Vyber perspektivnej RC supravy

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
coro

#46 Příspěvek od coro »

U normálneho modelu nie.
U rýchleho autíčka ano, u heli asi ano (podľa typu, 3D je predsa len extrém). Ale do prvej reakcie je spomalenie konkrétne u 9C o dosť vyššie, až 50ms, než je bežné u lepšej strednej tiede (10ms)
U 3D Heli vadí aj to, že tri servá CCPM dostanú informáciu o zmene polohy postupne. Ale zas v bežnom modeli, ak by výstup bol naraz, servá preťažia bežný BEC - takže je v zásade protiklad medzi tým čo potrebuje heli a tým čo potrebuje normálny model.

Fakt by som radil na jednotky milisekúnd a nafúknutú reklamnú bublinu sa vykašlať.
...ale fakt je aj to že 9C je výrazne najpomalšia.
Je to asi celé úplne o ničom, ale práve táto rýchlosť sa používala veľmi často ako argument proti Duplexu a vôbec modulom tretích strán.
Aký iný argument je proti modulu tretej strany, čo ide po PPM?

Jedna vec je absolútna hodnota oneskorenia, tvrdím že človek rozozná len rozdiel, rozdiel oproti tomu čo má natrénované, s rýchlejšou sa bude zapichovať do stredu zatáčky a s pomalšou vyletí von, ale natrénovať sa môže na ktorúkoľvek a jeho reakčná doba je aj tak oveľa dlhšia (len vopred plánované pohyby urobí rýchlejšie.. )

Druhá vec môže byť výraznejšie filtrovanie hodnôt ktoré takto merané časy skreslí ale pritom nemusí byť škodlivé. Parametre Max?? by som bral všeobecne s rezervou..
- u 9C ale trvá dosť dlho už aj to kým sa prvý raz prejaví zmena, nielen čas do ustálenia. Čas od pohybu kniplom do prvého prejavu zmeny v informácii pre servo, nemá žiadna až 70ms - veď za ten čas rýchle servo prejde aj 60 stupňov.

Považujem za najviac podstatný rozptyl, náhodnosť toho oneskorenia.. U serv čo informáciu dostávajú štandardne každých 20ms, je práve to hranica kedy sa udalosť trafí raz tesne pred paket pre servo, inokedy tesne po ňom, čo nutne mení čas kým servo zareaguje o 0-20ms. Ale nie viac, ako vidno z meraní - rozdiel medzi MLF a MaxLF by mal byť rovný perióde PPM pre servo. Futaby posielajú servám informáciu častejšie, tak vyzerajú lepšie :-)

Ale Spektrum DX6iSE (Special Edition s reklamným sloganom "Faster then FAST", sproste útočiacim na Fasst, je pomalší od toho MPX EVO! ..akurát že má 7ms opakovanie, tak Max hodnoty samozrejme nevyskakujú o 22ms viac ako prvá reakcia..
Ad Futaba, tak 10C a 14MZ sú v tomto bezkonkurenčné, 2,5 a 4 ms..

Poznámka opačným smerom, aby som nezamlčal známe fakty : MPX RoyalPro verzia 2.xx čiže teraz posledná z 2.xx verzií je v2.62, a funguje s Assan Duplex Spectrum a podobne, úplne v pohode.
Ale po upgrade na 3.30 je odstavené generovanie PPM na interný RF modul, čiže buď pobeží modul natívne, alebo sa musí pripojiť na konektor učiteľžiak. Pre informáciu - nefunguje ani originál RF modul z Evo, s kryštálom (bez syntézy).
Nevidím to ako problém pre tento konkrétny prípad - 40MHz dostane syntézový, a ak kúpi M-Link upgradne na v 3.30 inak zostane alebo bude musieť downgradnúť, na 2.62. 40MHz pobeží v oboch rovnako.
JMalik

#47 Příspěvek od JMalik »

m2 píše:
JMalik píše:Jestliže napíše PERSPEKTIVNÍ, tak bych mu nedoporučil JAKÝKOLIV TX do kterého ještě doporučím 2,4 třetího výrobce.

