Papírový potah polystyrenu - jaké lepidlo

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
were
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od were »

lubo1 píše:Krídla sa ale hodne prehýbali - myslel som, že práve ten papier nedrží... Zarezal som zo spodu drážku a vlepil uhlíkovú tyčku. Moc sa to nezmenilo. Ono sa neneťahoval spodok, ale zmršťoval vrch.
Takže druhá tyčka zvrchu a krídlo je ako z betónu. No ale už chcem aj krídelká, takže som sa rozhodol vyrobiť nové...

Ahoj, omlouvam se za OT, jenom bych doplnil jak to chapu ja - ono kdybys dal ten uhlik rovnou jenom z vrchu tak by se imho nic nezmenilo, zase by se ti natahoval spodek. Pevnost jedne uhlikove tycky v ohybu je veskera zadna, takze dat do kridla jednu vyztuhu je jako nedat tam nic - teprve kdyz se daji dve, jedna nahoru a jedna dolu, tak misto pevnosti v ohybu nastupuje pevnost v tahu (aby se kridlo podalo a ohnulo, musela by se zaroven jedna vyztuha natahnout a druha zkratit, coz uz ji uz tak dobre nejde) a kridlo ztuhne. Me docela prekvapuje ze i na doporuceni nekterych vyrobcu vidam treba jen vyztuhu z jedne strany kridla. Mozna neco chapu spatne ja, ale ja bych rozhodne vyztuhu jen z jedne strany nikdy nepouzil, protoze podle me je to jako nedat tam nic - jeste jednou se omlouvam za OT
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od lubo1 »

were píše:
lubo1 píše:Krídla sa ale hodne prehýbali - myslel som, že práve ten papier nedrží... Zarezal som zo spodu drážku a vlepil uhlíkovú tyčku. Moc sa to nezmenilo. Ono sa neneťahoval spodok, ale zmršťoval vrch.
Takže druhá tyčka zvrchu a krídlo je ako z betónu. No ale už chcem aj krídelká, takže som sa rozhodol vyrobiť nové...

Ahoj, omlouvam se za OT, jenom bych doplnil jak to chapu ja - ono kdybys dal ten uhlik rovnou jenom z vrchu tak by se imho nic nezmenilo, zase by se ti natahoval spodek. Pevnost jedne uhlikove tycky v ohybu je veskera zadna, takze dat do kridla jednu vyztuhu je jako nedat tam nic - teprve kdyz se daji dve, jedna nahoru a jedna dolu, tak misto pevnosti v ohybu nastupuje pevnost v tahu (aby se kridlo podalo a ohnulo, musela by se zaroven jedna vyztuha natahnout a druha zkratit, coz uz ji uz tak dobre nejde) a kridlo ztuhne. Me docela prekvapuje ze i na doporuceni nekterych vyrobcu vidam treba jen vyztuhu z jedne strany kridla. Mozna neco chapu spatne ja, ale ja bych rozhodne vyztuhu jen z jedne strany nikdy nepouzil, protoze podle me je to jako nedat tam nic - jeste jednou se omlouvam za OT

To už nezistím, pretože som začal zo spodnej strany. Predpokladal som, že sa naťahuje. Ale predpokladám, že sa nenaťahoval spodok, ale bortil vrch krídla.
Dal som tam dve tuším 1,5 mm tyčky, tak ako u EPP akrobatov - prírastok váhy zanedbateľný, zvýšenie tuhostii veľmi podstatné. Lepil som to purexm.
http://lubo111.rajce.idnes.cz
JMalik

#18 Příspěvek od JMalik »

were píše:

Chápeš to dobře. Pokud to má mít fci nosníku, musí to být z obou stran.
Jen z jedné strany má např. náš malý čtyřletý Kvído dvě uhlíkové tyčky na křídle mini Ray od Hackera, aby to nepřerazil a já jsem to po každém jeho "létání" nemusel lepit. (V tomto případě jsou ty výztužné uhlíky zespodu, dva, cca 3cm od sebe, jeden z nich kratší)
meresjev
#19 Příspěvek od meresjev »

