Tulix
Tulix
Ahojte, prave som objednal RTF Tulix v internetovom obchode http://www.akus.sk. Okrem najlepsej ceny ktoru som na Slovensku nasiel maju pri tovare zobrazeny realny stav tovaru na sklade a dorucenie je nad 4 tis sk zdarma. Takze ak niekto hladate predajcu Tulixa na Slovensku, tento obchod vrelo odporucam. 
Takže si ho kúpil o 9 EUR drahšie ako napríklad v Žiline na dobierku...
Nič proti ale na www.tatramodel.com ho takisto majú a je za:
178,89 EUR - 5% zľava /vzťahuje sa na všetko/ = 169,95
+ 5 eur poštovné
= 174,95 EUR takže žiadna amerika...
Nič proti ale na www.tatramodel.com ho takisto majú a je za:
178,89 EUR - 5% zľava /vzťahuje sa na všetko/ = 169,95
+ 5 eur poštovné
= 174,95 EUR takže žiadna amerika...
Ahojte, podarilo sa mi viacmenej uspesne poskladat tulixa a vsetko vyzera byt v poriadku az na jeden problem. Po vysunuti vrtule vydava servo tichy cvakavy zvuk. Po zasunuti zvuk prestane. Zda sa mi ze vrtulove servo sa snazi vystierat vrtulu o trosku viac ako by malo. Som uplny zaciatocnik a priznavam ze netusim co s tym.
. Vopred dakujem za kazdu radu.
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Zkus zatlacit rukou na vysunuty pylon ve smeru zezadu dopredu, jestli to prestane. Za letu pod motorem je cely pylon tazeny vrtuli dopredu az se opre o zarazky, jestli v tomto rezimu servo nevrci, bude to OK.
Cim to ovladas, setovou vysilackou nebo necim jinym ?
Cim to ovladas, setovou vysilackou nebo necim jinym ?
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
tulix
Dakujem za radu, myslim ze by to pomohlo lebo pylon stacilo len o malo posunut dopredu a vrcanie prestalo. Ale Tulixovo spravanie sa zatial zmenilo o 100%
. Teraz funguje vysunuty pylon vyborne, ale vrci po jeho zasunuti. Ked mu trosku "dopomozem" rukou (dotlacim ho este o par milimetrov nizsie) tak vrcat prestane. Tato zmena mi nejde do hlavy, okrem trimovania na vysielacke som nerobil nijake zasahy. Nie je nejaka moznost ako mu povedat aby ten pylon tahal o trosku kratsie? 
Presně tak, s tou setovou to asi napravit nepůjde. Pokud máš ale ARF verzi s tím mixérem, tak na tom mixéru jsou šroubečky na doladění krajních poloh pylonového serva. Případně to lze i nastavit na výchylce tohoto kanálu přímo na vysílači, pokud máš pylon zapojený do volného kanálu. Ale funguje to jen při manuálním ovládání, při vysunutí automaticky plynem mi to vrčelo dál, dokud jsem nepošteloval polohy na mixéru.
Tak jsem konecne doladil Tulixe a vysilacku a tady je vysledne video
http://www.youtube.com/watch?v=EKegcADty4s
btw: To zpevneni pilonu jsem nakonec neprovadel protoze k zadnym vybracim zatim nedochazi . Super letadylko
.
http://www.youtube.com/watch?v=EKegcADty4s
btw: To zpevneni pilonu jsem nakonec neprovadel protoze k zadnym vybracim zatim nedochazi . Super letadylko
- Vzduchoplavec
- Kontaktovat uživatele:
Tulix
Tak svého Tulixe jsem zalítal před dvěma týdny, od té doby s ním mám nalétáno pár hodin. Mohu potvrdit:
- Model létá opravdu pěkně, ve vzduchu vypadá moc hezky a málokdo by v něm viděl houbolet.
- Sklápění pylonu je opravdu nespolehlivé - tak každé šesté se nepovede. Vlastní napájení pro servo pylonu proto vidím jako nutnost, na druhé straně jsou to tři součástky a dva konektory - náklady do 20Kč a chvíle pájení. Samostatný BEC (nechlazená 7805) má tu výhodu, že se při zablokovaném servu celkem rychle ohřeje a sám mu (vlastními ochranými obvody) omezí proud, přičemž BEC v regulátoru je chráněný (a navíc krmí jen 4 serva místo pěti).
