BEC 20V!!!

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#46 Příspěvek od lubo1 »

Abu píše:Takze lenost programatoru doresit sw algoritmy se vyresi tim, ze se napise do navodu nejake omezeni. :)

Ale tohle by asi nemelo mit zadny vliv na ten spinany BEC, ten pobezi predpokladam zcela nezavisle na procesoru.

Nemal som ešte takýto regler rozobratý, takže neviem.
Naposledy upravil(a) lubo1 dne pát 17.07.2009 13:01, celkem upraveno 1 x.
http://lubo111.rajce.idnes.cz
Abu
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od Abu »

Az takova prasarna? V dobe kdy specialni svab na rizeni spinanyho stabilizatoru stoji par centu a je velkej 2x3mm ??
Pokud je to fakt rizeny procesorem, tak jsem rad ze zadnej spinanej BEC v modelech nemam a nadale se mu budu vyhybat.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od lubo1 »

Abu píše:Az takova prasarna? V dobe kdy specialni svab na rizeni spinanyho stabilizatoru stoji par centu a je velkej 2x3mm ??
Pokud je to fakt rizeny procesorem, tak jsem rad ze zadnej spinanej BEC v modelech nemam a nadale se mu budu vyhybat.

Beriem nazad - neviem, len ma to ta napadlo..... :oops:
Edit
V každom prípade spínané zdroje a spol - majú večší problém s behom na prázdno - bez záťaže, ako so skratom
http://lubo111.rajce.idnes.cz
JMalik

#49 Příspěvek od JMalik »

lubo1 píše:
Abu píše:Aha, kabely z reglu do vzduchu.... 8O
Je to vubec povoleny rezim? U nektereho reglu jsem cetl v navodu ze se nesmi zapinat bez pripojeneho motoru. Sice nechapu proc, ale v tom navodu to bylo (uz si nepamatuju typ, mozna nejaky starsi Jeti, Mgm,...??

Pretože z koncáku je slučka spetnej vezby do procesora na riadenie komutácie, predstihu atď... a ak s tým soft nepočíta, môže sa zosypať procák a ak riadi ďaľšie veci SW potom sa môže stať čokľvek....
Toť môj názor
Edit
S tou poznámkou v návode som sa tiež už stretol....

Pokud budeme řešit jeho případ, tak vůbec nemá vliv připojení nebo nepřipojení motoru, Je to tomuhle regulátoru (a skoro všem současným) úplně jedno.
Naposledy upravil(a) JMalik dne pát 17.07.2009 15:32, celkem upraveno 1 x.
JMalik

#50 Příspěvek od JMalik »

Abu píše:
JMalik píše:To samozřejmě ano. Registruješ, že to není s vysokou pravděpodobností jeho případ?

A proc to neni "jeho pripad" ? Nebo jinak, mas nejake jine vysvetleni, co se tam mohlo stat, ze se na vystupu nahle objevilo napeti ze vstupu?

Lark - o transilu uz jsem psal driv (asi v jinem vlakne, boZZda jich k tomuhle tematu zalozil nekolik). Tam bude asi problem v tom, ze transil je delanej na velice kratkodobou impulsni zatez. Nevim jak dlouho by pri prepeti vydrzel, jestli by se neodpajel, atd....

Protože když ty kondíky vyndá a přeměří, dáván jim 99% na to, že budou v pořádku.
Zjistit proč přesně a kudy tam vlítlo to napájecí napětí, to by to musel postupně rozebírat a vyndané měřit (ani tak by se to nemuselo dát 100% určit), ale s dost velkou pravděpodobností by se na to asi přišlo. To neuděláš za hodinu, nebo dvě.
Stačí, aby se někde přetrhl při té havárii tišťák, nebo mu tam spadl kousek drátku z licny, kulička cínu...., chvíli to chodilo, potom ne.
Prostě takhle na dálku to jsou jenom spekulace,zodpovědně se to nezjistí .
Abu
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od Abu »

JMalik píše:Stačí, aby se někde přetrhl při té havárii tišťák, nebo mu tam spadl kousek drátku z licny, kulička cínu...., chvíli to chodilo, potom ne.
Prostě takhle na dálku to jsou jenom spekulace,zodpovědně se to nezjistí .