A ktorý výrobca TX okrem Futaby nepoužíva 2,4G systém tretej strany (niektorí "výrobcovia" TX používajú ešte aj TX tretej strany...)? :D

Akože Graupner s TX od JR Propo s IFS 2,4GHz systémom od Xtreme Power Systems je OK/perspektívny, zatiaľ čo Multiplex so SW od Palíka a Jeti Duplexom neperspektívny?

Veď to nemá hlavu ani pätu...

Ale má to hlavu a patu.
Vlastně sis odpověděl i sám. Graupner (JR) mají vlastní 2,4 -IFS a další nový. Jak je to dostupné, použitelné...každý , kdo se o to zajímá, ví.
Teď je tady ta Aurora. O tom je tady toho popsaného dost.
Multiplex s Duplexem a SW Palík ? Já ne. Kdyby p.Palík uhynul při nějaké dopravní nehodě, nebo jiným způsobem, budu na to jen smutně koukat.
Tuhle verzi už jsem osobně před léty zažil se SW a atypickým HW v letadle UL. Jsem naprosto vyléčený ze všech takových pokusů.
No a Futaba? Že mají vlastní TX i funkční 2,4? Jo, s tím se nedá nic dělat - zatím to respektovat.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od arda1 »

JMalik píše:Multiplex s Duplexem a SW Palík ?
Tak někdo tady omylem plácne nesmysl a už to jede. :lol: :lol: :lol:
ICQ 638556901
JMalik

#49 Příspěvek od JMalik »

arda1 píše:

Ano, už jsem víckrát tady říkal, že se budu držet napsaného, jinak je diskuse nekonečná a jiným směrem.
(že myslel Hitec ECLIPSE, mi vůbec nevadí)
arda1
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od arda1 »

JMalik píše:
arda1 píše:

Ano, už jsem víckrát tady říkal, že se budu držet napsaného, jinak je diskuse nekonečná a jiným směrem.
(že myslel Hitec E, mi vůbec nevadí)
Ono jinak kdyby(nedejbůh) p.Palíkovi se něco stalo tak to není vůbec problém- jeho systém fachčí bezchybně a ty updaty FW co zadara uvolňuje jsou už jen nějaké přidané fce co "zpříjemní" programování.Na funkčnost to nemá žádný vliv-žádný záplaty typu že něco nefachčí či tuhne. :wink:
ICQ 638556901
JMalik

#51 Příspěvek od JMalik »

arda1 píše:
JMalik píše:
arda1 píše:

(že myslel Hitec E, mi vůbec nevadí)
Ono jinak kdyby(nedejbůh) p.Palíkovi se něco stalo tak to není vůbec problém- jeho systém fachčí bezchybně a ty updaty FW co zadara uvolňuje jsou už jen nějaké přidané fce co "zpříjemní" programování.Na funkčnost to nemá žádný vliv-žádný záplaty typu že něco nefachčí či tuhne. :wink:

Ani to tak nemyslím. Jde o to nespoléhat znovu na podobnou situaci - že to někdo dodělá.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od arda1 »

Tak to souhlasím- :wink:
ICQ 638556901
coro

#53 Příspěvek od coro »

Chlapi, kto má dnes funkčnú telemetriu a senzory k nej?
Nie sľúbené na neviemkedy, ale v obchodoch na pulte a overené..
Nespoliehať sa na to čo niekto raz dorobí, nebol zlý nápad ani u XPS ktorí nedorobili dodnes..
Perspektívna novinka Hitec Aurora, podľa tohto (a dosť reálneho) pohľadu na vec, nemá ani len 35MHz vysielačový modul a ani jeden príjmač s diverzitou, o telemetrii okrem napájania príjmača ani nehovoriac...
JMalik

#54 Příspěvek od JMalik »

coro píše:Chlapi, kto má dnes funkčnú telemetriu a senzory k nej?
Nespoliehať sa na to čo niekto raz dorobí, nebol zlý nápad ani u XPS ktorí nedorobili dodnes..
Perspektívna novinka Hitec Aurora, podľa tohto (a dosť reálneho) pohľadu na vec, nemá ani len 35MHz vysielačový modul a ani jeden príjmač s diverzitou, o telemetrii okrem napájania príjmača ani nehovoriac...

