Pomoc detonační motor MVVS 2,5 DFS

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
BlueMax

Pomoc detonační motor MVVS 2,5 DFS

#1 Příspěvek od BlueMax »

Zdravím všechny kolegy,

Chtěl bych požádat nějakého zkušeného modeláře, který má zkušenosti s detonačním motorem/y o radu nebo návod k těmto motorům. ( nebo nemůže někdo naskenovat nějaký takový článek v nějakém model. časopise a umístit ho sem nebo mi ho poslat na hermanice@seznam.cz?, mohlo by to sloužit i dalším lidem ).

Sám jsem začátečník a v současné době mám svůj první motor MVVS 2,5 DFS/R. ( Současně mám model letadla ARF TINY ( výrobce asi SVOR ) z roku 1997, hornoplošník, r 1050mm, d 810mm, 1000g pro motor S500 nebo spalovací 1,5 – 2 cm^3, 2-kanál + možno motor, bez křidélek. Nemá někdo s tímto modelem zkušenosti?, letové vlastnosti nebo na co si dát pozor. Letadlo už je kompletně postavené, mám zabudované RC vybavení, táhla a vyvážené. Jen pořád ten motor ). Prohledával jsem Internet a návodů a rad na žhavící motor různých kubatur jsem našel hodně, ale na detonační motor nic.

Přečetl jsem dost návodů na žhavící motory, takže věci např: jak a proč motor zaběhnout, jak si vyrobit stojan motoru pro záběh v přírodě, jak nasát palivo před startem, proč nestartovat šroubovákem ani vrtačkou ( někdy při sekání do prstů i přes rukavici mám spíš chuť vzít velké kladivo ), jak vylít z přechlastaného motoru palivo atd., umím už jak básničku.

Teď pár informací o motoru. Na rozdíl od o trochu větší 3,5ky má 2,5ka karburátor pouze jednojehlový, v přední části má šroub volnoběhu ( od výrobce přišly 2 návody na seřízení stejného typu karburátoru. V jednom má být tento šroub zašroubovaný a v druhém návodě má být do poloviny otvoru. Ještě je tam myslím nějaká další nepřesnost. Jak si má pak někdo jako já vybrat co je správně. Výrobce by si s tím měl udělat pořádek!! ). Nádrž je už asi 3 ( u předchozích se rozpustila guma mezi hrdlem a víčkem ), asi 100ml, tlakovaná z výfuku s 2 hadičkami ( z výfuku a do karburátoru ), nádrž je umístěná aby byla hladina ve stejné výšce jako osa paliv.jehly, palivo detonační PROXIM v plechovce 0,5l ( vždy hned zátkuju, aby neutíkal éter a nedostávala se vzdušná vlhkost ). Vrtule Prostějov šedý a černý plast 200x100 ( mám i 200x140 a 220xasi100, ale ty zatím čekají ve skříni )

Pomocí metody pokus omyl a citu jsem motor už několikrát nastartoval ( když pominu to, že to vždycky dlouho trvá než aspoň zablafá a začne kopat ). Závidím lidem, kteří přijdou na letiště, zkontrolujou výbavu, nasajou, cvrnknou do vrtule a letí. Suma časů, kdy motor běžel v různých otáčkách od volnoběhu až po jakési maxi otáčky, je přes hodinu, takže si myslím, že už je zajetý. Velký problém mám se startováním a se seřizováním na spolehlivý chod a max otáčky ( kdybych to tehdy věděl, šáhl bych po 3,5ce se žhavením s lepším karburátorem a pevně nastavenou kompresí! ). Pokud se mi třeba podaří nastavit motor na téměř max otáčky, po vyjetí nádrže ve stojanu a doplnění paliva, nejde teplý ani studený nastartovat. Trochu pomáhá, když třeba uvolním protipíst někdy až o dvě celé otáčky. Když ho ale pak začnu zvolna utahovat do původní polohy, motor zdechne.
Mám ještě další otázky: co je to tarok, když motor tarokuje, kolik mám dát otáček hlavní jedinou jehlou? ( je správně, když dávám 3 až čtyři otáčky počítané z úplně zašroubované jehly? ). Startuje se s úplně otevřeným šoupátkem nebo na půl plynu nebo na volnoběh?

Díky za každou radu a návod, který přijde.
Stejný článek jsem dal mojehobby.cz do diskuze.
amerlock

#2 Příspěvek od amerlock »

Pokud dokážeš jakožto začátečník detoňáka nastartovat,tak to je docela úspěch.Já jsem tento motor také používal a mám vyzkoušeno,že pokud se ti podaří správně motor seřídit(to je u detoňáku docela problém se standartním palivem),tak start teplého motoru je mnohem snazší než u žhavíku.Ale musíš mít seřízený jak maximální výkon,tak volnoběh.A jak to dělám? Jednoduše doplním palivo do nádrže,dám plný plyn,ucpu palcem karbec a cca10x plynule protočím motor(tím nasaji palivo).Potom stáhnu plyn na volnoběh a většinou na druhé brnknutí do vrtule chytne a jede.A teď k palivu,pokud jsi z Brna a nebo blízkého okolí,dalo by se domluvit s Pavlem Klímou,on by ti palivo klidně nanitroval,potom ti motor pojede stabilněji,měkčeji a půjde lépe seřídit. To je teď asi tak vše co mě napadá za rady.
Honza