Ano, tohle je dost pravdepodobne vysvetleni.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
michalval

#52 Příspěvek od michalval »

Mám podobný ale jednodušší případ prošlusnutého reglu MSH 80A s výstupním napětím 19,8 V na BECu.
Stavím taktéž Protose, vybalil jsem z krabiček nový regl, 3 serva na cykliku (taky HS 5245 MG), servo na vrtulku (taky Savox 1290), přijímač Spektrum AR7000 a gyro Spartan DS760. Vše jsem připojil a pohoda zahýbal jsem cyklikou a pro ten den jsem to vypnul.Druhý den jsem chtěl pokračovat, připojil baterku k reglu a....za 5 vteřin se zakouřilo z jednoho serva na cyklice a ostatní serva začala blbnout. Tak jsem to odpojil a naměřil na výstupu z BECu už zmíněné plné napětí z baterky (A123). Poslal jsem to na reklamaci a čekám na vyjádření - dovozce (bestbyumodel) to chce prý zkouknout, i když už teď je mi naznačováno, že to vlastně ani není možné, aby byl regl vadný a že to tedy apriori musí být moje blbost . Viz.i zde psaná slova o stovkách spokojených majitelů. Jakoby toto vylučovalo možný problém reglu nezaviněný montérem heliny.
Vzhledem ktomu, že v mém případě odpadá polemika o výměně kondíků a o nárazu, tak jsem zvědav, jak s mojí reklamací bude naloženo.
Prý pokud to nebude po otevření očividně poškozené mnou, tak mi vyhoví (neříká se zde, že mi to přímo vymění)- to by mě zajímalo, jak to poznají...
JMalik

#53 Příspěvek od JMalik »

boZZda,
po havárii regl, přijímač, serva.... normálně používám dál (někdy jsem měnil v RX krystal, pokud se mi to zdálo jako velká rána.Myslím, že je to normální.
To bys to musel vyměnit komplet všechno a ještě si říct: "teď ano - teď ještě ne, nebyla to tak velká pecka".
Řeším teď třeba dilema, kdy vyměnit pohonný aku. Jeden, dva starty to pravděpodobně ještě snese. Deset dalších už skoro jistě ne. Když to vyměním teď, vyjde mě start na cca 70,.Kč = dost hrůza. Když to tam ještě chvíli vydrží, zlevním to .Když to tam nechám jenom o málo déle, šíleně se mi to zdraží....Podobné rozhodování.
Naposledy upravil(a) JMalik dne pát 17.07.2009 23:22, celkem upraveno 1 x.
JMalik

#54 Příspěvek od JMalik »

michalval píše:Mám podobný ale jednodušší případ prošlusnutého reglu MSH 80A s výstupním napětím 19,8 V na BECu.
Stavím taktéž Protose, vybalil jsem z krabiček nový regl, 3 serva na cykliku (taky HS 5245 MG), servo na vrtulku (taky Savox 1290), přijímač Spektrum AR7000 a gyro Spartan DS760. Vše jsem připojil a pohoda zahýbal jsem cyklikou a pro ten den jsem to vypnul.Druhý den jsem chtěl pokračovat, připojil baterku k reglu a....za 5 vteřin se zakouřilo z jednoho serva na cyklice a ostatní serva začala blbnout. Tak jsem to odpojil a naměřil na výstupu z BECu už zmíněné plné napětí z baterky (A123). Poslal jsem to na reklamaci a čekám na vyjádření - dovozce (bestbyumodel) to chce prý zkouknout, i když už teď je mi naznačováno, že to vlastně ani není možné, aby byl regl vadný a že to tedy apriori musí být moje blbost . Viz.i zde psaná slova o stovkách spokojených majitelů. Jakoby toto vylučovalo možný problém reglu nezaviněný montérem heliny.
Vzhledem ktomu, že v mém případě odpadá polemika o výměně kondíků a o nárazu, tak jsem zvědav, jak s mojí reklamací bude naloženo.
Prý pokud to nebude po otevření očividně poškozené mnou, tak mi vyhoví (neříká se zde, že mi to přímo vymění)- to by mě zajímalo, jak to poznají...

Pokud nejsi první, tak mohou mít své informace o vadné součástce, problém se subdodávkou, konstrukční chyba.....Prostě může to být vada kusu, nebo tohle. Psal jsem proto na ten havarovaný regl, že to není tak jednoduché.
Lark

#55 Příspěvek od Lark »

JMalik: ten transil mě napad právě jako ochrana za BECem a výkonově by to podle mě problém být neměl. Podívej se na charakteristiky. Ty špičky myslím nemaj takovou energii aby ho výrazně ohřívaly. Spíš maj velký napětí a pokud dojde k trvalý poruše, tak je v BECu nadproudová ochrana (řádově ampéry) a pokud i ta selže, může se přepálit třeba tišťák. Pořád je to výhodnější, než když to vyhoří komplet. Aby se ten transil odpájel, musel by ten proud být podstatně větší. Nemůžu ale nic tvrdit, musel bych ty špičky vidět na osciloskopu. Hlavně mi šlo ale o to, že by fungoval jako poslední ochrana obvodů za BECem v krajní nouzi. Přesto si nemůžu pomoct, ale myslím, že pokud by měl BEC odejít kvůli přepěťovým špičkám, tak to svědčí jen o tom, že maj ty spínáky nedostatečně ošetřené nebo ošizené ochrany, a pak by ten transil (např. 30V) měl bejt ještě před BECem. Je mi jasný, že se šetří každý gram váhy navíc, a taky je to určitě i o ceně, ale ošetřit to obvodově určitě není problém.

