Tady je link na foto, jak to vypadá před opravou. http://www.rcalbum.com/index.php?action ... e=&id=3442
Rekonstrukce starého modelu
Rekonstrukce starého modelu
Rozhodl jsem se pro rekonstrukci modelu který mi doma leží už hooodně dlouho. Jekož s RC modely nemám moc zkušeností, hledám skušeného borce z Ostravy, který by pomohl radou a svými skušenostmi. Zamýšlím kompletní nový potah, dodělat křidélka, omotorovat a pokud možno to prolítnout
.
Tady je link na foto, jak to vypadá před opravou. http://www.rcalbum.com/index.php?action ... e=&id=3442
Nevím, nevím. Většinou u těchto starých strojů nebylo moc místa v trupu pod kabinou. Na omotorování je potřeba místo pro motor,akumulátor a i regulátor a přijímač co nejdál od reglu. Motor - upevnění by asi nebyl problém- udělat zadní montáž. Ale to ostatní nevím. Křídlo mi tvarem připadá jak od Admirála 2. Křidélka asi po celém uchu a nebo nechat
bez křidélek. Ale aby ty všechny úpravy nakonec za tu práci stály?!
bez křidélek. Ale aby ty všechny úpravy nakonec za tu práci stály?!
Když je termika, lítaj i vrata od stodoly. PH
Podobné práce se tu už řešili, musel bys pohledat. Předpokládám, že potah je lepený acetonovým lakem, takže křídlo zabalit do nacucaného hadru a doufat, že se odlepí jen potah a křídlo se nerozpadne na prvočinitele. Pak přebrousit a potáhnout znovu (předpokládám folií). Na křídélka bych se možná ...(písk). Omotorování, ten trup nevypadá zas tak malý. Otázka je, jak to vypadá uvnitř. Asi by se uřízla špička, dáš tam přepážku a na ní motor. Asi nebude vadit, když bude zvenku, nikoli zevnitř, tím odpadné problém s vnitřní instalací a chlazením. Také se bude případně lépe dolaďovat potlačení a vyosení. S konkrétní prací by ti možná asi skutečně měl pomoci někdo Zkušenější. Držím palce.
Hitec Aurora 9X
- kocour
- Kontaktovat uživatele:
Vypadá to docela dobře. Trup bude asi nutné víc otevřít - až někam za spojku křídla, asi nové přepážky a vyztužení kolem nového otvoru kabiny. Do křídla se určitě miniserva s kovovými převody vejdou, křidélka při V vzepětí to chce - nebo předělat křídlo na ušaté. Toho zabalení do hadru s ředidlem bych se bál - já když jsem dával nový potah, tak jsem jen ten starý ořezal kolem dřevěných částí a na dřevu obrousil, ale ne až na holou balzu. Nový potah buď Vlies, který půjde přilakovat, ale myslím si, že i fólie bude držet, zvlášť pokud je původní papírový potah už starý.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
Ja myslim ze treba Turnigy 2836-1000 se sklopkou 9x5" by se tam vesel v pohode a s tahem 1:2 by to bez problemu letelo. Jasny zadna slava na co sme zvykli, ale bez problemu by letel.
Esi dodelavat kridelka nebo ne, me by se treba nechtelo
sundani staryho potahu viz hadr namoceny do acetonu. Novy potah pak mozna folie, at je to snadnejsi. Nak
Esi dodelavat kridelka nebo ne, me by se treba nechtelo
Re: Rekonstrukce starého modelu
Dareba píše:Rozhodl jsem se pro rekonstrukci modelu který mi doma leží už hooodně dlouho. Jekož s RC modely nemám moc zkušeností, hledám skušeného borce z Ostravy, který by pomohl radou a svými skušenostmi. Zamýšlím kompletní nový potah, dodělat křidélka, omotorovat a pokud možno to prolítnout.
