Jaký celokompozitový hot-liner
- Lindbergh
- Kontaktovat uživatele:
Nevím, jestli ještě někdo sleduje toto vlákno, ale původní myšlenka dosáhla cíle. Můj nový model MiniCorado létá opravdu perfektně a přiznám se, že vůbec nemám myšlenky na jiný model. Velikostně je to přesně to co jsem si představoval, po té motorové stránce také. Zpracování a chování modelu snad ani lepší už být nemůže a jsem velmi rád, že jsem MiniCorado objevil. Zatím s ním mám 15 startů a nevím, co bych mu vytknul. Poprvé jsem zažil pocit, kdy si po pár letech dovolím letět v plné rachlosti průlet metr nad letištěm a nemám ani trošku strachu...Prostě to éro poslouchá jak švýcary, reaguje okamžitě a s naprostou přesností...
LUXUS-FANTASIE-MODELÁŘSKÝ ORGASMUS

KDO NEPADÁ, LÉTÁ POD SVOJE MOŽNOSTI!
- Lindbergh
- Kontaktovat uživatele:
vitousek píše:Hlavně že jsi spokojenýGratuluji
No je fakt, že co se rozměru týče, chtěl jsem teďka vyloženě malýho mazlíka, ale už teď mám v hlavě třeba omotorovaný Vojtíškovo Dingo, nebo něco podobnýho...takže možná za rok za dva prohlásím, že MiniCorado byla jen startovací lajna
- vitousek
- Kontaktovat uživatele:
Tak tomu rozumím, mám v plánu něco podobného. Koukni třeba sem http://www.jitom.com/pages/products/air ... l#mounting Nevím, jestli a za kolik bude, ale jako studie je to dokonalé. A Evolution létá fantasticky......
Rychlost, výška, myšlenka.Pro úspěšné létání je třeba mít alespoň dvě.
- Lindbergh
- Kontaktovat uživatele:
vitousek píše:Tak tomu rozumím, mám v plánu něco podobného. Koukni třeba sem http://www.jitom.com/pages/products/air ... l#mounting Nevím, jestli a za kolik bude, ale jako studie je to dokonalé. A Evolution létá fantasticky......
Tak to je fakt z říše snů... Dal jsem si limit 50 kulíků, ale nevím, nevím, jestli to bude stačit...
vitousek píše:Tak tomu rozumím, mám v plánu něco podobného. Koukni třeba sem http://www.jitom.com/pages/products/air ... l#mounting Nevím, jestli a za kolik bude, ale jako studie je to dokonalé. A Evolution létá fantasticky......
Jsem to študoval a bude tam trošku problém dát baterku co taky zvládne slušný výkon. Ono toho z 3S-2600 moc nedostaneš, vzhledem k velikosti modelu. A proč to píšu...?
Jde o to, že model za tak strašné prachy , chce taky slušnou motorizaci aby se náklady, alespoň pocitově (wow efekt z letu) vrátily. A ze 3S se žádný šlágr udělat nedá ( u třímetrovky).
Prostě když už nacpu 50litrů do modelu tak musí létat suprově ve všech režimech. Motorového nevyjímaje.
- vitousek
- Kontaktovat uživatele:
to graup15:
Určitě s Tebou souhlasím. Ale třeba já teď řeším motorizaci velmi podobné potvory ze stejné dílny. A upřímně mi stačí, že to dostanu nahoru jen trochu rychleji, než se motat na pádovce. Mazat kolmo nahoru 30-35m/s je super, ale tady mi stačí "jen" slušné stoupání. Už sem několik lidí oslovil s prosbou o pomoc a uvidím.
P.S. Podobný značně olétaný F3x kousek mám doma za cenu velmi zajímavou
Určitě s Tebou souhlasím. Ale třeba já teď řeším motorizaci velmi podobné potvory ze stejné dílny. A upřímně mi stačí, že to dostanu nahoru jen trochu rychleji, než se motat na pádovce. Mazat kolmo nahoru 30-35m/s je super, ale tady mi stačí "jen" slušné stoupání. Už sem několik lidí oslovil s prosbou o pomoc a uvidím.
