BEC 20V!!!

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
JMalik

#76 Příspěvek od JMalik »

JirkaA píše:Použij na výstup BECu vhodně dimenzovanou zenerovu diodu (alespoň 3W, raději víc) na napětí kolem 7V, anoda na zem, katoda na plus. Pokud se regl proflákne, zenerka to chytí, navíc má tu vlastnost, že se při nadproudu prorazí, tedy zkratuje. To znamená, že blafnou dráty k reglu (ten výstup z BECu není moc velký průřez) nebo spoj na tišťáku už beztak odvařenýho reglu a na další elektroniku se přepětí nedostane.

To k tomu ale přistupuješ tak, že ti co to zkonstruovali jsou úplní blbci.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#77 Příspěvek od arda1 »

Já nevím-jeden tam chce cpát transily-druhý zenerku-co si takhle koupit pořádnej regl a nebo externí BEC či dát tam přijačový baterky? :wink:
ICQ 638556901
michalval

#78 Příspěvek od michalval »

Nechci žádný flame, ale mě by spíš zajímalo,jestli ta Zenerka opravdu funguje, tzn. jestli investice za dvě stovky dokáže ochránit elektroniku za 12 tisíc. To ostatní ( o blbosti výrobce) je akademická debata. Myslím, že MSH 80A by měl být pořádnej régl a přesto (a jsem přesvědčen, že bez mého zavinění) odpálil minimálně serva za pár tisíc a brzy zjistím,jestli i servo a přijímač za dalších 8 tisíc. Sice jsem koupil Kontronik JIVE, abych nemusel abslovolvat žádný další pokus, ale to byly další peníze navíc a hlavně se to může stát někomu dalšímu...
EDIT:..gyro a přijímač za dalších 8 tisíc...
Naposledy upravil(a) michalval dne pon 20.07.2009 0:27, celkem upraveno 1 x.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od arda1 »

Proč investice za dvě stovky? Dle mě se ty 5W zenerky pohybují v řádech desetikoruny. Další věc je co to bude dělat.
ICQ 638556901
michalval

#80 Příspěvek od michalval »

No tak tím spíš :-)
arda1
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od arda1 »

Když je to tak jednoduché tak proč by to tam nedával přímo výrobce? :wink:
ICQ 638556901
JMalik

#82 Příspěvek od JMalik »

michalval píše:Nechci žádný flame, ale mě by spíš zajímalo,jestli ta Zenerka opravdu funguje, tzn. jestli investice za dvě stovky dokáže ochránit elektroniku za 12 tisíc. To ostatní ( o blbosti výrobce) je akademická debata. Myslím, že MSH 80A by měl být pořádnej régl a přesto (a jsem přesvědčen, že bez mého zavinění) odpálil minimálně serva za pár tisíc a brzy zjistím,jestli i servo a přijímač za dalších 8 tisíc. Sice jsem koupil Kontronik JIVE, abych nemusel abslovolvat žádný další pokus, ale to byly další peníze navíc a hlavně se to může stát někomu dalšímu...

To není žádný flame, úpně normál.
Postupně to takhle začneš dělat. Čím dřív, tím lépe. Prostě do drahého stroje pokud možno vysoce spolehlivé komponenty (drahé). Už se mi nechce experimentovat a když tady čtu názory jak si někteří kluci stěžují, že to či ono odešlo a zeptáš se jich proč to osadili, tak odpověď je, že to stálo 10 dolarů.
Představ si, že bys koupil ten Kontronik hned jako první. Možná sem nějaký vůl zase napíše, že může odejít i Kontronik. Může, ale ta možnost je násobně menší.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#83 Příspěvek od arda1 »

Jinak si pamatuji že tohle dělaly nějaký regly(odprásklý kondy) když se škrtily a nejely na plnej výkon(delší dobu). :wink:
ICQ 638556901
michalval

#84 Příspěvek od michalval »

Já s Tebou souhlasím,ale Kontronik je ten nejdražší regl na světě a nebyl žádný důvod hnát se hned za tímhle "Mercedesem". Originál regl přece nemá být žádná srágora, není to žádný levný regl za 10 doláčů- myslel jsem, že kupuju Passata :-)
Já vím,já vím, rozbít se může Mercedes i Passat,ale tenhle mi zničil i garáž- když už teda hážu automobilové příměry.
Zajímá mě,jestli ta Zenerka v praxi fachá (nejsem elktronik,jsem jen ubohý strojař), jestli to někdo v praxi vyzkoušel,protože -jak píše arda1- kdyby to stálo pár kaček, tak by to tam přece dali všichni (třeba k reglům nad 100,- dolarů).
JMalik

