A123 - sucha vetev II ?

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
graup15

#16 Příspěvek od graup15 »

LV píše:
tester1 píše:Také souhlasím. S nástupem G3 (1 vlastním) jsou A123 bezpředmětné (vlastním také 1).

Čo sa týka úžitkovej hodnoty, tak LiPolky sa ešte dlho A123 nevyrovnajú.
Lipolky vyhrávajú momentálne cenou (čínskych) a hmotnosťou.
Ja si idem kupovať do Nieuporta pak Lipol 2P12S 4000 a moc ma to neteší.
O hmotnosť mi nešlo, tentokrát rozhodla cena. 560€ A123 / 284€ LiPol.
Síce iba na jednu sezónu, ale.... :roll:

Čo si predstavujetě pod takým pojmom (užitková hodnota) Kefalín?
:D :D :D
Jestli to, že vozíš cihlu a výkon oproti dnešním Lipol je méně než poloviční..hm tak to jo :D
Né Laco dělám si prču, vím jak to myslíš...do klidoletu , kde se tahá malý proud a létá se jednou za čas, tam ano. Tam mají dobrý poměr cena/výkon.
Jinde už to neplatí
TURING

#17 Příspěvek od TURING »

Hmmmm cekal jsem vetsi a ostrejsi diskuzi :-(

Moje zkusenost : Optima XXL - alternuji 4s LiFe a 3sLipol, oboji 2200mAh. Jak uz bylo uvedeno vyse s Lipol je Optima sviznejsi, ale zas ne tak, ze by rozdil mezi ni a Life byl nejak propastny.
Za rok 2009 100x nabiti Life + 60 x Lipol (vic neni na letani s O. casu). Zatim obe baterie drzi a to Lipol dostava pekny zahul, odbery ve spicce kolem 47A. Lipolka je obyc Zippy 20C a burst 25-30C. Nenafukuje se, atd. zazrak ! Nabijim bez balanceru, jen cas od casu "valcha". Cena - 10 USD, cca 180 CZK.
Life - nakupka cca 1300,-. Za ty penize bych mohl mit 6 Lipolek.

Letova hmostnost s LiPol 1430g, s Life 1590. Rozdil 160g - coz je lehce nad 10%. Je to malo ? Moc ?

Dostupnost - vetsina e-shopu je jiz nabizi dost sporadicky, stale za vysokou cenu (podobne jako byl muj nakup). Myslim, ze "neviditelna ruka trhu" rozhoduje .... to, ze je jeste mozne nekde koupit neni meritko bezne dostupnosti.

To Coro - diky za dobry tip, ta cena uz dost meni muj vztah k Life !. Nicmene si nemyslim, ze moznost kupovat Life na aukcich lze nazvat standardni dostupnosti. Spis to ukazuje na to, ze se jedna o vyprodeje - sucha vetev ? ;-)
graup15

#18 Příspěvek od graup15 »

re..Turing

A123 měli své opodstatnění v době, kdy Lipol měli děsivě nestálou kvalitu a cena taky nebyla to co dnes. Jenže vše jde dopředu, navíc A123 systems dosáhly toho, o čem se každému sní...dostali super velký grantík od vlády USA a tak nemají potřebu technologii prodat aby vzniklo konkurenční prostředí. Proto cena baterky již dnes tojí za ho...
Výrobci Lipol naproti tomu , též přešly na nano technologie a přitom cena Lipol klesá každým měsícem. Když si k tomu přidáš, že Lipol je lehčí, mají o hodně větší vybíjecí výkon (přitom účinnost se již taky vyrovnala A123), nabíjitelné jsou již tak rychle, že na to nejsou nabíječe...dál to asi nemá cenu rozpitvávat.

Jediné co zůstalo, je relativní nebezpečnost Lipol baterek. Ale s tím se dá v pohodě žít.
Dalibor
TURING

#19 Příspěvek od TURING »

To Graup15 - naprosty souhlas. Life nemaji zadny vyvoj na rozdil od Lipol.

Jen poznamka k cene LiFe. Daji se sehnat nove ruzne po aukcich za cca 7 USD za kus. A to je cena, kdyz jsem o nich zase zacal uvazovat.

Obecne se vsak priklanim spis k tomu, ze jsou LiFe sucha haluza. :-D
pepin

#20 Příspěvek od pepin »

Jen poznámka k ceně lipol oproti life-mě už lipol v bytě hořela-zanedbatelně nižší rozdíl-lipol -life, oproti lipol-byt :lol:
coro

#21 Příspěvek od coro »

graup15 píše:......
Výrobci Lipol naproti tomu , též přešly na nano technologie
.....

Nepoznám..
Hyperion G3 NIE sú vyrobené nanotechnológiou, sám pán najvyšší priznal že to je len také marketingové slovíčko.

Inak vývoj A123 pokročil oboma smermi, aj tvrdšie články 32116, aj vyššia kapacita u hranatých 20Ah A123 existuje - lenže nie je vhodná pre väčšinu modelárov (možno trojmetrovka by to uviezla, lenže kde kúpiť pár kúskov....)
Čo je brzdou vývoja, je to že nemajú konkurenciu. Ak aj niečo vyvinuli, nemajú dôvod o tom hovoriť alebo nebodaj prerábať fabriku kým sa stroje neopotrebujú.

