Záměna motoru

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
tatr

Záměna motoru

#1 Příspěvek od tatr »

Zdravim chlapi,mam prosbu jde provozovat heli motor v letadle?Unasec se da koupit.
mikvalik
Kontaktovat uživatele:

Re: Záměna motoru

#2 Příspěvek od mikvalik »

tatr píše:Zdravim chlapi,mam prosbu jde provozovat heli motor v letadle?Unasec se da koupit.

Ano, jde.
Velox Revolution II ZDZ 50NG
EasyStar II
LOOP VA
mikvalik
Kontaktovat uživatele:

Re: Záměna motoru

#3 Příspěvek od mikvalik »

arda1 píše:
tatr píše:Zdravim chlapi,mam prosbu jde provozovat heli motor v letadle?Unasec se da koupit.
Teoreticky ano-jen má asi velkou palici. Prakticky tyhle motory jsou dělané na jiný provozní režim než letadlový. O jaký motor(typ-výrobce) vlastně jde? :wink:

Co přesně se rozumí tím dělaný na jiné letové režimy, v čem se z tech. hlediska liší od leteckého motoru pro letadla kromě větší hlavy?
Rád bych se něco přiučil :wink:
EasyStar II
LOOP VA
mikvalik
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od mikvalik »

arda1 píše:Nikoli letový ale provozní- prostě defakto volnoběh a plný plyn. :wink:

Jo, promiň - provozní :)

No ale i tak z tvojí odpovědi nic konkrétního neplyne...nemohl bys to nějak blíž specifikovat?
EasyStar II
LOOP VA
mikvalik
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od mikvalik »

arda1 píše:U letadla využíváš defakto otáčky od volnoběhu až po maximální-prostě se pracuje s plynem -u heli je vlastně jen volnoběh a plný plyn(konstantní otáčky rotoru) a taky dle toho vyžaduje palivo s vysokým obsahem nitra(výkon-chlazení). :wink:

Mám tomu rozumnět tak, že u motoru pro Heli nejde plynule přidávat a ubírat plyn?
EasyStar II
LOOP VA
mikvalik
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od mikvalik »

arda1 píše:Ale jde - že ty mě jenom zkoušíš? :wink: :lol: :lol: :lol:

Tak plyn plynule přídávat jde, OK :wink:
V čem je teda ten rozdíl?
Nikoho tu nezkouším, ale psal jsi, že má ten heli motor jiný provozní režim, tak chci slyšet jestli je konstrukčně odlišný od motoru pro éra?
EasyStar II
LOOP VA
mikvalik
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od mikvalik »

A nevíš jak, nebo okolik je posunuto to vyplachování?
A vyvážení? To je pořád jen tak obecně...věřím, že by to někomu takhle stačilo, ale já bych to rád podrobněji...rozumíš :wink:
EasyStar II
LOOP VA
mikvalik
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od mikvalik »

Auťácký motory mě moc nezajmaj a ani by to nebylo k tématu 8)
EasyStar II
LOOP VA
mikvalik
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od mikvalik »

:lol: :lol: :lol:

Tak nakonec se asi nic nedovím...
EasyStar II
LOOP VA
mikvalik
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od mikvalik »

arda1 píše:Šmarjá já jsem konstruktér? Jen vím že většinou jsou to kroužkový motory. :wink:

To některý letadlový taky :wink:
EasyStar II
LOOP VA
ME

#11 Příspěvek od ME »

A proč by to tedy nešlo zaměnit? Vrtulníky neznám. Spalovák máme první. Sice je to benzín, ale zajímá mě to. Jeden vrtulníkář u nás létal. A je pravda, že to bylo pořád na plný kule.
blacklight

#12 Příspěvek od blacklight »

Jejda , co to tu zase je :-D
Ten Arda se buď nedokáže vymáčknout nebo loví příspěvky :-D
Nevím ten dotaz je tedy sranda nebo ne :-) ale k věci - zkusím to:

Rozdíl bude v kompresi (heli palivo má kolem 15%nitra) , chlazení , výfuku , přístupu vzduchu pro karburátor , kroutícím momentu , výkonu v různých otáčkách a asi i v materiálech.

