Jet za $59.99
ZIPPY Flightmax 2200mAh 3S1P 20C 2ks za $33.98
Turnigy Accucel-6 50W 5A Balancer/Charger za $37.99
12V 5A Power Supply za $9.99
Drobnosti
NHP 321 Flash Medium 1oz Cyanoacrylate za $4.78
5 Minute Epoxy Glue za $1.99
Polyester Hook & Loop Velcro V-STRONG (1mtr) za $2.99
Twin pack charge lead (2 x 3S)6S za $1.92
Strong Rare-earth Magnets (10pcs/set) za $1.99
Nahradni dil
HXT900 9g / 1.6kg / .12sec Micro Servo za $3.65
Za druhou zasilku to dela dohromady $159.27 + $55.83 postovne = $215.1 = tj 153.55€

Jak je videt, tak zasilka cislo 2 presahuje limit pro clo a dan. Samozrejme, ze jsem uvazoval i o snizeni deklarovane ceny, ale znate to, nahoda je blbec a kdyby mi to na celnici zastavili a pak jim prisel doklad na cenu pres 150€ , tak to bych si asi hodil masli.

Proto jsem premyslel o odstraneni te pasky a nahradniho dilu (serva). V tom pripade by to bylo za 148.81€. Ale jako nezkuseny zacatecnik nevim, jestli je vhodne vyloucit prave tyto veci z objednavky. Jestli to treba nebudu do budoucna potrebovat nebo tak.

Dalsi veci je, ze se docela tesne obe objednavky blizi tem 150€ a v obou jsou veci, ktere nemaji na sklade (DX6i a AXN Floater-Jet). Budu muset cekat, nez dostanou zbozi. Mezitim se ale muze menit kurz a bylo by spatne, kdyby to presahlo tu 150€ hranici.

Ja vim, jsem detailista, ale uz jsem se tak holt narodil :lol: a nerad bych hned na zacatku prozival vetsi komplikace.
jirad
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od jirad »

Jen pro upresneni, od celnich poplatku je u nas osvobozena zasilka "zbozi nepatrne hodnoty", coz je do 150 eurosu nebo 175 dolacu ceny zbozi , postovne se do toho nezapocitava - pokud se tedy jedna o modelarske veci urcene vyhradne pro soukromou osobni potrebu.
Toro 900 a par dalsich poletuch ... - Optic 6 Assan
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“