P.S. Podobný značně olétaný F3x kousek mám doma za cenu velmi zajímavou
- vitousek
- Kontaktovat uživatele:
graup15 píše:O jaký pak olétaný kousek jde?
Tenhle
http://www.jitom.com/pages/products/air ... gle-v.html
Tyhle brusy mě hrozně lákají, ale je to přesně o tom, jak píše Graup15. Nenamotoruješ to! To už je tolik peněz, že bych od toho vyžadoval i super motorizaci. Je jasné, že je to věc názoru. Samozřejmě by stačilo, jen aby to na motor vylezlo nahoru. Ale osobně bych do toho takhle nešel.
- vitousek
- Kontaktovat uživatele:
Je to asi věc názoru. Když vidím, jak létají kluci s BF na 2čl. myslím si, že na 3 čl. to musí letět také. Možná že se dá najít i správná baterie, která se vejde ve 4 čl.
Na druhou stranu a to je i můj případ, uvažovaná motorizace je náhradou za naviják. Jednak naviják není nic levného a hlavně představa - dostat do auta letadlo,vysílač,naviják, kladku, aku k navijáku a vše ostatní.... V mém případě např. z druhého patra bez výtahu.....
A nakonec - pokud se z cca 250m výšky dá naplachtit cca 6-8 minut bez termiky....... Tyhle letadla jsou tak univerzální, že lze létat kdekoli, v termice, na svahu.....O pevnosti a kvalitě provedení není třeba se nějak rozepisovat.
Ale jak už psal Graup 15 a stejně jako píšeš Ty - pokud dát cca 25k za drak, je třeba ho omotorovat. Nebo pořídit dva trupy a ...... Jeden na naviják a druhý na elektro. A možná se dá i klasicky vlekat - potom už je to naprosto paráda. Jedna špička na vleky, druhá na elektro a třetí např. jen na naviják..... Možná i tady je řešení.
Na druhou stranu a to je i můj případ, uvažovaná motorizace je náhradou za naviják. Jednak naviják není nic levného a hlavně představa - dostat do auta letadlo,vysílač,naviják, kladku, aku k navijáku a vše ostatní.... V mém případě např. z druhého patra bez výtahu.....
A nakonec - pokud se z cca 250m výšky dá naplachtit cca 6-8 minut bez termiky....... Tyhle letadla jsou tak univerzální, že lze létat kdekoli, v termice, na svahu.....O pevnosti a kvalitě provedení není třeba se nějak rozepisovat.
Ale jak už psal Graup 15 a stejně jako píšeš Ty - pokud dát cca 25k za drak, je třeba ho omotorovat. Nebo pořídit dva trupy a ...... Jeden na naviják a druhý na elektro. A možná se dá i klasicky vlekat - potom už je to naprosto paráda. Jedna špička na vleky, druhá na elektro a třetí např. jen na naviják..... Možná i tady je řešení.
vitousek píše:Jednak naviják není nic levného a hlavně představa - dostat do auta letadlo,vysílač,naviják, kladku, aku k navijáku a vše ostatní....
To nošení mám vyzkoušené (taky druhé patro bez výtahu
Kolem ceny navijáku panují taky trochu "mýty". Všichni to srovnávají s tím co je komerčně dostupné (tzn. ober nebo holenbeck, případně graupner). Mě naviják dělal známý, startér jsem našel na inzertním serveru za 250,- i s poštovným a chodí velmi dobře. Materiál jsem byl koupit oficiálně (s daňovým dokladem) a vyšel na 2000kč za dvě kladky (nejdražší je hlavní nerez tyč průměru 20mm) a za materiál na naviják byl asi za 3500,-. Za práci jsem pak zaplatil cca 5000,- a doba realizace podzim-jaro. Pokud by jsi materiál sehnal neoficiálně přes někoho tak jsi na polovině mé vstupní ceny.
Co se týká kvality navijáku jsem velmi spokojen. Chtělo to vychytat pár much, ale po sezóně je na tom již velmi dobře. Prostě platí co kus to originál. Celková dosažená výška je pak dána kombinací baterka, naviják, seřízení modelu a silon. Já jsem se se svým Eaglem dostal na průměr výšek kolem 250-260m bez pomoci termiky. Maxima jsem měl kolem 280-300m, ale to je jen tak 10-15 procent startů.
A teď porovnání na soutěži. Zůčastil jsem se dvou soutěží F3B a to v Hořicích a v Boleslavi na republice. V Hořicích to byl celkem debakl vzhledem k tomu, že mi rádio přišlo týten před soutěží (3 měsíce sem nelítal). Měsíc na to byla republika v Boleslavi (mezitím jsem si dal cca 12-13 tréninků po cca 3 hodinách (15 startů za trénink). Na republice jsem skončil těsně na 8 místě. V našich podmínkách je výška 250-260m v průměru víc než dostatečně konkurenceschopná (v Eurotour je to tak 280-300m). Navíc můj 4 roky starý model je o generaci (nebo skoro už dvě) starší než současné obsazení startovního pole. I tak je schopen zaletět slušný výkon (na první místo to sice nebude).
Takže moje shrnutí je asi takové. Udělat nebo si sehnat naviják a kladku (podklady nebo kontakty na "výrobce" mohu dodat). Pak koupit kvalitní a v praxi vyzkoušený silon nebo si zkusit několik různých (vyjde tak na 300Kč - 400m v návinu na velké cívce - 2500m za 2000kč a pokud není naříznutý nebo poškozený tak vydrží v průměru 30 - 40 startů - opět typ od typu). A potom nastavit model na dosažení max. výšky výstřelu. Vše je o tahu a také nepřímo o rychlosti vleku. Pokud model nedosahuje průměrných výšek alespoň 250m tak zjistit proč a zkoušet dál. Já jsem na začátku sezóny s tím samým navijákem začínal na 220m. Výška stoupavé fáze po výstřelu by měla být alespoň 90-100m.
Vstupní náklady jsou sice dost vysoké (odhadem 40-50kkč za vše kromě vysílače, osazení modelu v low end je tak kolem 7kKč, lepší standart - (bude to velmi dobře fungovat třeba 3-4 roky, cca 150-200 letových hodin bez zásahu) cca 10-12kkč, pokud s tím nefláknete. Model se dá nový a soutěžně konkrenčně schopný pořídit od 14-18kKč podle provedení a množství uhlíku. A může v perfektním stavu vydržet i třeba 5 sezón, záleží jen na tom jak létáte, jak rychle a jak moc máte pod kontrolou technické vybavení modelu i jeho vlastnosti), provozní náklady (pokud nešviháte s modelem) jsou naopak zhruba těch 350Kč za silon na 40 startů (za celé odpoledne se dá zvládnout tak 20 startů - jak termika tak i trénink rychlosti se závažím).
Tolik mé postřehy k F3B za cca 3-4 roky co se kolem toho pohybuji a 1 rok co létám na vlastním navijáku.
graup15 píše:vitousek píše:Jsem to študoval a bude tam trošku problém dát baterku co taky zvládne slušný výkon. Ono toho z 3S-2600 moc nedostaneš, vzhledem k velikosti modelu.
On ten trup má 53mm na výšku a jen asi 35mm na šířku (přesně bych se musel podívat). Jinak není problém vyzkoušet v tom 3D modelu trupu libovolný pack, jestli se tam vejde ještě před tím, než se cokoliv začne dělat. Při troše snahy (serva uchytit jinak a dát více dozadu) myslím, že by se tam mohli vejít dva packy 3S-2600 na délku.
- vitousek
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Mickey
Myslím si, že si to popsal velmi výstižně a přesně. Alespoň z pohledu F3B pilota.
Jen mi se tady bavíme o rekreačním létání !!!! Třeba co se týká navijáku - né každý má za kamaráda a kolegu Luboše...... a jako pomocníka a učitele J.Tůmu !!!!
Jinak ale doufám, že přijedeš i mezi nás, rekreační elektroletce
Jen mi se tady bavíme o rekreačním létání !!!! Třeba co se týká navijáku - né každý má za kamaráda a kolegu Luboše...... a jako pomocníka a učitele J.Tůmu !!!!
Jinak ale doufám, že přijedeš i mezi nás, rekreační elektroletce