ASW-28 od Pelikána

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#61 Příspěvek od Milan Nes »

Zdravim tak moje 28 ka je moje první rc letadlo,
po měsících an simulátoru sem jí poprvý provětral a vtipné zážitky ...

1/ let doba trvání cca 1-2 vteřiny ...
hodím přitáhnu letadlo de ihned na zem a začíná hořet - černý dým ...
dobíhám odpojuju shořelej origo regulátor ... odpájel se kabel nebo asi vypad při karambolu, je mi decentně :evil:
a nadávám že sem začal modelařit ...

2/ rychlokurz pájení, z hobycity 30 A regl co měl bejt do něčeho jinýho
ale tak co ....
hodím na podle mého názoru velkým poly ... přitáhnu a de k zemi ...
divný tak si to pořádně prohlídnu a řikám si že sem super kus vola,
zapoměl sem obrátit nastavení serva, tak trochu zabojuju s Cocpitem
a už se de na další let ... při něm mě brutálně zaskočí to, jak je to rychlý a
měl sem to blbě zalítnutý, když sem pustil do neutrálu vejškovku hned de do kotrmelce a předek zlomenej .... mno tak nevadí půl hodinka s purexem a vteřinákem dopřenastavení kalibrování ... a že se druhej den pude
začínám přemejšlet že sem s tou modelařinou fakt měl třísknout :)

3/ let hází mi to drahá polovička přidám plyn a sem ve vzduchu,
nepopsatelný ... kroužím a zjišťuju že to je fakt na tohle éro malej plac ...
ale paráda reaguje krásně ale je to sakra rychlá mrcha ... no na přistání se nevejdu a můj druhej cca 4 minutovej let končí v plotě naštěstí už při klouzání a nic se modelu nestalo ...

4/ du na velký pole nadšenej ... co dodat uplně si to vychutnávám, lítá fakt rychle ale i celkem umí rozumě plachtit a je to král oblohy,
fakt je to obr a vypadá majestátně když metr od vás proletí ...
lítám cca 15 minut a dvakrát přistanu bez akramblolu a těším se na druhý den ....

druhý den
5/ zase jen mírnej vítr ... cca 5 vzletů a přistání bez problémů ...
dohromady cca 20-25 minut ve vzduchu ...
oprsknu se ... zkouším let na zádech - musím doladit páčkování ale kousek i sem udržel ... dva lopingy letadlo to zmákne ...
jede n i byl čistej ... ale řikám si dál to nemusím rozstřelit tak už ejn trénuju plachtění ale pořád hodně musím na motor ,

výsledek :
- není to asi ideální letadlo jako první ale lítal sem měsíce na simulátoru a
nalítal doopravdy desítky hodin a je to poznat,
udržel sem to a dá se to ale bez hodin tréningu není šance

- původní eletronika je asi fakt nahovno, co mi předved ten regulátor ...
to mě dostalo myslel sem že má vypnout né uvařit letadlo
ale serva sou v pohodě i když občas "vrní" i když sou v neutrálný poloze

- výchylky by mohly bejt větší a doopravdy na jednu stranu to točí líp
(křidýlka nemají simetrickej průběh výchylek)

- ovládané plochy jdou docela ztuha ale i tak to celkem reaguje,
pravda nemám srovnání ale z recenzí sem čekal horší,

- sice horizontálně lítá rychle ale mám problém s nastoupáním.
čekal bych že pude líp ... mám koupit jinou vrtuli ?

- jinak fakt paráda ... jako ten pocit když sem fakt letěl ... poprvý v životě ... krása ... a to letadlos em si zamiloval
hlavně jak je to z polystyrénu tak to dokázalo přežít ty moje první karamboly nebo se to hned poslepovalo ...
mám ho z druhé ruky už s pár lepeníma tak mne nedeptá že nějaký přidám ... pak si koupím novej trup ale to tak až po téhle sezóně

tak tohle sou moje postřehy a rád uvítám reakce ...
a díky tomuhle foru a lidem tady, díky tomu sem zašal s modelařinou i s mým nízkým rozpočtem ....

díky vám všem ...
zdekar

#62 Příspěvek od zdekar »

Milan Nes píše:- výchylky by mohly bejt větší a doopravdy na jednu stranu to točí líp
(křidýlka nemají simetrickej průběh výchylek)

