ahoj
použiju citát z jednoho tématu tady, hlavně vyjádření tiskového mluvčího, který i přes to divné jméno opravdu existuje
Přečti si celé vlákno, je toho šest stránek a občas zajímavých. Odkaz je dole
Napred jsem se na danou problematiku zeptal emailem, a přišela mi následující odpověď:
(dotaz jsem ilustroval na prikladu zasilky s cenou vcetne postovneho 155Euro, kde bude postovne 15 Euro)
Citace:
Dobrý den,
citace: "Za zboží nepatrné hodnoty se považuje zásilka, jejíž celková
vlastní hodnota nepřevyšuje částku 150 EUR." Do vlastní hodnoty zboží
nepatrné hodnoty nepatří vedlejší náklady jako např. dopravné. Pakliže
vlastní hodnota zaslaného zboží bude 140 EUR v přepočtu a dopravné 15 EUR a
nebude se jednat o druhy zboží, na které se osvobození nevztahuje, pak
takováto zásilka je zásilka se zbožím nepatrné hodnoty, tudíž osvobozena od
dovozních poplatků.
S pozdravem a přáním hezkého dne,
Maik Křtěn
kpt. Mgr. Maik Křtěn
Generální ředitelství cel
Odd. Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
140 96 Praha 4
Předem jsem byl rozhodnutý dokumenty o placeni nijak neupravovat (narazil jsem na internetu na tvrzeni, ze falsovani takovychto dokumentu s ucelem vyhnout se placeni dane se kvalifikuje jako TC a na to nemam koule...)
Tak tato zprava jenom potesila (myslim, ze se da povazovat za oficialni). Znamenalo to, ze se zasilkou za 205 USD a z toho bylo postovne 25USD, cili se 180USD~135E jsem byl v limitu.
Dnes jsem tedy byl na celnici. (Plzeňská 139, Praha)
docela strasidelna budova:
Postup:
Zacina se na 3. patre. Zde si najdete mistnost a okynko s popisem: Vydej dokladu. Zde predlozite to, co jste dostali postou a obcanku a pani vam da papir, ktery jste dosud dostavali prilepeny na balicku. S nim vyjdete z mistnosti a date se doprava, kde probiha proclivaci proces. Trva to tu trosku dele, pri 3 lidech predemnou jsem cekal ctvrt hodiny. Kdyz se dostanete na radu, tak vejdete do mistnosti, kde je nekolik okynek a nekdo kdo ma volno na vas proste houkne. Zde ma jiz kazdy uniformu celni spravy, nebo co to je zac. Pan, ktereho jsem dostal, s odectenim postovneho z castky, uvedene na vypisu z paypalu nemel problem. S cim byl ale problem bylo, ze na takovem smiraku maji (asi vsichni) krome aktualnich kurzu napsano, ze limit pro osvobozeni zasilky od poplatku je 150Euro (to jsem vedel) ci 175USD (cimz me pekne vypekli). S tim panem se dalo docela rozume bavit, ale rikal, ze s timhle nic nesvede a nezbyde mi nic jineho, nez zaplatit DPH.
Dostanete tedy nejaky vypis za co to vlastne platite + slozenku, kterou v prvnim patre na poste zaplatite (poplatek se neplati). U mych RC kramu to byla pouze dan - 19%. S potvrzenim o zaplaceni vyjedete zase nahoru k celnikum, kde si potvrzeni okopiruji a daji vam zase nejaky papir, se kterym pujdete k vydeji zasilek (je to prepazka napravo od vydeje dokladu). Pani vam tady necha ten papir podepsat a naproti vam skladnici vydaji balik. Mohl jsem tam byt tak 30-45 minut.