Jak zvolit otáčky motoru na volt
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Jak zvolit otáčky motoru na volt
V jiném vlákně se řešila hmotnost/výkon. Tam mám v podstatě jasno. S čím bych potřeboval poradit je jaké zvolit otáčky motoru na volt. Konkrétně letadlo samokřídlo z EPP rozpětí cca 160cm, hmotnost kolem 1Kg. Bude to nosit foťák takže předpokládám spíš pomalý let. Napájení tříčlánek, výkon motoru plánuji kolem 200W aby byla rezerva ke zvládnutí krizových situací.
Co by jste doporučily i třeba s ohledem k vibracím?
Vyšší otáčky na volt - menší vrtule a stoupání, nebo nižší otáčky s větší vrtulí a stoupáním?
Co by jste doporučily i třeba s ohledem k vibracím?
Vyšší otáčky na volt - menší vrtule a stoupání, nebo nižší otáčky s větší vrtulí a stoupáním?
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
Zjednodušeně se dá říct:
Malý průměr a velké stoupání pro rychlá letadla.
Velký průměr a malé stoupání pro letadla pomalá.
Záleží, ale na otáčkách motoru. Podle tvého popisu bych se snažil dostat někam k 10 max 12". Větší ti zase bude překážet při přistání. Tedy pokud neplánuješ podvozek.
Jo a pokud ten 1Kg a 200W bude letovka i s foťákem je to tak akorát.
Malý průměr a velké stoupání pro rychlá letadla.
Velký průměr a malé stoupání pro letadla pomalá.
Záleží, ale na otáčkách motoru. Podle tvého popisu bych se snažil dostat někam k 10 max 12". Větší ti zase bude překážet při přistání. Tedy pokud neplánuješ podvozek.
Jo a pokud ten 1Kg a 200W bude letovka i s foťákem je to tak akorát.
Když už jsme u toho, proč jsou vlastně tak populární velké vrtule a pomaluotáčkové motory, když třeba v drivecalcu malé vrtule a rychleotáčkové motory mají v průměru lepší výsledky?
Namátkou třeba CF2805 ve verzi 2900KV a 1600KV, což pokud vím je zcela identický motor akorát s jinak zapojeným vinutím, přičemž ta 1600KV verze má maximální efektivitu kolem 60% a 2900KV kolem 70%?
Má malá vrtule nějakou nevýhodu? Jediný co mě napadá je že ty vysoké otáčky vrtule musí vydržet, ale zase, větší průměr vydrží míň...
Namátkou třeba CF2805 ve verzi 2900KV a 1600KV, což pokud vím je zcela identický motor akorát s jinak zapojeným vinutím, přičemž ta 1600KV verze má maximální efektivitu kolem 60% a 2900KV kolem 70%?
Má malá vrtule nějakou nevýhodu? Jediný co mě napadá je že ty vysoké otáčky vrtule musí vydržet, ale zase, větší průměr vydrží míň...
ariane píše:Bavíme se o EPP samokřídle 160 cm, 1 kg letovka!!!
Myslíš, že na něj fakt bude vhodná vrtule 6/5 a motor s kv 3300 ???
Hm, dobrá odpověď - malá vrtule není vhodná, protože není vhodná
Ale mě by zajímalo proč... Docela jistě najdeš 3300kv motor který s určitou vrtulé přes 1kg statického tahu. V čem to bude horší než pomalejší motor s velkou vrtulí?
(Pozor, já se fakt nehádám, prostě mě ta otázka již delší dobu vrtá hlavou).
...hm, už to asi vidím, problém je že pak moc dobře nevychází tah na watt, g/W, je to tak?
