Vypínání žehlící fólie horkovzdušnou pistolí

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
bazuka

Vypínání žehlící fólie horkovzdušnou pistolí

#1 Příspěvek od bazuka »

Potřebuji radu ohledně vypínání žehlicí fólie.
K vypnutí používám žehličku a jsem celkem spokojen. Jsou ale místečka, kam by se mi hodila spíše horkovzdušná pistole. Mám ji (levná za 400Kč). Na nejnižší výkon dává 300°C - tedy fólii spálí. Speciální pistoli s regulací teploty si kupovat nechci (nevyplatí se mi - dělám 1 model/rok).
Oddálení pistole od modelu mi moc nepomohlo. Proud je pak příliš rozptýlen a není to ono.

Máte nějaký fígl?
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Nakadah »

A to mas malou potahovaci zehlicku nebo klasickou na zehleni pradla? :) Ja jeste obcas pouzil plynvou pajku Portasol s horkovzdusnym nastavcem, ale to se musi opatrne. Nak
venry

#3 Příspěvek od venry »

Já používám pistoli Ryobi je dvourychlostní s mechanickým nastavením teploty množstvím vstupního studeného vzduchu.Líp to vysvětlit neumím :lol: Každopádně 300 stupňů je moc,to neuhlídáš.Já již vypínám jenom pistolí,chce to cvik a hlavně pistolí pohybovat jakoby v kruzích a nezastavovat ! Pokud tvá pistole má regulaci vstupního vzduchu a i při prvním stupni nelze dosáhnout toho,že cca ve vzdálenosti toku teplého vzduchu 25cm neudržíš ruku cca 2s je to moc horký
sharkcom
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od sharkcom »

Ono to jde i obyčejným fénem. Pokud mu dám maximální teplotu tak na menší vzdálenost to stačí a aspoň to nepropálíš. Teplota dostatečná.
Sbach 2200mm, Piper L4H 2500mm, Hawker huriccane 1950mm, F3K SHARK.
Letiště Cheb, www.rc.hys.cz
lubo1
Kontaktovat uživatele:

Re: Vypínání žehlící fólie horkovzdušnou pistolí

#5 Příspěvek od lubo1 »

bazuka píše:Potřebuji radu ohledně vypínání žehlicí fólie.
K vypnutí používám žehličku a jsem celkem spokojen. Jsou ale místečka, kam by se mi hodila spíše horkovzdušná pistole. Mám ji (levná za 400Kč). Na nejnižší výkon dává 300°C - tedy fólii spálí. Speciální pistoli s regulací teploty si kupovat nechci (nevyplatí se mi - dělám 1 model/rok).
Oddálení pistole od modelu mi moc nepomohlo. Proud je pak příliš rozptýlen a není to ono.

Máte nějaký fígl?

Mám tú istú z obludomarketu za 350 Sk.... Ide to v pohode. Len musíš dať na nižší výkon a držať teplovzdušku ďalej od fólie - povezme pol metra. Nepiecť to ako na grile na jednom mieste, ale radšej rýchlo postupne prechádzať celú fóliu. Na jedno miesto fúkam tak 2 sekundy....
Nesnaž sa to vypnúť na jeden krát.
Ešte jedna dôležitá ec. Ak smažíš okraje kde drží ´koniec dólie len na kúsku (konové rebro) tam toto rebro niečim zakryjem - povedzme stačí uterák - inak sa ti to prehreje , fólia sa ti odlepí a zdrhne. Nazad ju už nedostaneš.
Ďaľšou vecou je typ fólie. Oracover sa zmršťuje pri nahrievani, vudís ako sa vypína. Ale mal som fóliu, asi to bol solarfilm, ktorá na nahrievanie nereaovala, ale zmrstila sa pri chladnutí. Čiže vyzeralo to tak, že som griloval, nič sa nedialo, tak som sa na to vybodol a po chvíli sa krídlo skrútilo.
Ak vypínaš celé konštrukčné krídlo, tak napnutie zistíš tak, že prstom poklepeš medzi rebrami na fóliu a podľa zvuku zistíš, ktoré miesta ešte treba viac vypnúť - majú nižší tón
http://lubo111.rajce.idnes.cz
bazuka

#6 Příspěvek od bazuka »

Žehličku mám modelářskou. Vypínání povrchu s ní jde lehce a dobře.
Pistoli jsem chtěl použít pouze na "obtížná místa". Tam kde dochází k velkému zakřivení do třetího směru (koncový oblouk a podobně).
Jde to i žehličkou, ale myslel jsem, že pistolí budu schopen prohřát větší plochu a tím lépe tvarovat fóli do 3D.
JMalik

#7 Příspěvek od JMalik »

bazuka píše:Žehličku mám modelářskou. Vypínání povrchu s ní jde lehce a dobře.
Pistoli jsem chtěl použít pouze na "obtížná místa". Tam kde dochází k velkému zakřivení do třetího směru (koncový oblouk a podobně).
Jde to i žehličkou, ale myslel jsem, že pistolí budu schopen prohřát větší plochu a tím lépe tvarovat fóli do 3D.

Právě na ty koncové oblouky a podobné obtížnosti je vhodná ta žehlička. Zkus to tady prolézt, někdo sem dával i nějaké video o potahování, jestli máš možnost, zajdi za někým, kdo Ti to ukáže. Stačí to vidět, pokud nejsi vyloženě kopyto, příště už to uděláš sám. Pokud to dobře nepředtvaruješ už za studena, nepřilepíš, nepřižehlíš, tak na koncovém oblouku už pistolí mnoho nenapravíš.
Sám mám na to i různá kovová udělátka, která nahřeji, pokud se potřebuji dostat do těžko přístupných míst ( opravy).
bazuka

#8 Příspěvek od bazuka »

Za studena? Fólii tvaruji vždy za tepla. Nahřát, natáhnout (tedy ztvarovat) a přilepit. Pěkně postupně.

Jinak moc pěkné video je přímo na stránkách SolarFilm (URL už nemám, najít se to dá).
JMalik

#9 Příspěvek od JMalik »

Už za studena si to musíš na ten oblouk dobře připravit. Jestli spolehneš na to, že jí nahřeješ a teprve potom to začneš dotahovat ke krajům, přijdeš o část toho smrsknutí a většinou Ti místy zůstanou vrásky.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“