Flop II - Flídr

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zpráva
Autor
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od Doktor »

Tak Flop je doma.
Po přepočítání plochy křídla cca 24,5dm2 sem dospěl k závěru, že oběžka 180g spolu s aku 4S LiFe už bude moc velká nálož. Aku LiPo 3Ah asi taky. To samé serva GWS Naro Max BB (moc malé a mělké šachty v křídle).

Takže původní záměr využít povalující se domácí zbytky pomalu bere za své. Asi mi nezbyde než koupit celé vybavení komplet nové. :roll:

Jinak je to zpracovaný hezky. Trup je fakt tvarem ryba! :) a neskutečně měkej. Taky nevim, zda zachovat náhon Vop dvěma bowdeny. Prázdnou hmotnost odhaduju někde =>675g.Budu muset koupit nějaká menší a lehčí serva, osadit do křídel a do trupu a pak se uvidí co bude muset bejt vepředu za "závaží" kvůli těžišti. Aspoň ten Axík kdyby už konečně dostal práci. :wink:
Arx
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Arx »

Ten náhon dvěma bowdeny se mi taky moc nepozdává, v opačném případě ale bude nutné vykuchat směrovku. Ten trup je hodně gumovej, ale spojka křídel, lože serv a přepážky ho přece jenom trochu vyztužej.
Tak teda dobře, já vám na to letiště chodit budu, ale běda vám, běda vám! jestli mi to nepude!
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od Doktor »

Ahoj.

Tak tak. Máš pravdu. Akorát mi nějak nesedí překryt (kabina). Bude to chtít do ní zalepit taky nějakou (víc) přepážek aby nebyla tak "rozcapená".

Jinak se mi to konstrukčně a zpracováním líbí natolik, že vážně uvažuju i nad tim XL. :wink:
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od Doktor »

Tak malej Flop 2 ještě není zcela hotov (čeká se na motor, kužel a vrtuli) a už dostal většího bráchu v podobě Flopa XL. :)

Konstrukčně hodně podobné. Nosník křídla tvoří duralová trubka. Trup je podstatně tužší (vodorovný lem kolem kabiny). Překryt téměř hotový s již osazeným zámkem! Prázdná hmotnost cca 1100g dává naději se v pohodě vejít s pohonem 5S do letové váhy <2000g. Což je na velikost modelu s rozpětím 1,5m celkem slušný.

Krabice s Flopem XL ale poputuje na skříň, a na vánoce 2010 budu strašně překvapenej, co že to Ježíšek přitách! :D
Arx
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Arx »

Cos tam dal za výbavu? Jinak ještě jedna asi dost hloupá otázka, když naletuješ serva křidýlek k tomu prodlužovacímu kablíku, kterej je tam už připravenej a natáhneš na ten letovanej spoj smršťovačku, tak jak to zatáhneš horkovzduškou aniž bys spálil potah křídla? Napadlo mě protáhnout ten kablík dírou třeba v prešpanu zaletovat to, zasmrštit, pak prostříhnout?
Tak teda dobře, já vám na to letiště chodit budu, ale běda vám, běda vám! jestli mi to nepude!
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od Doktor »

>Arx

Serva Vop, Sop:
http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh ... raft_servo

Serva kř.:
http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh ... 0sec/1.7kg

Motor sem původně plánoval Axi 2826/10, ale je to pro tohle éro zbytečná cihla. Takže mam objednaný tento:
http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh ... tor_1100kv

Vrtule bude s největší pravděpodobností APC 12/8 E + kužel 40mm MP JET.

Aku mam tuto:
http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh ... _Lipo_Pack

Regl TMM 4416-3.

Rx:
http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh ... _6Ch_35Mhz

Teoreticky by to mělo v této sestavě na plnej knedlík brát cca 40A. Ještě budu asi měnit po poradě s Petrem Flídrem spojku křídla za trubku z uhlí 8/6. Předpoklad je letovka do cca 1150g. Éro je už v podstatě hotový, čekam akorát na motor a po změření motoru objednávam vrtuli s kuželem. Vnitřnosti sem pojal po svém. Aku je na svojí podlaze nad podvozkem. Vop je na jeden bowden. Kryt kabiny je v celé délce vyztužen přepážkou. Dal bych sem nějaké foto, ale asi před týdnem mi kleklo PC, a dřív jak za 14 dnů asi jen tak nebude. Taky nevim v jakým stavu se PC vrátí :roll: . Momentálně sem rád, že můžu aspoň psát sem z cizího PC.

