PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zamčeno
Zpráva
Autor
coro

#2116 Příspěvek od coro »

Ja normálne Lipolky 3s 1000 až 2000mAh nemám, takže všetko bolo len 3s A123, a potom s 4s A123.
To píšeme o tom Turnigy SK Series 28-26 1350Kv / 260W
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=7873
Nezhorel pri prvom lete s 4s.. A nie že by to "zhorelo" - motor nebol samozrejme usmažený, vinutie nebolo čierne, ani len originál plast držiak motora sa netavil - Mám infra teplomer a koľko sa dalo domerať bez odstránenia motorového krytu, toľko ukázalo max. 48 stupňov čo je teda v pohode. Ale veď v recenziách vidno že nielen mne takto odišiel.

"Super" znamenalo že aj na 3s A123 to už bolo bližšie k mojim predstavám. Pri 4s je samozrejme k dispozícii viac výkonu, ale odber 20A aj tak neprekračoval (mám nastavený alarm na 20A, na MUI senzore)
mrsairus

#2117 Příspěvek od mrsairus »

coro píše: Ložiská aj osku má už dávno vymenené..

pocuj corko, daju sa pohode vymenit loziska aj na tom mojom motore? (turniigy 1500kv) lebo mam pocit, ze ked som to zapichol tak mi zacal inac hucat ako hucal :) to by pasovali aj tie loziska zo setoveho? a da sa to pohode vymenit? ci je to nalepene? alebo na fest lisovane?

dik :wink:
coro

#2118 Příspěvek od coro »

Nalisované za tepla?
Hliník či z čoho to je vyrobený motor, sa teplom viac rozťahuje ako oceľ - nerez či z čoho to sú ložiská, takže sa po nahriatí dá vybrať - vyklepnúť zvnútra tenšou tyčkou. (ale nezničiť teplom vinutie! a rotor celý dať najprv preč!)
Ak sa aj pri vyberaní ložisko zničí, nevadí, veď ho vymieňaš. Rozmery si treba pozrieť, nemusí ale može to byť rovnaké.
strahlung

#2119 Příspěvek od strahlung »

Když je řeč o ložiscích...
Pokud si vzpomínám, vyrábějí (nebo vybírají ?) se různé kategorie a pro vysoké otáčky se používají ložiska s větší vůlí. Ale v motorech, o kterých je řeč, o vysoké otáčky v tomto smyslu nejde, že? Čím menší vůle, tím hladší chod a lepší perspektiva životnosti, že?
Jaké zakrytování zvolit? Nevím, jak u maličkých, ale u větších se používají i plastová čela. Dokud se nezajedou, jdou trochu ztuha, ale do takového ložiska se nedostanou nečistoty a asi by mohlo být velice trvanlivé, že?
Jsou nějaké zkušenosti s kvalitou ložisek? Myslím porovnání drahých ložisek ze specializované prodejny, levných z modelářského obchodu a kdovíjakých ještě jiných. Ty specializované obchody by měly drahou i Čínu, protože drží kusově velký sortient. Pro modeláře asi velkoobchod nakupuje ve velkém nejlevnější low-end, že?
Pokud motor není šunt nebo nemá výrobní vadu (jako ten Turnigy s prodřenou izolací, RAY s odlepeným magnetem, můj někdejší setový motor s rozlepeným rotorem) nebo není poškozen havárií či přehřátím, tak jeho životnost (resp. interval oprav) určuje kvalita ložisek, že? Může někdo zkušený k tomu napsat něco konktérního?

Z jiného soudku: Když se spálí vinutí, dá se asi reálně převinout, četl jsem o tom ve fóru jako o něčem běžném. Ale co to teplo udělá s permanentními magnety rotoru, resp. s jejich magnetizmem? Pokud vím, magnety z NdFeB se dělají s teplotní odolností v kategoriích od 80 do 200 st.C. Netočí se pak motor naprázdno trochu rychleji?
do čínského modelu patří čínské díly z čínského e-shopu
coro

#2120 Příspěvek od coro »

Ložiská www.tobex.cz nie sú predražené. Len sa nevyznám v označení.
Kvalita rozdielna bude, v AXI ani Mega a dokonca ani v prestarom VM2020 s ložiskami nikdy problém nebol (ak bol tak mal jasný dôvod)..
Ale možno rozdiel urobí už len nevyvážený rotor, prípadne trošku nerovná oska.

