Rolba
Rolba
Zdravím pánové,započal jsem stavbu rolby v měřítku cca 1:5 s nějakýmy vlastnímy úpravami rozměrů,pásy i konstrukci mám vyřešenou některé věci už rozdělané,ale momentálně řeším dilema pohoného ústrojí:moje původní představa byla pohénět pásy každý zvlášť svým motore(představoval jsem si dva moty z motorové pily + nějaký převod kvůli otáčkam)tím bych veřešil oddělené ovládání pásů,ale je to finančne a materiálně náročné,také je obtížné synchronizovat oba motory,jak mi to rozmluvili někteří známí.tedy jsem uvažoval o druhé varianťe ketrá byla jeden motor ze sekačky(s pojezdem)tím bych vyřešil nějaké převody atd ,jelikož bych měl pojezdovou rychlost přímo z toho motoru,ale nevím si rady jak pohánět pásy nezávicle na sobě,a také jak udělat zpátečku,jsou to dvě věci které tam musí být,proto budu věčný za radu nebo tim,či nějaký výrobek .Díky moc
->MX 16s<-Piper J-3 CUB , Kawasaki Ki-61, motorový větroň Primera, AXN Floater-Jet, Mitschubischi A6M2 1:12 ve výstavbě
do toho mě taky jiní vnadili,ale á jsem hold benzínovej,a elektro chci jako krajní verzi,je to také tím že mě nezajímá spotřeba benzínu,ale kupovat baterie a nabíjet pořád,je to samozdřejmě také jedna z možností ,ale pokud má někdo nějaký zkušenosti či radu ze spalovákem velmi bych ji uvítal.
->MX 16s<-Piper J-3 CUB , Kawasaki Ki-61, motorový větroň Primera, AXN Floater-Jet, Mitschubischi A6M2 1:12 ve výstavbě
omlouvám se odsud teda -> http://www.rctankcombat.com/tanks/
Tohle jednoduchý řešení nemá. To chce převodovku s řazením aspoň 2 stupně vpřed a zpátečka a ovládané spojky k hnacím kolům. A na to musí být hodně dobře vybavená dílna nebo pěknej ranec peňěz. Viděl jsem to u našich modelářů u tanků, ale dělat bych to nechtěl. S elektrikou to jde vyřešit výrazně snadněji. Nebo benzíno-elektricky po vzoru Ing. Porscheho 
mám sice možnost si cokoli vyrobit na CNC nebo NC či mauálni ch strojích u známého,ale je to složité,daleko jednoduchší by bylo na ty dva motory,na kterých jsou odstředivé spojky, ale nevím jak an tu zpátečku,ale už jsem taky vyděl 1:4 M1A1 abrams ,na dva motory stihl z motorové pily ,výkon každého motoru byl 3,1 PS ,neměl stupně řazení ale přímý statický převod,(poze zpřevodováno z 10 000/ min na výstupní 500/min)pomocí 4 ozubených kol.bylo tam jen asi jen 6 fotek a žádný popis, typuju že spátečka tam nebyla,dle mě zatáčel pomocí ubíraní a přidávaní plynu na jednotlivých motorech.tenhle způsob není moc náročný ,ale nevím jestli se do něho pustit.
jinak z těch motorů udělat generátory ?? bevim jak nemam ani tucha, asi by tam musel bát nějaký alternátor nebo dynamo,ale jinak elektrika mě kromě příjmačů a serv nijak nepolíbila.pokud máte nějaký navrh rád ho uvítám.
Gormen píše:odsud jsem čerpal různé fígle a postupy,ale je tady všechno řešeno elektrikou,také ten zvuk toho spalováku mě láká,i éra teré mám tak sou všechny na spalovák
Ahoj,
jednoduchý ale asi drahý řešení je hnát to přes hydraulická čerpadla .
jedno centrální na motoru a po jednom na pásech,a přepouštěcí ventily.
Jenda