PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan
Vyriešil som to tak, že som kúpil Turnigy Accucell6 a hafo bateriek, aby som ich netrápil rýchlym nabíjaním na letisku. Na Cessnu mám 5ks aku z toho 3x Turnigy 1500mAh(10.99USD/kus) . Doma si ich v kľude nabijem (alebo cez deň v práci, ak ich ráno vylietam, doma by ich nemal kto meniť každé 2 hodiny) a na jednu várku som schopný urobiť 6 štartov, lebo pokiaľ ich vylietam, tak prvá z bateriek je v pohode za 70min. znova nabitá. Na druhé lietadlo mám 3 baterky 2S, takže za jednu vychádzku na letisko viem urobiť min. 9-10 letov a fičím spokojne domov. Myslím, že tie baterky takto vydržia dlhšie, ako keby som ich na letisku trápil nabíjaním 2C.
prcek80, tieto baterky tam presne pasujú:
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=9273
zahrievajú sa minimálne a lieta sa s nimi lepšie, ako s tými pôvodnými.
prcek80, tieto baterky tam presne pasujú:
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=9273
zahrievajú sa minimálne a lieta sa s nimi lepšie, ako s tými pôvodnými.
Naposledy upravil(a) BacilBA dne úte 08.09.2009 16:37, celkem upraveno 1 x.
CESSNA 480 od RCM-Pelikán / SPRINT ľahučký dvojplošník od RCM-Pelikán -v rekonštrukcii / Quick Thunder II 3-kanál mikrovrtulník / TORO 900-vo výstavbe / BLADE mSR_BNF / P51D Mustang Ultra-Micro & SPEKTRUM DX6i
cassiopeus píše:prcek80 píše:no uvažuju buť o raytronic c14 nebo té turnigy 6ce, proto ten ARFale pořád nemám tip na žádnou baterku která by se do toho vešla, rayky jsou moc velké. Máte nějaký tip?
Používám tuto nabíječku (může nabíjet 5 článek LiFe (A123) nebo 4 článek LiPol na 10 A).
U Nabíječek, které mají nabíjecí proud až 10A si dej pozor, aby tvůj počet článků, který chceš nabíjet, skutečně nabíjet mohly (tento problém je i u 5A nabíječů). Problém je v celkovém max. výkonu nabíječe. Pokud má nabíječka max. výkon 200W a ty chceš nabíjet 5 LiFe proudem 10A, tak se tak tak vejdeš (cca 4V na článek x 5 článků x 10 A = 200W), ale 6 článků (na kterém je stavěná) už plným proudem nedáš. U 5A nabíječek jsem vícekrát narazil na to, že se dal naplno nabíjet ani ne 3 článek LiPol (11V * 5A = 55W), protože spousta těchto nabíječek je na max 50W. Předpokládám, že teď nemluvím z cesty.
Problém je nielen to, že AC6 má iba 50W, ale aj veľká závislosť na vstupnom napätí. Ak sa pokúšam nabíjať z autobaterky článok 3S 1500mAh prúdom viac ako 1,5A, tak ho pri napájaní iba z aku aj tak do aku packu nepretlačí, musím mať pripojený napájač aspoň na 13-14V, aby dal taký prúd do 11.1V baterky, alebo musí byť naštartované auto.
CESSNA 480 od RCM-Pelikán / SPRINT ľahučký dvojplošník od RCM-Pelikán -v rekonštrukcii / Quick Thunder II 3-kanál mikrovrtulník / TORO 900-vo výstavbe / BLADE mSR_BNF / P51D Mustang Ultra-Micro & SPEKTRUM DX6i
BacilBA píše:Vyriešil som to tak, že som kúpil Turnigy Accucell6 a hafo bateriek, aby som ich netrápil rýchlym nabíjaním na letisku. Na Cessnu mám 5ks aku z toho 3x Turnigy 1500mAh(10.99USD/kus) . ....
Super tak by mě to vyhovovalo taky, jaký máš k té Turnigy zdroj ~220V?
vyhovuje tento?