Přesně tak,...
... nezdá se mi že to točení by mělo nějak ovlivnit těžiště, jestli je víc vpředu nebo vzadu. Chová se to tak, že při klopení doleva to jde rychle, ale doprava to trvá dýl něž se to nakloní. Ve vysílačce jsou výchylky nastaveny na 100% na obě strany... je ale možné že třeba ve skutečnosti nejdou stejně? Asi to budem muset přeměřit. Případně nastavit na zatáčení doprava ty výchylky o něco větší než doleva :?:
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
kubadera
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od kubadera »

robotmz: přesně tuhle ZIPPY Flightmax 1300mAh 2S1P 15-25C tam vozím já a bez problémů, jen jsem pro ní trochu zvětšil šířku pro uložení v trupu...asi tak o 2mm na každou stranu. Motor http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... _Outrunner , regl Plush 18A, sklopka 8x4. Kupoval jsem jen kusy draku po náhradních dílech a kompletně si to osazoval sám (mimo serv v křídlech, koupil jsem je už osazený) a těžiště mi sedlo přesně jako v originál setu. To ASWčko na videu s přistáním má udělaný to vzepětí, že ano? Docela hezky se nese, jak jsem dopad já se vzepětím jsem tady už psal, ale někdy se do toho asi taky pustím a zkusím ty půlky nosníku slepit líp :-)

jinak k točení: taky jsem tuhle vlastnost zaznamenal, doprava jde líněji než doleva, na levou stranu je potřeba si hlídat náklon, stačí chvilka nepozornosti a už stojí na křídle a pak to jde rychle, zvlášť níž nad zemí. Tipoval bych že to souvisí s momentem motoru, v kluzu bez motoru to podle mě nedělá. Původně jsem motor dal do trupu blbě, kolmo a při startu to ASWčko dělalo neplechu, stáčelo se doleva a vzpínalo, vyosení doprava a dolů tomu myslím pomohlo. Teď o víkendu jsem dal pár startů a bez problémů. Pod vlivem příspěvků tady jsem předělal závěsy, měl jsem je prořezané ale zkusil jsem je udělat jen z lep. pásky a málem to špatně dopadlo :-) závěs výškovky nebyl dost tuhý a v místě kde tlačí páka se celá výškovka prohýbala nahoru takže jsem i s trimem naplno musel tahat, jinak bych šel k zemi jako kámen. V neutrálu to prohnutí udělalo konstantní potlačeno jak jsem zjistil po přistání. Chci tam dát koupený závěsy, původně jsem přemýšlel i nad předěláním křidélek ale možná se na to vykašlu, nepřijde mi že by to točilo zas tak špatně. Je to větroň, žádnej výkruťák :-) Jak psali už v loňském RCR v recenzi tohodle setu, je třeba s tím lítat klasicky tj. koordinovaně SMĚROVKA a KŘIDÝLKA, ne jako jsem to měl naučený se simulátoru...teď začínám zatáčku směrovkou, doprava většinou křidýlkama náklonu pomáhám, doleva spíš křidýlkama náklon krotím...a jak řikám, tohle dělá podle mě moment od motoru a vrtule.
illegal

#64 Příspěvek od illegal »

Caute, dakujem za cenne rady v tejto diskusii, v podstate ma utvrdili v tom, ze tento model za tie peniaze stoji :)
Ale mam jeden problem - ked vypnem motor, tak sa vrtula za letu nesklopi, ale stale sa toci. Z toho asi plynie to, ze model ide dost rychlo k zemi. Dnes som v krasnom pocasi dosiahol letovy cas cca 10 minut, z toho bolo 5 minut na motore(standardna 2 clankova bateria dodava pelikanom), co sa mi zda dost malo. Model je vyvazeny a vytrimovany, takze letel pekne rovno stabilnou rychlostou, no stale dost stracal vysku. Najzaujimavejsie je to, ze vrtula sa na zemi sklopi aj pri slabom vanku (ked sa lietadlo nehybe). Neviete nahodou ako by som mohol dosiahnut, aby sa sklapala aj pocas letu?
PS: moj tiez toci dolava lepsie ako doprava :)
arda1
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od arda1 »

Asi zbytečná otázka,ale máš na reglu aktivovanou brzdu?
ICQ 638556901
illegal

#66 Příspěvek od illegal »

Zbytocna nie je, pretoze som v tomto zaciatocnik :) Mam Hitec Optic 6 a v manuali som nic take nevidel, kde by sa to asi mohlo nastavovat?

//edit: idem skusit toto - http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... ic&t=18633

//edit2: tak uz to brzdi :) dakujem za tip na riesenie :)
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od lubo1 »

illegal píše:Zbytocna nie je, pretoze som v tomto zaciatocnik :) Mam Hitec Optic 6 a v manuali som nic take nevidel, kde by sa to asi mohlo nastavovat?

