PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zamčeno
Zpráva
Autor
strahlung

půl plynu

#1741 Příspěvek od strahlung »

Nojo. Na půl plynu znamená, že rozptylová indukčnost jádra a vinutí se používá jako tlumivka. Prostě se napětí na vinutí nepřipojí natvrdo, ale trochu se s ním kmitá mezi oběma póly napájení. To pak ztráty v železe nejsou tak malé, jak by mohly být. Asi je to docela významné. Nevím.
do čínského modelu patří čínské díly z čínského e-shopu
strahlung

RC souprava k Cessně

#1742 Příspěvek od strahlung »

Než mi uletěla, trápil jsem se s vysílačem. Jako snad každému mi hned odešly potenciometry u páček a místní prodejce se k reklamacím moc hlásit nechce (napřed "to jste jediný, kdo si stěžuje - tisíce děkovných dopisů...", pak "je to levný výrobek, kupte si pořádnou RC soupravu..." a průběžně "víte co nás ty reklamace stojí na poštovném..."). Než po třech pokusech došlo k výměně vysílače (nechce ho někdo ?), upravil jsem si nevyužitou vrtulníkovou od Walkera 4. Ta je v pohodě a je o dost silnější, akorát měla obráceně polaritu kodéru (nutno otočit varikap a dát proti +5V) a musel jsem ji na setový TX krystal doladit podle signálu na demodulátoru přijímače. Jenže to bylo doladění relativní na setový přijímač, který uletěl spolu s érem. Teď mi v prodejně naznačili, že u Cessny kanál 75 nemusí vůbec znamenat přesně kanál 75. Máte někdo zkušenost, jak chodí setový vysílač s kvalitním přijímačem nebo naopak? Jim se prý nepovedlo najít vysílač, se kterým by setový přijímač fungoval.
Peterkuk

#1743 Příspěvek od Peterkuk »

ja urcite prechadzam na DX6i, takze tak......a na moju otazku so servokonektormi mi neviete odpovedat, ktore tam pasuju?
strahlung

nabíjení

#1744 Příspěvek od strahlung »

Když už jsem se rozepsal, téma do třetice - setová nabíječka (nechce jí někdo?).
Prý už se dodává nějaká jiná. Já jsem se setovým acu absolvoval asi dva cykly, než jsem si všiml, že nabíjí na 4,3V, a v chladnu by nabíjela vzhledem ke koncepci ještě výš. Navíc nezná nabíjení konstantním napětím. Nabíjí nějakým podivným proudem a když některý článek překročí stanovené napětí, celá se vypne.
Já jsem si pohrál a vyvinul jsem si pro sebe nabíječku, která není procesorová. Nevěřím lidskému faktoru u něčeho, co může vybouchnout, a programátor je jen člověk, kromě toho dnešní procesory se série po sérii v detailech mění. Ostatně Lipol nabíječka procesor prostě opravdu nepotřebuje, na rozdíl od NiMH. Udělal jsem ji ne s balancérem, ale jako tři samostatné nabíječky, které si berou energii z napájení postupně třífázově. Masově používané acu jsou většinou dvoj- nebo trojčlánky Lipol, a na ty se to hodí. Má to sdružené nastavení 0-2A a vypínají se jednotlivé články samostatně, když jim při 4,20V klesne nabíjecí proud pod 150mA.
Udělal jsem si pro sebe tři kousky, protože jsem měl tři trojčlánkové acu u Cessny i u vrtulníku, a jsem s nimi naprosto spokojený. Pár jsem jich i prodal.
strahlung

konektory

#1745 Příspěvek od strahlung »

Jestli to byl dotaz na mne, tak nevím, jak se konektory jmenují. Jsem v tomhle oboru činnosti jen na návštěvě.
Peterkuk

Re: konektory

#1746 Příspěvek od Peterkuk »

strahlung píše:Jestli to byl dotaz na mne, tak nevím, jak se konektory jmenují. Jsem v tomhle oboru činnosti jen na návštěvě.

Aha,no neva, bolo to myslene vseobecne....ale aj tak diky, aspon viem ze si to tu niekto vsima :wink:
strahlung

setový vysílač

#1747 Příspěvek od strahlung »

K těm stížnostem, které se táhnou celým fórem:
U setového vysílače se potenciometr neuplatňuje jako napěťový dělič (na rozdíl od slušných ovladačů), ale jako proměnný rezistor. Mění se časová konstanta RC článku, což je levné a trapně špatné řešení, protože se uplatňuje i kontaktní odpor běžce a ten se mění podle počasí, nálady a stavu toho kterého kousku odporové dráhy. Jze řešit snad jedině jiným kodérem nebo výměnou potenciometrů za nějaký optický bastl s LED a fotodiodami (to jsem nezkoušel).
Peterkuk

Re: setový vysílač

#1748 Příspěvek od Peterkuk »

strahlung píše:K těm stížnostem, které se táhnou celým fórem:
U setového vysílače se potenciometr neuplatňuje jako napěťový dělič (na rozdíl od slušných ovladačů), ale jako proměnný rezistor. Mění se časová konstanta RC článku, což je levné a trapně špatné řešení, protože se uplatňuje i kontaktní odpor běžce a ten se mění podle počasí, nálady a stavu toho kterého kousku odporové dráhy. Jze řešit snad jedině jiným kodérem nebo výměnou potenciometrů za nějaký optický bastl s LED a fotodiodami (to jsem nezkoušel).