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=6256
Byla by možnost pořídit i toto ale to bych musel čekat na ježíška
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=7523
s
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... r_Chargers
a bude pokoj?
a jak psal cassiopeus není problém s nabitím 3S LiPol? (když to tak čtu a lítáš s tím tak asi není
DX5e
Airwolf 3CH [dolétal
]
Airwolf 3CH [dolétal
dosah
Ahoj
tak dneska jsem konečně pořádně poprvé respektive podruhé létal s cessnou. poprvé to byly jen pády, pak jsem tedy rezignoval na rc simulátor a dnes jsem se konečně tedy odhodlal na skutečný let. nicméně tim jsem se odchýlil od toho na co se chci zeptat. poněkud mě zarazil dosah vysílačky, letadlo v asi tak cca 50 metrech přímo nade mnou ztratilo signál a musel jsem počkat než se propadne zpět na signál abych ho mohl opět ovládat. zkusil jsem tedy s kamarádem dosah na zemi, ten byl okolo 200 metrů. chci se tedy zeptat jaké máte vy zkušenosti s dosahem? používám veškerou setovou techniku.předem díky za odpovědi
tak dneska jsem konečně pořádně poprvé respektive podruhé létal s cessnou. poprvé to byly jen pády, pak jsem tedy rezignoval na rc simulátor a dnes jsem se konečně tedy odhodlal na skutečný let. nicméně tim jsem se odchýlil od toho na co se chci zeptat. poněkud mě zarazil dosah vysílačky, letadlo v asi tak cca 50 metrech přímo nade mnou ztratilo signál a musel jsem počkat než se propadne zpět na signál abych ho mohl opět ovládat. zkusil jsem tedy s kamarádem dosah na zemi, ten byl okolo 200 metrů. chci se tedy zeptat jaké máte vy zkušenosti s dosahem? používám veškerou setovou techniku.předem díky za odpovědi
- m@rtin
- Bydliště: Praha Prosek. Letiště: Dymokury (Nymburk) a nouzová plocha Kněžice
Zajímavé, já létám se setovou elektronikou, na zemi jsem dosah nikdy nezkoušel
, ale nestalo se mi ještě ani jednou, že bych ztratil signál. Ono se to ve vzduchu špatně odhaduje, ale výšku 50 metrů a vzdálenost horizontálně 100 metrů jsem tam určitě měl. Občas registruji škubnutí křidélek, což přičítám buď potenciometrům ve vysílači nebo rušení palubní eletroniky (vnější rušení jsem vyloučil, dělá to stejně na různých místech, kilometry od sebe). Nicméně to se děje na vzdálenost pár desítek metrů. První možnost vyzkouším po opravě motoru výměnou za jiný setový vysílač od ASW-28.
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Extra 330SC (Hacker Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
Fox EP (ST-Model)
Extra 330SC (Hacker Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
já až opravim křídlo, tak to pro jistotu otestuju ještě jednou, jestli to nebyla jen blbá náhoda. ještě mám jednu otázku, na vysílačce svítí dvě kontrolky zelená a červená, je správně že svítí obě najednou? normálně bych čekal, že třeba zelená znamená "baterky ok" červená opak. omlouvám se jestli se ptám na něco co je popsáno v návodu, ale já návod někam dal a nemůžu ho najít 
cessna 480 pelikán
-> flit12: co se týká setového vysílače tak obvykle je přesně opačný problém než máš. Tedy na zemi dosah mizerný a ve výšce ok. Také pomáhá nemířit anténou na model, ale snažit se jí držet šikmo nebo bokem k modelu. Když jsem začínal létat tak jsem měl s dosahem také problémy, ale vždy nízko nad zemí třeba již kolem 20-30ti metrů odemne. Ve výšce byl dosah docela slušný. Setový vysílač i přijímač jsem poslal k reklamaci (seřízení) a nyní je to téměř ok. U země bez problému a pokud nelétám až tak daleko, že sotva poznám polohu modelu tak je to skoro ok. Když cítím, že mě přestává poslouchat tak zvednu ruce s vysílačem výše a anténu točím směrem od modelu a vždy to pomůže.
Také je velmi důležité nezkracovat drát trčící z přijímače a to z jakého koliv důvodu a nechat jej volně vlát za modelem. Je jedno jestli zespodu za koncem trupu nebo nad směrovkou. Zkrácením se rozladí nastavení přijímače.
Také je velmi důležité nezkracovat drát trčící z přijímače a to z jakého koliv důvodu a nechat jej volně vlát za modelem. Je jedno jestli zespodu za koncem trupu nebo nad směrovkou. Zkrácením se rozladí nastavení přijímače.
RCF: EdgeXL, Extra1m, Fokker, Laser, Slick atd
PA: KMX; F3P: Supertrino Mk2 Glavak 16"1S
DS-16
DS-16
- cassiopeus
- Kontaktovat uživatele:
flit12 píše:já až opravim křídlo, tak to pro jistotu otestuju ještě jednou, jestli to nebyla jen blbá náhoda. ještě mám jednu otázku, na vysílačce svítí dvě kontrolky zelená a červená, je správně že svítí obě najednou? normálně bych čekal, že třeba zelená znamená "baterky ok" červená opak. omlouvám se jestli se ptám na něco co je popsáno v návodu, ale já návod někam dal a nemůžu ho najít
To je OK. Normálně svítí obě najednou.
