Šablony pro rašplovou interpolaci

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
arda1
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od arda1 »

Tenký (1mm)pertinax. :wink:
ICQ 638556901
veka1
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od veka1 »

Nedoporučoval bych kovový materiál, přeci jen odvádí teplo od řezacího drátu. Na lepení purex nebo epoxi.

Proč myslíš ,že odvod tepla kovou šablonou ( dural) vadí??? Máš to něčím podložené?

Pozn. kdysi v dávnych dobácjh, jsem řezal dle překližkových šablon, pak jsem přešel na umakart a v posledních ca 7letech nemám jinou než duralovou šablonu.
Výhodou kovových šablon je možnost dodržení přesných tvarů, styčná plocha se dá vyleštit ( drát nemá tendenci zadrhávat a nevypálí do vodícího povrchu drážku).
Šablony častým používaním nedegradují ( jsou období kdy režu cca 5-10křídel týdně) .

Odvádění tepla je někdy dokonce potřebné ,hlavně když je pomět hloubky kořenového a koncového profilu značně rozdílný( např 2 : 1) .
Pak je nutno na koncovém profilu drát chladit ( chladič z hliníkového plechu pověšený na drátu a ventiátor) z důvodu minimalizace přepalů.
Dobré je mít koncový profil o nějaké % tlustší, to taky částečně pomůže zmírnit následky přepalů a dodržet požadovaný tvar konce výřezu.

Ještě doplnění pro původního tazatele.

Potah dýhou ,lze bezproblémově přilepit laminační pryskyřicí , prskyřici (L 285, Letoxit..) kterou je možné odlehčit přimícháním mikrobalonů, nebo i klasickou Epoxy 1200, naředenou čistým metylem ,skoro na konzistenci vody.
Po nanesení lepidla na plát(velúrovým , nebo molitanovým válečkem) , je nutno nechat metyl cca 15 minut odpařit.

Taky je možné použít některé z polyuretanových lepidel ( Purex, Soudal), nanesených stěrkou s mikrozoubky, nebo válečkam ,případně ocelovou stěrkou.

Doporučení: nepoužívat žádné kreditky a pod. plastové stěrky- nevytvoří se dostatečný přítlak na stírací hraně a na ploše zůstáva víc lepidla ,než je skutečně potřeba.

pozn. dýhu je potřeba před nanesením lepidla min .1 až 2x vylakovat klasickým nábytkářským nitrolakem( nepoužívat zaponový lak C 1006!!) a přebrousit. Tento proces minimalizuje množství lepidla ,které vsákne do dřeva, co příznivě ovlivní konečnou hmotnost výrobku.

veka1
Fox
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Fox »

ja teda moc neřežu ale zatím dycky jsem si vystačil s balzou.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od arda1 »

Fox píše:ja teda moc neřežu ale zatím dycky jsem si vystačil s balzou.
No nevím nevím-balzový šablony? :roll:
ICQ 638556901
JENDA01

Re: Šablony na rezanie kridla z polystyrenu

#20 Příspěvek od JENDA01 »

diri píše:Cafte Pani!
Vedel by mi niekto prosim poradit material sablon pre rezanie kridla z polystyrenu? Kedysi sme pouzivali kuprextit z plosakov ale neviem ho nejak zohnat bez medennej vrstvy a preglejka podla mna nieje vhodna.

A este: Ake lepidlo by ste odporucili na lepenie dyhy na polysiren? Dostal som typa na Robinol. Viem ze to tu na fore je ale mam v tom trosku bordel pretoze je tam viac nazorov na lepidla. btw jedna sa kridlo na F3K

Dakujem moc :!:

Ahoj,

nepoužívej nic co odvádí teplo . Já mám dobré zkušenosti s materiálem který používají nábytkáři u kuchynských linek Je to něco na způsob umakartu. Jsou to ty šedivý šablony dole na obrázku a ty bez výřezů pro nosníky.Dají se z toho udělat šablony hladký jako sklo (obvodový hrany)
což je meritem věci jak se ti to podaří vypálit. Jinak mám vyzkoušená lepidla Jako Epoxid 1200 ,Purex, LA- tmel. Těžko radit. Každé má svoje plus a mínus.Chce to vyzkoušet co ti bude -sedět-.

Obrázek

Jinak něco najdeš ještě tady:

http://jenda01.rajce.idnes.cz/BELLA/

Jenda
Naposledy upravil(a) JENDA01 dne stř 22.07.2009 15:03, celkem upraveno 1 x.
miho

#21 Příspěvek od miho »

Proč myslíš ,že odvod tepla kovou šablonou ( dural) vadí??? Máš to něčím podložené?

Já s tím měl problém v případě, že výkon napájecího zdroje byl na hranici délky drátu a to ochlazení bylo znát. Jinak ale máš pravdu ve všem, co jsi v příspěvku uvedl včetně použití duralovách šablon. Každopádně bych nedoporučoval dřevěné šablony, včetně překližkových.
JENDA01

#22 Příspěvek od JENDA01 »

miho píše:Proč myslíš ,že odvod tepla kovou šablonou ( dural) vadí??? Máš to něčím podložené?