Záleží co od něj očekáváš,model je navržen na ovl.bez křidélek , tudíš dostatečně přestabilizován.Pokud chceš zachovat vzhled a co nejdříve do vzduchu,tak křidýlka neřeš,vyměň potah oprav SOP,vzhledem ke stáří modelu,bude v trupu dostatek místa na osazení nové RC vč.serv,která tenkrát byla daleko větší.Ohledně pohonu spalovací ? Elektro? U spalováku bych dal na křídlo pylon tak jako kdysi , elektro buď pylon nebo do špice dle místa
- kocour
- Kontaktovat uživatele:
Křidélka nebo vzepětí "W" určitě. Já jsem v pravěku měl Cirruse od Graupnera a Ibise III ( konstrukce V. Vlka r. 3750 někdy z r. 1971 ) bez křidélek. V reakci na směrovku bylo velké zpoždění a zvětšováním směrovky se to nevyřešilo. Takže pro normální poletování na rovině v klidnějším počasí obyčejné "V" bez křidélek stačí, ale rozdíl v obratnosti proti křidélkům je obrovský - k horšímu.
S tím právě potřebuju poradit. Křidélka nebo ne. A když jo jak. Mám strach, že se to bude prohýbat. Navíc to vzepětí křídel je dost hodně velké. Místa je v trupu, že se tam dá tancovat. Je to klasická konstrukce baza, překližka. A folii tam mám záměr dát. Padl názor, že by tomohl být Fakír. Já si to teda nepamatuju.
Ten nalakovaný papier, nepruží - spôsobí že krídlo je tuhé a napríklad nejaké negatívy stačilo podložiť po nalakovaní a nechať celuloid vyzrieť - a potom už to krídlo tak zostalo.
Fólia je niečo iné, je pružná a nič nepodrží. Síce tam je balzový poťah, (je uzavretý stojinou? Nevidím.) Ale aj tak - proste záleží na tom aká je konštrukcia, mohlo sa rátať s tým papierom.
Uvažoval by som nad Vliesom. Aj by to možno vyzeralo viac ako "originál".
Mám model ktorý na smerovku len "vrtí ocasem" a nezatočí ani za nič, a mám taký čo na smerovku reaguje perfektne, skoro akoby to boli krídelká - nie je to síce vetroň, chcem ale povedať že sa to nedá tak zovšeobecniť.
Krídelká som pred poťahom predpripravil, ale po zálete ešte bez nich som tam tie servá proste nedal a nechal ich zalapené, lebo by tam fakt boli na nič.
Rozhodni sa podľa toho ako chceš lietať , či lietať výkruty alebo to nosiť na svah (vietor, turbulencie- krídelká sa zídu), alebo si v pohode len tak polietať v termike..
Konštrukčne ja neporadím. Musí to byť urobené tak aby to pri poťahovaní zmršťujúca sa fólia nerozlámala - asi nosník od nejakého pevného bodu až po kraj.
Fólia je niečo iné, je pružná a nič nepodrží. Síce tam je balzový poťah, (je uzavretý stojinou? Nevidím.) Ale aj tak - proste záleží na tom aká je konštrukcia, mohlo sa rátať s tým papierom.
Uvažoval by som nad Vliesom. Aj by to možno vyzeralo viac ako "originál".
Mám model ktorý na smerovku len "vrtí ocasem" a nezatočí ani za nič, a mám taký čo na smerovku reaguje perfektne, skoro akoby to boli krídelká - nie je to síce vetroň, chcem ale povedať že sa to nedá tak zovšeobecniť.
Krídelká som pred poťahom predpripravil, ale po zálete ešte bez nich som tam tie servá proste nedal a nechal ich zalapené, lebo by tam fakt boli na nič.
Rozhodni sa podľa toho ako chceš lietať , či lietať výkruty alebo to nosiť na svah (vietor, turbulencie- krídelká sa zídu), alebo si v pohode len tak polietať v termike..
Konštrukčne ja neporadím. Musí to byť urobené tak aby to pri poťahovaní zmršťujúca sa fólia nerozlámala - asi nosník od nejakého pevného bodu až po kraj.
Dareba píše:S tím právě potřebuju poradit. Křidélka nebo ne. A když jo jak. Mám strach, že se to bude prohýbat. Navíc to vzepětí křídel je dost hodně velké. Místa je v trupu, že se tam dá tancovat. Je to klasická konstrukce baza, překližka. A folii tam mám záměr dát. Padl názor, že by tomohl být Fakír. Já si to teda nepamatuju.
