PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zamčeno
Zpráva
Autor
strahlung

#2131 Příspěvek od strahlung »

coro píše:Ad lacný motor s drahými ložiskami...
No ak by bol vyvážený a spoľahlivý, akože s dobrými ložiskami a kalenou oskou čo sa nezohne, tak niekedy vôbec nevadí že je pôvodnom lacný.
- záleží na vlastnostiach, ale pár percent účinnosti hore či dole, v takejto cessne často nezaváži. Mnohí používajú špičkové motory tak preťažené, že majú reálnu účinnosť oveľa nižšie než môže mať obežka za 7 dolárov. S touto Cessnou sa lieta dlho na malý výkon a len občas sa pridá plný plyn - takže v podstate nevadí ani relatívne vysoký prúd naprázdno čo znamená že to na štvrť plynu letí pri 5 či 6 ampéroch namiesto pri 4 s lepším motorom.. ale zase rovnako príliš nevadí ak to pri plnom plyne zožerie 20A namiesto 16A, keď je to len na chvíľku a motor sa nestihne prehriať a poškodiť....
Sú modely kde je účinnosť dôležitá, ale PC Cessna to nie je.
Netvrdím že by tam nesedel AXI, napríklad 2217/12... 0,4A naprázdno, 0,061ohmu... Možno by to aj letelo o 5 minút dlhšie, aj možno zvládlo torque roll.. :-) ... ale načo? Ako vidíme, letí to pekne aj s niekoľko násobne horšími parametrami ( 3x vyšší prúd naprázdno, alebo 4x vyšší odpor vinutia...)

Tá oska kalená, to je vec.. sa chystám od niekoho zopár vymámiť.. Vraj niekde v čechách sa predávajú kalené normované kolíky, bolo niekde spomínané... Lebo nevadí ak sa zlomí, to sa ľahko vymení, ale ohnutá je problém lebo stúpne prúd a môže to zničiť baterky, regulátor, aj samotný motor, a ešte aj vibrácie poškodia model., lože, servá - všetko :( )

No to ne!!!
Když motor bere naprázdno 0,9A, bere to při plném napětí. Na půl plynu by bral z baterky tak třetinu, a to při půl plynu doslova, tedy míněno při polovičním napětí. V podstatě se dá říct, že pokud motor bere naplno s vrtulí třeba 17A, tak to znamená, že ztráty v železe jsou asi 5% celkového příkonu. Při menším výkonu to bude trochu větší podíl, protože vrtule se nechová lineárně. Takže reálně s tak silným motorem bych při vodorovném letu předpokládal pro ztráty v železe u KDA22-10S řekněme orientačně z baterky 0,2A (do motoru víc, ale mezi baterkou a motorem je regulátor). U hodně kvalitního motoru třeba 0,1A, tedy rozdíl 0,1A. Nepostřehnutelné.
K tomu odporu vinutí bych byl skeptický, opravdu si nemyslím, že by se motory významně lišily. Nedávno jsem to zkoumal a psal jsem o tom. Mnohem větší rozdíl než cena by v tom mohlo udělat několik gramů navíc.
Takže nejde o dobu letu, spíš jen o teplotu motoru. Pokud jsem psal o laciném motoru, myslel jsem tím spíš mechanické vlastnosti související s přesností výroby.
Kalená oska? Jak moc kalená? Každá oska je snad přece zakalená, jde jen o to, jak kvalitní ocel se použije a jak se dodrží technologie kalení. Překalená křupne a příliš popuštěná není dost tvrdá.
Já myslím, že velký výrobce základní technologické chyby nedělá a pokud něco ošidí, tak to jsou operace, které se nedají dělat dost hromadně. Jako je vyvažování rotoru atd. Tím se pak projeví levný motor, ale většinou jen do takové míry, která běžně nevadí.
do čínského modelu patří čínské díly z čínského e-shopu
fitom

#2132 Příspěvek od fitom »

Dobre tak fajn. Dekuju vsem za odpovedi. Potreboval jsem poradit.... ted uz vim ze pujdu do ty Cessny. Libi se mi,neni zas tak draha a snad mi to s im pujde. Jinak muj kamarad je dobrej pilot, takze pripadny problemy pri serizovani by provadel on....

Jinak jsem se chtel jeste zeptat jak mmoc to bude tezky to ridit. Pozna kdyz na to nebudu spechat a nejdriv potrenuju na simulatoru tak by to potom mohlo jit. Co myslite vy?

Jo a za druhy co je takhle hned do zacatku vhodny si dokoupit na ND. Uvazoval jsem jeste o jedny baterce a mozna jina vrtule.....