Luzr píše:Když už jsme u toho, proč jsou vlastně tak populární velké vrtule a pomaluotáčkové motory, když třeba v drivecalcu malé vrtule a rychleotáčkové motory mají v průměru lepší výsledky?
no solidní guláš..
malá vrtule má menší účinnost než velká, potřebuje vyšší otáčky a při stejném příkonu ti dá méně staticého tahu.
statický tah je důležitý pro pomalý letadla - 3Dakro, školní hornoplochy, e-větroně, dynamický pak pro rychlý motoráky, různé polo/makety stíhaček apod.
účinnost motoru je dána konkrétním konstrukčním řešením a použitými materiály (magnety-třeba jejich tep.odolností, čistotou mědi vinutí, vlastnostmi plechů polových nástavců...), možná se dá vysledovat určitá korelace mezi otáčkami a obvyklou účinností, ale účinost pomalýho motoru-oběžky může být třeba i 85% ale při maximální příkonu 600W máš k dispozici prostě 600W a stejně těžkej inrunner může mít třeba jen 80%, ale snese 1000W... oběžka bude pohánět 2kg letadlo, který bude viset na vrtuli, inrunner požene dmychadlo (pyloňáka s pidivrtulkou) rychlostí +200km/h
Veľký priemer vrtule je na tom z podstaty lepšie s účinnosťou. Pokúsim sa napísať laicky že prečo: Malá funguje pri malej rýchlosti a väčšom výkone viac ako ventilátor a vytvára pri rovnakom výkone zbytočne veľký rozdiel rýchlosti vzduchu pri menšom ťahu (výkon=sila krát rýchlosť) ako veľká (väčšia sila krát menšia rýchlosť), pričom ale táto rýchlosť nie je o rýchlosti letu modelu, ale o rozdiele rýchlostí vrtule a vzduchu, čiže ten prúd vzduchu čo vrtuľa vytvorí sa tam prejaví v potrebe výkonu akoby model letel ale pritom neletí len "fúka vzduch dozadu".
Čím väčšie je stúpanie vrtule, tým lepšia je dosiahnuteľná účinnosť (maximum) pri správnom uhle nábehu. Toto pravidlo sa nezastaví ani pri štvorcových vrtuliach (kde stúpanie sa rovná priemeru) a pokračuje aj vyššie - problém tam je ten správny uhol nábehu čiže dopredná rýchlosť .
Takže čistá teória je, že veľká vrtuľa s veľkým stúpaním je najúčinnejšia - problém je, že len pri jednom letovom režime a rýchlosti (tam je ten prejav veľlkého stúpania) , a pri iných to nefunguje. Na to sa potom používa meniteľný uhol nábehu listov vrtule, ale ani to nie je všetko lebo aj ten by sa musel meniť v závislosti od vzdialenosti od stredu otáčania...
Vo výsledku záleží na tom aký je sám model a aké pomery medzi jeho rýchlosťou a potrebným ťahom, sa za letu prejavia. Je to úplne iné pre čistý model súťažiaci o rýchlosť v rovine, iné pre tučný naložený autobus s malým pomerom výkonu k veľkosti a hmotnosti, iné pre ten čistý vetroň ale letiaci zvisle nahor......
Pre relatívne "normálny model" v zmysle polomaketa či cvičný, sa všeobecne odporúča pomer stúpania k priemeru cca 0,8. Ak ide o model ktorý nepotrebuje napríklad na akrobaciu či štart veľký ťah pri malej rýchlosti, dá sa ísť až na štvorcové vrtule...
Tipnem si 11/10 ... Ale z vyššie uvedeného je dúfam jasné že to nikto nemôže vedieť povedať presne a treba to jedine vyskúšať .
Jediná správna zmeraná veličina je spotreba energie potrebná na bežný letový režim.
Čím väčšie je stúpanie vrtule, tým lepšia je dosiahnuteľná účinnosť (maximum) pri správnom uhle nábehu. Toto pravidlo sa nezastaví ani pri štvorcových vrtuliach (kde stúpanie sa rovná priemeru) a pokračuje aj vyššie - problém tam je ten správny uhol nábehu čiže dopredná rýchlosť .