//edit: idem skusit toto - http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... ic&t=18633

Ak máš origo regler od ASW - mrkni návod k lietadlu. Je to tam popísané....
http://lubo111.rajce.idnes.cz
illegal

#68 Příspěvek od illegal »

lubo1 píše:
illegal píše:Zbytocna nie je, pretoze som v tomto zaciatocnik :) Mam Hitec Optic 6 a v manuali som nic take nevidel, kde by sa to asi mohlo nastavovat?

Ak máš origo regler od ASW - mrkni návod k lietadlu. Je to tam popísané....
Dik za odpoved, nastastie fungoval sposob na ktory som daval link vyssie :)
Dnes som s nim bol zas lietat a uz to klzalo omnoho lepsie, som spokojny. Sice sa mi nedarilo udrzat sa v termike, ale mal na tom podiel aj silnejsi vietor, pretoze mi cele lietadlo dost sfukovalo.
Este moje postrehy: jedinou nevyhodou je slabsi motor, inak staci lietat rychlejsie a je to fajn lietadlo. Skoda toho, ze do jednej strany mu ide zatacka lepsie ako do druhej. btw lieta tu niekto pravidelne so standardne dodavanym motorom a trojclankovou baterkou? Pocul som, ze to ten motor nevydrzi, ale podla by to pri nepouziti maximalneho vkonu mohol zvladnut a zaroven by sa tym predlzil let.
Fido

#69 Příspěvek od Fido »

Zdravim, pánové poradtě mi, narazil jsem do hluboké trávy z 2 metrů ale když sem k tomu běžel tak se mi zdálo že vrněl motor, a ted se mi vrtule už netočí!. Poradtě mi prosím co stím může být.
Při zasunutí baterky sou ty 2 pípnutí o dost tíšší nežli to bylo před nehodou, bojim se že se při pádu ikdyž sem měl plyn vypnutý nezastavila vrtule a motor se spálil.
Ted při zasunutí baterky to s vrtulkou jen lehce pootočí ( a vrníto)a je konec .co stím.děkuji
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od Milan Nes »

Podívej se jestli se ti nárazem neodpájel nějakej drát,
mě se to stalo taky. Je to pěkně nekvalitní,
odpájel se mi origo regulátor a spálil se ... Že začal hořet
a málem mi shořel i větroň.
Ale prostě to maj nekvalitně udělaný ...
Potom se může stát to co píšeš ty, pokud se ti odpájel jinej ...
... já dal novej regulátor a lítá to jedna báseň ...
ale stačí třeba i jen přepájet já měl smůlu že byl K.O.

zatim

Milan
pepelopezz
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od pepelopezz »

Fido píše:Zdravim, pánové poradtě mi, narazil jsem do hluboké trávy z 2 metrů ale když sem k tomu běžel tak se mi zdálo že vrněl motor, a ted se mi vrtule už netočí!. Poradtě mi prosím co stím může být.
Při zasunutí baterky sou ty 2 pípnutí o dost tíšší nežli to bylo před nehodou, bojim se že se při pádu ikdyž sem měl plyn vypnutý nezastavila vrtule a motor se spálil.
Ted při zasunutí baterky to s vrtulkou jen lehce pootočí ( a vrníto)a je konec .co stím.děkuji

Nemas len zarazenu hriadel motora = kuzel drhne o trup. Ja som po podobnej havarii musel vybrat motor povolit na nom hriadel dat ju do povodnej polohy a zase utiahnut. Robil som aj novu motorovu prepazku, lebo ta stara bola prasknuta. Ale urcite prekontroluj aj kable.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od arda1 »

Ten motor je tam nějakej ala CD?
ICQ 638556901
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od Milan Nes »

NE JE TAM STŘÍĎÁK ...
akorát by to možná chtělo novou vrtuli, přijde mi ež by to mohlo táhnout víc,
zkoušel někdo ten 3 článek ?
nebo jinou vrtuli ?
díky

Milan
arda1
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od arda1 »

Milan Nes píše:NE JE TAM STŘÍĎÁK ...
Jasný ale jaký typ jestli něco http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... 0kv_/_180W takovýho jako je třeba easyfly :wink:
ICQ 638556901
pepelopezz
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od pepelopezz »

arda1 píše:
Milan Nes píše:NE JE TAM STŘÍĎÁK ...
Jasný ale jaký typ jestli něco http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... 0kv_/_180W takovýho jako je třeba easyfly :wink:

tvarom sedi. ale to je asi tak vsetko co viem posudit. Na tom co je v ASW nie je ziadny popis :(
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“