Tak nevím. Koukal jsem teď dlouze na net a jednak jsem znechucený sdílností výrobců motorů (resp. těch, kteří používají příslušné obchodní značky), jednak mi motory určitých základních parametrů (rozměry, Kv) připadají i ostatními parametry víceméně stejné. Stránky drahých Hoffman Magnetics jsou nedostupné, Dualsky jako by existoval jen na fórech...
Schválně jsem se koukal na RAY, AXI atd. a porovnával s KDA22-10S. Třeba RAY C2830/09 s Kv 1300 má sice menší odpor vinutí - jen 112mOhm, ale také váží celých 60g a naprázdno bere 1,5A. AXI 2212/20 už vypadá zajímavěji, s Kv 1150 a s R 135mOhm při 57g bere naprázdno jen 0,7A. Podle pověsti i podle ceny je to ostatně špička ve kvalitě, viděl jsem ho za 1424Kč. Ale pokud bych šel s hmotností naopak pod KDA22-10S, tak AXI 2208/34 má při 45g a Kv 1100 odpor už 260mOhm. O kvalitě svědčí spíš jen proud naprázdno 0,35A a toho lze kvalitními tenkými plechy a provedením vinutí asi opravdu dosáhnout. Levné motory jako KDA22-10S jsou na tom s odporem vinutí podobně, rozdíl je spíš asi ve kvalitě ložisek, v přesnosti výroby a v proudu naprázdno, který není významným kritériem "síly" modelu.
Ovšem Hoffman magnetics s Kv 1360 má podle HC při 52g a proudu naprázdno 0,9A odpor jen 67mOhm, což už je i při tom vyšším Kv neobyčejný úspěch. On také nestojí obvyklých 15$, ale 69$. Ono to vypadá, že mj. neplýtvali hmotností na zbytečnostech a udělali solidní elektromagnetický systém, k tomu kvalitní materiály... Prostě z těch střípků, co se kde najdou, to zdánlivě přece jen vypadá, že kvalita motorů se občas papírově opravdu projeví ať už v proudu naprázdno, nebo překvapivě i v odporu vinutí. Pokud by byly ty údaje pravdivé a např. pojem odpor vinutí by byl chápán shodným způsobem, ať už jakýmkoliv, tak by za značně víc peněz bylo možno získat motor značně lepší. Kdybych místo KDA22-10S s Kv papírově 1200 (podle měření snad prý 1250) koupil Hoffman magnetics Kv 1360, byl bych o litr lehčí a papírově by Cessna na vrtuli nevisela, ale svižně letěla vzhůru, a to navíc s pomalejším ohřevem vinutí.
Jenže ono je to podezřelé. Když kouknu na skoro stejný motor Hoffman magnetics Kv 1090 vážící 50g a s proudem naprázdno 0,9A, tak ten už má odpor 173mOhm, rovněž za 69$. To jsou stále dobré hodnoty (o trochu lepší než u KDA22-10S za 15$), ale naprosto nesouhlasí s jejich motorem Kv 1360. Ten by měl mít úměrně proud naprázdno řekněme 1,3A a odpor vinutí řekněme 110mOhm, tedy skoro dvojnásobek deklarované hodnoty 67mOhm. Něco tady nehraje a vzhledem ke zdrojům dostupných údajů bych rezignoval na věrohodnost neobvykle příznivých parametrů. Nevím, jestli ten zmíněný Dualsky má jen 90mOhm - viděl jsem ten údaj jen v jediné velice obsáhlé tabulce zahrnující milion motorů různých výrobců. Možná ten odpor takový nějak záhadně opravdu má za cenu hodně vysokého odběru naprázdno, a to i přes vysokou kvalitu plechů. A možná nemá, těžko říct. Třeba jsou ty údaje špatně nebo je v nich "odpor vinutí" jinak definován. Celé je to nevěrohodné.
I nadále předpokládám, že motor určitých rozměrů s určitým Kv má prostě určitý výkon bez ohledu na název a cenu.
Dost se dá hýbat s proudem naprázdno. Tenčí plechy, kvalitnější materíál atd.
Ale se snižováním odporu vinutí (byť na úkor proudu naprázdno) to není tak snadné. Dají se zvětšit magnety (tedy zvětšit magnetizace plechů) na úkor velikosti něčeho jiného, ale plechy se beztak nesmějí přesytit. Dá se zvyšovat počet pólů a snižovat počet závitů (tedy zvyšovat frekvence magnetizace plechů), ale ono to nepřináší efekt donekonečna. Přesnou výrobou se dá zmenšit vzduchová mezera, ale ani to není průlom v parametrech.
Nic mě nepřesvědčilo, že od dražšího motoru mohu očekávat úměrně vyšší výkon.