Regulátor a vypínač.

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Brabus

Regulátor a vypínač.

#1 Příspěvek od Brabus »

Je u regulátoru nutný vypínač, příp. co vypíná (zapíná). Regulátor má obvod SBEC. Děkuji za odpovědi.
Žádný učený z nebe nespadl a když mohu, tak pomohu.
zdzd

#2 Příspěvek od zdzd »

U regulátoru je vypínač jen pro pohodlí při startu. Bez ohledu na to, zda tam je nebo ne, regulátor z accu pořád odebírá proud. Pokud accu neodpojíš, je za pár hodin nenávratně mrtvý. Vypínač vypíná jen napájení přijímače.
were
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od were »

Zdravim - nutny neni a co presne vypne zalezi na tom, jak je regulator zapojeny v modelu. Vypnutim vypinace se, aspon u reglu co znam, odpoji regulator od zdroje, takze je to jako bys od regulatoru odpojil baterii (akorat ze v pripade vypnuti vypinace porad proteka urcity maly proud, takze je to jen na prestavky v litani a tak, pokud bys neodpojil baterii fyzicky tak se ti za nejakou dobu vyplaca.
Pokud mas tedy prijimac a serva napajena pres BEC v regulator, vypinac na reglu ti vypne cely model (regulator + vsechno co je z nej napajene).

Moji odpoved ber jen jako obecnou orientaci, urcite ti to nekdo vysvetli lip a presneji
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
were
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od were »

A zdzd zase o minutu rychlejsi - ja se na to odpovidani dneska vykaslu :D
Abu
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Abu »

were píše:Vypnutim vypinace se, aspon u reglu co znam, odpoji regulator od zdroje, takze je to jako bys od regulatoru odpojil baterii

Prave ze to NENI jako kdybys odpojil baterii, vykonova cast reglu je stale pod napetim a asi i procesor, porad tam tece proud, sice maly (jak pises), ale bezpecne staci na to aby pres noc docela solidne vybil baterky. Takze zasadne a vzdy rozpojovat po litani konektory na aku, vypinac nevypinac.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
JMalik

Re: Regulátor a vypínač.

#6 Příspěvek od JMalik »

Brabus píše:Je u regulátoru nutný vypínač, příp. co vypíná (zapíná). Regulátor má obvod SBEC. Děkuji za odpovědi.

Pokud nevylétáš aku v jednom startu, je dobrý vypínač, aby jsi namusel lézt dovnitř a rozpojovat to. Vypneš vypínač, letadlo odložíš, za chvíli ( nebo za hodinu, za dvě) to zase zapneš, polétáš....
Občas to dopadne tak, že po létání vypneš vypínač, nerozpojíš baterku a potom sem napíšeš co s tou lipolkou. Za den, za dva - pokud na to zapomeneš je baterka na kaši.
Surgical

#7 Příspěvek od Surgical »

Den, dva, vono stačí do rána....
Brabus

Regulátor a vypínač.

#8 Příspěvek od Brabus »

Zdravím a děkuji všem za vysvětlení. Jsem zase o trochu chytřejší.
Žádný učený z nebe nespadl a když mohu, tak pomohu.
JMalik

#9 Příspěvek od JMalik »

Surgical píše:Den, dva, vono stačí do rána....

Jak na kterém regulátoru :wink:
were
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od were »

Presne jak pise JMalik, obzvlast u nekterych modelu jsem opravdu rad, ze ten vypinac na reglu mam. Nez lezt pracne dovnitr a rozpojovat konektor, staci cvaknout a ero je odstavene na litaci pauzu. A ted treba pripravuju vlecnou a s tou budu chtit vzdycky rychle na zem, vypnout a koukat na vetrone...
Mirek J.

Spolehlivost.....

#11 Příspěvek od Mirek J. »

Taky lítám elektry, taky tam mám regly s vypínačema (JETI, Castle Creations....) a vždycky po připojení aku ještě než zapnu Tx a následně vypínačem model, mám vždy ten nepříjemný pocit, zda se v elektronice něco "nepošahá" a neroztočí se mi nekontrolovatelně vrtule ! Jaká je pravděpodobnost nebo spíš jak je systémově ošetřený tento stav, kdy je připojen pohonný zdroj a spínač není sepnut, aby výše zmíněný problém 100% nenastal? Stalo se vám to někomu? Mně zatím naštěstí ne... :-)
JMalik

Re: Spolehlivost.....

#12 Příspěvek od JMalik »

Mirek J. píše:Taky lítám elektry, taky tam mám regly s vypínačema (JETI, Castle Creations....) a vždycky po připojení aku ještě než zapnu Tx a následně vypínačem model, mám vždy ten nepříjemný pocit, zda se v elektronice něco "nepošahá" a neroztočí se mi nekontrolovatelně vrtule ! Jaká je pravděpodobnost nebo spíš jak je systémově ošetřený tento stav, kdy je připojen pohonný zdroj a spínač není sepnut, aby výše zmíněný problém 100% nenastal? Stalo se vám to někomu? Mně zatím naštěstí ne... :-)

Ten vypínač na regulátoru funguje jako zkratovač. V poloze vypnuto má sepnutý kontakt, pokud chceš regulátor zapnout, tak vypínačem rozepneš kontakt. Pokud vypínač nevyžaduješ, jednoduše ho odstřihneš. Pokud je tedy tento vypínač sepnutý, je regl ve stavu vypnuto a nereaguje na řídící signál. U těch regulátorů které zmiňuješ je poměrně dobře zabezpečen stav, aby se to neroztočilo. V okamžiku rozpojení kontaktu tohoto vypínače už ale nespoléhej na další bezpečnostní funkce regulátorů .
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“