Forma na laminátování

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
ikar
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od ikar »

arda1 píše:Jako super vosk se jeví BlueWax -taky ho tam maj. A kdyby se pak trupy ještě musely stříkat jaký by pak ten gelcoat měl smysl. :wink:

Třeba takový, aby se struktura látky neprokopírovala na povrch. :wink:
arda1
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od arda1 »

Na to stačí jedna tenká vrstva pryskyřice a nechat zavadnouti. :wink:
ikar
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od ikar »

arda1 píše:Na to stačí jedna tenká vrstva pryskyřice a nechat zavadnouti. :wink:

Na to nestačí jedna vrstva pryskyřice, ani víc, protože ti na tom vosku udělá očka.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od arda1 »

No na vosk se přece nelaminuje ne?
:wink:
EDIT- co by na tom vosku udělal nastříkaný gelcoat?
ikar
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od ikar »

arda1 píše:No na vosk se přece nelaminuje ne?
:wink:
EDIT- co by na tom vosku udělal nastříkaný gelcoat?

Jsou 2 způsoby jak naseparovat povrch.

1. základový vosk + PVA

2. separační vosk

Varianta 1 se používá tam, kde není potřeba naprosto 100% povrch, u větších kusů atp. Varianta 2 se používá tam, kde potřebuješ naprosto zrcadlový povrch bez chybičky a stříká se naředěným gelcoatem na několikrát a mezi tím nechá vyprchat ředidlo.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od arda1 »

Bez PVA pouze věci co jsou třeba na pozitivní kopyto- beru - ale znovu se ptám co udělá nastříkaný gelcoat(barva) na samotným vosku? :wink:
ikar
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od ikar »

Znova odpovídám. Stříkne poprašek, nechá vyprchat ředidlo, opět stříkne a nechá vyprchat ... několikrát až je potřebná vrstva. Stříkám tímto způsobem i řiďoučké barvy ve spreji.
cvaj-takt

#38 Příspěvek od cvaj-takt »

Hodil by sem někdo prosím odkaz na ten stříkací gelcoat, je jich tam tolik až se mi z toho motá hlava....a kolik těch vrstev gelcoatu by mělo přijít, ať to aspoň nějak vypadá?
ikar
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od ikar »

Já na menší trupy používám natírací gelcoat. Nechce se mi špinit pistol a taky to není tak časově a technologicky náročné. Nevýhodou je, že dáš nerovnoměrnou vrstvu, ale pokud lehce probarvíš i laminát, je to OK.
cvaj-takt

#40 Příspěvek od cvaj-takt »

ikar píše:nerovnoměrnou vrstvu, ale pokud lehce probarvíš i laminát, je to OK.

to sem trochu nepochopil, ty dáš ten natírací gelcoat a pak ještě něco něco? Předtím psal, myslím Arda, že se to probarvuje gelcoatem...
arda1
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od arda1 »

Dle mě dá pigment i do pryskyřice. :wink:
ICQ 638556901
cvaj-takt

#42 Příspěvek od cvaj-takt »

hele hoši v tom konci se už trochu motám,jak teda naipregnovat to kopyto aby se ta forma dobre odloupla to je 1 vec. .....2) vec jak naipregnovat tu formu ,aby se dobre vyloupl a byl probarveny uz hotovy trup.............sorry a dík :wink:
ikar
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od ikar »

cvaj-takt píše:hele hoši v tom konci se už trochu motám,jak teda naipregnovat to kopyto aby se ta forma dobre odloupla to je 1 vec. .....2) vec jak naipregnovat tu formu ,aby se dobre vyloupl a byl probarveny uz hotovy trup.............sorry a dík :wink:

Tak souhrn:
Kopyto usadíš do dělící roviny, utěsníš, naneseš základový vosk, necháš zaschnout, vyleštíš raději několikrát, stříkneš PVA (raději to PVA, protože separační vosk někdy nechce kopyto pustit a PVA je jistota) necháš zaschnout, naneseš formovací gelcoat (dej pozor na bublinky, rády se dělají v pravoúhlé hraně ve styku s dělící rovinou) necháš trochu zavadnout a pak laminát. Odděláš dělící rovinu a vše znova. Nezapomeň na středící kolíky. Na 70cm formu bych udělal nějaký železný rámeček, který zalaminuješ do formy, nebo ji udělal jako vaničku a vylil sádrou, betonem atp. pro jistotu, aby se nehla. To vše ale ještě před vyloupnutím.

Formu naseparuješ 1/separačním voskem a to při prvním použití min4-5x, pak na několikrát stříkneš gelcoat obarvený pigmentem - max 15% objemu.Jak jsem psal jen z lehka poprášit, aby se neslil a počkat, až vyprchá ředidlo. takto několikrát, až se ti slije. Případně natřeš štětcem s co nejjemnějším chlupem, pokud se ti nechce stříkat (nemusíš nic ředit a čekat, případně riskovat, že stříkneš velikou řídkou vrstvu a udělá to očka)
Nebo 2/ můžeš použít znova PVA a stříknout gelcoat na něj - nemám zkušenost, nedělám. Nevýhoda je taky v tom, že na to nemůžeš nalepit izolačku, nebo jinou šablonu, pokud chceš stříknout nějaké barevné pruhy atp., protože PVA by se ti strhlo i s izolačkou.
Pak necháš gelcoat zavadnout, aby se ti neprokreslila látka ven a vrstvíš laminát. Jestli si nejsi jistý, že je vrstva gelcoatu stejnorodá a hrozí šmouhy, dej trochu pigmentu i do epoxidu při laminování. Ale jen trošku, když dáš víc, změní vlastnosti epoxidu. Když je laminát takový gumový, ořežeš ostrým nožem obě půlky od přebytků, spojíš formy a spoj překryješ páskou.

Snad už to bylo vyčerpávající. Vše uvidíš na Zamiho návodu a když se ho budeš držet, nic nepokazíš.
bolekkrutor
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od bolekkrutor »

2Cvaj-takt-odkud jsi?Kdyby jsi byl nebo měl cestu přez Brno,tak se můžeš stavit u mě na firmě,vidět to na vlastní oči je o něčém jiném...
Jinak pokud ti jde jen o pár kusů,stačil by ti i keramický systém od Ebalty,náklady tak třetinové,forma je hned hotová,ale kvalita a kvantita samozřejmě za klasickou formou dost pokulhávají.
zami

#45 Příspěvek od zami »

bolekkrutor píše:2Cvaj-takt-odkud jsi?Kdyby jsi byl nebo měl cestu přez Brno,tak se můžeš stavit u mě na firmě,vidět to na vlastní oči je o něčém jiném...
Jinak pokud ti jde jen o pár kusů,stačil by ti i keramický systém od Ebalty,náklady tak třetinové,forma je hned hotová,ale kvalita a kvantita samozřejmě za klasickou formou dost pokulhávají.

Platila by ta nabídka návštěvy třeba i pro mě? Moc rád bych viděl profesionální přístup a technologie. Neživím se tím ale myslím, že by ta návštěva byla pro mě velikým přínosem. A do Brna jezdím dost často.
Díky. Miloš.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“