S previnutím je najväčší problém dostať staré vinutie preč a nezničiť stator. A potom s trpezlivosťou, správne spočítať, nepopliesť si vodiče. :-)
Ja som tam už aj čosi namotal a aj sa to točí, ale s KV vyše 2200 tak to musím ešte raz a inak.

Magnety poškodené u mňa neboli, naozaj odišiel pri teplote ktorá je pre iné motory v pohode. Ale samozrejme že treba aj na to myslieť, že neodym sa ľahko odmagnetizuje..
strahlung

#2121 Příspěvek od strahlung »

coro píše:Ale samozrejme že treba aj na to myslieť, že neodym sa ľahko odmagnetizuje..

Možná proudový peak deklarovaný u motoru nezahrnuje jen izolaci vinutí. Nevím, jak odolné magnety tam používají. Odolnost je na účet magnetických vlastností, i když ne moc. Nemyslím přímé odmagnetování, ale ohřev.
strahlung

#2122 Příspěvek od strahlung »

coro píše:Ložiská www.tobex.cz nie sú predražené. Len sa nevyznám v označení.

Koukal jsem na to, díky za odkaz. Mám třicet metrů od domu prodejnu, kde se dají koupit levněji a bez poštovného - hned si toho víc vážím :) . Tedy pokud ložiska 682 za myslím že 78Kč byla opravdu japonská, a to snad ano. Jen nevím, jak velký rozdíl je ve kvalitě mezi touhle sortou a tím, co v modelářské prodejně stojí kolem 30Kč/ks i s typickými "modelářskými" maržemi.
flit12

#2123 Příspěvek od flit12 »

Ahoj
Jak je mým zvykem, tak pokaždém létání musim něco opravovat :-) Tentokrát se mi zlomila tyčka, za kterou se zahákne gumička, aby držela křídlo. Její lepení rovnou zamítám, páč ten krajní čudlík při ulomení gumička katapultovala někam, kde jsem ho již nenašel. Takže potřebuji nějaké dobré rady co použít, máte někdo nějaké nápady? :-)
cessna 480 pelikán
Ray69
Kontaktovat uživatele:

#2124 Příspěvek od Ray69 »

Já osobně bych tam loupnul nějakou dřevěnou tyčku a zafixoval bych ji nějakým lepidlem a šmidra vydra. maximálně bych ji přetřel bílou barvou aby to nakazilo dojem
PC cessna 480(krycí jméno traktor)HYPE FOX(rev 1.1)TX - Hitec Optic 6 SPORTRX - Hitec HFD-08RD
tox232
Kontaktovat uživatele:

#2125 Příspěvek od tox232 »

Já jsem na to použil čínské tyčky na jídlo
http://tox232.webnode.cz
strahlung

#2126 Příspěvek od strahlung »

Tak jsem dnes koupil 2 nová japonská ložiska 693 ZZ a dal je do motoru KDA22-10S. Vůle zmizela, ale musel jsem trochu ladit podložku pod ségrovkou. Zpětně si myslím, že vymezením axiální vůle jsem mohl odstranit radiální vůli i u původních ložisek. Dalo by to méně práce a nebyl bych lehčí o 150Kč. Bez axiálního "sevření" ložisek byla s novými ložisky vůle o dost menší, ale byla.
Píšu tady o tom proto, že si myslím, že kupovat do nového levného motoru nová kvalitní ložiska byla chyba :( . Levný motor je na jednu stranu vyhovující, ale na druhou stranu ostane levným motorem i s drahými ložisky. Sice už rotor nemá vůli, ale není úplně dokonale souosý, takže stále ještě trošku vibruje (při určitých nižších otáčkách, tak jako předtím). Vrtulí se to doladit nedá, protože je na druhém konci osy. Ono to rezonuje v mém dřevěném loži motoru, nemám tam kromě gumových průchodek žádný absorbér a je to možná chyba.
Ale celkem o nic nejde.
fitom