#3 Příspěvek od Honza »

Pokud motor tarokuje, je bohaty (alespon tak to rika znamy, co me, jakozto elektrare, "zaspalovava", snad je to vsude stejne....).
BlueMax

#4 Příspěvek od BlueMax »

Zdravím všechny, chci poděkovat za všechny rady na tento článek. Tento víkend nebo spíš ten další, až se budu zase trápit s motorem, vyzkouším to. Taky se chci omluvit za to, že ted pár dnů neodpovídám nebo nereaguju na odpovědi na tento článek. Nahrnulo se mi ted dost práce a na modely mi nezbývá čas. Diky
bazuka

#5 Příspěvek od bazuka »

Ahoj BlueMaxi,
resim podobny problem. Ziskal jsem staricky 1,5 MVVS detonacni motor. Na netu jsou rady pouze ke zhavikum. Nasel jsi nejake uzitecne stranky? Nemate nekdo neco k detonakum sepsano v supliku :)
MichoCZ
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od MichoCZ »

Taky se připojím s prosbou o radu. Mám taky tento motor. Ležel asi 10let v krabičce. Byly k tomu dva difuzory tak jsem jeden (menši) nainstaloval, zkusil to napojit na palivovou soustavu a nastavil asi tak jak bylo ve vetšině návodů popsáno. Stříkačkou jsem trošku paliva stříknul i přímo nad píst. Roztáčím to rukou, ale přijde mi divné, že motor ani neblafe a nic se neděje. Palivo mám proxim úplně nové v originálním obalu. Nemá někdo nějaký návod k tomuto motoru, protože pokud se k tomu něco dávalo tak jsem to asi ztratil nebo nevím.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od DAF »

to MichoCZ, kromě nástříku pod píst a klasické nasátí uzavřením difuzoru musím také laborovat s protipístem. Prostě to postupně po malých kouskách dotahovat, až to blafne. Už si to také přesně nepamatuju, utáhl se protipíst podle nějakého "klíče" (myslím na doraz s pístem) a pak se to o něco povolilo, fakt už přesně nevím. Prostě musí to klást odpor a pak to najednou blafne. Až motor nastartuje, doladíš max. výkon jednak jehlou, jednak protipístem. Vzhledem k tomu, že detonační palivo začíná být (spíš už je) problém sehnat, asi bych ti poradil zakoupit celý nový vršek a předělat na žhavíka.
Hitec Aurora 9X
kf

#8 Příspěvek od kf »

Za předpokladu, že je v pořádku palivo a motor ani s nastříknutým palivem do válce nezačne vydávat alespoň jednotlivé detonace ( kopat ), je málo utažený protipíst. Postup asi takto: Bez nastříknutého a nasátého paliva zjistit polohu protipístu - pomalým otáčením vrtule a opatrným přitahováním protipístu docílit kontaktu pístu a protipístu. Poté povolit protipíst asi o třičtvrtě otáčky a nasát při ucpaném difuzoru palivo. Poté prudce protočit vrtulí ( měl by slyšitelně odskočit protipíst - cvaknutí ). Poloha palivové jehly by měla být asi 2 otáčky od zavření. Při následném prudkém protáčení vrtule by měl motor mít snahu naskočit.
Jenže - každý tento motor je trochu individuální a chová se trochu jinak a je jinak nastavený. Je to dost laborace, musí se sladit přípusť paliva s nastavením komprese. Bez praxe je to dost zdlouhavý proces. Tímto masochismem ( doslova - omlácené ruce a posekané prsty ) jsem prošel před čtvrtstoletím, kdy byl metyl pouze s povolením na jedy, nebo ve Svazarmu. Dnes považuji provoz detonačních motorů za nostalgickou vzpomínku, pro běžný modelářský provoz mi už přijde bez efektu. Léty praxe mám ověřeno, že do 3,5 ccm kubatury je nejlepší elektro ( létáte - neseřizujete, nestartujete, nečistíte a nesmrdíte ), mezi 3,5 - 7,5 ccm je to věc názoru ( já mám něco spalovák a něco elektro ) a nad těch asi 7,5 ccm vychází zatím ještě efektivněji asi ten spalovák. Detonační motor ale doporučuji ( pokud chceme víc létat než ladit a ošetřovat si prsty ) umístit do poličky ( já jsem místo ní zvolil popelnici ).
MichoCZ
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od MichoCZ »

Díky za rady všem radícím. Dá se i nějak ověřit, že palivo je v pořáku? Pokud dám píst do horní úvrati a začnu přitahovat protipíst až tak, že vrtulí nejde hnout, potom ho povolím tak, že se mi vrtule vrátí zpátky a jde s ní točit, pak stříknu palivo nad píst a prudce protočím a nic. Možná je tam toho eteru málo nebo netuším. Proxim tam toho leje 33%, ale některé zdroje uvádí pro kubatury do 3ccm eteru 40-45%.