Jakou potřebuješ telemetrii?
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od lubo1 »

Volal som do Jeti. Jetibox by mal byť vo februáry v Norimberku. Záznam na internú pameť. Na prepojenie som sa nepýtal...
http://lubo111.rajce.idnes.cz
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od lubo1 »

JMalik píše:

Mám mnoho príjmačov a bezproblémovú prevádzku na 35. Jediné, čo by sa mi na 2,4 hodilo, toje Vario + výškomer... a to má zatiaľ fakt len Jeti, ale zatiaľ len vo forme výpisu na Jetibox. Ak by to vedel ukladať do pameti, potom by mi to poriešilo
JMalik

#57 Příspěvek od JMalik »

lubo1 píše:
JMalik píše:

Mám mnoho príjmačov a bezproblémovú prevádzku na 35. Jediné, čo by sa mi na 2,4 hodilo, toje Vario + výškomer... a to má zatiaľ fakt len Jeti, ale zatiaľ len vo forme výpisu na Jetibox. Ak by to vedel ukladať do pameti, potom by mi to poriešilo

Jako dobré a využitelné se mi zdá monitoring aku. Prostě vědět kolik je z toho odebrané se zvukovou signalizací TX. Vário bych určitě využil. Jako použitelné bych viděl on -line akustické. Výškoměr my mohl být bonus navíc, stačil by někde uložený v pamětí, ale nutně ho nevyžaduji.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od lubo1 »

JMalik píše:
lubo1 píše:
JMalik píše:

Jako dobré a využitelné se mi zdá monitoring aku. Prostě vědět kolik je z toho odebrané se zvukovou signalizací TX. Vário bych určitě využil. Jako použitelné bych viděl on -line akustické. Výškoměr my mohl být bonus navíc, stačil by někde uložený v pamětí, ale nutně ho nevyžaduji.

Aku riešiť nemusím - to vario by sa šiklo - je akustické a v novom Jetiboxe bude aj záznam do pamete - tým pádom je z toho výškomer so záznamom. Bude to pripojiteľné na PC a majú sa z toho dať stiahnúť dáta..
holda29
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od holda29 »

Snad nebude vadit, kdyz se sem pricpu. Pritelkyne me uz zacina alarmovat s tim, at ji reknu, co bych chtel pod stromecek :roll: at si muze rozpocitat a pripravit nejak penize.
Premyslim nad vysilackou. Momentalne mam 6 kanal z HK a vlastne mi skoro uplne vyhovuje az na par drobnosti (pouziti odpoctu na mobilu :D).
Existuje nejake reseni na 2,4 rekneme do 5k Kč aby to vyrazne predcilo tu hrackoidni zalezitost?
Do budoucna planuji nejakeho vetrone (klapky snad ani netreba) a mozna nejakou tu stihacku.
Mixer nikdy nekoupim, nic mi to nerika a bal bych se toho.
Toxi

Vyhodnotenie

#60 Příspěvek od Toxi »

Dakujem za vase prispevky a rady! Mne z toho tak vypliva, ze perspektivna suprava by mohla mat min 6CH a nejaku tu telemetriu ked uz tato moznost tu je, preco ju nevyuzit :). Zatial ako perspektivna suprava sa mi javi novinka od Hitec - Aurora 9. Je to zatial este horuca novinka a nikde na fore som zatial nenarazil na konkretne skusenosti, vsetko su len dohady a nazory. Preto bude asi v tejto chvili rozumne pockat nejaky ten cas aspon do jari na ohlasy od uzivatelov alebo snad konkurencia hadam nespi :)) Keby ASSAN mal telemetriu, hed zajtra bezim kupit OPTIC 6 a objednavam ASSANa:)) To by mi mohlo stacit na dlhu dobu. Teraz vsak sezona konci, a na take zimne politanie bude stacit aj HK 2,4 GHz...
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“