Z mejch dosavadních zkušeností se polystyrenový křídlo vždycky zboří na tlak a nikdy ne na tah, proto bych věnoval větší pozornost horní straně. Schválně si pokusně potáhni kousek PS a vyzkoušej.
Nedávno jsem to zkoušel při záměrný destrukci modelu, protože byl špatně ovladatelnej a málem jsem trefil kamarádovo éro na zemi. Raději šlo hned do šmelcu, protože by mne to přešlo a zase ho vytáhl. :)
fiser.modely
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od fiser.modely »

Trochu inspirace možna najdeš tady, rc fly.cz :lol:
Karas
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Karas »

Tak jsem dneska zkoušel polepit si kousk polystyrenu, z výsledku jsem celkem spokojen, jen nevim co mam delat s prechody jednoho papiru na druhy, po natreni je docela spoj videt, jak to resite?
Karas
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Karas »

A jak hodně mám ten herkules naředit?
ikar
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od ikar »

Karas píše:A jak hodně mám ten herkules naředit?

Já ho ředím přiměřeně a osvědčilo se. :lol:

Pokud máš více vrstev papíru, můžeš zkusit spoj lehce přebrousit, nebo při jedné přetáhnout tmelem a opatrně přebrousit. Papír lepidlem dost ztuhne a neublíží mu to.
Karas
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Karas »

ikar píše:
Karas píše:A jak hodně mám ten herkules naředit?

Já ho ředím přiměřeně a osvědčilo se. :lol:

Pokud máš více vrstev papíru, můžeš zkusit spoj lehce přebrousit, nebo při jedné přetáhnout tmelem a opatrně přebrousit. Papír lepidlem dost ztuhne a neublíží mu to.

Má to být jako mléko?
ikar
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od ikar »

Karas píše:
Má to být jako mléko?

Ale plnotučné, ne ty vody co mají v marketech.
:lol:
To poznáš. Musíš trošku experimentovat, pak by to nebylo vybojované éro. :wink:
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od lubo1 »

Ja som to riedil 1/1 s vodou.
Samotný polystyrén som natrel neriedeným..., ostatné už riedeným... čo sa týka prekrývania - dá sa jemne prebrúsiť, ale veľmi jemne a jemným šmirglom - tak 600. Najskôr treba ale nechať dokonale vyschnúť ten poťah - inak sa ti ten papir bude žmolkovať.
To prekrytie bude al vždy trochu viditeľné, takisto ako je viditeľné prekryytie fólii, keď poťahuješ Oracoverom. Z metrovej vzdialenosti to ale nevidieť.
http://lubo111.rajce.idnes.cz
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od RiMr »

Tady mi před nějakým rokem kluci poradili Polyurex a od té doby ho používám k naprosté spokojenosti, jak na lepení, tak na "povrchovku".
volmar
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od volmar »

jestli to plánuješ ještě stříknout tak je to super potáhnout novinama klasickejma :wink: ozkoušeno
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=312_________________www.rcplanes.estranky.czvolmar
Streader
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Streader »

Mám dotaz co se následné barevné úpravy týče.
Mám křídlo potažené tlustším papírem, který je přilakovaný herkulesem.
Mám v plánu to stříknout akrylovou barvou ve spreji, příp Styro baravmi.

Nezkroutí se to pak?
"Never argue with an idiot - he'll drag you down to his level and beat you with experience!"

Frekvence: 35 Mhz Kanál: 64
Abu
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Abu »

Vpohode, nezkrouti. Tyhle polys+papir konstrukce vzdycky 2x - 3x natru nejakym vodou reditelnym pruhlednym akrylem, vybrousim a pak uz to jde klidne strikat i autosprejem (pres akryl a papir se rozpoustedla k polystyrenu nedostanou) - viz treba tahle stribrna - http://www.rcalbum.com/photoView.php?id ... mode=&nr=4
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Odpovědět

Zpět na „Dílna“