rozbite modely=klasika, HELP

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
Xixao

rozbite modely=klasika, HELP

#1 Příspěvek od Xixao »

Zdravim vsechny letavce i neletavce :). Jsem zacinajici modelar a uz me nebavi porad rozbijet sestavene modely. Nenajde se nekdo kdo poradi kde letat, jak a s cim? Nejlepe z Prahy a okoli.
aviator
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od aviator »

Úplný nováček by měl mít:
1) dobrý školní model
2) zkušeného instruktora
3) vhodnou letovou plochu

ad1) nevím jaké modely se Ti líbí, ale pro začátek by to chtělo motorizovaného větroně(pomalého, ne nějáký brus). Výhody jsou - dostatečný letový čas pro výuku, při řízení poskytuje dostatek času pro korekci začátečníkových chyb, není náročný na kvalitu letové plochy.

aad2) zkušený instruktor je v úplném počátku v podstatě nezbytný - získáš hodně rychle a levně spoustu důležitých rad a informací.

ad3) vhodná plocha je modelářské letiště či hodně velká louka nebo něco podobného. Samozřejmě plocha a okolí musí být bez nebezpečných překážek(stromy,sloupy atd).

A teď bych se zeptal pro změnu já - s čím a kde jsi se snažil letat?
Xixao

#3 Příspěvek od Xixao »

:) heh, Moje zacatky se tahnou jiz nekolik jet. Jako svuj prvni model bych asi mohl uvest 2-kanal vetrone, ktereho jsem ovsem za dva dny rozbil. Momentalne mam doma lehce poskozeny cvicny hornoplosnik na juniora 2ccm a Rapir 20 na 4.6ccm MVVS akrobat. S tim akrobatem jsem se pokousel letat pred par lety, ale moje vlozne penize a prace se obratily vnivec asi tak za 5s. Asi nejlepsi by bylo opravit hornoplosnik, ale na to si netroufam, nejsem moc zrucny.
aviator
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od aviator »

No, stále si nedokážu udělat představu o Tvé začátečnické pokročilosti či nepokročilosti. Z toho co píšeš bych si dovolil doporučit - zapomenout na akrobata Rapíra. Opravit a zprovoznit cvičný hornoplošník v tom případě, že budeš mít na několika po sobě jdoucích létáních zajištěného schopného instruktora a nebo se vrátit k nějákému motorizovanému větroni, pokud nebudeš mít k dispozici stáleho instruktora. Ještě bych zopakoval část předešlé otázky - kde se snažíš létat?
Xixao

#5 Příspěvek od Xixao »

Tak letat jsem zkousel jak na asfaltovo-travnate plose u letiste anebo na chalupe na ruznych travnatych planich.
K me pokrocilosti ci spise nepokrocilosti bych rekl asi to ze mam vice rozbitych modelu nez naletanych hodin :(. (4 rozbite modely a nekolik hodin naletano s vetronem)
Instruktora bych opravdu uvital, ale zadneho modelare neznam takze se to snazim tady na foru.
Pete

#6 Příspěvek od Pete »

Pořiď si nějaký "gumový" model z EPP. Třeba swifta od MS composit, nebo nějaké Mini tornado. .. Mlátit s tím můžeš, a nic tomu neuděláš. Po pár hodinách, možná dní se stím naučíš létat, a pak můžeš jít na jakýkoli jiný model. Vlastnostmi tyto samokřídla pro začátečníka moc nejsou, ale jejich nerozbitnost je k tomu předurčuje....
Skorpion
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Skorpion »

Přesně tak! Jedině model z EPP!!!
Tifos

#8 Příspěvek od Tifos »

Taky nejaky maly kompozitek neni na skodu, je sice rychlejsi ale sekundak vse zpravi behem chvilky:-)
Asi se mnou moc nesouhlasite co? :x
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od warhawk »

Na MT bych to neviděl. Já jsem se snažil naučit pomocí MT tátu a nešlo to. Samokřídlo není pro úplné začátečníky , ani ,kdyxž sem mu to vrazil do ruk ve výšce.
Dovolil bych si udělat malou reklamu na nějaký potpronový pomalolet.
Na staré RCmanii je můj model BUDKA. S tím se naučil lítat otec. Dokonce dokázal přestoupit z budky rovnou na pibrose (čuměl sem)
Za 14 dní večerního lítání to už šlo

Dále model EXPERIMENTáL - nový RCmania.
Taky můj, je větší , ještě pomalejší pro "blumy" a na 280ku a má i křidélka, které není ani třeba používat.

Další větší model - EPPík , vyrábí to AZshop a jsou to cvičné éra. Jak dvoumetrový větroň tak cvičný hornoplošník na spalovák.