Já s tím měl problém v případě, že výkon napájecího zdroje byl na hranici délky drátu a to ochlazení bylo znát. Jinak ale máš pravdu ve všem, co jsi v příspěvku uvedl včetně použití duralovách šablon. Každopádně bych nedoporučoval dřevěné šablony, včetně překližkových.

Ahoj,
máš pravdu s těmi překližkovými šablonami.I když jsem nějaká křídla pode nich vypálil. Něříká ze to byla katastrofa nebo že se to nedalo použít
ale musí to být překližka kvalitní letecká vícevrstvá.- Bedničková - překližka má tendenci se rychle napalovat a má tendanci se zadrhovat.

Jenda
veka1
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od veka1 »

miho píše:Proč myslíš ,že odvod tepla kovou šablonou ( dural) vadí??? Máš to něčím podložené?

jo jo, když je málo výkonný zdroj ,tak věřím ,že si mohl mít problém...

ad šablony.
Prakticky je jedno z čeho jsou(drát to nesmí natavovat).
Otázkou je jejich trvanlivost a s tím související výsledný povrch výrobku , při opakovaném používání. Asi tak , chceš výkon a kvalitu = udělej šablonu z toho nejlepšího matroše co máš. :wink:
Pozn.jeden řez s použitelnou kvalitou snese i tužšší papír, akorát na něj nesmí být vyvinut příliš velký tlak :lol: .
V každém případě na šablony profilů křídel je potřeba použít opravdu kvalitní materiál = výsledek řezu je pak odměnou za práci s výrobou kvalitní šablony.

veka1
diri
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od diri »

Diky moc za odpovede!
Hlinik nechcem prave koli odvodu tepla, umakart asi nezozeniem a plechovka je na mna moc funny :lol:

Este dalsia otazocka: Ake mate skusenosti s vahou takto konstruovanych kridiel na F3K alebo F3J ? Videl som taketo Kcka ale nevychadza to tazke?? Mam v plane: jadro - obycajny polstyren (od EPP som upustil lebo sa mi zda byt tazky a zbytocne pevny), dyha 0.6 mm, uhlikove rovingy ako nosnik zalaminovane do drazky v jadre, 20-tka tkanina ako spevnenie na odtokovke, koncoch kridla, v mieste zavesu kridelok a v strede v mieste lomenia. Tkanina bude medzi polystyrenom a dyhou presitena epoxidom a na ostnych miestach kridla bude pouzity ten Purex...

Co vy na to ako odbornici?
Fox
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Fox »

arda1 píše:
Fox píše:ja teda moc neřežu ale zatím dycky jsem si vystačil s balzou.
No nevím nevím-balzový šablony? :roll:
Tak na dvě tři použítí to jde.
diri
Kontaktovat uživatele:

to Veka1

#26 Příspěvek od diri »

Preco nie zaponovy? Aky je tam rozdiel? Dik!
ikar
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od ikar »

Umakart koupit lze. Nedělám šablony z ničeho jiného, protože to jde vystřihnout lepšíma nůžkama a jen lehce dobrousit smirkem. Pokud nechceš dělat stovky křídel, je to v pohodě. Po 10 použitích žádná změna. Jinak umakart se používá na zahranění kuchyňských pracovních desek např. MAX. Jsem stolař a zbytky průběžně spotřebovávám na šablony. V nábytkářské prodejně je koupíš v šířce okolo 4cm, což většinou stačí. S kovovýma šablonama taky nemám dobré zkušenosti. Chladí a konce jsou silnější, protože je menší propal. O hodinách pilování při výrobě nemluvě.
diri
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od diri »

este raz dik! btw prave som prisiel z baumaxu a o umakarte ani pertinaxe nic nevedeli... :(
veka1
Kontaktovat uživatele:

Re: to Veka1

#29 Příspěvek od veka1 »

diri píše:Preco nie zaponovy? Aky je tam rozdiel? Dik!

zapon je povodne impregnačný lak na potahové plátna lietadiel. Vytvára na povrchu dreva a plátna slupku = uzavrie povrch skor , než doň vsiakne.
Pri brúsení ho potom odstrániš a výsledok je akoby tam nebol.

Pokial ho neobrúsiš, je riziko odtrhnutia dýhy od povrchu = ten lak je medzi drevom a lepidlom ako separátor....
Nábytkárský lak vsiakne hlbšie do dreva a obrúsením odstrániš iba nerovnosti a trochu laku - ho otvoríš pre difúziu lepidla.
Drevo je ním však natolko impregnované, že množstvo absorbovaného lepidla je minimálne, pritom spoj má dostatočnú pevnosť.

veka1
jony22

Šablony na řezání polistyrenu

#30 Příspěvek od jony22 »

Došel mi matroš na výrobu šablon na řezání odporovou pilou, neví někdo kde sehnat. Děkuju
Odpovědět

Zpět na „Dílna“