Motor z CD mechaniky

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
Stanly

Motor z CD mechaniky

#1 Příspěvek od Stanly »

Chtěl bych si udělat nějaký halový akrobatický model a chtěl bych k tomu použít motor z CD mechaniky.Nevíte kde bych sehnal jakým způsobem se má motor upravit a kolik by měl model asi tak vážit aby zvládal i vis,a jaký regulátor a vrtule by se měli použít.Díky za odpovědi.
HonzaS

#2 Příspěvek od HonzaS »

regulátor buť mgm 7A nebo jeti 4A, vrtuli na halovku buť 8/4, 8/4,3 nebo 9/5, záleží, co od letadla chceš...ale jak motor upravit, to ti neporadím, snad jen s váhou motoru bys měl být do 20g...
Abu
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Abu »

Prestavet motorek z CD na kvalitni motor do haloveho visoletu nebude zase az tak uplna legrace (previnuti, jine magnety, jina loziska, odlehceni,....). Nejjednodussi uprava je pouze previnout a udelat nejake mech. upravy pro upevneni v modelu, ale nevim jestli to bude na plnokrevnou akrobacii stacit. Me to do malych poletuch jako takova "silnejsi a lehci 280ka" staci.
Odkazu na upravy je spousta, treba:
http://aviarium.wz.cz/Ac_cdpm.htm
http://sysala.cz/modely/CDROM/CDROM.htm
http://www.rcweb.cz/aktual/cdrom.htm
http://www.digisonic.webzdarma.cz/dilna.htm
http://www.kutloch.cz/Era/era_motory.htm
http://www.powercroco.de/index.html
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=240993
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
jakub_czakovice
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jakub_czakovice »

Nevím, ale dají se sehnat stavebnice střídáčků, které mají zhruba stejný výkon jako ty CDromkové. Stojí něco kolem 5ti stovek. nejsem si jist zdali v dnešní době není tuning CD romkových motorků tak trochu slepá ulička. Pokud od toho budeš chtít nějaký slušný výkon (který není zaručen) bude to fakt chtít dost úprav a k tomu odpovídající strojní vybavení. Například bych považoval za nutnost soustruh.
když jsem hrával minigolf měli jsme heslo: "tak ať to padá" :-)
pert
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od pert »

jakub_czakovice píše:Nevím, ale dají se sehnat stavebnice střídáčků, které mají zhruba stejný výkon jako ty CDromkové. Stojí něco kolem 5ti stovek. nejsem si jist zdali v dnešní době není tuning CD romkových motorků tak trochu slepá ulička. Pokud od toho budeš chtít nějaký slušný výkon (který není zaručen) bude to fakt chtít dost úprav a k tomu odpovídající strojní vybavení. Například bych považoval za nutnost soustruh.

Taky si myslím že v dnešní době se už za slušný peníze sežene i odpovídající motor. Ale jestli chceš vynalézat, tak v tom ti nikdo nebrání. Záleží kolik tomu chceš věnovat času. Ale za večer to určitě neuděláš. Taky jsem se si myslel že se něco ušetří, ale ten strávenej čas vymejšlením a výrobou by dal na 10 takovejch motorů z obchodu. :lol:
jakub_czakovice
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jakub_czakovice »

Párkrát jsem uvažoval že si od kluků z IT vezmu nějaký mechaniky a taky zkusím bastlit. Ale spíš bych to považoval za takové hraní což je v tomto případě asi úplně primární. O tom zda to vůbec dávat do letadla (podle toho co se z motoru povede vytvořit) bych uvažoval až....úplně nakonec. Vzhledem k tomu že každý z těch motorů je dost odlišný pokusil bych se ho uvést do provozu změřit a pak hledat letadlo, případně stavět další motor. Bez změření konkrétního přemotaného kusu...nejde ani rámcově odhadnout kolik to uveze, vzhledem k tomu že tah jednotlivých motorků se liší podle kusu o více než 100% třeba 90g, ale klidně taky 210.

JP
Abu
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Abu »

Taky jsem si dlouho myslel, ze predelavani CDcek je nesmysl, ztrata casu a nic moc z toho. Ted uz mam za sebou "vyrobu" 4 motoru a paty jsem previnul vcera vecer asi tak za pul hodiny. Nejsem soustruznik, takze volim cestu minimalnich nutnych uprav. Vsechny motory co jsem "vyrobil" funguji skvele, podle vinuti maji odber 4 - 9A a dosahnout staticky tah 200g neni, vhodnou kombinaci vrtule a poctu zavitu, vubec zadny problem. Ostatne kdo videl litat mojeho Mirage, tak se ptal jestli to je Mega nebo Axik a neveril ze je v tom CD motor :wink: ale to je trochu extrem....
Takze zaver - upravy CDrom nejsou slepa ulicka, pokud se najde vhodny vychozi material tak je to prace na 2-3 hodiny a vysledek je motor o vykonu nekde mezi s280race a s300 ovsem s polovicni hmotnosti. Samozrejme se to neda srovnavat s kupovanymu motory, ale zase je to skoro zadarmo (kupoval jsem jen drat za 60,- klubko) a ten dobry pocit ze vlastnorucne vyrobeneho motoru taky neni spatny. :)
jakub_czakovice
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jakub_czakovice »

