PBY Catalina z Hobbycity

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zpráva
Autor
Jano
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od Jano »

toto je žlto červený koleso skryté na boku v trupe
je aj zospodu aj z boku asi 3 nálety na vodu a hore
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=309
powder
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od powder »

Jano píše:uploadol som vam video čo som natočil v HR hasili tam požiar a ten lietajúci čln pred nami naberal vodu.

Tak to je pořádnej macík :-) Fascinuje mě, jak pomalu to letí - přitom když naplní nádrže, tak hned musí mít pár tun navíc...

Takovéhle odlepení z hladiny musím ještě trénovat :P
Jano
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od Jano »

:wink:
coro

#34 Příspěvek od coro »

powder píše:
Jano píše:uploadol som vam video čo som natočil v HR hasili tam požiar a ten lietajúci čln pred nami naberal vodu.

Tak to je pořádnej macík :-) Fascinuje mě, jak pomalu to letí - přitom když naplní nádrže, tak hned musí mít pár tun navíc...

Takovéhle odlepení z hladiny musím ještě trénovat :P

Tie hasičské Canadairy sú výnimočné tým, že model môže stúpať zvisle za motormi maketovo - majú ťah vyšší ako hmotnosť (bez nákladu vody).
Jano
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Jano »

nenatočil som prvý prilet , vtedy vrtulniky /2/ prišli zlava a lietadlo z prava .
vrtulnik sadal zo sudom dole a lietadlo stupalo od hladiny bolo to v zatoke
asi sa piloti videli dosť pozde lebo s tym aerom musel zatočiť nožák okolo
lana inak by ho bol zachytil :o
su to profici ale toto bolo o chlp
powder
Kontaktovat uživatele:

Catalina dostupná v čechách

#36 Příspěvek od powder »

Jen poznámka k topicu - na e-shopu Reichard se v nabídce objevila tato Catalina. Nabízí ji s plechovkami a převodovkou, ale lítat bude... Škoda, že není bez vybavení a ještě o krapet levnější...

HVP má v nabídce Catalinu s konstrukčním křídlem a skořepinovým trupem. O ní začnu uvažovat, až s touto přistanu 10 krát z deseti případů bez přískoků a podobných vymožeností... :wink:
Abu
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od Abu »

Vcera jsem shodou okolnosti videl tu od HVP na letisti (pristani na bricho do travy), byly tam dve 400 (nebo 480?) naprimo, lipolky a litalo to velice pekne. Nebylo to teda tak namotorvany jako ta tvoje, ale let byl maketovy, s rezervou vykonu, zadny placani na minimalce.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Vity

#38 Příspěvek od Vity »

Ahoj, mám problém s touhle čínskou catalinou. Původně jsem v ní měl 2x370 s převodovkou a lítala stabilně. Teď jsem tam nainstaloval novej pohon tyhle motory: http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... roduct=664
vrtule 10x4,7 a lipol 3S 2,2 Ah.
Dneska jsem jí poprvé zkoušel (na sněhu).Výkon pohonu úžasnej, zvedne se po 3 metrech a bez problémů stoupá kolmo...Jenže je strašně tupá na výškovku a musím mít dost přitaženo aby vůbec letěla rovně,navíc je dost neklidná. Těžiště mám úplně stejně jako předtím. Prosím o radu co s tím, jestli Vás cokoli napadne budu vděčnej.
powder
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od powder »

Pokud v kluzu - bezmotorovém letu jde rovně (tedy přiměřeně vyklesává), tak si pohraj s vertikálním vyosením motorů. Podle toho co píšeš bych je nechal tahat "nad" osu seřízení.
Vity

#40 Příspěvek od Vity »

Díky zkusím to.I v bezmotorovém letu musím mít přitaženo o 6°, když dám výškovku na neutrál tak jde dolů při rychlým i pomalým letu.. Co takhle změnit úhel křídla, že bych zvedl náběžnou hranu?
powder
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od powder »

To je nějaké podivné... Pokud se "nic" nezměnilo, proč se i v bezmotorovém letu chová jinak? Zkontroluj, jestli ti nedosedá křídlo na gondolu s nějakou mezerou - mohlo to změnit úhel seřízení. Pokud je to v pořádku, tak ještě zalaboruj s těžištěm - nejdříve více dopředu, pokud se "neuklidní", posuň zase blíže k neutrálnímu bodu...
Vity

#42 Příspěvek od Vity »

Ok zítra to otestuju,jestli bude počasí v pohodě. Zatím díky moc za pomoc.
coro

#43 Příspěvek od coro »

Ako prvé by som preliezol ovládanie výškovky, či nie je niekde niečo voľné - napríklad že by pružilo uchytenie serva alebo nedržala celá výškovka, alebo bol zlomený celý trup----.
A ešte si myslím že by mohlo ísť len o rozdielnu tepelnú rozťažnosť a to čo bolo správne v lete, sa s posunom o najmenej 20 stupňov teploty, posunulo o tých 6 stuňov na knipli..
To všetko samozrejme za predpokladu, že sa neposunulo ťažisko. Ale to že "jde dolu" aj bez motorov a aj pri vyššej rýchlosti, by napovedalo že sa musel zmeniť uhol medzi krídlom a výškovkou, že to teda nie je len ťažiskom.
Vity

#44 Příspěvek od Vity »

Ahoj, tak jsem podložil křídlo tak, že se zvedla náběžná hrana o 4 mm, a ještě jsem vyosil motory nahoru tak že jsou cca o 2° nad osu letadla. Po přidání plynu se příjemně zvedá :) Akorát jsem zjistil, že když přidržím výškovku a zahýbu se servem tak se deformuje bowden v trupu, takže na kormidlo se moc síly nedostává...Takže se ho teď snažím uvnitř uchytit. Nic méně letové vlastnosti jsou LEPŠÍ děkuju moc Coro i Powdere za rady.
rudix999
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od rudix999 »

Zdravím, mám taky tuhle Catalinu, včera jsem ji zkoušel zalétat, ale brutálně se vzpíná, potom pád po křídle, přestože těžiště je správně. Může být problém v přílišném vyosení motorů nahoru? Nic jsem s vyosením nedělal, je to tak, jak bylo nachystáno ve stavebnici. A jak to seřizujete, když jsou motory na těch nosnících? Výchylky mám cca 20-30 stupňů. Díky za rady.
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“