Triviálne zadanie úlohy s jediným problémom- cenou.
Jednoduchý a levný je MZ nabíjač, zmenou odporov sa dá nastaviť na správne napätie. Jedna z mála vecí čo sa dá kúpiť hotová.
www.zajic.cz
Inak je na jeho stránkach aj úprava powerpeak lipoly 300 na A123... hm..
...a vlastne zmenou odporového deliča na meraní napätia by sa mal dať upraviť skoro každý nabíjač. (Ale práve tie činske čo nabíjajú cez servisný konektor, to je divočina, do toho by som neliezol. A ani by som tomu svoje baterky nedal)..
Človek čo sa kamaráti s letovačkou by zrejme zapojení našiel či vymyslel za večer kopu, ide o to čo presne od toho očakávať a nakoľko sa to podarí urobiť blbuvzdorné. ...V podstate to čo chceš je nejaký LM317 s dvoma rezistormi, a k tomu jedna dióda antiparalelne aby to nezhorelo keď sa odpojí napájanie zo vstupu (teplo a prúd obmedzí sám ten stabilizátor)..
3s A123 sa nabíjali dokonca aj priamym pripojením na 12V olovo cez odpor (alebo žiarovku) - ale tam je už príliš vysoké napätie, to nie je moja rada, len konštatovanie reality (google: " $10 3S A123 ZIP charger")
Žiarovka ale nie je úplne zlý nápad, akurát by sa muselo použiť niečo čo po dosiahnutí napätia 10,8 až 11,1V obvod preruší.. Dal by sa na to použiť LBA10netS+ balancer (s režimom A123), ale ten zase stojí priveľa, a inak asi len bastliť..
..............................
Bez nabíjača si modelár príliš neužije, a ak mu nejaké náhradné riešenie spôsobí zničenie už len tých bateriek, nehovoriac o prípadnom páde modelu, bude na tom horšie ako keby hneď kúpil nabíjač...
Základ by mohol byť Turnigy Accucel 6.