Lodní spalovací motor

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
selinak

Lodní spalovací motor

#1 Příspěvek od selinak »

Nazdar bazar, rád bych si pořídil nějakou pořádnou loď

jenže pořádnou loď si představuju jedině se spalovacím motorem (navíc mě ani nebaví nabíjet baterky)

...chci si prostě užít ten krásný pocit vyjet si na přehradu (mám tam v jachtklubu i přívěs), a s jedním kanystrem a 8tužkovkami jezdit brutálně celej víkend v tahu

Loď už jsem si navrhnul, v nejbližší době se asi pustím do výroby, problém je v pohonu:

představoval bych si motor 2 - 3,5ccm (lodní - s vodním chlazením, atd...)

je několik možných variant:

1) koupit nový v čr
2) koupit nový v číně (zatím jsem nikde nenašel)
3) rád si koupím od někoho z vás = bazarový
4) mám doma asp 4,1ccm...přidělat tahový startér, zříct se vodního chlazení a vymyslet jiný spoj mezi hřídelí

Uvítám Vaše názory, nápady, odkazy, příp. i nabídky na motor!!
díky moc!!
pajax007
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od pajax007 »

Já už asi dva roky koukám na tohle.
http://www.hangar1.cz/katalog.php?text= ... ajdi&sklad[]=1&page=&detail=4599
Až jednou naspořím tak do něho půjdu. Nic nevymýšlet, všechno je připravený a ta loď je opravdu majestátná. Navíc až tam budeš celý víkend vřískat s 3,5 ccm motorem tak tě vynesou v zubech. Pajax 007
selinak

#3 Příspěvek od selinak »

To je ale peněz jako prase....
moje loď se celá vejde do 2000,-

..úplně celej víkend jezdit nebudu, je to jen přirovnání....
Kovboj

#4 Příspěvek od Kovboj »

pajax007 píše:Já už asi dva roky koukám na tohle.
http://www.hangar1.cz/katalog.php?text= ... ajdi&sklad[]=1&page=&detail=4599

Mám pocit že tyhle modely jsou mezi "námořníky" brané celkem jako krám - prý je tam dost slabý motor. Ale osobní zkušenost nemám, spalováky mě moc neříkají...

Jinak pro maximalisty by se dalo uvažovat třeba o tomhle. A netřeba kupovat speciální palivo, stačí benzín z auta: http://www.astramodel.cz/podrobnosti_pr ... d=PRB2350I

Ohledně lodí byl ale doporučil spíš http://www.rcrebels.cz/forum/ (pokud jde o rychlíky) nebo http://www.mo-na-ko.cz/php/portal/forum.php pro jakékoliv ostatní lodě.
pajax007
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od pajax007 »

selinak píše:To je ale peněz jako prase....

To máš možná pravdu ale tady nahodíš motor a jedeš, se vším ostatním se budeš sr.. kdovíjak dlouho s nejistým výsledkem. Zvlášť když vlastně nemáš představu co chceš. Ber to jako inspiraci . Pajax 007
selinak

#6 Příspěvek od selinak »

pajax007 píše:
selinak píše:To je ale peněz jako prase....

To máš možná pravdu ale tady nahodíš motor a jedeš, se vším ostatním se budeš sr.. kdovíjak dlouho s nejistým výsledkem. Zvlášť když vlastně nemáš představu co chceš. Ber to jako inspiraci . Pajax 007

Já přesně vím, co chci!! :wink:
trup lodě už mám vymyšlený, další příslušenství taky mám...
(už dřív jsem jezdil s různými modely, hlavně s modelem vlastní konstrukce se dvěma MIGy 480)
MichoCZ
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od MichoCZ »

Horší, že na spoustě vodních ploch nemůžeš se spalovákem jezdit. Dělají s tím problémy. Osobně jsem pro lodní střidačku a pořádný zdroje. Jinak pokud máš k dispozici vodní plochu, kde tě nechají jezdít, tak mám někde plánek na loď na 2,5ccm spalovák ve SketchUpu.
jackboy
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jackboy »

ponornik

#9 Příspěvek od ponornik »

Zdarec, zkus http://www.sczmodelpark.cz/ Hledej v co máme - motory spalovací a přísl. - je tam MVVS 3,5 v lodní verzi se setrvačníkem a vodou chlazenou hlavou. :-) Neručím za aktuálnost jejich nabídky :wink:
Míra 66

#10 Příspěvek od Míra 66 »

Ahoj,taky sem řešil pohon spalovákem.Nakonec sem použil motor z rc auta.Má to tahoví startér a velkou hlavu na chlazení.Jen musíš vymyslet nějaký kardan.Něco takového,to sem použil já.
http://www.electro24.cz/detail-247440-m ... buratorem/
MichoCZ
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od MichoCZ »

A co klasika ASP od Pelikána? Má tam 2; 2,5 a 3,5ccm lodní motory do dvou tisíc. Kdybych já začal stavět toho delfínka, na kterého mám plánky tak tam dám tu dva a půlku od nich. Nebo je to snad špatná cesta?
Míra 66

#12 Příspěvek od Míra 66 »

No ja potřeboval větší obsah.Dělalo mě velké problémy startování s tím setrvačníkem.S tahovím startérem je to pohoda i motor se v pohodě uchladí.No moje skušenost.
selinak

#13 Příspěvek od selinak »

přeně toho se bojím....občas je problém nastartovat i malý motor na letadle....v nepřístupné lodi, atd...bych to už vůbec nechtěl zažít....

neexistuje třeba dodatečný tahový startér k ASP 4,1 ?? ...mám ho doma, stačilo by za pár stovek koupit ten startér...
...chlazení bych snad nějak vymyslel (=>jako u elektormotoru - smotaná trubička...)

nakonec si uvědomuju, že kdybych se nebál startování řemenem a měl startér, tak by stačilo přidat na motor jednu "objímku" se zuby....(+sehnat řemen)

ještě uvidíme...mám to dovolené v jachťáku, ale to je dost málo....asi si pro jistotu budu muset udělat přímo povolení na plavidlo se spalovacím motorem :wink: ...už vidím rybáře, jak mě budou pič..at ...
MichoCZ
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od MichoCZ »

Nejsem si jistý, ale možná by šel ten setrvačník navrtat a namotat na něj šňůrku a startovat to tak. Jestli už není navrtaný:-D A nebo teda potom řemínek a přes startér normáně. Určitě by to taky šlo řešit.
selinak

#15 Příspěvek od selinak »

MichoCZ píše:Nejsem si jistý, ale možná by šel ten setrvačník navrtat a namotat na něj šňůrku a startovat to tak. Jestli už není navrtaný:-D A nebo teda potom řemínek a přes startér normáně. Určitě by to taky šlo řešit.

Ono to nebude tak jednoduchý.... už jsem jednou zkoušel startovat nějakej motor šňůrkou a moc mi to nešlo....je potřeba pořádnej úchyt jak na motoru, tak na ruce....

klidně bych to šel hned zkoušet, ale potřeboval bych nejdřív vymyslet něco, čím bude motor připevněn na hřídel....
(napadá mě nejjednodušší varianta = tyčka o průměru cca 1 cm, na jedné straně díra se závitem na motor, na druhé straně zůžená - na standartní namontování na hřídel...

(nakonec by se na tuto tyčku mohla zabudovat i "cívka" s lankem....)
zkusím se o tom pobavit s obráběčem a uvidím...
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“