#85 Příspěvek od JMalik »

Ta zenerka maká, to ano.
Představ si, že poletíš a ona normálně odejde (vyzkratuje se).
(Aby měla smysl, nemůže být na 10V)
arda1
Kontaktovat uživatele:

#86 Příspěvek od arda1 »

ICQ 638556901
arda1
Kontaktovat uživatele:

#87 Příspěvek od arda1 »

JMalik píše:Ta zenerka maká, to ano.
Představ si, že poletíš a ona normálně odejde (vyzkratuje se).
(Aby měla smysl, nemůže být na 10V)
Právě dávat do nespolehlivýho zařízení další věci co můžou odejít je diskutabilní.
ICQ 638556901
JMalik

#88 Příspěvek od JMalik »

michalval,
Na tom výstupu BEC se může dít úplně cokoliv. Můžou tam chodit krátké špičky, které nevadí RX ani servům, ale oddělají transil, nebo prorazí tu zenerku.
Tohle všechno už tady bylo. Nevím kdo tady asi před dvěma měsíci psal , jak vyřešil RX fasst- odstavil resetovací obvod (nebo podobně, nechce se mi to hledat). Zkusil jsem s ním komunikovat, protože jsem podobný problém řešil u toho čtrnáctikanálu RX Futaby. Nakonec to bylo zbytečné, byl přesvědčený, že to vyřešil. Futaba to bude řešit jiným přijímačem = informace ofic. zastoupení.
fofrofronek
Kontaktovat uživatele:

#89 Příspěvek od fofrofronek »

Jestli můžu poradit - kolega před čaem dělal testy lineárních stabilizátorů.
Dělal jim zlé věci jako zkraty, přetížení, kradl chladiče, rozkmitával je atd.
U levných čínských součástek docházelo při přetížení a přehřátí ke šlusu vstup výstup a k průniku vstupního napětí (a následné kouřové signalizaci poruchy).
Nejlepší byly stabíky od ST mictroelectronic, které ustály všechno a nikdy se nestalo, že by pustily přímo vstup na výstup, vnitřní ochrana to vypla a bylo.

Obecně by neměl být problém vzít spínaný BEC z 6S na 5V + Drop Voltage a za něj pověsit linární stabík od ST jako pojistku - myslím, že by to ani moc netopilo.
Jinak by neměl být problém "přeladit" obvyklý BEC (obyčejně buck zapojení) dvěma odpory na těch 6 až 8V plus eventuelně výměnou kondů na výstupu.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#90 Příspěvek od JirkaA »

Na tom výstupu BEC se může dít úplně cokoliv. Můžou tam chodit krátké špičky, které nevadí RX ani servům, ale oddělají transil, nebo prorazí tu zenerku.

Krátký špičky zenerce nemůžou uškodit, ty prostě ořeže na svoje napětí Uz.
Z praxe - zenerky jako ochrana před přepětím a dokonce i přepólováním používá většina výrobců mobilních radiostanic. V palubní síti vozidel lítají zajímavý průběhy zejména při startování motoru, krátký špičky ta dioda pochytá, při opravdovým přepětí nebo přepólování (v propustným směru se zenerka chová jako normální dioda) prostě shoří pojistka. X-krát jsem měl v servisu na stole radiostanici, kde pojistka nebyla, neb to montoval nějaký blb přímo na baterku. Zenerka obvykle puklá, odpálený kus plošňáku ke konektoru napájení (opravit lze snadno kusem drátu), ale nikdy se mi nestalo, že by to v tom rádiu odneslo něco víc než právě jen a pouze ta ochranná zenerka.
Spekulace o spolehlivosti jedné diskrétní polovodičové součástky jsou docela směšné. Na spolehlivost celku mají o MNOHO ŘÁDŮ menší vliv než konektory, blbě provedené pájené spoje, vibracemi namáhaná kabeláž a mechanicky opotřebovatelné prvky (typicky komutátory motorů v servech atd.).
OK2WY
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“