zdzd píše:A ještě poznámka k tomuto:
Georg9 píše:Protože sem s dobrým šroubovákem, který se fakt dobre držel v ruce při utahování strhl uplne lehce s citem závit (v plastu) a přitom sem to mohl dotáhnout obyčejným šroubovákem kvality z tržiště a místo stržení závitu mi mohl lehce jen proklouznout v ruce :--).
To samozřejmě není nářadím, ale rukama. Samořezný šroub do plastu se při řezání závitu zahřívá. Tím okolní plast měkne a při snaze o dotažení povolí. Správný postup je šrouby nejprve zaříznout tak, aby jim do dotažení chybělo tak půl závitu a nechat je vychladnout. Pak je ve druhém kole dotáhnout. To už nepovolí, protože plast zase ztuhnul.
Pokud se takový šroub zašroubovává znovu, je třeba s ním nejprve opatrně a bez tlaku točit na opačnou stranu, než "zaskočí" do původního závitu. Pak jej normálně dotáhnout. Pokud se do původní díry začne šroubovat "jak to vyšlo", vyřízne si nový závit mimo původní a tím se díra naruší a už to nikdy nebude pořádně držet.
Zdravím.. Jestli ještě můžu asi to je trocha mimo téma, ale koupil jsem si sadu dílu na trexe (plastový držák pádel + páky a cosik). Ty páky se uchycují na držák prostřednictvím M2 závitu. Nejdříve sem to našrouboval na sucho do toho plastu aby tam byl závit a to až na doraz lícované části toho šroubu, na které se otáčí ložisko páky. Samozřejmě sem si nezměřil posuvkou jakou tlouštku má ta páka s ložiskem a vymezovacími podložkami, kde vlastne tato sestava neumožnila to dotažení až na tu lícovanou část toho šroubku a tím, jak sem si to vesele utahoval, že mi to dojde až na tu lícovanou část došlo k tomu stržení.. Celkem mě to naštvalo a uvažoval jsem o koupi kovové verze držáku pádel. Nakonec jsem to dukladne zalepil a drželo to. Mohl jsem si nastavit aspon hlavu (délky táhel, kolektiv apod.). Po složení a roztočení bez listů jsem narazil na vibrace (jak od pračky) při hýbání s vrtulníkem v ruce a bylo to tím, že ten držák pádel v míste ulození k hlave rotoru, jsou tam myslím ze bronzové vložky, tak v nich jsou vůle. Zmeril sem puvodní a ty vložky na vrtulníku dvema posuvkama a byl tam znatelný rozdíl. Předpokládám, že ty vybrace jsou od toho a už sem objednal kovový držák kde místo vložek jsou normální valivé ložiska. Tak snad potom už bude klid. Asi jsem mel smulu na díly, nebo sem fakt levej

..
A ktématu bych možná měl pitomou otázečku... Jestli se nedelají imbus šroubováky, které mají šestihran po celé délce až ručce, že by se to dalo například odbrousit při porušení, či jestli není nejaká univerzální rukojet s rychloupínáním, kde by se dali menit nástavce (nemyslím bity)... Všem hodně zdaru.