BEC 20V!!!
Ten transil je právě speciálně určený jako přepěťová ochrana a je mnohonásobně proudově výkonější než ta zenerka a navíc nebouchá. Tý Zenerky bych se asi bál, protože nesnáší při rozumných rozměrech moc velký prody a při bouchnutí se přeruší. Transil/Trisil snáší proudy řádově 100A (podle typu a spínacího napětí) a je i malý (1.5Kxxx 1500W pruměr 5mm, délka 9,2mm, cena kolem 20Kč). Při trvalém sepnutí a přehřátí, se speče a způsobí přepálení pojistky, spoje, kabelu, nebo pokud není takové místo, kde by mohlo dojít k přerušení, tak se samozřejmě odpájí. Takže pokud by byl na kabelu od BECu, přehořel by bez problémů kabel.
To, že přidání další součástky je další prvek možné poruchy, je sice pravda, ale podle mě hodně relativní. Všechno je to o kvalitě a spolehlivosti použitých součástek, jejich namáhání a kvalitě pájení. Ten transil při běžném provozu nijak namáhaný nebude, takže je to jen sychrovka pro případ poruchy a pokud dokáže zachránit ostatní elektroniku, je to pro mě řešení.
Kdysi se u zařízení u kterých se vyžadovala vysoká spolehlivost, prováděly před zavedením do výroby, testy na extémní teploty, vybrace, přetížení.... Docela by mě zajímalo, jak to funguje dnes. Spousta dnešních výrobců modelářské elektroniky začala vyrábět "na koleně", nebo si zadávají výrobu na "východ" z nejlevnějších součástek a nějaké testování spolehlivosti je asi moc nezajímá. Co si budem povídat. Modelářská elektronika je akorár hóóódně drahá spotřebka. A proto si myslím, že přidaná ochrana za pár kaček, nemůže nic zkazit.
To, že přidání další součástky je další prvek možné poruchy, je sice pravda, ale podle mě hodně relativní. Všechno je to o kvalitě a spolehlivosti použitých součástek, jejich namáhání a kvalitě pájení. Ten transil při běžném provozu nijak namáhaný nebude, takže je to jen sychrovka pro případ poruchy a pokud dokáže zachránit ostatní elektroniku, je to pro mě řešení.
Kdysi se u zařízení u kterých se vyžadovala vysoká spolehlivost, prováděly před zavedením do výroby, testy na extémní teploty, vybrace, přetížení.... Docela by mě zajímalo, jak to funguje dnes. Spousta dnešních výrobců modelářské elektroniky začala vyrábět "na koleně", nebo si zadávají výrobu na "východ" z nejlevnějších součástek a nějaké testování spolehlivosti je asi moc nezajímá. Co si budem povídat. Modelářská elektronika je akorár hóóódně drahá spotřebka. A proto si myslím, že přidaná ochrana za pár kaček, nemůže nic zkazit.
Tak co, jakou součástku tam strčit a v jakém zapojení? Taková ochrana stojí za to, protože v současné době máme v modelech drahou elektroniku, kterou stojí za to ochránit. Vrtulník stejně spadne, ale alespoň zůstane elektronika... A klidně za takovou ochranu dám i litr!
bavarianDemon 3X a 3SX
SAB Goblin + JETI DS16 + XNova motor + Kosmik
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Oni ti vrtulnikari jsou stejne zvlastni, v nedeli jsem videl litat mladyho Kefurta ve vetru, za kteryho jsem radsi schoval letadla do auta aby se na zemi nepomlatily..... to snad ani neni clovek, musi bejt zmutovanej. A mel tam prijimacovky!! (a spalovak
)
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
JirkaA píše:Podívej se do datasheetu toho transilu, zejmána na délku impulsu pro který platí deklarované proudové parametry. Pak se podívej, kolik snese trvale a zjistíš, že je na tom plusmínus stejně, jako ta zenerka.