Takže čistá teória je, že veľká vrtuľa s veľkým stúpaním je najúčinnejšia - problém je, že len pri jednom letovom režime a rýchlosti (tam je ten prejav veľlkého stúpania) , a pri iných to nefunguje. Na to sa potom používa meniteľný uhol nábehu listov vrtule, ale ani to nie je všetko lebo aj ten by sa musel meniť v závislosti od vzdialenosti od stredu otáčania...
Vo výsledku záleží na tom aký je sám model a aké pomery medzi jeho rýchlosťou a potrebným ťahom, sa za letu prejavia. Je to úplne iné pre čistý model súťažiaci o rýchlosť v rovine, iné pre tučný naložený autobus s malým pomerom výkonu k veľkosti a hmotnosti, iné pre ten čistý vetroň ale letiaci zvisle nahor......
Pre relatívne "normálny model" v zmysle polomaketa či cvičný, sa všeobecne odporúča pomer stúpania k priemeru cca 0,8. Ak ide o model ktorý nepotrebuje napríklad na akrobaciu či štart veľký ťah pri malej rýchlosti, dá sa ísť až na štvorcové vrtule...
Tipnem si 11/10 ... Ale z vyššie uvedeného je dúfam jasné že to nikto nemôže vedieť povedať presne a treba to jedine vyskúšať .
Jediná správna zmeraná veličina je spotreba energie potrebná na bežný letový režim.
- ariane
- Kontaktovat uživatele:
Ach jo:-))
vrtuli a motor je fakt dobré navrhovat k typu letadla!!
jiný motor a vrtuli použiješ na zmíněné EPP samokřídlo - velká vrtule/malé stoupání = velký statický tah, ale menší rychlost letu /motor s malým kv/
jiný motor a vrtuli použiješ k 1 m pylonu - malá vrtule/velké stoupání = malý statický tah, ale velká rychlost / motor s vysokým kv/
a obojí váží 1 kg:-))
Když to vyměníš, tak s velkou pravděpodobností nepoletí asi ani jeden z uvedených modelů...
vrtuli a motor je fakt dobré navrhovat k typu letadla!!
jiný motor a vrtuli použiješ na zmíněné EPP samokřídlo - velká vrtule/malé stoupání = velký statický tah, ale menší rychlost letu /motor s malým kv/
jiný motor a vrtuli použiješ k 1 m pylonu - malá vrtule/velké stoupání = malý statický tah, ale velká rychlost / motor s vysokým kv/
a obojí váží 1 kg:-))
Když to vyměníš, tak s velkou pravděpodobností nepoletí asi ani jeden z uvedených modelů...
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Luzr se ptal obecne, na rozdil mezi resenim a) vetsi kv a mala vrtule a b) mensi kv a velka vrtule. (Uvedeny motor jako priklad samozrejme na 1kg ero neni pouzitelny.)
Pokudim se to zjednodusene vysvetlit =
velka vrtule bude mit vetsi ucinnost (stejne jako vetsi kridlo), ale motor s mensim kv bude mit vetsi vnitrni odpor, takze pri stejnych proudech bude mit motor horsi ucinnost nez motor s vyssim kv. Pak si clovek musi rozmyslet vysledne pouziti pohonu - pro pomaly let a velky staticky tah dat vetsi vrtuli (3D akro), pro velmi rychly let dat vysokootackovy motor s malou vrtulkou (aerodynamicky cisty pylonak). Pokud je potreba oboji (rychlost i tah), vychazi z toho motor s velkym kv, prevodovkou s velkym pomerem a obrovska vrtule s velkym stoupanim, treba 17"x17" = hotliner.
Jeste k tomu puvodnimu dotazu - kv 1100 a vrtule 11-12" uz mi prijde moc, to bude brat o dost vic nez 200W. Spis bych se drzel na tech 1000kv, to bude dobry kompromis.
