nezná někdo kvalitní plánky modelů na spalovací motor?
nezná někdo kvalitní plánky modelů na spalovací motor?
Přesněji sháním plánky na model pro motor od 5 do 8 ccm - nejlépe polomaketu stíhačky nebo nějakého rozumného akrobata. Jestli někdo o něčem ví, ať už zná někoho, kdo prodává dobrý plánek, nebo ví, kde něco je na internetu, ať to prosím sdělí. Mockrát děkuju!
Mě se z plánků konkrétně líbí :
http://www.rcrevue.cz/objednejte-si/pla ... -miniplane[193]
S modely podobné kosnstrkce zkušenosti mám - onen VIPAN má také křídlo plné pěnové hmoty a ne konstrukční. Dokonce i typ trupu s pevnými bočnicemi je u obou modelů podobný. Jenom VIPAN je cvičný hornoplošník, ....
Myslíte si že mám šanci to postavit a uřídit, popřípadě má s tímto letadlem někdo nějaké zkušenosti? děkuji
pzn. - létám už celkem dlouho - začínal jsem na Easy Star, potom jsem si koupil Zlín Z50 LS Šplíchal, poté Čmelák té samé firmy a nějého 3D epp akrobata - nyní se chystám se přeučit na benzín právě na VIPANOVI, ale chci mít co stavět mezi létáním =).
http://www.rcrevue.cz/objednejte-si/pla ... -miniplane[193]
S modely podobné kosnstrkce zkušenosti mám - onen VIPAN má také křídlo plné pěnové hmoty a ne konstrukční. Dokonce i typ trupu s pevnými bočnicemi je u obou modelů podobný. Jenom VIPAN je cvičný hornoplošník, ....
Myslíte si že mám šanci to postavit a uřídit, popřípadě má s tímto letadlem někdo nějaké zkušenosti? děkuji
pzn. - létám už celkem dlouho - začínal jsem na Easy Star, potom jsem si koupil Zlín Z50 LS Šplíchal, poté Čmelák té samé firmy a nějého 3D epp akrobata - nyní se chystám se přeučit na benzín právě na VIPANOVI, ale chci mít co stavět mezi létáním =).
jinak je tu ještě : http://www.hilbren.nl/rcplans/planes.htm
ale nevím jak moc jsou ty plánky dotažené, ...
pardon že to píšu takhle na milion jednotlivých příspěvků, ale moje paměť je zančě katastrofální.
ale nevím jak moc jsou ty plánky dotažené, ...
pardon že to píšu takhle na milion jednotlivých příspěvků, ale moje paměť je zančě katastrofální.
Was ist das kvalitní plán? Prakticky všechny plány, které jsou vydávány modelářskými časopisy jsou nějakým způsobem prověřené. Např. Farovy plány jsou legendou. Časopisy si nedovolí, podle mého názoru, vydat něco co nebude fungovat. Pokud to nefunguje, bývá z velké části rukama. Takže pokud si vybereš ať už z RCR, RCM či MHM, je velmi vysoká pravděpodobnost, že pokud to postaví v souladu s plánem, mělo by to létat. Za plánky z netu hovořit nemůžu. Osobně jsem (z větších)stavěl z MHM model MayBug (myslím, že autorem je Pavel Bosák) a létal líp než kdejaké ARFKo. Ty stíhačky, které inzerují neznám, i když vypadají mnohé velmi dobře.
Hitec Aurora 9X
V to jsem doufal =). Jenže tuším, že neudělám kvalitní výřezky. Koukal jsem se, na to jak detailní ty výřezky musí být, a dost mě to překvapilo. Kdyý jme stavěli VIPANA a konstrukční volně létající, tak ty výřezky byly celkem jednoduché, prosté a podle oka. A tady to i u konstrukcí jednoduchých letadel chtělo hroznou přesnost při řezání. Z toho mám rozný strach. O čas nejde, jsem ochoten na tom ztrávit klidně půl roku, ale bojím se o kvalitu. Stejně to nejspíš asi skončí tak, že si koupím SIG stavenici. přeci jenom, je to teprve moje druhá stavba benzíňáku. Konkrétně bych to viděl nesjpíš na Smith Mniplane BIY, nebo Four Star 40 BIY. to bych snad mohl zvládnout ...
Tak na ty "výřezky" se dá jít v mnoha případech pomoci šablon - viz žebra křídla vyrobená rašplovou interpolací (prohledej zde a postup najdeš). Jiné se prostě překreslují pomocí běžných rýsovacích pomůcek -pravítko, úhloměr tužka atd. Bočnice je možné přenésta také špendlíkovou metodou - připravíš prkénko balsy (či jiného patřičného materiálu) vypneš přes ně plán a v nejvzdálenějších bodech připíchneš, potom vypichuješ obvod (tak aby byly vpichy vidět) a po skončení plán sejmeš a body pospojuješ. Je to docela přesné¨. Obě bočnice pak společně obrousíš, aby byly opravdu stejné. Pak už si musíš hrát při stavbě, abys dodržel souměrnost a úhly.
Hitec Aurora 9X
Jo, jo, metody ještě kupodivu, i když jsem celkem zelnáč, létám jenom 8 let, znám =). Jde mi spíše oto, že si nevěřím ne při přenesení, ale při vlastním žezání. že to budu třepit, a tka se menší dílky dost zdeformují, ...
Myslím, že to jako srab vzdám, a že na to udělat Smtih Miniplane podle návodu z RCRevue kapituluji a koupím si už vyřezný Smith Miniplane on SIG. Jsem prostě srab, ...