Jinak s tebou i Abu naprosto souhlasím. Pořád je to jen elektronika, která je provozovaná za extrémních podmínek, většinou na hranici svých možností a pos... se většinou právě při zapnutí. Vydedukovat co bylo příčinou proražení je asi už nemožné. Pokud jde o zkrat těch kondíků, tak si myslím, že by to měla ochránit právě ta nadproudová ochrana (pokud funguje) a BEC vypnout.
A co se týká provozu spínáků (i lineárů) bez zátěže, tak jí opravdu vyžadujou, aby správně fungovaly regulační smyčky z výstupu. Takže pokud má fungovat bez zátěže, dává se na výstup zatěžovací odpor pro udržení minimálního odběru.
JMalik

#56 Příspěvek od JMalik »

Larku,
Ty vycházíš z toho, že se to podělalo na pulsní přepěťovou špičku. Nemuselo to tak být, potom by transil nebyl řešením. Můžeš to takhle zdvojovat a zálohovat u frekvenčních měničů za 300 000,- (už ne za 50 000 - tam na to prostě nejsou peníze). Je to dost veliké i přesto to má filtry a optooddělovače pro řízení mimo tu vlastní bednu.
Vycházím z toho, že kdyby to bylo opravdu řešení, někdo ze špičkových výrobců by to použil. Mají naprosto jiné možnosti to ověřit. Tady si o tom můžeme skutečně jenom povyprávět, co by to tak mohlo být.
boZZda

#57 Příspěvek od boZZda »

Ha a máte to!!!

michalval píše:Mám podobný ale jednodušší případ prošlusnutého reglu MSH 80A s výstupním napětím 19,8 V na BECu.
bavarianDemon 3X a 3SX
SAB Goblin + JETI DS16 + XNova motor + Kosmik
frontier
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od frontier »

co takhle použít externí BEC...levné a funkční :wink:

http://www.castlecreations.com/products/cc_bec.html

prodává i Hořejší http://www.horejsi.cz/Pages/DetailProdukt.aspx?objcislo=1038
JMalik

#59 Příspěvek od JMalik »

frontier píše:co takhle použít externí BEC...levné a funkční :wink:

http://www.castlecreations.com/products/cc_bec.html

prodává i Hořejší http://www.horejsi.cz/Pages/DetailProdukt.aspx?objcislo=1038

Mám odzkoušené ty lineární 3A,5A,8A. Používám to všude, kde to trochu jde.
Nějaký problém s tím spínaným 10A teď právě řešíme s kamarádem, myslím si , že to nebude tím BECem, ale spínané já nepoužívám, moc tomu nevěřím.
Lark

#60 Příspěvek od Lark »

Já netvrdím, že se to pos.... důsledkem těch špiček, ani neznám zapojení a použité součástky, takže to nemůžu posoudit. Jen si myslím, že když už se na výstupu jakýhokoli BECu objeví na výstupu napětí baterek, tak by se to aspoň nedostalo dál. Nic víc nic míň. Moh by být umístěný třeba až na výstupním kabelu. Pokud by se to stalo na zemi, ušetřilo by to spoustu peněz. Ve vzduchu je to samozřejmě většinou asi jedno :wink:

To jestli by to nějaký výrobce použil, by možná bylo na velkou polemiku. Proč nejsou třeba autorádia běžně vybavený účinným odrušovacím filtrem, když se při montáži potom doplňuje? Proč nemaj síťový karty pořádně chráněný vstupy proti přepětí a doplňujou se dodatečně samostatným filtrem až při problémech? Proč nemaj tunery, anténní zesilovače a AP WiFi účinné přepětové ochrany na vstupech, když možnost výskytu přepětí je velmi pravděpodobná? .............
Všechno je to jenom o tom, že se výrobci snaží za každou cenu šetřit kde se dá a někdy si dokonce i zajistit odbyt výroby. Uznávám, že tenhle obor elektroniky je trochu jiná kategorie, ale i špičkový firmy taky nakupujou lacinější součásky z východu ...
Toť můj názor. Sorry, ale to už jsme asi někde jinde.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“