Čistě a jednoduše - motor v heli je v malém prostoru , není k němu moc dobrý přístup vzduchu a je dimenzován tak aby vydržel vysoké otáčky po dlouhou dobu. On není navržen tak aby se často měnily otáčky nebo jel třeba na 1/4plynu. Při 1/4 plynu má nepravidelný chod. To může být třeba i výfukem který je vyladěn tak, aby měl motor ve vysokých otáčkách hodně výkonu. Nízké otáčky tam nikdo nepotřebuje tak se to neřešilo.
Co jsem viděl tak ten motor točí skoro celou dobu letu plný plyn a max. otáčky.

Zatímco letecký motor je navržen tak,aby dokázal točit od volnoběhu až po plný výkon , fungoval ve všech režimech stabilně a taky jeho výfuky jsou vyrobeny tak aby podával pokud možno lineární křivku výkonu.
Počítá se s proudícím vzduchem a podle toho má i menší žebra , menší hlavu. Taky karburátor se dává dopředu tak,aby do něj foukal vzduch , nebo naopak dozadu- tak aby jej neovlivnil .

Nikdy jsem to nezkoušel ale mysím že helimotor v letadle bude normálně fungovat. Třeba do nějakého kombata bych si ho dokázal představit- tam kde to bude točit hodně otáček a poletí to rychle . Bude se asi muset zakrýt nebo schovat část hlavy aby to moc nechladil vzduch okolo.

Je to můj názor na věc :-)
Katana 3m ZDZ160 a další 3m v přípravě
mikvalik
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od mikvalik »

Nemám ardo1 žádný problém :wink:
Pouze jsem se chtěl dovědět něco nového, ale jestliže jsi už od začátku věděl, že mi nebudeš umět odpovědět, tak jsi měl napsat - sry, ale zas tak moc se v tom nevyznám..a byli by chom na tom oba úplně stejně 8)

To blacklight:

Dotaz určitě sranda není, nemám čas na to, abych si z někoho dělal legraci, bo snad tady ještě někoho zkoušel! :wink:
EasyStar II
LOOP VA
mikvalik
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od mikvalik »

To blacklight:

No abychom si rozuměli - já nejsem ten kdo přišel se záměrem použít heli motor do éra :)
Ale to je jedno...Já si myslím, že by nebyl problém. Arda1 si myslí opak, ale není schopen uvést konkrétní důvod proč (doufám, že se zas neurazí a nezačně vypisovat něco o hodných klukoch z Brna ) :o

Chtěl jsem se o tom normálně pobavit, ale s ním to buhužel nejde... :P

Kombat, nebo jen tak nějaký poletovadlo proč ne :)
Na dmychadlo by ale myslím málo točil, ne? Když porovnáš třeba heli 6.5ccm vs. leteckou 6.5 tak točí +/- stejně a výkon taktéž podobný. ale nevim no, zatim jsem s dmychadlem neměl tu čest 8)
EasyStar II
LOOP VA
blacklight

#15 Příspěvek od blacklight »

Já jsem to od začátku bral jako heli->letadlo , opačně mi to přijde horší.
V heli se totiž bude letecký motor dost špatně chladit.

Oni chlapci asi ví proč se vyrábí zvlášť letecké a heli motory :-).

Kdybychom to vzali z hlediska elektromotorů , tak když dáš helimotor do letadla ( on má tak kolem 4000otáček na volt) tak jetech, deltách nebo kombatech je to zajímavé a letí to s tím dobře. A hlavně rychle.
Z toho důvodu by mě lákalo dát helimotor do letadla.

Kdyby to někdo testoval tak budu rád za informace ale já sám to zkoušet nebudu.
S metylem se už nechci patlat , jak jsem začal létat benzíny tak už mi metyl moc nevoní. Zůstala mi ještě 2.5 a 3.5ka.

Spíš kdyby někdo věděl jak udělat dmychadlo třeba na 40ccm motor benzín.
To bych si pak postavil velkého jeta... když nad tím uvažuju - já jsem si právě nasadil brouka do hlavy :-D. Stejně jsem chtěl něco přes zimu stavět...
Katana 3m ZDZ160 a další 3m v přípravě
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“