Laguna V ARF Kostka Modelcentrum

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
mv

#91 Příspěvek od mv »

OK kV vs pocet clankov na pohon si este upresnim, zratam hmotnosti. Btw co je vyhodou mat vyssie kV a 3S a nizsie kV a 4S - na zaklade coho by som sa mal rozhodnut? Nechcem z toho raketu ale svizne vytiahnutie do vysky, mozno s obcasnym prebehnutim po oblohe za motorm (ale na rychlejsie motorove vyblbutie mam iny model).

Co sa tyka prijmacoviek priznam sa tu idem do neznamych koncin, ak 4cl staci tak dam ten, nemam s tym realne skusenosti tak neviem posudit, ale niekde som cital, ze digitalne serva maju vacsi odber (preto ta vacsia kapacita) a tak isto niektore prijmace su citlivejsie na nizke napatie (zial odskusane na vlastnej kozi :-( :cry: - preto ten 5cl.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#92 Příspěvek od Abu »

Mam 3m 3kg fullcarbon elektrifikovane F3F, 6 digitalu (to co planujes do Laguny mam 2 na ocase, jinak v kridle jsou silnejsi), napajeni 4x Sanyo KR-1200AUL, vydrzi bezproblemu 2.5h litani. Samozrejme mam udelany rozvod tlustsim dratem primo k servum, ne pres prijimac, a u prijimace low ESR kondik v napajeni. A jako konektor a zaroven vypinac MPjet 2.5mm (na prijimacovkach).
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
tks
Kontaktovat uživatele:

#93 Příspěvek od tks »

Dá se říct, že ohledně napájení serv váhám nejvíc... Asi dám také digitály, takže to bude náročnější. Ale já NiCd nechci, proto uvažuji:
- spínaný BEC v regulátoru
- spínaný UBEC napájený z pohonné sady
- spínaný UBEC napájený malou lipolkou
- 2S LiFePo4: http://www.hyperion-world.com/products/ ... 05-0850-2S

Nevím ale, co by serva řekly na to zvýšené napájecí napětí...
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
m2
Kontaktovat uživatele:

#94 Příspěvek od m2 »

tks píše:Nevím ale, co by serva řekly na to zvýšené napájecí napětí...

Spýtaj sa môjho Volcana, na požiadanie Ti ho môžem dať k telefónu...
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#95 Příspěvek od Marek71 »

tks:
Ide ti o čo najnižšiu váhu ? Preto nechceš prijímačový pack NiCd ?
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
Abu
Kontaktovat uživatele:

#96 Příspěvek od Abu »

Misto 100g NiCd prijde do cumaku 50g Lixx a 50g olova :D
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
tks
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od tks »

m2 píše:

Jasně, ale Ty tam máš seriózní Hitec serva. Ale co já, když tam dám PowerHD... Postačí mi taková podmínka, že mají ve specifikaci napájení 4.5-6V?

Udělám to tak, aby tam žádné olovo nešlo. I kdybych měl do ocasu napumpovat hélium. :wink:

NiCd nechci, protože je to těžší a hlavně se mi o to nechce starat. Ale nevylučuji, že se nakonec nechám ukecat.
m2
Kontaktovat uživatele:

#98 Příspěvek od m2 »

tks píše:
m2 píše:

Jasně, ale Ty tam máš seriózní Hitec serva. Ale co já, když tam dám PowerHD... Postačí mi taková podmínka, že mají ve specifikaci napájení 4.5-6V

Odkedy má kolega Power Hui-Da digitály v Sebartovej Katane a mení tam prevody každý večer po jedle, tak ja radšej pozerám, kedy HiModel vyhodí zľavu na Hajteky... Skôr by som vsadil na digitály "Hotgears", UH ich pred nedávnom naskladnilo, tie sa mi osvedčili, bežím ich ale na 5,5V.
tks
Kontaktovat uživatele:

#99 Příspěvek od tks »

O těch křehkých převodech jsem slyšel. Nicméně používám 8x PowerHd1581 ve dvou elektrovětroních a žádný takový problém jsem nezaznamenal. Na klapkách mám ale kovové. Také jsem je vlsatně měl na výškovce Iona i Elipsoida. Pravdou ovšem je, že ani zdaleka nelítám tak často, jako třeba Ty.
m2
Kontaktovat uživatele:

#100 Příspěvek od m2 »

K tomu napätiu: ak to servo nie je iba na 4,8V, ale aj na 6V, elektronika to 2sA123 napájanie zvykne prežuť. Ak sa servo zasekne, tak po čase v ňom niečo zhorí. Pri napájaní vyšším napätím to niečo zhorí skôr. Rýchlosť serva pri vyššom napájacom napätí je vyššia, krútiaci moment tiež vyšší, sily pri rozbehu a dobehu vyššie, prúdy komutátorom vyššie = rýchlejšie "optotrebovanie" serva - prevodov, potenciometra aj komutátora.