Jo a k těm kabelům k servům křidélek. Já si to ještě trochu zkomplikoval. Původní kablíky šli z křídla ven, a na místo nich sem protáh prodlužovák bez jednoho konce (bez samce). Vzhledem k tomu, že v samotných šachtách pro serva není místa nazbyt, tak sem prodlužovák pájel v krytu serva! Bylo tam hrozně místa! :) Smršťovačku sem ohříval svíčkou. Serva zatim chodí, tak sem snad tim plamenem v servu nic neupek. :) Díky tomu prodlužováku sem pohl ohřívat smršťovačku asi 15cm od křídla. A na druhej straně už konektor pro Rx je (prodlužovák).
Arx
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od Arx »

Tak to jsem teda zvědavej, jestli se mi to křídlo povede propálit! :D Jinak dík za podrobnej popis. Až budeš mít Počítač, tak sem kdyžtak mrskni nějaký fotky, nebo mi je pošli na mail, budu moc rád. Při mojí rychlosti určitě budeš mít dřív i natočený video..... :oops: :lol: :lol: :lol:
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od Doktor »

OK. :wink:
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Doktor »

Dneska sem odmotoroval ten TGY D3639 - 1100. Baj voko to vypadá celkem slibně. Na hřídeli nebude problém >300W. Výsledky měření zveřejním až to "protlačim" přes DC. Bohužel stále nemam PC a ani nevim kdy se vrátí ze servisu. Jediné co vim je, že cena opravy bude stát stejně jako Flop XL! :cry:

Jinak sem taky Flopa 2 zvážil, a bez vrtule APC 12/8 E (je na cestě) to má 1121g. Takže s vrtulí by se to mohlo pohybovat někde kolem těch 1150g. Z toho vychází plošné zatížení křídla cca 47g/dm2. Což neni málo ani moc. 3D to neni a na klasickou akro to bude možná akorát. Výkonu bude tedy vzhledem k hmotnosti dost. Skoro 300W na 1kg.
Arx
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od Arx »

Hmmm, ta váha vypadá dobře, dals tam tu uhlíkovou trubku místo toho sklolaminátu?
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Doktor »

Dal. Musel sem ale protáhnout jednu polovinu (trubku) křídla smirkem. Taky otvory v trupu sem lehce líznul.
Jinak úspora hmotnosti je cca 12g. Zda se to vyplatí vzhledem k ceně trubky nevim. Mně se válel zbytek doma, tak sem ji tam dal. :wink:
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od Doktor »

>Arx

Tak tady máš konečně nějaké fotky.

levobok
pravobok
spodek
táhlo Vop
táhlo Sop
táhla ocas
táhlo levé křidélko
táhlo pravé křidélko
kabina celek
kabina zadek
kabina předek
podlaha aku
výztuha kabiny

Celková hmotnost 1146g. Za bazarových 1900,- Kč "čupr" éro! :wink:
Arx
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od Arx »

Hmm, pěkný, móc pěkný, máš to hezky čistě uspořádaný, to se mi líbí, když to tak vidím, začínaj mi odkapávat sliny :lol: , budu se do toho taky muset pustit! Budeš tam dávat ty samolepky, nebo ho necháš bílýho, nebo ho budeš nějak stříkat? Tak jak máš na tý fotce umístěnou tu baterii, tak to máš vyvážený?
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od Doktor »

To rozmístnění cca odpovídá těžišti dle výrobce. Osobně sem čekal, že aku půjde víc dopředu, proto sem to lože aku natáh víc dopředu, ale nakonec je aku zhruba tak jak na foto. A to má aku asi jen 190g a motor cca 140g!

Jinak ze samolepek snad možná použiju pouze nápis "flop 2". Ten barevnej "blázinec" si asi odpustim. :)
Arx
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od Arx »

To o tý baterii jsem psal právě proto, že se mi zdála dost vzadu, ale je to asi fakt dobře promyšlený. Já tam ty samolepky taky nebudu dávat, kdyžtak vymyslím něco, co odpovídá líp mýmu vkusu. Neměl jsi problémy tam zahnout kabely od motoru? Zkoušel jsem tam nacpat motor z umřelýho Radiana a nevešlel se mi tam právě kvůli těm kabelům.
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“