plány na DLG samokřídlo
Vyrábím, ale přerušovaně. Zatím střídavý úspěch: mám vyříznuté a slepené křídlo, asi křivě díky výstuhám z uhlíku, snad to nakroutím. Trup vybroušený do kulata, vypadá dobře a šlo to mnohem jednodušeji, než jsem čekal. Odtokovky brousím z balsy! To jsem dlouho nedělal, zajímavé je, že se dobrá balsa nedá zéměř koupit. Koupil jsem dvě prkénka 5mm a rozdíl v hmotností je 10g!
Ted řeším jaká serva: k dispozici mám THX 5g, tah 0,8kg a nebo digi HD Power 16g, tah asi 2,5kg. Rozhodl jsem se pro THX, abych nezvyšoval hmotnost. Budou stačit?
Směrovka se styra je lehká, ale strašně měkká, musím ji nějak vyztužit, jinak asi uletí.
To nejlepší nakonec: kamarádka, co umí malovat a má barvy mi udělá design dle přání. Asi to bude dravec.
Ted řeším jaká serva: k dispozici mám THX 5g, tah 0,8kg a nebo digi HD Power 16g, tah asi 2,5kg. Rozhodl jsem se pro THX, abych nezvyšoval hmotnost. Budou stačit?
Směrovka se styra je lehká, ale strašně měkká, musím ji nějak vyztužit, jinak asi uletí.
To nejlepší nakonec: kamarádka, co umí malovat a má barvy mi udělá design dle přání. Asi to bude dravec.
- hlavně nekecat a lítat -
ION, byl statečný...
Helios F3A od Hyperionu 1kW
Extra 330 od VA Models, lítá úžasně
hydroplán Canadair z laminátu
F3K Long Shot, F3F Linx+el. trup, Thermik Dream 3m na 1,2kW
Banana od Baudismodel - kompozitová kráska
ION, byl statečný...
Re: plány na DLG samokřídlo
mat píše:Máte někdo plány a návod na DLG samokřídlo. Chtěl bych něco, jako je Alula od Richtera nebo Raptor do JR-Models http://www.jr-models.cz/index.php?&desk ... il&id=1842
Díky!
Možno neskoro: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=743697
samokřídlo je hotové, ale nelétá!!! To jsem ještě nezažil....
Nedrží žádnou stabilitu kolem příčné osy. Když jsem ho vyvážil dle návodu, tak šel na čumák a potřeboval natrimovat výškovku extrémně nahoru, takže po rychlejším hodu se vzpínal a pak šel zase na čumák. Experimentoval jsem s těžištěm a výsledek žádný.
Co je problém: letadlo je extrémně citlivé, skoro se s ním nedá letět. Stačí velmi malůá výchylka výškovky a vzepne se, potlačím a jde do země. Posouváním těžiště dopředu se to nezlepšuje, naopak musím trimopvat výškovku a letadlo pak nezvládne strat. Po prudčím hození udělá přemet... Samo neuletí ani metr...., posouváním těžiště dozadu se letadlo stává ještě nestabilnější.
Reakce na křidélka je OK
Máte někdo náápad co s tím? Je to moje první samokřídlo.
Nedrží žádnou stabilitu kolem příčné osy. Když jsem ho vyvážil dle návodu, tak šel na čumák a potřeboval natrimovat výškovku extrémně nahoru, takže po rychlejším hodu se vzpínal a pak šel zase na čumák. Experimentoval jsem s těžištěm a výsledek žádný.
Co je problém: letadlo je extrémně citlivé, skoro se s ním nedá letět. Stačí velmi malůá výchylka výškovky a vzepne se, potlačím a jde do země. Posouváním těžiště dopředu se to nezlepšuje, naopak musím trimopvat výškovku a letadlo pak nezvládne strat. Po prudčím hození udělá přemet... Samo neuletí ani metr...., posouváním těžiště dozadu se letadlo stává ještě nestabilnější.
Reakce na křidélka je OK
Máte někdo náápad co s tím? Je to moje první samokřídlo.
ION, byl statečný...
ION, byl statečný...
- Pavel Střelec
- Kontaktovat uživatele:
Zdar, dneska jsem konečně zalítl svou verzi Aluly inspirovanou tímto vláknem.
Problémy jsem měl podobné jak píšeš, musel jsem prodloužit trup o 7cm, těžiště mám pár mm před náběžkou. Připisoval jsem to tomu, že jsem použil výřez křídla s klasickou E205 a negativy na konci.
Citlivost na výškovku je asi obecná vlastnost samokřídel, chce to ladit a částečně si zvyknout
Chtěl jsem vložit fotku, ale asi nejsem dost inteligentní
[/url]
Problémy jsem měl podobné jak píšeš, musel jsem prodloužit trup o 7cm, těžiště mám pár mm před náběžkou. Připisoval jsem to tomu, že jsem použil výřez křídla s klasickou E205 a negativy na konci.
Citlivost na výškovku je asi obecná vlastnost samokřídel, chce to ladit a částečně si zvyknout
Chtěl jsem vložit fotku, ale asi nejsem dost inteligentní
Mat:
JJ chová se to podobně. Asi ne tak extrémně, protože jsem měl i křidélka ze styra a tudíž na nich zůstal zachován profil až do konce a u ocasu jsem je nezasttřihoval. Rada je jednoduchá. Aby se to sklidnilo, musíš nadstavit malinkaté výchylky výškovky a neboj se toho, pak se to dá uřídit. Měl jsem těžiště taky podle plánu a v bezvětří se to celkem dalo a nevzpínalo se při hodu, ale jakmile jen trochu foukne, chce to navážit na předek, pak je potřeba dotáhnout trim a vzpíná se. Bohužel mi u elevonů nejdou nadstavit letové režimy. Pokud jsi pravák, tak si při hodu můžeš lehce potlačit výškovku rukou, což já jakožto levák nemůžu.