Dosah vysílačky mám taky OK (mám už druhou v provozu a s dosahem jsem neměl nikdy problém)
lorinka píše:-> flit12: Setový vysílač i přijímač jsem poslal k reklamaci (seřízení) a nyní je to téměř ok. U země bez problému a pokud nelétám až tak daleko, že sotva poznám polohu modelu tak je to skoro ok.
A to ti seřídili nebo vyměnili přijímač i vysílač? a těch 200metrů je ok, neměl by být dosah trochu větší? při té rychlosti, kterou cessna je schopná vyvinout, 200 metrů uletí během chvilky. já právě dneska kroužil blízko sebe, protože to byl můj první let.
cessna 480 pelikán
- cassiopeus
- Kontaktovat uživatele:
flit12 píše:lorinka píše:-> flit12: Setový vysílač i přijímač jsem poslal k reklamaci (seřízení) a nyní je to téměř ok. U země bez problému a pokud nelétám až tak daleko, že sotva poznám polohu modelu tak je to skoro ok.
A to ti seřídili nebo vyměnili přijímač i vysílač? a těch 200metrů je ok, neměl by být dosah trochu větší? při té rychlosti, kterou cessna je schopná vyvinout, 200 metrů uletí během chvilky. já právě dneska kroužil blízko sebe, protože to byl můj první let.
200m je až až, to už snad ani nerozeznáš polohu modelu.
-> flit12: vrátili stejný přijímač i vysílačku takže to jen seřídili a je to lepší než bylo. Než měřit skutečný dosah u země je jednodušší odejít asi 20m od modelu zatáhnout zcela anténu a takto by měl model bez problému reágovat (zkoušet jen krátce, aby neodešel koncový stupeň vysílače - trpí stažením antény). Mě u země při tomto testu již dost blbne a přesto letí celkem slušně, ale třeba s vysílačkou a přijímačem Optic 6 to je mnohem lepší nejen co se dosahu týká.
Jinak 200m u země za letu je daleko a už by jsi mohl mít problém s rozpoznáním polohy (ve výšce je to ještě v pohodě) z čehož bych usuzoval, že máš dosah ok protože tak daleko za letu nízko nad zemí asi nebudeš a ve výšce by měl být dosah větší než u země jak jsem psal minule.
Jestli jsi létal jen na jednom místě tak to zkus ještě na jiném poli jestli tam nemáš nějaké rušení z okolí protože právě to by se nemuselo u země projevit (také mám na jednom místě takový problém a nikde v okolí žádný modelář - ruší mě to tam obě vysílačky).
Jinak 200m u země za letu je daleko a už by jsi mohl mít problém s rozpoznáním polohy (ve výšce je to ještě v pohodě) z čehož bych usuzoval, že máš dosah ok protože tak daleko za letu nízko nad zemí asi nebudeš a ve výšce by měl být dosah větší než u země jak jsem psal minule.
Jestli jsi létal jen na jednom místě tak to zkus ještě na jiném poli jestli tam nemáš nějaké rušení z okolí protože právě to by se nemuselo u země projevit (také mám na jednom místě takový problém a nikde v okolí žádný modelář - ruší mě to tam obě vysílačky).
RCF: EdgeXL, Extra1m, Fokker, Laser, Slick atd
DS-16
DS-16
- Luky-plane
dosah + diody
Ahoj,
stále používám setový vysílač a mám podobné zkušenosti s cukáním křidélek jako m@rtin. Už jsem si na to zvykl a nevadí mi to. Pokud se to nestane v metrové výšce není to problém.
Co se týče dosahu, je to velká bída. Mám vysílač už jednou vyreklamovaný (Cessna mi uletěla, když byla asi 40m ode mě). A ani ten nový není žádný zázrak. Typoval bych to max. do 100m.
Co se týče diod na vysílači, červená má signalizovat, že je vysílač zapnutý a zelená stav akumulátorů. Důležité je to slovíčko "má". To, že svítí zelená totiž vůbec neznamená, že máte aku nabité. Mám to vyzkoušeno. Takže to chce kontrolovat "ručo fučo".
Závěr: Pokud létáte do 50m od sebe jako já a nevadí vám občasná kontrola akumulátorů multimetrem, je setový vysílač do modelářských začátků dostačující.
Co se týče mě, tak vzhledem k tomu, že chci s modelařinou pokračovat půjdu co nevidět pro OPTIC DUPLEX 2.4 GHz Tx + Rx Duplex R6.
Luky-plane
stále používám setový vysílač a mám podobné zkušenosti s cukáním křidélek jako m@rtin. Už jsem si na to zvykl a nevadí mi to. Pokud se to nestane v metrové výšce není to problém.