To Abu: Jo pocit to je přeci to o co tu běží především....mohu se zeptat (pokud to není výrobní tajemství) co všechno na motorech měníš?? jenom je převíjíš nebo děláš i něco s ložisky a magnety?
Abu
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Abu »

Loziska nechavam tak jak jsou, kluzna (mam sice jeden polotovar s kulickama, ale ten ma zase dost maly plechy, tak nevim jestli z nej neco bude). To samy magnety, akorat se snazim vybirat motory co maj ty magnety trochu slusnejsi (mechanicky i magneticky, 2 kusy uz mely takovy sedivy blato, nehtem se do toho dalo rejpnout a magneticky taky slaby, vyhodit). Jinak vymena za neodymy je urcite dobrej tuning, ale zatim na to kaslu, treba nekdy za dlouhych zimnich veceru....
Takze hlavne premotavam a pak drobne mechanicke upravy - vymena osicky za delsi, nejake motorove loze z kuprexu nebo hlinikove trubky,....
ellik

#10 Příspěvek od ellik »

Abu píše:Loziska nechavam tak jak jsou, kluzna (mam sice jeden polotovar s kulickama, ale ten ma zase dost maly plechy, tak nevim jestli z nej neco bude). To samy magnety, akorat se snazim vybirat motory co maj ty magnety trochu slusnejsi (mechanicky i magneticky, 2 kusy uz mely takovy sedivy blato, nehtem se do toho dalo rejpnout a magneticky taky slaby, vyhodit). Jinak vymena za neodymy je urcite dobrej tuning, ale zatim na to kaslu, treba nekdy za dlouhych zimnich veceru....
Takze hlavne premotavam a pak drobne mechanicke upravy - vymena osicky za delsi, nejake motorove loze z kuprexu nebo hlinikove trubky,....

Abu: a muzes prosim napsat, jaky mechaniky se ti nejvic osvedcily?
Abu
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Abu »

ellik píše: a muzes prosim napsat, jaky mechaniky se ti nejvic osvedcily?

To je problem, nedelam si zadnou statistiku co je z jaky mechaniky :(
Mam pocit ze to byly vetsinou nejaky starsi vykopavky, ale i nejaky novejsi 48X... Naopak dve DVD vypalovacky ktery vypadaly nadejne se nakonec ukazaly jako nepouzitelny - nevhodna mechanicka konstrukce, masivni kusy mosazi ktery by se musely odsoustruzit atd....
Proste to chce rozebrat, prohlednout, vyndat motorek a popr dalsi zajimave soucastky (3mm hridelky, magnety z vychylovaciho mechanizmu hlavicky,...), nepotrebne vyhodit, nebo vratit laskavemu IT pracovnikovi, od ktereho jsem to vyzebral, k ekologicke likvidaci. :)
zz
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od zz »

jakub_czakovice píše:To Abu: Jo pocit to je přeci to o co tu běží především....

A představ si, že si vyrobíš stříďák, (cena cca 250kč) , který utáhne větroně o váze 2,3kg. To je pak paráda. 8) Obrázek
http://www.rc-kozmodrom.com/modely/vetr ... video1.wmv
jakub_czakovice
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od jakub_czakovice »

zz píše:A představ si, že si vyrobíš stříďák, (cena cca 250kč) , který utáhne větroně o váze 2,3kg. To je pak paráda. 8) Obrázek
http://www.rc-kozmodrom.com/modely/vetr ... video1.wmv

Nádhera koukal jsem na ten web, ale už je to bohužel o něčem jiném...když do ceny motorků rozmělním nákup soustruhu obávám se že mě to potom nebude tolik těšit :-)
Stanly

#14 Příspěvek od Stanly »

Doma moc možností na výrobu nemám raději asi něco koupím.
dusi
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od dusi »

jakub_czakovice píše:
zz píše:A představ si, že si vyrobíš stříďák, (cena cca 250kč) , který utáhne větroně o váze 2,3kg. To je pak paráda. 8)

Nádhera koukal jsem na ten web, ale už je to bohužel o něčem jiném...když do ceny motorků rozmělním nákup soustruhu obávám se že mě to potom nebude tolik těšit :-)

Když si ale představíš, že ten soustruh máš v klubovně ani ne kilometr od domova.. :wink:
S plechovými motory 400 a 600 mám zkušeností bohatě, včetně premotávání, časováni, práci s magnety a tak kolem, takže asi se časem taky vrhnu na ty štříďáky. Jen ať mezitím kámoš dodělá ty regly :roll: Chci si to prostě zkusit, kuličková ložiska jsou samozřejmostí a zřejme půjdu i do malinko větších výkonů.
Ďusi
DepronTeam
Taranis X9D+ (TGY-i6, FC-16),TopmodelCZ Astra, EPP JAK-7, Algol, E-III, B-25
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“