Osobne ale nerozumiem tomu, aký výhodu mi do stroja typu "Laguna" poskytnú malé čínske karbonitové digitály a'la HuiDa 1581 HB za 400,- oproti kórejským HS81 za 300,- ... už len názov tej čínskej firmy mi akosi dáva dosť jasne najavo, v čom je tá ich čínska silná odpoveď...

Každopádne, by som tie činske karbonity nehnal na vyššie napätie už len preto, že tie ich prevody budú trpieť ešte viac, zjavne ich dimenzovanie nezodpovedá použitiu.

Pre zaujímavosť, k tým karbonitovým prevodom:

HG-D202HB (Kórea, Hotgears) - má 600 letov, náraz 1kg Alky v plnej rýchlosti - ako výškovkovému servu - roztrhalo krabičku, ale prevody zostali neporušené, dnes je na smerovke ASWčka. To má rovnaké servá aj na krídelkách, niekoľko havárií, žiadne poškodenie prevodov.

HS-7966HB (Kórea, Hitec) - náraz s bežiacim motorom do terénu, 2ks na polvýškovkách, 5kg lietadlo, žiadne poškodenie

Haváriu 2kg Proximy na LamaCup-e si videl, urobila hviezdu, skončila na chrbte, uthrhla výškovku od stabilizátora, prelomila trup. Servám sa nestalo nič, ani tomu maličkému karbonitovému HS-56HB na výškovke, ani obyčajným plastovým HS-81 na krídelkách a klapkách.

A pri PowerHD, v tom malom Sebartovi S30, strhne kolega prevody prakticky každý letový deň...
tks
Kontaktovat uživatele:

#101 Příspěvek od tks »

Děkuji za nasměrování. :wink:
m2
Kontaktovat uživatele:

#102 Příspěvek od m2 »

tks píše:Děkuji za nasměrování. :wink:

Nzč ... aby to pochopili aj ostatní, keďže obstarávateľov Laguny je tu viac - do 3m PS/dyha vetroňa na klapky a krídelká radšej servo veľkosti "mini", a nie mikro alebo nejaký hybrid, primárne kvôli robustnosti prevodovky. Výhoda "digi" prakticky neexistuje, lebo netreba naháňať krútiaci moment na nízkej hmotnosti či malom rozmere serva, a ani presnosť centrovania sa tu nijako obzvlášť neuplatní. A preto radšej ušetrené peniaze za "digi" mikroservo zainvestovať do osvedčeného miniserva či kovových prevodov na klapky. Osobne tu nevidím ani pridanú hodnotu karbonitových prevodov - na krídelká postačí plast a na klapky podľa terénu, do ktorého sa pristáva, plast alebo kov.
Barvínek

#103 Příspěvek od Barvínek »

Jaký pohon teda do toho nacpat. Bude to klasika ne véčko. Nabíječku mám Bel 2000 a CHAR 30 plus. Tu Belku nejspíš dám z domu a koupím Turnigy Accucel-8 150W 7A. Aku mám jen Lionky tak ty taky nato nejdou. Co poradíte nechci to na blbnutí, ale slušně stoupat by to mohlo.
tks
Kontaktovat uživatele:

#104 Příspěvek od tks »

Pokud to chceš levné, tak bych dal TurnigySK35-48/1100 + AE13/6,5 + 3SLiPol 3-4Ah (tedy taková abys vyvážil těžký ocas). Nabiješ to v nouzi i s tím JetiCharem a poletí to celkem pěkně (já odhaduji tak 8-10m/s).
m2
Kontaktovat uživatele:

#105 Příspěvek od m2 »

Barvínek píše:Aku mám jen Lionky tak ty taky nato nejdou.

Kľudne môžeš zostať u LiIonov, ak si s nimi spokojný, ale nie 3s1p. Aspoň 4s2p.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“