Edit = hmmm, pozde. Ariane nejen rychle lita, ale i rychle pise
Pokudim se to zjednodusene vysvetlit =
velka vrtule bude mit vetsi ucinnost (stejne jako vetsi kridlo), ale motor s mensim kv bude mit vetsi vnitrni odpor, takze pri stejnych proudech bude mit motor horsi ucinnost nez motor s vyssim kv. Pak si clovek musi rozmyslet vysledne pouziti pohonu - pro pomaly let a velky staticky tah dat vetsi vrtuli (3D akro), pro velmi rychly let dat vysokootackovy motor s malou vrtulkou (aerodynamicky cisty pylonak). Pokud je potreba oboji (rychlost i tah), vychazi z toho motor s velkym kv, prevodovkou s velkym pomerem a obrovska vrtule s velkym stoupanim, treba 17"x17" = hotliner.
Jeste k tomu puvodnimu dotazu - kv 1100 a vrtule 11-12" uz mi prijde moc, to bude brat o dost vic nez 200W. Spis bych se drzel na tech 1000kv, to bude dobry kompromis.
Edit = hmmm, pozde. Ariane nejen rychle lita, ale i rychle pise
Naposledy upravil(a) Abu dne sob 20.02.2010 15:41, celkem upraveno 1 x.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Luzr píše:Namátkou třeba CF2805 ve verzi 2900KV a 1600KV, což pokud vím je zcela identický motor akorát s jinak zapojeným vinutím, přičemž ta 1600KV verze má maximální efektivitu kolem 60% a 2900KV kolem 70%?
Ak nejdeš lietať vytrvalostné preteky na motor, hodnota (bod) maximálnej účinnosti Ťa v pohode môže zaujímať menej ako lanský sneh, nakoľko Tvoj motor môže bežať väčšinu času v pracovnom bode mimo bod jeho maximálnej účinnosti resp. pre jeho výber Ťa zaujíma niektorý iný, obvykle okrajový pracovný bod (napr. aby vydržal krátkodobé zaťaženie pri štarte alebo pri vise pri danej hmotnosti a pod.)
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
- ariane
- Kontaktovat uživatele:
Hlavně že si Tome neodporujem:-))
Já osobně bych do tak velkého samokřídla šel klidně na minimálně 300 W, ubrat se dá vždy!!:-) Bude to mít odpor jako kr...!!!
Ještě jsem chtěl Luzrovi sdělit, že mám motor s kv 3600 a tahem kolem 4kg a model s tím létá k 250 km/h, divné co ???:-)))
Tomáš to nahoře napsal : Neu, převodovka, vrtule 16/17 a 1,5 kW příkonu..
Já osobně bych do tak velkého samokřídla šel klidně na minimálně 300 W, ubrat se dá vždy!!:-) Bude to mít odpor jako kr...!!!
Ještě jsem chtěl Luzrovi sdělit, že mám motor s kv 3600 a tahem kolem 4kg a model s tím létá k 250 km/h, divné co ???:-)))
Tomáš to nahoře napsal : Neu, převodovka, vrtule 16/17 a 1,5 kW příkonu..
Už keď sa tu rieši otázka kv a vrtulí: Mne dosť vrtá hlavou tiež jedna vec - DIRECT DRIVE alebo PREVODOVKA???
Hľadám vhodný motor na malý 3D akrobat. Pri motoroch s nižším kv napriamo je váha motoru 112g.
Motor s vyšším kv môžem použiť ľahší, no váhu mi pridá prevodovka, obe motory majú približne rovnaký ťah.
Otázka teda znie, ktorý z týchto dvoch pohonov je výhodnejší???
Hľadám vhodný motor na malý 3D akrobat. Pri motoroch s nižším kv napriamo je váha motoru 112g.
Motor s vyšším kv môžem použiť ľahší, no váhu mi pridá prevodovka, obe motory majú približne rovnaký ťah.
Otázka teda znie, ktorý z týchto dvoch pohonov je výhodnejší???