V sobotu ve vichru zalítával kamarád můj druhý výtvor. Ještě jsem s ním nemluvil, ale přečti si jeho názor na http://flying.isgreat.org/index.php?opt ... e&Itemid=1
JJ chová se to podobně. Asi ne tak extrémně, protože jsem měl i křidélka ze styra a tudíž na nich zůstal zachován profil až do konce a u ocasu jsem je nezasttřihoval. Rada je jednoduchá. Aby se to sklidnilo, musíš nadstavit malinkaté výchylky výškovky a neboj se toho, pak se to dá uřídit. Měl jsem těžiště taky podle plánu a v bezvětří se to celkem dalo a nevzpínalo se při hodu, ale jakmile jen trochu foukne, chce to navážit na předek, pak je potřeba dotáhnout trim a vzpíná se. Bohužel mi u elevonů nejdou nadstavit letové režimy. Pokud jsi pravák, tak si při hodu můžeš lehce potlačit výškovku rukou, což já jakožto levák nemůžu.
V sobotu ve vichru zalítával kamarád můj druhý výtvor. Ještě jsem s ním nemluvil, ale přečti si jeho názor na http://flying.isgreat.org/index.php?opt ... e&Itemid=1
dal jsem menší výchilky a zlepšilo se to. Také těžíště jsem pečlivě pdměřil. nakonec jsem zlomil ocas při záletu. fakt divoký ero.
jak ti fungují křidélka ze styra? jsou tuhá a jak přesná?
jak ti fungují křidélka ze styra? jsou tuhá a jak přesná?
ION, byl statečný...
ION, byl statečný...
Mat:
Nevím jak to máš uděláno ty, ale já mám styro potaženo 1 x 50g laminátem + 1cm pásek na zpevnění odtoku a závěsy křidýlek na stuze. Laminát styro krásně drží a vše chodí jako hodinky. Směrovku jsem udělal z balzy a potáhl uhlíkem. Byly už také tvrdší přistání, ale docela pruží a vydrží. Výrobu máš popsánu na našich stránkách ve fóru.
Nevím jak to máš uděláno ty, ale já mám styro potaženo 1 x 50g laminátem + 1cm pásek na zpevnění odtoku a závěsy křidýlek na stuze. Laminát styro krásně drží a vše chodí jako hodinky. Směrovku jsem udělal z balzy a potáhl uhlíkem. Byly už také tvrdší přistání, ale docela pruží a vydrží. Výrobu máš popsánu na našich stránkách ve fóru.
Raptor JR Models
Cena je tak vysoká, protože to dělá rakušák, kterej za to takový prachy chce, Raptor je vyprodaný a už nebude, ale byl v Prodejně v
Šebrově, ne v Brně.
Šebrově, ne v Brně.
-
garfield
- Kontaktovat uživatele:
Já objednal DIU DLG http://shop.eflypower.com/shop/views.asp?hw_id=1831 je to taková čínská skoro Alula
Aby neměli černé svědomí tak posílají za 45 dolarů rovnou dva, bohužel je trochu dražší poštovné EMS za dalších 30 USD
Více info o DIU je tady http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=969571
Zkusím to postavit jako Alulu s váhou do 200g a se vzepětím křídel podle stavebního návodu http://www.dream-flight.com/instruction_files/Alula/main.html
Více info o DIU je tady http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=969571
Zkusím to postavit jako Alulu s váhou do 200g a se vzepětím křídel podle stavebního návodu http://www.dream-flight.com/instruction_files/Alula/main.html
=== VŠECHNO JDE, JEN HADI SE PLAZÍ ===Optic 6 PLL 40 MHz, kanál 53Challenger Pitts (ORACLE) |
Tak dnes jsem vytáhl "poštolku" jak ji kamarád pojmenoval na svah do cca 5m/s a mohu potvrdit, že je to svahový speciál. Kdyby foukalo více, bylo by to ještě lepší. Vzpínání řeším tak, že si před hodem 4x kliknu trimem a při stoupání to dorovnám, jinak by to proti větru hodit nešlo. Zpočátku jsem z nového éra byl zklamaný, ale už vím kde je jeho místo a je s ním sranda. Hlavně to nebude bolet když jej náhodou ve větším větru rozbiju.
-
garfield
- Kontaktovat uživatele:
pánové jaké máte letové váhy svých poštolek? Moje křídlo vyztužené uhlíkem a nabarvené jen z jedné strany už váží skoro 100g. Až nabarvím druhou stranu a potáhnu to izolepou bude to určitě ještě víc. Rád bych se s celým drakem dostal do 130g. Když k tomu přidám dalších cca 45g elektroniky bude to už asi dost těžké na termiku. Také přemýšlím jestli má cenu dělat elevony z balzy. Tušíte někdo jaký může být rozdíl ve váze a vlastnostech potaženého balzového elevonu proti originálu z EPP vyztuženého 2mm uhlíkovou tyčkou a také potaženého?
=== VŠECHNO JDE, JEN HADI SE PLAZÍ ===Optic 6 PLL 40 MHz, kanál 53Challenger Pitts (ORACLE) |
Já mám váhu draku nějak kolem 140 - 150g. Nevím jak EPP verze, ale s laminátovým potahem je to spíš hotliner do větru. V balzových elevonech hlavně vidím problém v nedodržení profilu až do konce i když se to dá nahnat přitažením elevonu nahoru. Každopádně každý gram v zadu je závaží vepředu a vzhledem ke krátkému trupu mám vepředu mikrotužky. Kde kupuješ EPP, nebo to máš origo verzi??