LiPol v zimě

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
kocour
Kontaktovat uživatele:

LiPol v zimě

#1 Příspěvek od kocour »

Asi už o tom byla řeč, ale já jsem to nenašel : Jaké jsou zkušenosti s létáním na LiPol v zimě, zejména s elektrovětroněm. Kapacita aku v mrazu klesá, nevím, jak je to kritické. Konkrétně: Hyperion 5 Ah, 2 článek, naběhá tak 6 - 8 minut ( krátká stoupání průměrně 30 sec. ) při odběru kolem 25 A, při celkové době letu 45 - 60 minut, po přistání jsou aku prakticky studené. Znám modeláře, kteří v zimě s LiPol vůbec nelétají a nahrazují je ( v zimě ) NiCd.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
Abu
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Abu »

Letam v zime bezne s lipol. Akorat je nenechavam pred letem nikde povalovat (jako v lete) ale mam je az do posledni chvile v kapse, aby nepromrzly. Obcas je trochu poznat vetsi vnitrni odpor (u akrobata, na viseni je treb dat vic plynu), u elektrovetrone se to asi bude dat prezit, pokud je aspon nejaka zasoba vykonu.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
MichoCZ
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od MichoCZ »

Lítal jsem teď o víkendu a to bylo kolem tři stupňů a nepozoroval jsem nějaký problém. Odběry tak 5-10C. Baterka měla podobnou teplotu jako když jsem ji vyndal s kapsy a netvářila se, že se ji to nelíbí.
pns

#4 Příspěvek od pns »

problemy muzou byt pokud mas li-po ve vysilacce...
kocour
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od kocour »

Dík. Ve vysílačce LiPol nemám. Tyhle aku jsou předimenzované, stačily by tak 2 Ah, takže asi rezerva kapacity je pro mráz dostatečná. Já je mám proto, že do velkého větroně chci dát 2+2 články do série.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
pilnic

#6 Příspěvek od pilnic »

Myslíte, že NiMH, co je normálně ve vysílačce, problém s mrazem nemají?? To by mě zajímalo, protože jsem už chtěl dávat dohromady nějaký zimní napájení z alkalických článků. 8O
coro

#7 Příspěvek od coro »

Na zimu musím znížiť napätie alarmu zo 7,2V (6-článok Sanyo Eneloop v MPX EVO) na 7,1V. Inak nič.. Ale určite záleží aj na prúde ktorý vysielač žerie, niektoré sú vraj dosť nenažrané..
Otázka druhá, je že čo si človek predstaví pod "nimh čo sú normálne vo vysielačke" - niekedy mali problém hneď od novoty a bez ohľadu na teplo.
4l4
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od 4l4 »

pns píše:problemy muzou byt pokud mas li-po ve vysilacce...

mohl by jsi to prosím víc rozepsat ?
coro

#9 Příspěvek od coro »

Lipol ak je príliš studená, môže sa zachovať ako vybitá. Nechá normálne padnúť napätie. Po oddychu sa zase preberie a zase chvíľku funguje, a tak dokola. Po prinesení do tepla ešte vydá normálne zbytok kapacity.
Platí to hlavne pre trochu vyšší odber, napríklad niektoré klasické kamery so záznamom na pásku, v mraze natočia len pár minút a vypnú sa. Kým sa baterka drží v dlani alebo zohreje vo vrecku, fungujú..

Správanie je v podstate rovnaké ako u lipolky poškodenej skladovaním pri plnom nabití v teple, ktorá nevydrží dodávať prúd súvisle dlhšiu dobu ani pri normálnej teplote.
4l4
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od 4l4 »

díky
coro

#11 Příspěvek od coro »

Druhý bod je nabíjanie Lipol v mraze - nabitím na 4,20V sa vraj poškodia. Nemám odskúšané - nenechávam lipol mrznúť a hlavne nie pri nabíjaní. Neviem ani, či sa týka všetkých lipol - upozornenie bolo od FMA Direct z doby keď boli distribútorom Kokam.
Vo vysielači to ale asi nie je možné uchrániť, veď je vonku.
Otázka či sa poškodí Lipo nabitá v teple na 4,20V a prinesená na mráz až potom, poškodí rovnako, nie je podľa mňa úplne zodpovedaná (overená nejakým porovnávacím testom ktorý by mi bol známy.).
pns

#12 Příspěvek od pns »

ja jsem to zazil tak, ze se vysilacka "zblazdnila" ona se nevypnula, aby se ztratil signal, ale hodila plny plyn a nic jineho nefungovalo, byla to li-po pro TX... s klaciskou li-po(15C) to vydrzelo dyl... kdyz jsem dal alkalicke baterie, funkce bez problemu...
pilnic

#13 Příspěvek od pilnic »

coro píše:Na zimu musím znížiť napätie alarmu zo 7,2V (6-článok Sanyo Eneloop v MPX EVO) na 7,1V. Inak nič.. Ale určite záleží aj na prúde ktorý vysielač žerie, niektoré sú vraj dosť nenažrané..
Otázka druhá, je že čo si človek predstaví pod "nimh čo sú normálne vo vysielačke" - niekedy mali problém hneď od novoty a bez ohľadu na teplo.

Přesně tak, mám Sanyo Eneloop. Takže se nemusím bát běhat s tím v -5 C hodinu po poli? Víc asi nevydržim...
pilnic

#14 Příspěvek od pilnic »

coro píše:Na zimu musím znížiť napätie alarmu zo 7,2V (6-článok Sanyo Eneloop v MPX EVO) na 7,1V. Inak nič.. Ale určite záleží aj na prúde ktorý vysielač žerie, niektoré sú vraj dosť nenažrané..

Přesně tak, mám Sanyo Eneloop. Takže se nemusím bát běhat s tím v -5 C hodinu po poli? Víc asi nevydržim...
coro

#15 Příspěvek od coro »

Zatiaľ nezradili. Ani vychladené, vo vysielači, a ani AA vo foťáku ani malé AAA v MP3. Uvidíš, ja ich nevyrábam ani nepredávam, tak Ti za ne ani ručiť nebudem - ale nepoznám nič lepšieho.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“