Jenže ta zenerka je pomalá a při přetížení bouchne a přeruší se. Kdežto transil spíná řádově desítky ampér za pikosekundu, takže zachytí už nárůst té špičky a navíc jeho čip už je konstruovaný tak, aby se při přetížení nepřerušil, ale spek. A jako ochrana při průrazu se počítá s jeho destrukcí, tzn. že se speče a dojde k vyzkratování výstupu a k tomu je ten transil navržený. Samozřejmě před ním musí být místo, kde dojde k přerušení (přepálení) přívodu (pojistka, tenčí spoj, kablík...) Po opravě by se samozřejmě musel vyměnit za nový (pár korun).
Pokud z toho BECu ale lítaj špičky s efektivním výkonem mW nebo dokonce W, tak je to prasácká konstrukce od výrobce, a pak by se musel mezi BEC a transil ještě vložit LC filtr. To už je ale váhově náročnější. Takovej BEC je ale jistější rovnou vyhodit, nebo lépe omlátit výrobci o hlavu.
Abu píše:Strc tam 4 kvalitni NiCd baterie a bude po problemech!
A kam ty přijímačovky dát v Protosu? Na ty není fakt místo
Teď jsem dostal informaci od Kontroniku (výrobce JAZZ a JIVE), že prý se nemusím bát, že to mají ošetřeno. Hurá, sláva, tak alespoň nějaký výrobce.
Ikdyž ten regl stojí 4500,-, tak za ten klid to asi stojí
bavarianDemon 3X a 3SX
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
Lark píše:JirkaA píše:Podívej se do datasheetu toho transilu, zejmána na délku impulsu pro který platí deklarované proudové parametry. Pak se podívej, kolik snese trvale a zjistíš, že je na tom plusmínus stejně, jako ta zenerka.
Jenže ta zenerka je pomalá a při přetížení bouchne a přeruší se. Kdežto transil spíná řádově desítky ampér za pikosekundu, takže zachytí už nárůst té špičky a navíc jeho čip už je konstruovaný tak, aby se při přetížení nepřerušil, ale spek. A jako ochrana při průrazu se počítá s jeho destrukcí, tzn. že se speče a dojde k vyzkratování výstupu a k tomu je ten transil navržený. Samozřejmě před ním musí být místo, kde dojde k přerušení (přepálení) přívodu (pojistka, tenčí spoj, kablík...) Po opravě by se samozřejmě musel vyměnit za nový (pár korun).
Pokud z toho BECu ale lítaj špičky s efektivním výkonem mW nebo dokonce W, tak je to prasácká konstrukce od výrobce, a pak by se musel mezi BEC a transil ještě vložit LC filtr. To už je ale váhově náročnější. Takovej BEC je ale jistější rovnou vyhodit, nebo lépe omlátit výrobci o hlavu.
Prošlo mě rukama desítky bouchlejch zenerek a přerušenou jsem fakt ještě neviděl.
OK2WY
boZZda píše:Abu píše:Strc tam 4 kvalitni NiCd baterie a bude po problemech!
A kam ty přijímačovky dát v Protosu? Na ty není fakt místoikdyž by to byla asi jistota.
Teď jsem dostal informaci od Kontroniku (výrobce JAZZ a JIVE), že prý se nemusím bát, že to mají ošetřeno. Hurá, sláva, tak alespoň nějaký výrobce.
Ikdyž ten regl stojí 4500,-, tak za ten klid to asi stojí
Asi by se tam ty prijimačovky našlapaly.Teda Ty bys to měl s Gyrobotem horší.
Můžeš to nějak upřesnit,co Ti v Kontroniku řekli, že mají ošetřeno?
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
boZZda píše:A kam ty přijímačovky dát v Protosu? Na ty není fakt místoikdyž by to byla asi jistota.
Tak to jsem netusil, ze ve vrtasu nebude zadne misto, myslel jsem ze je spis problem vaha.
Ja tem vrtulnikum nerozumim, bojim se toho, je to divnej stroj...
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz