Vypouzdřování vrtulí APC

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
slavoo
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od slavoo »

JMalik píše:Pokud nedáš ten vymezovací kroužek co patří do osazení, tak středíš vrtuli na tu šejdrem vyvrtanou díru. To osazení je správně vycentrované, díra ve vrtuli ne. (bavíme se pořád o APC vrtulích)

Jak vycentruješ vrtulu už potom priamo na hriadeli motoru.. :?:
Podla mna jedine metódou >pokus-omyl< stálim povolovaním apootočeným vrtule až budeš mať štastie že sa trafíš.

V tomto neznášam APC vrtule z Graupner-om som zatial nenarazil na taký problém a sú vždy podla mna už správne vy-centrované v diery.
JMalik

#17 Příspěvek od JMalik »

slavoo píše:
JMalik píše:Pokud nedáš ten vymezovací kroužek co patří do osazení, tak středíš vrtuli na tu šejdrem vyvrtanou díru. To osazení je správně vycentrované, díra ve vrtuli ne. (bavíme se pořád o APC vrtulích)

Jak vycentruješ vrtulu už potom priamo na hriadeli motoru.. :?:
Podla mna jedine metódou >pokus-omyl< stálim povolovaním apootočeným vrtule až budeš mať štastie že sa trafíš.

V tomto neznášam APC vrtule z Graupner-om som zatial nenarazil na taký problém a sú vždy podla mna už správne vy-centrované v diery.

Jmalík napsal:
...Když to pokaždé absolvuji, tak si říkám, jestli ne jinou vrtuli. Ale pak to tam dám, protože jsou aerodynamicky vynikající....

Nesmíš to nikdy centrovat na tu díru pro hřídel. Pokud je hřídel menší, tak je to jasné = použít ty origoš středící kroužky.
Pokud je hřídel větší, převrtávám to. Největší problém je nějak rozumně upnout tu vrtuli. Potom najedeš středícím trnem na to osazení - NESMí se opřít o tu exentrickou díru. Zafixuješ si stůl, frézu (vrtačku), vyměníš trn za vrták potřebného průměru....
Pootáčet vrtulí na hřídeli , jak píšeš, nemá smysl.To by musel být hřídel ohnutý a ty by jsi pak zkoušel najít exentritu hřídele a exentritu vrtule v takové poloze ,aby se to pokud možno znulovalo.
holda29
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od holda29 »

Jak to delate v pripade tlacneho usporadani? Na Toru s tim porad bojuju...
JMalik

#19 Příspěvek od JMalik »

holda29 píše:Jak to delate v pripade tlacneho usporadani? Na Toru s tim porad bojuju...

To je přece z tohoto pohledu to samé.
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Hoki »

JMalik píše:
Hoki píše:Pokud potřebuju vypouzdřit, tak to dělám smršťovačkou a nebo isolepou. Smršťovačku dám na hřídel a nahřeju zapalovačem, ona se stáhne.

Pokud nedáš ten vymezovací kroužek co patří do osazení, tak středíš vrtuli na tu šejdrem vyvrtanou díru. To osazení je správně vycentrované, díra ve vrtuli ne. (bavíme se pořád o APC vrtulích)

Teď jsem tak dělal APC-7x4 do Easy Stára. Mám tam středící kroužek a vůli jsem vymezil jednou smršťovačkou. O těch křivejch dírách vím. APC používám roky a to od 7x4 po 12x10. U elekter ani gumičkový unašeč nepoužívám a ještě jsem vrtuli při přistání na břicho nezlomil. V mých očích dost dobrý vrtule do elekter i spaláků. 8)
holda29
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od holda29 »

JMalik píše:
holda29 píše:Jak to delate v pripade tlacneho usporadani? Na Toru s tim porad bojuju...

Prave neni, vrtuli nasazuju na motor de facto obracene. Tim presnym vybranim od motoru a vrtule sedi na unaseci jen vetsinou nevybranou ploskou.
Resim to vrtulema GWS, do kterych mi sedi presne unasec, ale chtel bych zkusit nejaky 7x6 a to GWS nevede.
JMalik

#22 Příspěvek od JMalik »

Hoki píše:Teď jsem tak dělal APC-7x4 do Easy Stára. Mám tam středící kroužek a vůli jsem vymezil jednou smršťovačkou. O těch křivejch dírách vím.....

Ta sada středících kroužků je většinou příliš těsná na správný průměr hřídele. Stačí to vzít lehce výstružníkem (vrtákem).
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Hoki »

JMalik píše:
Hoki píše:Teď jsem tak dělal APC-7x4 do Easy Stára. Mám tam středící kroužek a vůli jsem vymezil jednou smršťovačkou. O těch křivejch dírách vím.....

Ta sada středících kroužků je většinou příliš těsná na správný průměr hřídele. Stačí to vzít lehce výstružníkem (vrtákem).

No já ho měl z předešlého unašeče na ten nynější už o milimetr v průměru větší. Ale smršťovačkou či isolepou vytěsňuju kteroukoliv vrtuli k plné spokojenosti. 8)
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od cassiopeus »

Začal jsem kupovat vrtule EMP. Jsou to kopie APC. Mají o něco nížší účinnost (subjektivně), ale jsou za nějakých 45 Kč (8x6) a mají daleko přesnější středy a středící kroužky např. http://jino.cz/vrtule-9x6-e-emp-1284.html
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Hoki »

holda29 píše:
JMalik píše:

Prave neni, vrtuli nasazuju na motor de facto obracene. Tim presnym vybranim od motoru a vrtule sedi na unaseci jen vetsinou nevybranou ploskou.
Resim to vrtulema GWS, do kterych mi sedi presne unasec, ale chtel bych zkusit nejaky 7x6 a to GWS nevede.

Vždyť jsem psal že smršťovačkou, tou se dostaneš až ke kořenu vrtule kde je to středové vytěsnění. Stejně jsem tak dělal včera tlačné uspořádání na tom Easy Stáru. Dám smršťovačku, přihřeju ji, nasadím vrtuli a pokud stačí, tak, u kořene přebytek smršťovačky odříznu a je to. :lol:
JMalik

#26 Příspěvek od JMalik »

holda29 píše:
JMalik píše:

Neměl by jsi mít jiný problém, než když otočíš vrtuli. Podstatný je ten vymezovací středící kroužek. Ten zapadá do osazení na vrtuli a jeho vnitřní průměr musí být shodný s hřídelí. Mezi hřídelí a vymezovacím kroužkem nesmí být vůle. Potom je v podstatě jedno, jak tu vrtuli otočíš. Samozřejmě nesmí být průměr unašeče na motoru tak velký, že by se to opřelo mimo rovnou část středu vrtule.
slavoo
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od slavoo »

JMalik píše:Nesmíš to nikdy centrovat na tu díru pro hřídel. Pokud je hřídel menší, tak je to jasné = použít ty origoš středící kroužky.
Pokud je hřídel větší, převrtávám to. Největší problém je nějak rozumně upnout tu vrtuli. Potom najedeš středícím trnem na to osazení - NESMí se opřít o tu exentrickou díru. Zafixuješ si stůl, frézu (vrtačku), vyměníš trn za vrták potřebného průměru....
Pootáčet vrtulí na hřídeli , jak píšeš, nemá smysl.To by musel být hřídel ohnutý a ty by jsi pak zkoušel najít exentritu hřídele a exentritu vrtule v takové poloze ,aby se to pokud možno znulovalo.

No ja som práve myslel, že diera vrtule je mimo stred (nie exetricita) vrtule potom nemáš šancu prevrtat to správne (otvor nepustí) a nepomôže ani vymedzovací krúžok.
JMalik

#28 Příspěvek od JMalik »

slavoo píše:
JMalik píše:Nesmíš to nikdy centrovat na tu díru pro hřídel. Pokud je hřídel menší, tak je to jasné = použít ty origoš středící kroužky.

No ja som práve myslel, že diera vrtule je mimo stred (nie exetricita) vrtule potom nemáš šancu prevrtat to správne (otvor nepustí) a nepomôže ani vymedzovací krúžok.

Vezmi si tu vrtuli před sebe na stůl a pořádně to prozkoumej.
1) Vymezovací kroužek pomůže vždy, pokud není průměr hřídele motoru tak velký, že se začne na jedné straně dotýkat té křivé díry. Nestředíš to o tu díru, ale o osazení, které je správně v ose (na rozdíl od té díry).
2) Pokud už je hřídel tak velká, že je nutné vrtat střed vrtule, nesmíš to středit za tu díru, ale za osazení. Potom to normálně pomalu odfrézuješ, odstružíš...., šikovnému stačí i vrták (když to tam nebude rvát rychle, jde to i vrtákem).
(už jsem to popisoval v některém příspěvku zpátky)
Odpovědět

Zpět na „Dílna“