Prestavba Easy Staru na spalovak - fiasko

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.

Co o projektu soudite?

To se dalo cekat. Ani nemelo cenu to zkouset.
14
50%
Kdyz bys nebyl levej, mohlo to fungovat.
2
7%
Zajimavy pokus! Skoda, ze to nevyslo.
12
43%

Celkem hlasů: 28

Zpráva
Autor
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

Prestavba Easy Staru na spalovak - fiasko

#1 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Tak jsem vcera uskutecnil svuj experiment a zkusil vzletnout s Easy Starem predelanym na spalovak MVVS 3.5 ccm. Bohuzel motor z druhe ruky se nepodarilo naladit tak, aby bezel alespon trochu uspokojive. Bud bezel na plno a nebo chcipnul (po sundani zhaveni). Mistni "znalci" na letisti meli tisice posmesnych poznamek a "moudrych" rad typu: "Ten motor je uplne v pr...", "Kup si novej vybrus za 500,-", "Mas moc studenou svicku" ci "To zahod i s rukama"...

Nicmene jejich pokusy motor naladit koncili jeste hure nez ty moje. Me se nakonec podarilo motor udrzet alepson v tech maximalnich otackach. Bohuzel do toho vseho mi odeslo servo plynu a otacky uz nesly regulovat vubec. Nicmene chtel jsem to mit z krku a dostat letoun do vzduchu stuj, co stuj. Takze jsem dal plny plyn a letadlo hodil z ruky (rozjed ze zeme se nedaril). A svete div se - ono to LETELO!

Bohuzel diky nespolehlivosti motoru jen velmi kratce (cca 200 m), pak motor zdechnul a letadlo se zritilo do poli - samzorejme porostly jakousi neprostupnou a ukrutne pichlavou plodinou. Nastesti EPP vydrzi vse, takze jsem jeste uskutecnil 2 dalsi starty s totoznym vysledkem.

Poznatky jsou takoveto:

1) Motor je prilis tezky - lepsi by byla asi 2.5ka nebo jeste mene.
2) Servo HS-55 (bylo uplne nove) nepatri do motoraku. Znici se i pouhymi vybracemi.
3) Rizeni pouze smerovkou je mizerne. Spalovak bez kridelek = hruza.
4) Motor z druhe ruky nebrat.

Pri saseni s motorem jsme si ke svym 3 zranenim ze stavby (3x orasplovany palec, rozriznuty prostrednicek nozem a propichnuty ukazovacek tahlem plynu) pridal jeste dalsi skolacke zraneni - rozseknuty malicek o vrtuli (nastesti jen v malych otackach.

Zaver cele akce: Easy Stara uz nechci ani videt :lol:
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Vzduchoplavec »

A jeste alepson par fotek, jak cele to dilo vypadalo pred startem:

Obrázek
Obrázek
Obrázek
blacklight

#3 Příspěvek od blacklight »

3,5 do tak malého éra 8O 8O - to je mazec - letět by to i mohlo , ale jak zhasne motor tak je to šutr.
Pokus to byl zajímavý ale bylo už ze začátku jasné že to buď nepoletí , nebo letové vlastnosti budou mizerně.
Katana 3m ZDZ160 a další 3m v přípravě
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Tak to mas pravdu. Uplnej sutr to nebyl, ale pri zhaslem motoru jsem vyskovkou uz jen zmirnoval rychlost padaveho klesani. O nejakem plachteni nemohla byt ani rec.
j3nda
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od j3nda »

pekne ani se nebudu radsi ptat jak dopadlo to epp u vyfuku, jeste ze to bezelo tak kratce, jinak by se ti cele letadlo rozpustilo ve vzduchu

ovsem odpravit hs55 kuli takovydle blbine je skoda
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Ja jsem provedl povrchovou upravu spodku nastrikem stribrnym akrylovym autoemailem, takze to dopadlo docela v pohode. Ja jsem to zhavil docela dlouho (na zemi). Takze je zaprasene cele letadlo, ale myslim, ze pokud to otru, tak by to bylo v klidu.

Toho serva je mi taky lito. Ale koho mohlo napadnout, ze se oddela tak snadno. :?
Mystik

#7 Příspěvek od Mystik »

btw: Možná kdybys tam ten motor dal normálně a ne hlavou dolů tak by šel líp. Pokud už má něco za sebou tak by to mohlo pomoci. Zdůrazňuji možná-rozhodně to netvrdím na 100%.
Jinak jak se tu v jiných tématech můžeš dočíst tak s MVVS motory se to musí umět abys je správně naladil.

:lol: :lol: :lol: :lol: HS-55 do spalováku :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
blacklight

#8 Příspěvek od blacklight »

Můj první motor MVVS byla stará 3,5ka (stará min. 15 roků) a ta mi moc nešla naladit.Byl to otřes s tím něco dělat ale pak jsem si koupil novou 2,5ku a tu jsem jako začátečník (který předtím ladil asi jen 5 krát 3,5ku ) naladil docela solidně a bez broblémů.
Co se týká spolehlivosti a ladění MVVS tak si myslím že se staršími moroty res. karburátory to problém byl , ale u nových je to naprosto v pohodě.
Katana 3m ZDZ160 a další 3m v přípravě
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Namontovat hlavou nahoru by to sice slo, ale vyfuk by zasahoval do kabiny a fucel by do kridel. Motor ma bohuzel ladeny zadni vyfuk.

