Dnes jsem si po nekolika dennim letani ve FMS zaletal v realu a do nalomeni vinglety jsem letal krasnych 40 minut. Parada.....
Pokud by se nahodou nasel nekdo jako ja, kdo nikdy predtim neletal s RC modelem a zacal zrovna ASW-28ickou, tak se podelim o par vlastnich zacatecnickych poznaku. Snad to zacatecnikum pomuze a usetri par karambolu, ktere jsem si sam schytal (pokrcile borce prosim o shovivavost k nekterym mozna naivnim poznatkum/radam). Vetsinu poznaku jsem overil rozbitim letadl anebo jinou blestivou zkusennosti, tak snad je to autenticke
1. K letani s ASW nepotrebujet byt pokrocili pokud si zakoupite lepidlo.
2. Letejte opravdu poud je bezvetri. Ve vetru se ASW neprosadi. Je moc lehke ( me se osvedcilo opravdu verit navodu, ze pokud se stuzka na antene prijimace vychyluje vice nez 45 stupnu, tak je rozumne neletat)
3. Letadlo se vyplati "velepsit" drobnymi zmenami (pokud nekdo pokrocily vymysli neco lepsiho nez se podarilo mne amaterovi vymyslet, tak se s tim). Vylepseni je treba urcite ve vyztuzeni modelu a v pridani vzepeti kridel.
3a) vyztuzeni modelu. Pote, co se mi model po karambolu 2x zlomil nebo nalomil v trupu pod kabinou, jsem zacal zkoumat proc se mi vzdy model zlomi a dosel jsem k tomu, ze kabina drzi velmi malo a pri padu velmi rychle odpadne a trup se stava velmi krehky (vykrojeni na prijimac a akumulator je pomerne velke) a tak jsem zvazoval moznosti. Vyztuzeni trupu balsou 1-2 mm. To jsem nakonec zavrhnul, protoze daleko efektivnejsi se ukazalo, ze pevnejsi upevneni kabiny k trupu. Pak cely trup vykazaoval daleko vetsi pevnost u pruznost.
Krome slepeni rozlomeneho trupu jsem gumou pripevnil pruhlednou kabinu,tak aby pevne drzela a nemohla pri padu odskocit. Latedlo bohuzel jiz pri vzletu vypada jako zafacovany pacient, ale lepsi nez aby po kazdem padu skoncilo jako pacient na opearcnim sale. Velmi dobre mi poslouzila guma nastrihana z rukavice (da se sehant v drogerii, takova ta rukavice zlute nebo zelené barvy bez tkaniny a je velmi pruzna). Rkavici jsem vyuzil protoze prumer je tak akorat na kabinu a nemusel jsem leteckou gumu nijak svazovat.... Ted mi kabina neodskoci od trupu ani pri nejhorsim padu a letadlo vydrzi daleko drsnejsi zachazeni. Zmenu letovych vlastnosti neposoudim, protoze predtim se mi nedarilo letat....
3b) K vzepeti jsem se nechal inspirovat v teto diskusi a doufam,ze jsem docilil modelu, ktery ma vetsi stabilitu. Stalo me to 75 Kc za hlinikovou(nebo duralovou?) tyc z Baummaxu a 1 minutu prace na ohnuti, tak aby kazde kridlo bylo zvednute o 7,5 cm.
4. Pred letem nabijte akumulator na maximum i kdyz se vam zda, ze motor slape paradne. MOzna to byl subjektivni pocit, ale po plnem nabiti mi prislo, ze model letakl daleko lepe.
5. Nevim, jak ostatniu Pelikan modely, ale me dost zklamaluy konektory. Napriklad na nabijecce byly konektory tak spatne, ze se akumulator neustale odpojoval a nenabijel se. Zafixoval jem sekundovym lepidlem primo kovove "objimky" do konektoru stylem "fast and dirty", ale osvedcilo se.
6. Docela dost casu me stalo zjisteni, proc se mi nerozbehne motor. Asi zacatkecnicka chyba, kdy se mi nechtel rozbehnout motor (po zapojeni batrerie se neozvali pipnuti/dvojpipnuti). Chaby byl azpusobena tim, ze jsem mel sice stazeny plyn na minimum ale nemel jsem stazeny trim plynu na minimum.
7. Samolepky na modelu jsou pekne, ale malo viditelne. Model se pak v dalce ztraci. Model planuji natrit/nastrikat/popepit kvuli viditelnosti. POkud byste nekdo vedel jak trvanlive a nedestruktiven a bez zbytecneho zvyseni hmotnosti "obarvit" model, budu rad za radu
8. Z vlastni zkusennosti: "Pokud jste nikdy neletali a mate doma cerstvy model, tak zkotte svoji nedockavost a dejte alespom 14 dni treniku na simulatoru (ani po cele proletane jedne noci na simulatoru namte nrani zazite spravne reflexy). Pockejte si na pocasi a neletejte za kazdou cenu ve vetru, mlze apod."
V dobe , kdy se ucite letat v simulatoru a cekate na pocasi hledejte vhodny prostor na letani. Me osobne se neosvedcilo zacinat ani na mirnem svahu, ani na plose siroke pouze 140 metru a na louce, kde pejskari obcas krizovali louku se psem. Pri zjeveni psa me predstava, ze mi pes cupuje letadlo tak znervoznila, ze jsem s letadlem z nervozity prasknul na zem s fatalnim zlomenim trupu.
9. Nezapomente si vytahnout antenu.
10. Trup sice vypada tence, ale ja osobne jsem rozlomil casteji trup pod kabinou a vinglety.
11. Ve FMS se osvedcilo naucit se letat s Easyglider ( http://plawner.net/4/easyglider/m_easyglider_e.zip ) a s modelem standardne dodavanym FMS DG1000 a kombinovat s dalsimi model jako SU-26.
Urcite se vyplati po letani v simulatoru v bezvetri zkusit i vitr a poryvy (lze az ve verzi 8.5).
Doufam, ze nejakemu nedockavemu amaterovi zacatecnikovi samotari usetrim zbytecne karamboly
P.S. RC modely me chytly. Asi jsem si nasel novy konicek .-)