Myslím, že to jako srab vzdám, a že na to udělat Smtih Miniplane podle návodu z RCRevue kapituluji a koupím si už vyřezný Smith Miniplane on SIG. Jsem prostě srab, ...
Právě proto abys dosáhl přesného tvaru, tak se ty přířezy dělají o něco větší. Odborně se tomu říká technologický přídavek. Prostě to nakreslíš na prkénko balsy (překližky) a vyřízneš o např. 2 mm větší. Až budeš mít řezání v ruce, budeš dělat přídavek menší. Když budeš dělat žebra interpolací, vyřízneš prostě destičku balsy tak, že na prkénko položíš šablonu a "zeširoka" jí objedeš. Po složení bloku a jeho obroušení máš naprosto přesný tvar. Bočnice trupu jsou na tom podobně. Až budeš trup uzavírat horním a spodním potahem, zase to přiděláš s přesahem a nakonec dobrousíš. V zásadě na tom nic není. Kdo se bojí, tentonónc v síni, nebo nesmí do lesa, vyber si
. Jestli jsi zatím nic vlastního nestavěl, tak zační s něčím co má bedničkový trup a obdelníkové křídlo. Příští model už pak může mít oválný trup a další potom eliptické křídlo.
Hitec Aurora 9X
Děkuju za radu =). Dospěl jsem k názoru, že začnu opravdu něčím snažším a malým - mám doma Zoom 4U v poněkud "šiblé" úpravě - prostě to moc nelítá, ... Tak vezmu vnitřnosti, které patří evidentně do většího modelu, a postavím na ně něco z balzy jenom podle plánku. Co se týče "velkého" benzíňáku to vidím tak, že si buďto koupím tu stavebnici, nebo se třeba kouknu i po nějakém bazaru. Pro mne by myslím vůbec nebylo špatné, kdyby jsem dostal do ruky již zalétané letadlo.
- Kiki Lopez
- Kontaktovat uživatele:
Stavím podle plánu Fénixe už 4 rokem (prostě není čas) a řeknu ti že je to labůžo.Pravda model je to starší a tak je třeba tu a tam něco přizpůsobit.Ale ikdyž je to jednoduché letadlo a ikdyž jsem mněl veliký strach tak mohu potvrdit že stavět něco jen tak z prkének je prostě nádhera.A kecy kolem že je to mnohem drahší než nějaké čínské ARF a že se to nevyplatí jsou mi ukradeny.U číňana je pocit při stavbě velmi omezen.Jen doufám že až ten model konečně dostavím tak sním bude krásné polétání.Snad letos to vyjde.Dostal jsem plány k vánocum od mé ženy-ježíška a jako dárek to bylo hodně nadlouho.Tak snad než vyrostu (je mi 30) tak to dodělám.
Proto se neboj a postav "něco" třeba paralelně s "něčím" jiným ale stav.Strach tady nemá co dělat.Ten nastane až při záletu.A až budeš běhat s každým novým kouskem modelu za rodinou a ukazovat jak se ti daří ... .. .. a možná jako v mém případě poslouchat že je to sice pěkné ale slíbils že doděláš sokl u kuchyňské liky a ten digestoř si ještě nepřimontoval a ... . .
Proto se neboj a postav "něco" třeba paralelně s "něčím" jiným ale stav.Strach tady nemá co dělat.Ten nastane až při záletu.A až budeš běhat s každým novým kouskem modelu za rodinou a ukazovat jak se ti daří ... .. .. a možná jako v mém případě poslouchat že je to sice pěkné ale slíbils že doděláš sokl u kuchyňské liky a ten digestoř si ještě nepřimontoval a ... . .
Už zase vtom tak nějak lítám 
No, jo život Něco určitě postavím - a co se týče ARF, to mi smrdí - ještě nikdy jsem vlastně nic úplně ARF neměl =) - snad jenom nějakej ten polystyréňák ...
Na stavění bych to viděl nejdříve něco malého - na to přebytečné elektrické haranpádí co mám.
Když už tu je takto řeč, co říkáte na Smith Miniplane od SIGu?
Je to dobré? - nebo se mám spíše kouknou po bazarech a sehnat si něco zalétaného za slušný peníz? Chtěl bych nějaký pokročilejší benzíňák - Teďka se učím z elektriky na benzín na VIPANU.
Na stavění bych to viděl nejdříve něco malého - na to přebytečné elektrické haranpádí co mám.
Když už tu je takto řeč, co říkáte na Smith Miniplane od SIGu?
Je to dobré? - nebo se mám spíše kouknou po bazarech a sehnat si něco zalétaného za slušný peníz? Chtěl bych nějaký pokročilejší benzíňák - Teďka se učím z elektriky na benzín na VIPANU.
Kiki Lopez píše:Stavím podle plánu Fénixe už 4 rokem (prostě není čas) a řeknu ti že je to labůžo.Pravda model je to starší a tak je třeba tu a tam něco přizpůsobit.
Fenix je pěknej stroj a v rukách dobrého pilota umí. Není problém zalítnout výkruty do kruhu. A dělat bezpečně různý lomcováky. A máš s tou stavbou pravdu. Chce to mít něco na lítání a s další stavbou se vymazlit. Žádný honem honem. Já si taky rád stavím sám. A hlavně si to dělám podle sebe a nikde to na pevnosti neošidím. Havárek jsem taky už něco měl, ale nikdy jsem neurval podvozek či neupadlo křídlo nebo motor.