Nicmene zkousel jsem to ladit vselijak. Hlavou nahoru i natocene na bok. Ale vsechno marne.

Vim, ze se to musi umet, ale mistni chlapi (prestoze se tvarili jako mistri sveta) nepredvedli nic lepsiho nez ja - coz samzorejme nemusi znamenat, ze je chyba v motoru. :wink:

KAzdopadne pravdou je, ze motor nema skoro kompresi a i se svickou se protaci pres horni uvrat temer bez odporu - coz me prijde divne.

To servo HS-55 jsem mel nevyuzite doma a rikal jsem si, ze na tahani plynu by mohlo stacit. No, spletl jsem se. :cry:
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od RadimHnilica »

Tak nevím ten motor toho naběhal dost létával v hornoplošnících 1400mm nejdřív v několika simplexech a potom v cesničce. Nechci tě nijak snižovat ale po té co jsme jej vyladili jej dokázal nahodit i můj tehdy 9letý brácha.tak nevím.Co uložení nádrže? je fakt že vždy běhal hlavou nahoru.Dat MVVS hlavou dolů je dost hrdinský kousek.je fakt že motor rok ležel (naložený v konzervačním roztoku) navíc to není uplně vhodné letadlo na 3,5ku.Tak nevím nemám z toho dobrý pocit
Radim
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Jak rikam. Byl to experiment, ktery jsem tak nejak pocital, ze nedopadne nic moc. Coz se take stalo.

Nebyl problem motor nahodit. To se mi povedlo i rukou (i kdyz po zahrati uz jsem radsi pouzival starter). Problem byl, ze neudrzel nizke otacky aniz by chcipnul. Nadrz rozhodne nebyla umistena idelane a umisteni motoru vzhuru nohama taky nic moc, ale za danych okolnosti to neslo jinak.

Ale jako ja jsem spokojen. Pokus jsme porvedl a vyzkousel jsem si, ze kdyz by se clovek hodne snazil, tak by to asi jakz-takz letalo. Ale rozhodne by to nebylo moc pouzitelne ani v idealnim pripade a s poradnou vybavou. Byl jsme moc rad, ze jsme si pak mohl primove zaletat s Canarym a dokonce jsem ze 3 startu mel i 3 povedena pristani, takze ja jsme nakonec mel pocit velmi dobry :)
koko
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od koko »

Ja ti fandim! Takovahle ptakovina by me v zivote nenapadla, ale to je prave asi muj problem.
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Zde je mozne stahnout video se zabery s marnymi pokusy o vzletnuti Easy Staru:
http://vzduchoplavec.rakeingrass.com/canary/video/es_raduga_canary_03.avi

Bohuzel, samotny let je tam zachycen jen ve dvou velmi kratkych a neprilis povedenych zaberech. Video je rovnez zajimave tim, ze se tam mihne moc pekne vyvedeny dvouplosnik na elektro a je tam tez zaznamenan jeden z poslednich letu naseho "Raduga stroje"...

A na zaver je tam jedno z mych 3 relativne povedenych pristani s Canarym - i kdyz zrovna tohle se z nich povedlo nejmene.
erik

#14 Příspěvek od erik »

Je to pěkný.....pěkný v tom že ses o to pokusil a dotáhnul to do konce....
Co je na EasyStaru moc dobrý - je křídlo - to se Multiplexu myslím moc povedlo.
Jen se přeptám - dát motor na špičku trupu kde v orig. verzi nebylo nic to přece muselo hodně posunout těžiště.... Kolik si dovažoval na ocase? A co trup? vyztužoval si ho nějak? Elapor je docela přeci pružnej a dost se kroutí.....
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Vzduchoplavec »

No bylo to cca o 150g tezsi na spicku oproti puvodnimu provozu s akumulatorty... Myslim, ze jsem to nedovazil dostatecne, aby bylo teziste uplne, kde ma, ale ramcove to snad sedelo. Zadek jsem omotal 3m dvojlinkou, kterou jsem ovazal 2 tuzkove akumulatory (je to videt i na fotkach) - Nic lepsiho jsem nemel po ruce.
A jeste jsem dozadu namontoval kolecko co se dava na nabytek, jakozto ostruhu.

Celkove vazilo letadlo necely 1 kg (bez paliva).

Trup jsem prilis nezpevnoval vyjma predni casti, kterou jsem musel notne vyspravovat po predchozi havarii. V tech mistech byl trup znacne zdeformovany a ohnuty doleva. Takze jsme ho musel pricne rozriznout a do vznikle spary vrazit depronovy klin, aby se prohnuti spice vyrovnalo.
Cele jsem to pak vyztuzil pruhy depronu. Dovnitr jsem dal jeste kousek borove listy pro prekryti velke diry na dne trupu. Presto se predni cast pri chodu motoru pomerne znacne otrasala vybracemi (mozna proto tak rychle odeslo servo plynu).

Kridlo je povedene, ale pri letu se znacne prohybalo (coz castecne delalo uz i za elektro provozu), takze myslim, ze tam by to snaslo jeste nejake dalsi vyztuzeni.
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“