Teoreticky to mám zmáknuté, ale asi dělám něco špatně. Stejně jde jen o nostalgickou hračku, ale chtěl bych ji vidět v chodu.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od DAF »

Diskuse o palivu je např. zde: http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... ic&t=18133 . Jinak napiš si k sobě odkud jsi, třeba se ti ozve někdo z okolí, kdo by byl ochoten ti pomoci fyzicky.
Hitec Aurora 9X
kf

#11 Příspěvek od kf »

Palivo jsme vždy používali smíchané na třetinky, to je v pořádku. Jde o to , jestli je dobře utěsněné ve skladovací nádobě a není tzv. vyčichlé.
To startování chce ale opravdu cvičený švih, né jako když se startuje žhavík, mnohem razantněji a rychle za sebou. Já už bych si ty omlácené ruce zopakovat nechtěl. Motor musí občas aspoň kopnout nebo zavrčet ( tzv. slíbit ). Když né, tak přitáhnout kompresi. A palivo musí při protáčení v motoru mlaskat, jinak je ho málo.
JENDA01

#12 Příspěvek od JENDA01 »

bazuka píše:Ahoj BlueMaxi,
resim podobny problem. Ziskal jsem staricky 1,5 MVVS detonacni motor. Na netu jsou rady pouze ke zhavikum. Nasel jsi nejake uzitecne stranky? Nemate nekdo neco k detonakum sepsano v supliku :)

Kluci zatracený :D to dělá ta elektrika. Pak to takhle dopadne :lol:

Obrázek

Obrázek

JENDA :wink:
MichoCZ
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od MichoCZ »

Moc dík za návod. Současně s tím Brňákem jsem zkoušel nahodit i prehistorický MK-17. Nastříknul jsem palivo přímo nad píst a ten aj párkrát jakože naznačil, že by jako jo. Jenže má ulomenou jehlu a byla tam jen narafičená takže to jet nemůže dýl než tak tři výbuchy než upadne. Nemá náhodou někdo plonkoví to zadní víko?

No a ten Brňák se mi nějak nezdá. Když ho pomalu protáčím tak se mi jaksi zdá, že tlak uniká kolem pístu rovnou do výfuku. Jako by byl ten válec nějaký drážkovaný nebo poškrábaný. Není to sice markantní ztráta tlaku, ale asi to správně nebude a proto to nechce chytat. Taky si nejsem jistý jak moc je dobře, že i při naprosto povoleném štelování protipístu v horní úvrati jsou dva body, kdy se překonává odpor. U MK-17 při povoleném protipístu tento jev nepozoruju. Tam jde vše hladce.
Apocalypsus
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Apocalypsus »

MichoCZ píše:Moc dík za návod. Současně s tím Brňákem jsem zkoušel nahodit i prehistorický MK-17. Nastříknul jsem palivo přímo nad píst a ten aj párkrát jakože naznačil, že by jako jo. Jenže má ulomenou jehlu a byla tam jen narafičená takže to jet nemůže dýl než tak tři výbuchy než upadne. Nemá náhodou někdo plonkoví to zadní víko?

No a ten Brňák se mi nějak nezdá. Když ho pomalu protáčím tak se mi jaksi zdá, že tlak uniká kolem pístu rovnou do výfuku. Jako by byl ten válec nějaký drážkovaný nebo poškrábaný. Není to sice markantní ztráta tlaku, ale asi to správně nebude a proto to nechce chytat. Taky si nejsem jistý jak moc je dobře, že i při naprosto povoleném štelování protipístu v horní úvrati jsou dva body, kdy se překonává odpor. U MK-17 při povoleném protipístu tento jev nepozoruju. Tam jde vše hladce.
stačila by ti jen ta jehla? povaluje se mi tu jeden na díly tak bych ji asi mohl postrádat
kf

#15 Příspěvek od kf »

MK 17 a Brno jsou dva úplně jiný pojmy - tím myslím úplně jiný vlastnosti a chování. MK 17 se vyznačovala povolováním protipístu za chodu ( řešilo se to ohnutím páky protipístu a doslovně jejím zadřením do povrchu hlavy ), tento motor měl krátkou životnost - stál padesátikorunu i s vrtulí. Taky nešel nahodit jinak, než s nastříknutím nad píst ( přechlastáním ).Bohužel jsem se posledních zbytků zásob zbavil při generálním úklidu.
Ta dvaapůlka nemusí být špatná, některá vypouštěla při protáčení i bubliny kolem pístu a šlapala dobře. Holt by to chtělo vidět naživo, motor si protočit a vyzkoušet, takhle se to blbě radí, ale popisované jevy se mi v paměti vybavují a nemusí jít o závadu. Kdysi jsme nějaké motory posílali do Brna do opravny stím, že nejdou nahodit, a bylo nám odepsáno, že jsou v pořádku a máme použít palivo s přísadou amylnitridu ( jestli to píšu dobře ), jenže tenkrát jsme ani nevěděli, kde to sehnat, natož dnes.
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“