- Dodávaný mixér sklápí motor do mezipolohy okamžitě po stažení motoru, což vede k velkým ranám vrtule do stavěcího trnu, často se od gumy odrazí a zastaví v blbé poloze. Proto je sklápění lepší ovládat samostatným kanálem (také přes dodávaný mixér), aby vrtule měla 2-3 vteřiny na zpomalení, pak se zastavuje OK. Případně aspoň motor vypínat pomalu. Mixér je ale dobré zachovat - správně nastavuje mezipolohu a časový odstup před úplným zaklopením.
- Při středních otáčkách mi taky vrtule vibruje, asi jí časem zkusím vyměnit.
- Stoupání je opravdu velmi slušné, na příjemnou výšku stačí cca půl minuty.
- Na originální baterku 1300mAh mám celkem 9min. motorového chodu (pak v ní do vybití na 3,1V/čl zbývá cca 200mAh, což mi přijde akorát).
- Bez termiky a blbnutí/akrobacie v průměru 22 minut/let.
- Technika odhozu už byla dobře popsána - držet před křídlem, startovat na půl plynu, házet rychle a trochu nahoru. Jinak start proběhne s mezipřistáním, které se sice obvykle líbí publiku, ale pro pilota je dost adrenalinové (vyzkoušeno).
- Ovládám přes FC-16 a šestikanálový příjímač (S,V,M,2xK a sklápění motoru.
- Mixuji křidélka s funkcí brzdících klapek (flaperon), 3->2 (6% natažení při běhu motoru), 5->2 (3% natažení při flaperonu) a vypínatelně 1->4 (K->S)
- Mixovat křidélka jako klapky na přistání se určitě vyplatí - Tulix dobře klouže. Na vytažení reaguje neutrálně - do výškovky prakticky netřeba šahat, mix do výškovky co tam mám je zanedbatelný.
- Model létá opravdu pěkně, ve vzduchu vypadá moc hezky a málokdo by v něm viděl houbolet.
- Sklápění pylonu je opravdu nespolehlivé - tak každé šesté se nepovede. Vlastní napájení pro servo pylonu proto vidím jako nutnost, na druhé straně jsou to tři součástky a dva konektory - náklady do 20Kč a chvíle pájení. Samostatný BEC (nechlazená 7805) má tu výhodu, že se při zablokovaném servu celkem rychle ohřeje a sám mu (vlastními ochranými obvody) omezí proud, přičemž BEC v regulátoru je chráněný (a navíc krmí jen 4 serva místo pěti).
- Dodávaný mixér sklápí motor do mezipolohy okamžitě po stažení motoru, což vede k velkým ranám vrtule do stavěcího trnu, často se od gumy odrazí a zastaví v blbé poloze. Proto je sklápění lepší ovládat samostatným kanálem (také přes dodávaný mixér), aby vrtule měla 2-3 vteřiny na zpomalení, pak se zastavuje OK. Případně aspoň motor vypínat pomalu. Mixér je ale dobré zachovat - správně nastavuje mezipolohu a časový odstup před úplným zaklopením.
- Při středních otáčkách mi taky vrtule vibruje, asi jí časem zkusím vyměnit.
- Stoupání je opravdu velmi slušné, na příjemnou výšku stačí cca půl minuty.
- Na originální baterku 1300mAh mám celkem 9min. motorového chodu (pak v ní do vybití na 3,1V/čl zbývá cca 200mAh, což mi přijde akorát).
- Bez termiky a blbnutí/akrobacie v průměru 22 minut/let.
- Technika odhozu už byla dobře popsána - držet před křídlem, startovat na půl plynu, házet rychle a trochu nahoru. Jinak start proběhne s mezipřistáním, které se sice obvykle líbí publiku, ale pro pilota je dost adrenalinové (vyzkoušeno).
- Ovládám přes FC-16 a šestikanálový příjímač (S,V,M,2xK a sklápění motoru.
- Mixuji křidélka s funkcí brzdících klapek (flaperon), 3->2 (6% natažení při běhu motoru), 5->2 (3% natažení při flaperonu) a vypínatelně 1->4 (K->S)
- Mixovat křidélka jako klapky na přistání se určitě vyplatí - Tulix dobře klouže. Na vytažení reaguje neutrálně - do výškovky prakticky netřeba šahat, mix do výškovky co tam mám je zanedbatelný.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
na tomhle videu startuje tulix z posekaný trávy. jak to? silnější motor? sakra, láká mě to, když tráva tak určitě i sníh...
http://www.youtube.com/watch?v=ilQKxbPb8qk
martin z píše:na tomhle videu startuje tulix z posekaný trávy. jak to? silnější motor? sakra, láká mě to, když tráva tak určitě i sníh...
Podle mne je to reálné, motor má výkon dostatečný. Jak jsem psal, taky už jsem párkrát startoval z trávy
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu