GEE BEE z EPP, jaký motor a baterky?

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
MartinG

GEE BEE z EPP, jaký motor a baterky?

#1 Příspěvek od MartinG »

Zdar, chci si osadit letadlo http://www.jr-models.cz/index.php?&desktop_back=eshop&action_back=&id_back=&desktop=eshop&action=zbozi_detail&id=440
motorem TURNIGY 28-22-A 1600Kv http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=2108
a baterku bych dal kvůli váze asi Turnigy 1000mAh 2S 20C 60g, regl 18A 20g, myslíte že to poletí k nebi a nebo mám dát 3s a třeba míň mAh? No a vrtli nevím, nejspíš doporučovaná 8/5. Díky za radu
Naposledy upravil(a) MartinG dne pát 06.11.2009 16:10, celkem upraveno 1 x.
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Marek71 »

V každom prípade, do tak ľahkého modelu by som volil menšiu baterku, cca. 600-800mAh a aj regulátor by stačil nejaký 10A, kvoli váhe. Ten motor má max. prúd niekde okolo 8-10A.

Druhá vec je, či by nebol lepší menej otáčkový motor na 3s LiPo...
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
MartinG

#3 Příspěvek od MartinG »

No jo, ale je lepší dát 3s, nebo 2s? víc voltů asi víc výkonu jsem spíš nováček a nevím jak právě stímhle "letadlem" a motorem.
were
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od were »

Vic voltu znamena primarne vic otacek (proto se udava kV, cili otacky na volt), z toho pak vyplyvaji zmeny ostatnich parametru. Regulator prave funguje tak, ze ridi napeti a tim urcuje otacky motoru
Podle udaju u era a u motoru budes muset litat na 3s a i tak to mozna nezvladne poradne viset, ale mozna se pletu, koukam akorat na uvadenou vahu era 0.34kG a udavany tah motoru 100-300g, coz by na viseni 340g erem samozrejme nestacilo - ale mozna sem uplne vedle, radsi at ti poradi nekdo zkuseny, ja to beru jenom selskym rozumem podle uvadenych parametru a ty muzou byt totalne vycucane z prstu
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
rbiciste
Kontaktovat uživatele:

Re: jaké baterky na ten motor?

#5 Příspěvek od rbiciste »

MartinG píše:Zdar, chci si osadit letadlo http://www.jr-models.cz/index.php?&desktop_back=eshop&action_back=&id_back=&desktop=eshop&action=zbozi_detail&id=440
motorem TURNIGY 28-22-A 1600Kv http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=2108
a baterku bych dal kvůli váze asi Turnigy 1000mAh 2S 20C 60g, regl 18A 20g

Zdravím,
Taky nejsem odborník, ale vzal bych úplně jiný motor. Předpokládal bych, že to bude chtít něco jako tento: http://www.uberallmodel.cz/index.php?id=15&lang=cs a tříčlánek. Regulátor a přijímač by měly být také co nejlehčí.
Motor, který jsi navrhl, má na dvoučlánek malý tah a na tříčlanek by to létalo opravdu rychle vzhledem k otáčkám, což asi není cílem. :)
Radovan
MartinG

#6 Příspěvek od MartinG »

to asi mate pravdu, už jsem koukal na ty motory a vybral jsem tohle http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... _Outrunner

dělám ve strojírenství a motor by měl vypadat jako motor :) dám tam 2s 1000mAh at se to tak netočí a nelítá rychle teda snad. Sedí to i na ten regulátor.
rbiciste
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od rbiciste »

MartinG píše:to asi mate pravdu, už jsem koukal na ty motory a vybral jsem tohle http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... _Outrunner

Zkuste prosím změnit název vlákna na typ letadla a prosbu o motor. Určitě se ozve někdo zkušenější. Změna názvu vlákna se provede úpravou Vašeho prvního příspěvku, resp. jeho nadpisu.
Radovan
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Doktor »

>MartinG

Předně předesílám, že sem ještě žádnýho "šukflajera" z "blízka" neviděl.

Tyto modely mívají hmotnost cca 120-170g. Zarážející je tedy hmotnost 340g va webu JR.

Ten motor cos dával odkaz na začátku (1600kv) by asi použitelný byl.
Regl by stačil asi 6A-(slabší BEC) nebo max. 10A-(výkonější BEC). Víc určitě kvůli váze ne.
Aku se používají v téhle kategorii asi převážně 2S. Kapacitu bych určitě nevolil vyšší jak 500mAh. Vrtule by v téhle kombinaci mohla vyhovět asi GWS 8/4 nebo 8/4,3. Hmotnost by to asi nemělo mít vyšší jak 200g. U těhle potvor bude každej gram navíc asi znát.

Víc by Ti ale měl říct někdo, kdo tohle létá.:wink:
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od maroslong »

Doktor píše:Tyto modely mívají hmotnost cca 120-170g. Zarážející je tedy hmotnost 340g va webu JR:

Takúto hmotnosť (dostať sa pod cca 130g je už fakt problém) majú halové akrobatické špecíály s 3mm depronu odľahčené všade kde sa dá. Mne sa zatiaľ dostať pod 140g nepodarilo. To GeeBee je z 5mm Depronu a je to taký univerzál na von a prípadne aj do haly (pre skúseného pilota s rýchlymi reakciami).

V takýchto modeloch (mal som ich už asi 6 vždy vlastný návrh a stavba) už roky používam nezničiteľný motor PJS 3D 550R (jeden z prvých vyrobených), regulátor 18A, vrtuľu GWS 10x4,7 a dvojčlánok LiPol okolo 1300mAh. Veľmi rozšírený a obľubený v podobných modeloch býval aj MP JET "veľký červený". Hmotnosť vychádzala okolo 350g, statický ťah nad 500g.
MartinG

#10 Příspěvek od MartinG »

V takýchto modeloch (mal som ich už asi 6 vždy vlastný návrh a stavba) už roky používam nezničiteľný motor PJS 3D 550R (jeden z prvých vyrobených), regulátor 18A, vrtuľu GWS 10x4,7 a dvojčlánok LiPol okolo 1300mAh. Veľmi rozšírený a obľubený v podobných modeloch býval aj MP JET "veľký červený". Hmotnosť vychádzala okolo 350g, statický ťah nad 500g.

Konečně někdo se zkušeností, chci stím lítat na zahradě, nemám tam plac na stíhačku, takže těžší verze asi bude lepčí, to znamená ten motor co jsem vybral jako druhý a 2s baterky, díky za radu, už jsem se zase díval po slabších regulátorech a začala mi ztoho růst hlava:)
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Doktor »

>maroslong

Aha! Díky za vysvětlení. :wink:
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od maroslong »

No v Turnigáčoch moc prehľad nemám, ale ten druhý motor by mal byť v poriadku. Ten prvý určite nie. Ubrať "plyn" sa dá vždy a lepšie mať rezervu výkonu ako sa plácať na pádovke. O menšom regulátore fakt nerozmýšľaj, 18 bude optimum. A ak máš malý plac, snaž sa šetriť hmotnosť aby si sa dostal maximálne na tých 350g aby z toho nebola "stíhačka". Ak máš spoľahlivý a presný nabíjač, Rhiná všetkých možných kapacít nabíjame už dlho a často 3 až 4C, takže dve baterky stačia na poletovanie skoro bez čakania. Toto ale nie je odporúčanie :!: povolené majú väčšinou 2C.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“