#2127 Příspěvek od fitom »

Zdravim, mam takovej dotaz. Chci jsi koupit svoje prvni letadlo tak jsem se vas chtel zeptat jestli byste mi neco neporadili.
Ja bych chtel bud Cessnu 182 a nebo SOCATA TRINIDAT TB-20 obe jsou RTF. ME se osobne libi vic ta TB- 20.
Predem dekuju za odpoved.
coro

#2128 Příspěvek od coro »

Ad lacný motor s drahými ložiskami...
No ak by bol vyvážený a spoľahlivý, akože s dobrými ložiskami a kalenou oskou čo sa nezohne, tak niekedy vôbec nevadí že je pôvodnom lacný.
- záleží na vlastnostiach, ale pár percent účinnosti hore či dole, v takejto cessne často nezaváži. Mnohí používajú špičkové motory tak preťažené, že majú reálnu účinnosť oveľa nižšie než môže mať obežka za 7 dolárov. S touto Cessnou sa lieta dlho na malý výkon a len občas sa pridá plný plyn - takže v podstate nevadí ani relatívne vysoký prúd naprázdno čo znamená že to na štvrť plynu letí pri 5 či 6 ampéroch namiesto pri 4 s lepším motorom.. ale zase rovnako príliš nevadí ak to pri plnom plyne zožerie 20A namiesto 16A, keď je to len na chvíľku a motor sa nestihne prehriať a poškodiť....
Sú modely kde je účinnosť dôležitá, ale PC Cessna to nie je.
Netvrdím že by tam nesedel AXI, napríklad 2217/12... 0,4A naprázdno, 0,061ohmu... Možno by to aj letelo o 5 minút dlhšie, aj možno zvládlo torque roll.. :-) ... ale načo? Ako vidíme, letí to pekne aj s niekoľko násobne horšími parametrami ( 3x vyšší prúd naprázdno, alebo 4x vyšší odpor vinutia...)

Tá oska kalená, to je vec.. sa chystám od niekoho zopár vymámiť.. Vraj niekde v čechách sa predávajú kalené normované kolíky, bolo niekde spomínané... Lebo nevadí ak sa zlomí, to sa ľahko vymení, ale ohnutá je problém lebo stúpne prúd a môže to zničiť baterky, regulátor, aj samotný motor, a ešte aj vibrácie poškodia model., lože, servá - všetko :( )
coro

#2129 Příspěvek od coro »

fitom píše:Zdravim, mam takovej dotaz. Chci jsi koupit svoje prvni letadlo tak jsem se vas chtel zeptat jestli byste mi neco neporadili.
Ja bych chtel bud Cessnu 182 a nebo SOCATA TRINIDAT TB-20 obe jsou RTF. ME se osobne libi vic ta TB- 20.
Predem dekuju za odpoved.

O TB-20 nikde nič nevidím - nie je to náhodou konštrukčné, potiahnuté fóliou? To by nič nevydržalo..
Pozri si koľko stoja náhradné krídla a aj predná časť trupu (motorový kryt, držiak motora, vrtule, kužel). Ak nelietaš a nechceš začať s EasyStar, budeš padať, a ak lietaš dobre ale chceš to na blbnutie a učenie sa lietať meter nad dráhou na chrbte, budeš padať možno ešte surovejšie.
Najlepšie by bolo na skúšku ešte v predajni zhodiť vybalené časti z pultu na zem a ešte "nechtiac" do toho kopnúť - ak to potom pojde v pohode naspäť zbaliť do krabice ako nové, tak je to jedno a vyberaj podľa vkusu.
sigi123

cessna

#2130 Příspěvek od sigi123 »

Dolnoplošník není jako první éro dobrý.Budeš mít co dělat s ces
snou,první lety do první rány na zemi maj trvání asi 20 sekund :lol:
Trošku si o tom něco na foru přečti,jako první éro nejlepší easy fly nebo něco podobné.Nebo easy glider,ten mám,je to hodné éro a budeš mít do začátků pěkný větron.Ale dolnoploch napoprvé určitě ne.Hlavně pokud je konstrukční.Třísky se už nedaj slepit.
Zamčeno

Zpět na „Stavebnice“