Jo a jeste jakej typ to cesny.... myslim rozpeti... J jsme koukal na 980 mm. Co myslite vy?
Predem zase dekuju za odpovedi
sigi123

cessna

#2133 Příspěvek od sigi123 »

Ta je malá pro začátečnika,kup 480 pelikán.
Jinak já cessničku prodal.Už mě ničím nemohla překvapit a potřebuju peníze na nové éro.A musím přiznat že to je opravdu výborné a hodné éro.Já měl prakticky pouze jeden pád,a to když jsem ji koupil a po 3 minutách letu jsem udělal loping a nalomila se levá pulka křídla.Po vyztužení uhlíkem už se nic nestalo.
Ted si chci pořídit tohle:
http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=39223

Na tohle vlákno se občas kouknu,možná si pozdě cessnu znovu pořídím.Ale nějak se to tu zvrhlo v téma o baterkách což by mělo patřit do elektroniky,tady by se mělo psát jako zpočátku o úpravách cessny a vychytávkách aby se nováčci měli čeho chytit.

-------------------------------------------------------------------------------------
Easy Glider v provozu
Mustang od šadu v provozu
Piper Pelikán v provozu
Futaba 6 EX 2.4G
atlanta

#2134 Příspěvek od atlanta »

Začal jsem na Cessně 480 od Pelikána. Po 2 měsícíh na simulátoru, na kterým jsem si zvyk na let od sebe k sobě jsem pod dozorem zkušených kamarádu Powdera a Otasse poprvý vzlétnul. Letadlo se po vytrimování a poladění chová naprosto nezáludně a ukázněně. Přistání jsou na min rychlosti bez jakéhokoli přepadávání po křídle. Poprvý jsem s ním fláknul, až když jsem začal blbnout a dělat s ním kraviny. Jinak super éro.. hodně štěstí
sigi123

cessna

#2135 Příspěvek od sigi123 »

Přesně tak,nevím proč s tím tolik lidí padá.Když se trošku dováží na předek a seřídí je to naprosto nezáludné éro,které i pěkně přistává kdž se dodrží určitá rychlost.Ovšem chce to i trochu cviku a aspon 10 hodin na simulátoru prospěje.Kdo nepřistane na simu těžko přistane v reálu.
fitom

#2136 Příspěvek od fitom »

Dobre fajn..... JO a myslite ze je lepsi jsi koupit tu cessnu 182 nebo 480 ?
Jedna ma rozpeti 980 mm a ta druha 1120 mm.
Je tam teda rozdil ve stabilite?
sigi123

cessna

#2137 Příspěvek od sigi123 »

Nečteš?Psal jsem to,samozřejmě 480, je větší tím pádem se líp řídí,ta malá je rychlá pro začátečníka.
fitom

#2138 Příspěvek od fitom »

sorry asi jsem to prehlid.... to jo .... jinak diky za rady
sigi123

cessna

#2139 Příspěvek od sigi123 »

A určitě neprouhloupíš když obětuješ 2 hodky a pročteš si vlákno od začátku.Pokud se rozhodneš pro tu 480 pelikán,dozvíš se plno užitečnejch věcí a nebudeš se zbytečně rozepisovat o tom co už tu bylo.I když samozřejmě každý rád poradí.A ta druhá cessna má taky své vlákno,Každá má totiž jiné letové vlastnosti.
atlanta

#2140 Příspěvek od atlanta »

rozhodně ze začátku přistávat na břicho na trávu.. ten podvozek není moc dobrej a i s většíma kolečkama ráda zakopává. Já předělal, kolega Otass sem hodil i foto někde, a je plná spokojenost..
strahlung

#2141 Příspěvek od strahlung »

fitom píše:Dobre tak fajn. Dekuju vsem za odpovedi. Potreboval jsem poradit.... ted uz vim ze pujdu do ty Cessny. Libi se mi,neni zas tak draha a snad mi to s im pujde. Jinak muj kamarad je dobrej pilot, takze pripadny problemy pri serizovani by provadel on....

Jinak jsem se chtel jeste zeptat jak mmoc to bude tezky to ridit. Pozna kdyz na to nebudu spechat a nejdriv potrenuju na simulatoru tak by to potom mohlo jit. Co myslite vy?

Jo a za druhy co je takhle hned do zacatku vhodny si dokoupit na ND. Uvazoval jsem jeste o jedny baterce a mozna jina vrtule.....