Jak jsi již psal,s RC nemáš moc zkušeností,proto bych nedoporučoval větší zásah do konstrukce krom výměny potahu + RC . Model je navržen jako dvoukanál a k tomu uzpůsobená konstrukce a vlastnosti . představ si že jsme V2 lítaly i z neprporcionálními soupravami a vpohodě je uřídily jen SOP a VOP .Nebál bych se toho . Fakíru je to podobné,ale už si jeho konstrukci moc nevybavuji měl ho kolega
- kocour
- Kontaktovat uživatele:
Fakir 5 Vlad. Štefana to určitě není. Ten měl rozpětí 2100 mm a řízení S + V 4 kanálem bang - bang. Později se těmito tvary dost modelů inspirovalo. Fakir 5 měl malou kabinku. Je fakt, že s tímhle ovládáním zaletěl v r. 1968 světový rekord 15 hodin a na svahu to šlo taky. Bez křidélek musí mít dostatečné vzepětí - říkalo se tak 6 - 7 stupňů nejmíň. Z hlediska obratnosti lepší W než V. Takže bez křidélek to lítat bude určitě, já jsem bez nich nalítal stovky hodin, ale určitě nastanou situace, kdy bude pomalá reakce na směrovku vadit.
Re: Rekonstrukce starého modelu
Dareba píše:Rozhodl jsem se pro rekonstrukci modelu který mi doma leží už hooodně dlouho. Jekož s RC modely nemám moc zkušeností, hledám skušeného borce z Ostravy, který by pomohl radou a svými skušenostmi. Zamýšlím kompletní nový potah, dodělat křidélka, omotorovat a pokud možno to prolítnout.
Pokiaľ tam chceš dorobiť krídelká, bude to hodne drastický zásah do konštrukcie krídla. Ja by som nechal krídlo tak ako je a "len" by som opravil poťah. Ak chceš pollietanie s krídelkami, postavil by som úplne nové krídlo. Čo sa týka motorizácie, podstatnou informáciou je váha. Bez nej ťažko radiť....
http://lubo111.rajce.idnes.cz
Váhu počítám i s vybavením do 2 kil. Ted to má bez vybavení 1,4 kg.
Ty křidélka asi vzdám. Z jedné strany jsem sundal potah a když jsem vymýšlel jak to po odřezání zpevnit zjistil jsem, že by bylo asi lepší postavit už nové. Myslím, že to nechám tak jak to je. Má to svoji eleganci. Jen ještě nejsem rozhodnut co tam dát. Konstrukce je dost křehká takže nejpíš nějaký papír. Zespod je monofil tak ten nechám. Ten vydržel ty roky bez úhony.
A motor, pořád vymýšlím jak na něj.
Ty křidélka asi vzdám. Z jedné strany jsem sundal potah a když jsem vymýšlel jak to po odřezání zpevnit zjistil jsem, že by bylo asi lepší postavit už nové. Myslím, že to nechám tak jak to je. Má to svoji eleganci. Jen ještě nejsem rozhodnut co tam dát. Konstrukce je dost křehká takže nejpíš nějaký papír. Zespod je monofil tak ten nechám. Ten vydržel ty roky bez úhony.
Dareba píše:Váhu počítám i s vybavením do 2 kil. Ted to má bez vybavení 1,4 kg.
To závisí od konštrukcie trupu. Vezmi kúsok povedzme kartónu, balzy.... urob do toho dieru priemer 40 mm. Navleč tú dieru na špičku trupu. Naznač na trupe zvonku obrys miesta. Zmeraj vzdialenosť tej značky od kabíny. Potom sa mrkni do trupu, koľko je miesta od kabíny v tejto vzdialenosti - či ti tam vojde motor s priemerom 35 mm. či tam niečo nezavadzia. Potom treba pozrieť konštukciu trupu - či to je hranatá konštukcia zvonku vybrúsená na guľato, alebo je to plankované na pepážku - či je to guľaté.... Treba pozrieť kde a aké sú vnútorné pozdlžne výztuhy trupu, aby bolo o čo prilepiť.... Keď tak hoď neaké foto z vnútra kabíny...
http://lubo111.rajce.idnes.cz