Altair (kedysi som si myslel že oni založili A132, ale nie je to tak), na rozdiel od A123 ktorá vykazuje zisk, vykazuje dosť vysoké straty.
Ale má nový článok možno zaujímavý aj pre modelárov:
"The new 3.5Ah power cell has specific energy of 40wh/kg, specific power of 4kW/kg, and a maximum charge rate of 50C. "
http://en.wikipedia.org/wiki/Altairnano
ich vlastný web ale teraz nejak nefunguje...
LV
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od LV »

TURING píše:To Graup15 - naprosty souhlas. Life nemaji zadny vyvoj na rozdil od Lipol.

LiFe majú vývoj. Ale nie smerom, kde by sa dali použiť v modelarine.
Pôvodné A123/2300 boli vyvinuté pre Dewalt s predom špecifikovanými parametrami. V Aku náradí sú dostačujúce. Teraz sa orientujú na automobilový priemysel a tam sa na objem a hmotnosť až tak nehrá. Tam ide o kapacitu/výkon a spoľahlivosť/bezpečnosť
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
TURING

#23 Příspěvek od TURING »

A protoze jsme na modelarskem webu, tak me zajima aplikovatelnost v modelech. Takze i kdyz nejaky vyvoj probiha, netykaji se jeho vysledky modelaru ( mozna zatim ).

Pro me je zaver jasny - za 7 babek / ks ma jakysi smysl o LiFe packu uvazovat.

Pepin - co jsi udelal spatne ??
m2
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od m2 »

TURING píše:A protoze jsme na modelarskem webu, tak me zajima aplikovatelnost v modelech.

Čo sa týka modelov, A123 je zaujímavá náhrada NiXX prijímačoviek.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
LV
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od LV »

m2 píše:
TURING píše:A protoze jsme na modelarskem webu, tak me zajima aplikovatelnost v modelech.

Čo sa týka modelov, A123 je zaujímavá náhrada NiXX prijímačoviek.

A tak isto výborná pohonný baterka do modelov kde príliš nezáleží na hmotnosti akupaku, s ktorým sa lieta viac sezón nepravidelne
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
pepin

#26 Příspěvek od pepin »

Turing-

mechanicky svojí blbostí jsem doma v paneláku poškodil jeden ze tří článku Etech-1000ma,ten blafnul a neš jsem to nakopal do plechovky abych to mohl odnést dohořet na balkon tak jsem trošku popaloval byt.Dopadlo to naštěstí dobře ale musel jsem uklidnovat sousedy že už nikde nic nehoří,jelikoš chtěli volat hasiče-ten smrad letěl stoupačkama do ostatních bytu.Pak se mi ještě nafouknul jeden uskladněný nový článek v paku 3200ma 3 článek,normálně jsem ho nabil,uskladnil a po týdnu když jsem chtěl jít lítat,tak byl jeden článek nafouklej jako mičuda.
Nejsem žádný bojovník za nepoužívání lipol,sám je tam kde to bez nich nejde mám-halák a akrobat-8čl 3200ma ale jak jde někde použít A123 tak je používám i když to letí s lipol o něco líp-Větroně -Flash.Velký duvod přejít na a123 ale byla v době vzniku jejich možnost rychlého nabijení,o tom si tenkrát lipolkáři mohli nechat leda tak zdát,dnes je to jiné,ale kde stačí 123ka nemusím mít nutně Lipol.
corsair
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od corsair »

pepin píše:Turing-

mechanicky svojí blbostí jsem doma v paneláku poškodil jeden ze tří článku Etech-1000ma,ten blafnul a neš jsem to nakopal do plechovky abych to mohl odnést dohořet na balkon tak jsem trošku popaloval byt.Dopadlo to naštěstí dobře ale musel jsem uklidnovat sousedy že už nikde nic nehoří,jelikoš chtěli volat hasiče-ten smrad letěl stoupačkama do ostatních bytu.Pak se mi ještě nafouknul jeden uskladněný nový článek v paku 3200ma 3 článek,normálně jsem ho nabil,uskladnil a po týdnu když jsem chtěl jít lítat,tak byl jeden článek nafouklej jako mičuda.
Nejsem žádný bojovník za nepoužívání lipol,sám je tam kde to bez nich nejde mám-halák a akrobat-8čl 3200ma ale jak jde někde použít A123 tak je používám i když to letí s lipol o něco líp-Větroně -Flash.Velký duvod přejít na a123 ale byla v době vzniku jejich možnost rychlého nabijení,o tom si tenkrát lipolkáři mohli nechat leda tak zdát,dnes je to jiné,ale kde stačí 123ka nemusím mít nutně Lipol.

Lépe bych to nenapsal, já taky odháněl hasiče a sousedy. :roll: :roll:
Danndy
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Danndy »

corsair píše:
pepin píše:Turing-

Lépe bych to nenapsal, já taky odháněl hasiče a sousedy. :roll: :roll:

Tebe sa čo prihodilo?
TURING

#29 Příspěvek od TURING »

To m2 - "A123 je zaujímavá náhrada NiXX prijímačoviek " - cim srazis napeti ? Mas neco overene ?

To LV - ja jsem LiFe nezatratil, ted jsem koupil za slusny peniz 4s pack a pocitam, ze si koupim nekde i volne clanky, zvlast kdyz budou za ty nabizene penize.

To Pepin - sis to vyzral za vsechny ostatni ;-), i kdyz prvni zahoreni byla spis tvoje chyba a ne LiPol ;-) - jak aspon pises.
m2
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od m2 »

TURING píše:cim srazis napeti ?

Nicim.
TURING píše:Mas neco overene ?

Pozri Volcano na galerii (ak ho tam medzi tymi bannermi este niekde najdes), tam je plny popis konfiguracie.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“