<b> A hlavně jakýmkoliv způsobem si obstarej FMS (nejlép sedmičku) a k tomu ovládač, popřípadně Tx.
Naučí tě nejvíce a zadarmo. Nejedná se o nic jiného než o návyky. Výchylky atd.
</b>
Uvidíš, že to půjde
Xixao

#10 Příspěvek od Xixao »

Vsem dekuji za odezvu, ale vidim ze musim jeste upresnit svoji situaci.
Mam vse potrebne pro letani, ale uz zadne finacni porstredky ke koupi jeste neceho dalsiho. Asi zkusim opravit hornoplosnik a trenovat s nim.
Nenajde se opravdu nekdo kdo by byl ochoten dat mi zakladni kurs v rizeni modelu?
Barny

#11 Příspěvek od Barny »

Zkus tohle http://n.ethz.ch/student/mmoeller/fms/index_e.html a stáhni FMS alpha 8 . A potom trénuj aspoň na joysticku i to pomůže věř mi ! :wink:
cilek

#12 Příspěvek od cilek »

FMS bych taky doporučoval. Jsme 3 úplní začátečníci (12,14,38) a po tréningu na FMS jsme šli rovnou na Minitornádo bez instruktora. Po pár letech (rozhodně v bezvětří) už lítáme základní prvky (výkrut, loping, záda) a máme to už dost v ruce. Interfejs k FMS na většinu vysílačů (pro W98) přijde nejvýš na 100 Kč. A to jsou minimální náklady proti jediné havárii s dražším modelem.
Barny

#13 Příspěvek od Barny »

2Cilek: Tak to sme asi stejně starý ! :P
czernitko

#14 Příspěvek od czernitko »

No ja nevim, ucil sem se na tomahawkovi kterej je jeste jakz takz celej, trochu pokroucenej ale dal by se zprovoznit kdyby byl duvod a cas... ucil sem se bez instruktora a na normalnim kopecku, parkrat sem s nim prastil ale jen trochu, jen jednou sem musel zpevnit omlacenej cumak ale jinak zadny skody... a dneska v pohode dlouhy lety, bez simulatoru a cehokoli jinyho... jde jen o to moc se nebat a verit si, ono to pak vzdycky nak de... ;) mozna to neni zrovna nejlepsi filozofie ale pokud stavite jako ja-CRDstyled, moc jinyho vam nezbyva a ani vam to pak neprijde tak divny... zkratka teziste zhruba spoctu, jinak uhly nabehu a vyoseni a rozmery a podobny drobnosti si nak odhadnu a doladim.... jen to chce stavet cele od zacatku, pak se nedivite ze se to chova nak uplne jinak nez jste cekali... kdyz si kazdej rozmer promyslite a pouzijete s rozmyslem, neni co resit-prost esi musite verit ze jste to postavili spravne, zapnu motor a hodim, a ono to vesele leti... vetsinou;) pak si pristanu, doladim a nabiju baterky a du litat znova no a ono to slape... ;) samozrejme se dostavi sem tam naka havarka ale stejne jsou ty konstrukce tak jednoduchy ze nahrazeni neni obvykle problem... no proste jen chci rict ze pokud budete k zacatkum litani pristupovat tim spravnym zpusobem, je celkem jedno s cim budete litat. instruktor vam muze rikat co mate delat ale to bude jen mechanicka prace-budete delat co vam rika, aniz by jste se naucili proc a co mate delat v krizove situaci, nebudete o tom moc uvazovat... ano, muze byt napomocen, ale podle mne az kdyz si SAMI zvladnete zaklady, trochu letadlo dostanete do ruky-potom se hodi zkusenej kamarad kterej vam rekne kdy mate tocit a kam aby ste se udrzeli v termice nebo tak ale podle me je vhodnejsi pokud se zaklady ucite sami... a potom je jedno s cim letate, poud se nebudete rovnou pokouset o nejae vykony-sam si dojit na louku, trochu si(v ramci moznosti stroje) klouznout nebo udelat jen pomaly prelet par metru nad zemi vodorovnym smerem, potom zkusit stroj zvednout, udelat prvni zatacku a zacina boj o udrzeni nad zemi, pri kterem se podle mne pilot nauci nejvic ze vseho, zjisti naprosto presne jak se model bude chovat... instruktor mu nejspis nedovoli se do takove situace ani dostat, sice ho nauci litat ale pilot si potom stejne nekde bude muset zjistit ty desitky a vice drobnych detailu ktere urcuji chovani modelu a jak poznavat co bude model v pristi situaci delat-detaily ktere by instruktorovi k vyliceni zabraly minimalne cely den a zak by si z nich stejne nic nepamatoval, tedy ztrata casu... nikdy jsem profesionalniho instruktora nemel tak nevim, mozna se mylim, ale me osobne nechybel, chce to jen zacinat pomalu a rozvazne... no, nak sem se rozepsal, snad na me za to nebudete zli, proste tak to vidim ja... ;)
Barny

#15 Příspěvek od Barny »

Já si nedovedu pÅ™edstavit že bych se uÄ
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“