No mne sa napriklad stava ze ked chcem pridat plyn na lavej packe (mod2) tak mi vobec nereaguje, musim vratit packu spat do nulovej polohy a pokus opakovat, potom uz vacsinou nabehne.... (zatial sa mi to stalo len na zemi, ale clovek nikdy nevie...).....aj preto DX6i :wink:
strahlung

kdy přistát

#1749 Příspěvek od strahlung »

Viděl jsem, že se ve fóru píše i o tom, kdy se vypíná motor. Já jsem změřil, že se vypne při 8V. Přitom napětí na žádném článku Lipol nemá klesnout pod 3,0V, a je to trojčlánek. Navíc nejsou všechny články stejné. Já jsem si vyvinul sirénku, která občas pípne, když na některém článku klesne napětí pod 3,1V, a když klesne pod 3,0V, tak pípá stále. Je to dobře slyšet tak na 200m, váží to asi 7g. Než mi éro s acu č.1 uletělo (nejstarší - ze setu), bylo to tak, že acu č.2 párkrát pípnul vždy po startu na plný výkon a pak až ke konci vybíjení. Acu 1 a 3 při startu nepípaly. Když se začalo ozývat pípání, přistál jsem a na acu zbylo tak 20% kapacity, což je optimum pro jejich životnost. Po roce stárnutí (moje chyba - skladovány plně nabité) a nějakých 20 cyklech (acu č.1 víc) se pípání začalo u acu 1 a 2 ozývat i během letu, když jsem to déle solil na plný plyn. Prostě ty setové akumulátory opravdu nejsou moc dobré a i to legrační zatížení jim dává zabrat. Kus od kusu se liší, toho si nelze nevšimnout i u úplně jiných setů. Po přistání, když je acu teplý, je trochu nafouknutý. Také se vám to stává?
Peterkuk

#1750 Příspěvek od Peterkuk »

Clanok cislo 2 (prostredny) mi odisiel z nicoho nic (padol az na 0V, setovy aku) a preto som cele aku reklamoval, zajtra budem volat v akom to je stadiu. A zeby boli nafuknute, tak to som nespozoroval, akurat trosku malo teple.
strahlung

#1751 Příspěvek od strahlung »

to Peterkuk:

(nevím, jak se tu vkládá citace, jsem tu nový)

Tak to prostě chodí. Ty potenciometry ani nejsou moc kvalitní. Napřed pomůže páčkou párkrát projet celý rozsah, a pak už to zlobí stále. Já jsem si neúspěšně stěžoval na potenciometr křidélek tak dlouho, až jsem málem vývrtkou skončil na střeše. Špatné jsou i potenciometry u serv. Serva se vyměnit musí. Kdybych si neupravil nevyužitý kvalitnější vysílač, tak bych to nejspíš vyřešil kvalitním osmikanálovým kodérem, který už jsem si stihl vyvinout. Jenže se také ukázalo, že on ten setový vysílač je šunt i v jiných ohledech. Například LED indikují vybití baterky až v době, kdy je výkon vysílače tak na 1/5 původního stavu. A on ten původní stav tako není nijak slavný.
Peterkuk

#1752 Příspěvek od Peterkuk »

strahlung píše: Například LED indikují vybití baterky až v době, kdy je výkon vysílače tak na 1/5 původního stavu. A on ten původní stav tako není nijak slavný.

Tak to si ja stale kontrolujem multimetrom kazdu jednu baterku, pre istotu :wink: No a tie serva som zatial nemenil, mozno casom...
m@rtin
Bydliště: Praha Prosek. Letiště: Dymokury (Nymburk) a nouzová plocha Kněžice

Re: kdy přistát

#1753 Příspěvek od m@rtin »

strahlung píše:Po přistání, když je acu teplý, je trochu nafouknutý. Také se vám to stává?

Jojo, přesně tohle jsem pozoroval u jednoho ze dvou setových akumulátorů. Než jsem jej ale dorazil rozházenou osou motoru, létal i nafouknutý výborně a vydržel 30 cyklů se setovou nabíječkou.
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Extra 330SC (Hacker Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
strahlung

#1754 Příspěvek od strahlung »

to Peterkuk:

V tom setu je špatně úplně všechno. Je to levné a za kolik to asi musejí vyrobit v Číně, aby si pan Pelikán namastil kapsu? Acu mi přijde strašně slabé - za letu dostává zabrat, zvláště pokud nikdo nehlídá napětí na každém článku. Nabíječka se nesnaží napětí na článcích srovnat, jeden článek ji celou vypne když ostatní ještě nabité nejsou. A ten jeden nabitý dotlačí plným proudem v lepším případě na 4,3V - aspoň ta moje setová. Motor se vypne až když je pack na 8V, a přitom může na nejslabším článku být klidně pod 1V.
Peterkuk

#1755 Příspěvek od Peterkuk »

strahlung píše:Nabíječka se nesnaží napětí na článcích srovnat, jeden článek ji celou vypne když ostatní ještě nabité nejsou. A ten jeden nabitý dotlačí plným proudem v lepším případě na 4,3V - aspoň ta moje setová.

To moze byt, ja som ju ale so setovou nabijackou vobec nenabijal, nabijal som inou ktora je na 2s aj 3s, samozrejme s balancerom.
Zamčeno

Zpět na „Stavebnice“