Co se týče dosahu, je to velká bída. Mám vysílač už jednou vyreklamovaný (Cessna mi uletěla, když byla asi 40m ode mě). A ani ten nový není žádný zázrak. Typoval bych to max. do 100m.
Co se týče diod na vysílači, červená má signalizovat, že je vysílač zapnutý a zelená stav akumulátorů. Důležité je to slovíčko "má". To, že svítí zelená totiž vůbec neznamená, že máte aku nabité. Mám to vyzkoušeno. Takže to chce kontrolovat "ručo fučo".
Závěr: Pokud létáte do 50m od sebe jako já a nevadí vám občasná kontrola akumulátorů multimetrem, je setový vysílač do modelářských začátků dostačující.
Co se týče mě, tak vzhledem k tomu, že chci s modelařinou pokračovat půjdu co nevidět pro OPTIC DUPLEX 2.4 GHz Tx + Rx Duplex R6.
Luky-plane
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
Ak je modelársky vysielač "normálny", je dosah daný použitým príjmačom.
Vysielací výkon by mal byť cca rovnaký....
Problém môže byť v odchýlke od správnej frekvencie, kde možno vysielač aj ruší susedné kanály... Ale ak je v poriadku, o všetkom rozhoduje príjmač.
Niektoré príjmače sú vhodné do telocvične, iné na svah, iné do motorákov a iné do veľkých vetroňov.
Roky som lietal s najzákladnejším analogovým vysielačom čo nemal ani jediný mix.. ale tvrdím že je kvalitný a dodnes s ním lietam lebo som doň dal Duplex, a doma mi sadá prach na MPX Royal EVO9.
Problémy s dosahom som mal a pár modelov rozbil a jeden stratil, a všetko sa vyriešilo kúpou kvalitného príjmača. Pre mňa to bol Multiplex mikroIPD 7kanál, odvtedy neviem čo je to rušenie či kopance do kormidiel (a iný typ príjmača už nechcem ani vidieť), nekope ma ani tam kde ostatných na letisku kope a nepadám ani tam kde skončili veľké benzínové modely s PCM príjmačmi...
Zopakujem že problémy prestali bez toho aby som menil vysielač, len som k nemu použil lepší príjmač. ALE na letisku sme mali aj pád na rušenie setového vysielača, aj keď bol o kanál vedľa kolegovi zrušil hotlinera,
Takže jednoduchý vysielač neznamená že by bol šmejd, ale ani počítačový vysielač s kopou funkcií neznamená že by smejdom (alebo len rozladený) nie je.
Dnes sa dá za pár korun kúpiť Spektrum DX5e, aj keď nič nevie, mal by fungovať spoľahlivo, a to je základ. Alebo sa dá dať 2,4 GHz modul, Duplex či ASSAN, do akéhokoľvek vysielača ktorý mal s FM 35MHz vysielaním problémy (a odstaviť MHz časť, samozrejme).
Vysielací výkon by mal byť cca rovnaký....
Problém môže byť v odchýlke od správnej frekvencie, kde možno vysielač aj ruší susedné kanály... Ale ak je v poriadku, o všetkom rozhoduje príjmač.
Niektoré príjmače sú vhodné do telocvične, iné na svah, iné do motorákov a iné do veľkých vetroňov.
Roky som lietal s najzákladnejším analogovým vysielačom čo nemal ani jediný mix.. ale tvrdím že je kvalitný a dodnes s ním lietam lebo som doň dal Duplex, a doma mi sadá prach na MPX Royal EVO9.
Problémy s dosahom som mal a pár modelov rozbil a jeden stratil, a všetko sa vyriešilo kúpou kvalitného príjmača. Pre mňa to bol Multiplex mikroIPD 7kanál, odvtedy neviem čo je to rušenie či kopance do kormidiel (a iný typ príjmača už nechcem ani vidieť), nekope ma ani tam kde ostatných na letisku kope a nepadám ani tam kde skončili veľké benzínové modely s PCM príjmačmi...
Zopakujem že problémy prestali bez toho aby som menil vysielač, len som k nemu použil lepší príjmač. ALE na letisku sme mali aj pád na rušenie setového vysielača, aj keď bol o kanál vedľa kolegovi zrušil hotlinera,
Takže jednoduchý vysielač neznamená že by bol šmejd, ale ani počítačový vysielač s kopou funkcií neznamená že by smejdom (alebo len rozladený) nie je.
Dnes sa dá za pár korun kúpiť Spektrum DX5e, aj keď nič nevie, mal by fungovať spoľahlivo, a to je základ. Alebo sa dá dať 2,4 GHz modul, Duplex či ASSAN, do akéhokoľvek vysielača ktorý mal s FM 35MHz vysielaním problémy (a odstaviť MHz časť, samozrejme).