coro píše:Ad lacný motor s drahými ložiskami...
No ak by bol vyvážený a spoľahlivý, akože s dobrými ložiskami a kalenou oskou čo sa nezohne, tak niekedy vôbec nevadí že je pôvodnom lacný.
- záleží na vlastnostiach, ale pár percent účinnosti hore či dole, v takejto cessne často nezaváži. Mnohí používajú špičkové motory tak preťažené, že majú reálnu účinnosť oveľa nižšie než môže mať obežka za 7 dolárov. S touto Cessnou sa lieta dlho na malý výkon a len občas sa pridá plný plyn - takže v podstate nevadí ani relatívne vysoký prúd naprázdno čo znamená že to na štvrť plynu letí pri 5 či 6 ampéroch namiesto pri 4 s lepším motorom.. ale zase rovnako príliš nevadí ak to pri plnom plyne zožerie 20A namiesto 16A, keď je to len na chvíľku a motor sa nestihne prehriať a poškodiť....
Sú modely kde je účinnosť dôležitá, ale PC Cessna to nie je.
Netvrdím že by tam nesedel AXI, napríklad 2217/12... 0,4A naprázdno, 0,061ohmu... Možno by to aj letelo o 5 minút dlhšie, aj možno zvládlo torque roll..... ale načo? Ako vidíme, letí to pekne aj s niekoľko násobne horšími parametrami ( 3x vyšší prúd naprázdno, alebo 4x vyšší odpor vinutia...)
Tá oska kalená, to je vec.. sa chystám od niekoho zopár vymámiť.. Vraj niekde v čechách sa predávajú kalené normované kolíky, bolo niekde spomínané... Lebo nevadí ak sa zlomí, to sa ľahko vymení, ale ohnutá je problém lebo stúpne prúd a môže to zničiť baterky, regulátor, aj samotný motor, a ešte aj vibrácie poškodia model., lože, servá - všetko)
No to ne!!!
Když motor bere naprázdno 0,9A, bere to při plném napětí. Na půl plynu by bral z baterky tak třetinu, a to při půl plynu doslova, tedy míněno při polovičním napětí. V podstatě se dá říct, že pokud motor bere naplno s vrtulí třeba 17A, tak to znamená, že ztráty v železe jsou asi 5% celkového příkonu. Při menším výkonu to bude trochu větší podíl, protože vrtule se nechová lineárně. Takže reálně s tak silným motorem bych při vodorovném letu předpokládal pro ztráty v železe u KDA22-10S řekněme orientačně z baterky 0,2A (do motoru víc, ale mezi baterkou a motorem je regulátor). U hodně kvalitního motoru třeba 0,1A, tedy rozdíl 0,1A. Nepostřehnutelné.
K tomu odporu vinutí bych byl skeptický, opravdu si nemyslím, že by se motory významně lišily. Nedávno jsem to zkoumal a psal jsem o tom. Mnohem větší rozdíl než cena by v tom mohlo udělat několik gramů navíc.
Takže nejde o dobu letu, spíš jen o teplotu motoru. Pokud jsem psal o laciném motoru, myslel jsem tím spíš mechanické vlastnosti související s přesností výroby.
Kalená oska? Jak moc kalená? Každá oska je snad přece zakalená, jde jen o to, jak kvalitní ocel se použije a jak se dodrží technologie kalení. Překalená křupne a příliš popuštěná není dost tvrdá.
Já myslím, že velký výrobce základní technologické chyby nedělá a pokud něco ošidí, tak to jsou operace, které se nedají dělat dost hromadně. Jako je vyvažování rotoru atd. Tím se pak projeví levný motor, ale většinou jen do takové míry, která běžně nevadí.