Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
LV píše:motor sa umiestňuje tak, aby hriadel pri unášači bola v osi trupu
U akorbatu, ze.
Ted me napadlo, jak je vlastne definovana osa trupu? Je mi o letadla s nesymetrickym bokorysem (Mustang, Piper,...), u nejaky roury ala Jak 55 je to celkem jednoduchy.
problem pravdepodobne suvisiaci s vyosenim sa mi stal dnes, poprosil by som poradit.
Opravil som svoj Hellcat a kedze zaves motora a povodny motor 1250 KV bol poskodeny, vyrobil som novy zaves a pouzil motor rovnakej velikosti ale 1500 KV. Vyosenie je zhruba 2mm na konci hriadela do prava od osi lietadla. Vrtulu dvojlist 9x7, som dal na gum. unasac, tak ako som s nou lietal pred havariou, ale so slabsim povodnym motorom.
Vrtula sa zakazdnym ustrelila z unasaca, preto som pouzil napevno 9x7,5
Lietadlo sa ihned po odhode pretocilo vlavo na chrbat (polovicny vykrut) a na zem.
Neviem ci je vyosenie dostatocne, alebo zle zvolena vrtula.
Mam este k dispozicii 9x6, 8x6, 8x5 dvojlisty. Kridla nie su skrutene. Letova vaha s 1700 MAh je cez 700 gramov
Dik
F-86 Sabre EDF 92mm, Parkzone Typhoon, Haikong Spitfire, Zero
Motor s velkym kv a vrtule s velkym stoupanim = presne to chovani pri startu ktere popisujes. Pri male rychlosti ma vrtule velky klopny moment. Pomuze nestartovat na plny plyn, ale radeji 1/2 - 2/3 a hazet model nakloneny doprava. Delam to tak treba s Mustangem (vrtule 9x6 nebo 9x7.5)
Mimochodem, jaky je odber s touto kombinaci motor + vrtule? A jake pouzivas baterky? (to nesouvisi s tim pretacenim)
Baterky jsou dvojclanek nebo triclanek??, to je dost dulezite.
Vrtuli zkus kteroukoli z nich, ale takovou aby nebyl prekrocen max proud motorem. Cim mensi stoupani (to druhe cislo), tim mene to bude klopit, ale taky to nepoleti tak rychle. (velmi zjednodusene receno)
V tom pripade tam dej vrtuli 8x5, protoze i s ni to bude brat kolem 20A, s 9x6 by to mohlo byt i 30... To si opravdu vubec neresil jaky tam potece proud, kdyz tam das motor s podstatne vetsim kv ??
povodne ten motor bol pouzivany s 18A reglom v lietadle podobnom len o 100 gramov lahsom a vrtulou 9x7. Kedze teraz je tam 30 A regl, tak som to neriesil, aj preto ze stale nechapem suvislosti a vypocet vrtula-motor-regulator-baterka. Ak mas nejaky link,ktory toto objasnuje, poprosim. Iked nejake clanky som tu uz cital na rcmanii.
googie píše:povodne ten motor bol pouzivany s 18A reglom v lietadle podobnom len o 100 gramov lahsom a vrtulou 9x7. Kedze teraz je tam 30 A regl, tak som to neriesil, aj preto ze stale nechapem suvislosti a vypocet vrtula-motor-regulator-baterka. Ak mas nejaky link,ktory toto objasnuje, poprosim. Iked nejake clanky som tu uz cital na rcmanii.
tak som dal vrtulu 8x6 a start s 70 percent plynu, odhod podla tvojej rady. Proti vetru sa ero vznieslo svizne,jak dosiahlo tak 5 metrov, opat to iste neovladatelne, prudky vykrut do lava po cumaku dole a pad.
Neviem ci motor treba viac vyosit, alebo som pretazil cumak, kedze je tam novy zaves motora tazsi o 55 gramov. (nemal som totiz po ruke nic ine ako antikoru 1mm).
Lietal som s nim s povodnym motorom a zavesom a vrtulou 9x7 niekolko mesiacov, bez problemov, toto chovanie neviem vysvetlit
tak som dal vrtulu 8x6 a start s 70 percent plynu, odhod podla tvojej rady. Proti vetru sa ero vznieslo svizne,jak dosiahlo tak 5 metrov, opat to iste neovladatelne, prudky vykrut do lava po cumaku dole a pad.
Neviem ci motor treba viac vyosit, alebo som pretazil cumak, kedze je tam novy zaves motora tazsi o 55 gramov. (nemal som totiz po ruke nic ine ako antikoru 1mm).
Lietal som s nim s povodnym motorom a zavesom a vrtulou 9x7 niekolko mesiacov, bez problemov, toto chovanie neviem vysvetlit
1) zkontroluj těžiště!!!!!!!!!!!! Pokud to bude příliš vpředu (tvůj případ) bude to po startu neřiditelné (tupé na kormidla)
2) u těch vrtulí s velkým stoupáním se to nauč házet. Ze začátku si to klidně nech hodit osvědčeným vrhačem, ať máš obě ruce na kniplech.
Chce to házet trochu v pravém náklonu, nejlépe s rozběhem, svižně. Ty nesmíš hned po startu přitáhnout a stoupat. Nech to rozletět v horizontu, až to bude mít dostatečnou rychlost potom stoupej.
LV píše:motor sa umiestňuje tak, aby hriadel pri unášači bola v osi trupu
U akorbatu, ze.
Ted me napadlo, jak je vlastne definovana osa trupu? Je mi o letadla s nesymetrickym bokorysem (Mustang, Piper,...), u nejaky roury ala Jak 55 je to celkem jednoduchy.
S trupem je to jednoduché. Uděláš si boční průmět plochy a proložíš osu trupu tak, aby jsi zachoval stejné plochy nad osou i pod osou.
Ale to neřeší situaci. Ve většině případů chceš zminimalizovat klopivý moment od motoru vůči křídlu. Nejjednodušší je to u středoplošníka. Tam je všechno téměř v jedné ose (zase to má jiná aerodynamická negativa).
U hornoplošníka je dost často snaha dostat osu tahu vrtule nad "osu" trupu. u dolnoplošníka obráceně.
(podívej se na charakteristické tvary čumáků skutečných letadel)
1) zkontroluj těžiště!!!!!!!!!!!! Pokud to bude příliš vpředu (tvůj případ) bude to po startu neřiditelné (tupé na kormidla) 2) u těch vrtulí s velkým stoupáním se to nauč házet. Ze začátku si to klidně nech hodit osvědčeným vrhačem, ať máš obě ruce na kniplech. Chce to házet trochu v pravém náklonu, nejlépe s rozběhem, svižně. Ty nesmíš hned po startu přitáhnout a stoupat. Nech to rozletět v horizontu, až to bude mít dostatečnou rychlost potom stoupej.
asi to bude to tazisko, 55 gramov na cumaku viac ako povodne. Tomu zodpoveda ta neovladatelnost. S odhadzovanim problem nemam, lietal som dlho s 9x7
googie: máš změřeno kolik to bere s vrtulí 9x7 a 3čl.?
já měl na podobném motoru ale 1300 kV 9x6 a bylo to maximum a jen krátkodobě (26A)
s 1500 kV max. 8x6
a 1600 kV 8x4