Vypočet času letu s LI-POL

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
MartinG

Vypočet času letu s LI-POL

#1 Příspěvek od MartinG »

Ahoj, hodně jsem tu čet o litani na čas kvůli podvibití baterek, taky bych je nechtěl zničit, nemám žádný měřící prostředek, nevim jak to spočítak aspon přibližně třeba i s větší ale bezpečnou rezervou. Poradíte jak a podle jakých parametru mam určit bezpečný letový čas?
corsair
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od corsair »

Musíš vědět kolik to alspon bere Ah a kapacitu. jinak zde u JIOhttp://ostarek.blogspot.com/
MartinG

#3 Příspěvek od MartinG »

corsair píše:Musíš vědět kolik to alspon bere Ah a kapacitu. jinak zde u JIOhttp://ostarek.blogspot.com/

Mám tam tendle motor http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... _Outrunner a 8X4 vrtuli, baterky 1300mAh, podle toho co tam pisou by to mohlo brat tak kolem 10a prumer, to by mi melo 10min. asi stačit. To sou dobre stranky na ten vypočet, to si ještě pročtu dik
corsair
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od corsair »

No jestli jsem koukal dobře tak s 8x4 vrtulí to bere 14 A což bude na necelých 5 minut, protože baterka pak změkne,takže počítej tak necelé 4 minuty,na deset minut by to muselo být 2500mAh baterka
Abu
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Abu »

corsair píše:takže počítej tak necelé 4 minuty

... letu porad na plnej plyn. Pokud budes pracovat s plynem, muze to byt jinak, zalezi na pilotovi i na typu modelu (jinak se lita s pylonakem, jinak s akrobatem a jinak s polomaketou WW-I).
S polomaketou dvojmotorovyho dopravaka litam 12minut s rezervou, baterka 1300 a max odber na zemi 16A. Ale v praxi to leti i na 1/2 plynu...
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
corsair
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od corsair »

Abu píše:
corsair píše:takže počítej tak necelé 4 minuty

... letu porad na plnej plyn. Pokud budes pracovat s plynem, muze to byt jinak, zalezi na pilotovi i na typu modelu (jinak se lita s pylonakem, jinak s akrobatem a jinak s polomaketou WW-I).
S polomaketou dvojmotorovyho dopravaka litam 12minut s rezervou, baterka 1300 a max odber na zemi 16A. Ale v praxi to leti i na 1/2 plynu...

Já to vždycky počítám naplnej knedlík, kvůli rezervě :lol:
Abu
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Abu »

Ja z toho vychazim pri prvotnim vypoctu a pak v provozu doladim. Podle toho, kolik dobijim do baterky. Casto to vychazi na dvojnasobek casu na plnej plyn, nekdy i vic. Krome el.vetronu, tam mam motor na prepinaci = bud plnej nebo nic.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
MichoCZ
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od MichoCZ »

Záleží i na napětí. Mám Turnigy SK 28-22 1200kv a na 2S baterku to žere cca 6A při vrtuli 8x6 a při té samé vrtuli na 3S to děla cca 11A. Měřeno Turnigy wattmetrem. Jinak na 2S 1000mAh s polomaketou z meziválečného období (500g) to vydrží 8minut a vycucá to tak 750mAh.
MartinG

#9 Příspěvek od MartinG »

MichoCZ píše:Záleží i na napětí. Mám Turnigy SK 28-22 1200kv a na 2S baterku to žere cca 6A při vrtuli 8x6 a při té samé vrtuli na 3S to děla cca 11A. Měřeno Turnigy wattmetrem. Jinak na 2S 1000mAh s polomaketou z meziválečného období (500g) to vydrží 8minut a vycucá to tak 750mAh.

A jak vis kolik ti to vycuca? Podle toho kolik dobijes? Nemám nabíječku s nějakým měřením, jak mám zjistit kolik to vycucalo, nebo kolik jsem dobil? Umi to změřit nějaký měřák co mají elektrikáři ty multimetry?
MichoCZ
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od MichoCZ »

No můžeš jedině změřit napětí po létání. Mě tam zůstává na 2S asi 7,5V. Jinak mě nic nenapadá. Vlastně ten můj Turnigy wattmeter umí změřit i dodaný náboj, když ho zapojím obráceně mezi nabíječku a baterku.
jio

#11 Příspěvek od jio »

MartinG píše:To sou dobre stranky na ten vypočet, to si ještě pročtu dik

Je ale dobré si uvědomit, že ty kalkulačky uvažují ideální stav se stejnou zátěží a konstantní účinností motoru. Jak píšu pod kalkulačkami "Vypočtené hodnoty jsou pouze orientační." a doplním - pro první nástřel, co mohu od pohonu čekat.
jio

#12 Příspěvek od jio »

MartinG píše:Umi to změřit nějaký měřák co mají elektrikáři ty multimetry?

Silnoproudař ti asi s tím měřením nepomůže. Potřebuješ měřidlo, které umí měřit stejnosměrný proud v potřebném rozsahu. A to oni obvykle nemají.

Nouzovým řešením když nemáš čím měřit je lítat po celou dobu na plný plyn a až ti regulátor omezí výkon nebo vypne změřit čas, kdy vypnul. Z něho si pak můžeš pro svou informaci dopočítat v jedné z těch kalkulaček proud, který to průměrně bralo.

Předpokladem je regulátor u kterého je možné nastavit napětí, při kterém má vypnout nebo alespoň ať má tuto možnost v programu.

Když pak budeš lítat s regulací motoru a ne jen stále na plný plyn, tak budeš zhruba znát čas, který je pro dobu letu vhodný i s malou rezervou. Když ten čas vynásobíš bulharskou konstantou 0,8, tak si budou baterky libovat.

Jinak pro úplnost, těsně po přistání by nemělo být na baterce napětí nižší jak 3,3V na článek. To slovo těsně je důležité.
pepin

#13 Příspěvek od pepin »

ty nemáš regulátor určený na provoz lipol baterií? možná jsem to někde přehlédl.
Zao

#14 Příspěvek od Zao »

MartinG píše:
MichoCZ píše:Záleží i na napětí. Mám Turnigy SK 28-22 1200kv a na 2S baterku to žere cca 6A při vrtuli 8x6 a při té samé vrtuli na 3S to děla cca 11A. Měřeno Turnigy wattmetrem. Jinak na 2S 1000mAh s polomaketou z meziválečného období (500g) to vydrží 8minut a vycucá to tak 750mAh.

A jak vis kolik ti to vycuca? Podle toho kolik dobijes? Nemám nabíječku s nějakým měřením, jak mám zjistit kolik to vycucalo, nebo kolik jsem dobil? Umi to změřit nějaký měřák co mají elektrikáři ty multimetry?

no jestli mas nabijecku z nejakeho setu, tak tam ale na ni mas jakym proudem nabiji. Stopkama si zmeris cas, jak dlouho se to nabijelo. Nabijel jsi treba 15min, vydelis 60min a vyjde ti 0.25, toto vynasobis nabijecim proudem v mAH, co ti nabijecka nabiji a vyjde ti, kolik jsi do baterek nabil opet v mAh. Snad jsem se do toho nezamotal :lol:
Arrow 3D - ASP S91AGee Bee Sportster - Saito FA6A6M5 ZERO - Saito FA65Pirat (Combat) - ASP 25A
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“