Jo a jeste jakej typ to cesny.... myslim rozpeti... J jsme koukal na 980 mm. Co myslite vy?
Predem zase dekuju za odpovedi

Nevím, jestli jsi vlákno pročítal - asi ne, že?
Pokud máš kamaráda modeláře, tak bych Ti radil spíš si s jeho pomocí Cessnu 480 postavit z dílů, které jsem tady uváděl. Pokud si koupíš set, dáš za něj zbytečně moc peněz a budeš postupně všechno vyměňovat (přinejmenším nabíječku, serva a vysílač), pokud to budeš kupovat u nás, bude to velmi drahé, a pokud Ti to budou posílat z HobbyKing postupně, utratíš dost za poštovné. Než to koupíš, přečti si nejlépe celé vlákno, ať viš, do čeho jdeš. Je to fajn model, ale s jinými díly a po drobných úpravách.
Ale pokud bys to přece jen chtěl jako hotový set, nabízím dvě setové náhradní baterky, které jsou mi k ničemu, protože mám v letadle silnější motor. Až budeš mít vysílač měsíc na reklamaci, mohl bych Ti poskytnout jeden nepoužitý, který mi nakonec poslali, když už mi mezitím došla trpělivost a přešel jsem na jiný.
sigi123

cessna

#2142 Příspěvek od sigi123 »

Já měnil pouze serva v křídle, v trupu stále setové.Jinak přemotorovaná do začátku je až dost.Nabíječku určitě jinou/pokud to myslíš vážně/je to dost vysoká investice.Setové baterky jsou pro rekreační poletování.

http://www.rc-letadla.eu/stridave-elektromotory/

Zde jsem našel i baterky od turnigy za podobné ceny jako na HC,ani se mi to nevyplatí objednávat z číny.Motory maj taky slušný ceny,o servech nemluvím,za 130kč to samé z číny neobjednáš.Prohlídni si tam všechno na české poměry opravdu slušné ceny.Tuning můžeš dělat až budeš umět :wink: .Ale možná by se ti vyplatilo opravdu koupit u nás cessnu v pytlíku za 950kč všechny díly,a zvlášt slušnou rc soupravu,setová je na nic.Ale finančně to vyjde nastejno,až na nabíječku.
sigi123

cessna

#2143 Příspěvek od sigi123 »

Jinak kdyby ses rozhodl nakupovar na HC a nemáš někoho kdo má paypal,tady vše zprostředkujou a nejsou drahý,přirážka je 12% z koncové ceny,tj za 1000kč jim dáš 1120kč.A na hc maj ted nové rc soupravy 2.4Giga od 30 do 60 dolarů.

http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... ic&t=23638

za tu cenu je dobrá,i když já radši 1000kč přidal a koupil tady futabu 6 2.4G,to kvůli záruce.Ale než se rozhodneš do něčeho investovat,oprvdu si pročti vlákno,uvidíš jaké motory,serva atd. lidi do toho dávaj a budeš mít představu o tom na kolik tě to vyjde.
sigi123

cessna

#2144 Příspěvek od sigi123 »

Jinak ta futaba stála i s menším 6 kanálovím přijímačem/dosah 1km/ 3 500kč.Tak si myslím že se nevyplatí kupovat něco jiné z HC.
strahlung

Re: cessna

#2145 Příspěvek od strahlung »

sigi123 píše:Já měnil pouze serva v křídle, v trupu stále setové.Jinak přemotorovaná do začátku je až dost.Nabíječku určitě jinou/pokud to myslíš vážně/je to dost vysoká investice.Setové baterky jsou pro rekreační poletování.

http://www.rc-letadla.eu/stridave-elektromotory/

Zde jsem našel i baterky od turnigy za podobné ceny jako na HC,ani se mi to nevyplatí objednávat z číny.Motory maj taky slušný ceny,o servech nemluvím,za 130kč to samé z číny neobjednáš.Prohlídni si tam všechno na české poměry opravdu slušné ceny.Tuning můžeš dělat až budeš umět :wink: .Ale možná by se ti vyplatilo opravdu koupit u nás cessnu v pytlíku za 950kč všechny díly,a zvlášt slušnou rc soupravu,setová je na nic.Ale finančně to vyjde nastejno,až na nabíječku.

Ten odkaz není špatný. Pokud někdo nechce řešit platbu přes kreditku, připlatí si necelých 100% a získá tím i daňvý doklad a záruku, tak proč ne. Jsem zvědavý, jestli na tuhle nabídku zareagují ostatní obchodníci.
Pokud člověk u setu nepočítá, že součástí jsou vysílač a nabíječka, které jsou nanic, tak se nákupem po dílech dá tak litr ušetřit.
Co se týká nabíječky, nemusí být zas tak drahá. Tedy pokud člověk netouží nabíjet jedinou nabíječkou všechny existující druhy akumulátorů a sledovat při tom grafický displej. Já jsem si na vlastní jasné zadání - optimálně nabíjet dvojčlánek nebo trojčlánek Lipol do kapacity 4000Ah - postavil věc, která vyjde jako stavebnice hodně pod tisícovku a jsem s ní bezvýhradně spokojený.

http://www.gme.cz/cz/index.php?product=751-605

S vysílačem nevím. Já si skoro myslím, že mezi lidmi už musí být hromada nadbytečných vysílačů od stavebnic, které jsou více či méně použitelné. Já jsem to tak také vyřešil. Sice na 35MHz, ale já s tím v polích nemám problémy.
Zamčeno

Zpět na „Stavebnice“