Heli HK-450 z HC II.
- Kenny McCormick
může být chyba v servu, uklepaný drát. Při vibracích se rozpojí a servo jde na doraz. Nebo může prokluzovat tisícíhran (fakt malá pravděpodobnost).
Zkus opatrně zakroutit/zatahat za kabel od serva jak u serva tak u konektoru v gyru. Stejně tak kabel z gyra do přijímače.
Na zemi se smykátko hýbe? Když ho nastavíš na střed, mají listy vrtulky nějaký náběh? Dorazy máš nastavené dobře - nenaráží?
Zkus opatrně zakroutit/zatahat za kabel od serva jak u serva tak u konektoru v gyru. Stejně tak kabel z gyra do přijímače.
Na zemi se smykátko hýbe? Když ho nastavíš na střed, mají listy vrtulky nějaký náběh? Dorazy máš nastavené dobře - nenaráží?
- Kenny McCormick
Ked pise ze na plny opacny knipl je smykatko na doraz a aj tak toci vrtas do lava, vyzera to len na presmykovanie. A to vylucil
Napada ma este, ked na zadnej oske naboj /na ktorom su gripy/ nedas uplne na koniec osky ale blizsie k trubke, uhol listov je o nieco mensi a nemusia mat dostatocny tah. Smykatko je na mosadznej trubicke a ta by sa mala dat zasunut az do dierky k lozisku pri plnom pravom knipli.
Tiez upgradovane smykatka /mam dva druhy/ su tak robene, ze najlepsie by bolo mat k nim dlhsiu osku.
Napada ma este, ked na zadnej oske naboj /na ktorom su gripy/ nedas uplne na koniec osky ale blizsie k trubke, uhol listov je o nieco mensi a nemusia mat dostatocny tah. Smykatko je na mosadznej trubicke a ta by sa mala dat zasunut az do dierky k lozisku pri plnom pravom knipli.
Tiez upgradovane smykatka /mam dva druhy/ su tak robene, ze najlepsie by bolo mat k nim dlhsiu osku.
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
Kenny McCormick píše:Ked pise ze na plny opacny knipl je smykatko na doraz a aj tak toci vrtas do lava, vyzera to len na presmykovanie. A to vylucil![]()
a nemá nááhodou naopak gripy zadní vrtulky? i mě se to jednou při rozborke-sborke stalo...
Já jsem řešil něco podobného na jetém Wolfu 450. Ten se točil na jednu stranu, a když jsem dal páku na doraz proti, tak zas vystřelil na druhou..
Problém byl v tom, že jsem měl zapnutý revers na gyru. Číhni na to. Pokud to ale točí furt na stejnou, i při plné páce, tak bych se přikláněl k názoru Kennyho. Pokud to není řemen, tak mne nic jiného nenapadá, než že je problém v mechanickém nastavení vrtulky.
Problém byl v tom, že jsem měl zapnutý revers na gyru. Číhni na to. Pokud to ale točí furt na stejnou, i při plné páce, tak bych se přikláněl k názoru Kennyho. Pokud to není řemen, tak mne nic jiného nenapadá, než že je problém v mechanickém nastavení vrtulky.
hlavně klídek..
jenže píše, že první baterky byly OK, u druhých to začalo. Prostě někde něco muselo povolit, otázka je jen kde.
- Neposunulo se ti servo na trubce? - knipl na střed, páka serva 90°, smykátko uprostřed
- odpoj čep od serva. Táhlo s mechanikou chodí volně?
- není povolený šroub v "L" mezi smykátkem a táhlem?
- není povolená kulička ve smykátku?
- funguje gyro? Chyť heli do ruky, opatrně přidávej plyn (ne moc!!!) a otáčej helinou sem a tam. Musíš cítit, že vrtulka klade odpor - snaží se brzdit pohyb.
- nemáš nastavený subtrim na kanále vrtulky?
- dá se přepnou gyro do HL/Normal? Jak se chová v obou režimech?
Pak už mě napadají jen blbosti
- neprotáčí se řemenička? Sice píšeš, že spíš přeskakují zuby, ale jeden nikdy neví
- nemáš otočené listy?
- nemáš otočené gripy?
- neprotáčí se ti celý unašeč rotorových listů na ose?
- není zaseklý jeden nebo oba gripy?
- nejsou v háji ložiska na ose vrtulky?
- Neposunulo se ti servo na trubce? - knipl na střed, páka serva 90°, smykátko uprostřed
- odpoj čep od serva. Táhlo s mechanikou chodí volně?
- není povolený šroub v "L" mezi smykátkem a táhlem?
- není povolená kulička ve smykátku?
- funguje gyro? Chyť heli do ruky, opatrně přidávej plyn (ne moc!!!) a otáčej helinou sem a tam. Musíš cítit, že vrtulka klade odpor - snaží se brzdit pohyb.
- nemáš nastavený subtrim na kanále vrtulky?
- dá se přepnou gyro do HL/Normal? Jak se chová v obou režimech?
Pak už mě napadají jen blbosti
- neprotáčí se řemenička? Sice píšeš, že spíš přeskakují zuby, ale jeden nikdy neví
- nemáš otočené listy?
- nemáš otočené gripy?
- neprotáčí se ti celý unašeč rotorových listů na ose?
- není zaseklý jeden nebo oba gripy?
- nejsou v háji ložiska na ose vrtulky?
- Kenny McCormick
eco píše:
a nemá nááhodou naopak gripy zadní vrtulky? i mě se to jednou při rozborke-sborke stalo...
Na to ale musis hned prist, ked ides zaskrutkovat listy, skrutkujes ich od trubky... Pokial by si ich mal uz nasadene a tak to nechtiac otocil, budu naopak, tak to tiez hned zbadas.
Este ta povolena kulicka alebo skrutka v "L" pake, co pise flubber je logicke...
Kenny McCormick píše:
Na to ale musis hned prist, ked ides zaskrutkovat listy, skrutkujes ich od trubky... Pokial by si ich mal uz nasadene a tak to nechtiac otocil, budu naopak, tak to tiez hned zbadas.
Este ta povolena kulicka alebo skrutka v "L" pake, co pise flubber je logicke...
Asi bych nic nevylucoval, fotku neukazoval, tak treba tam muze mit vse obracene
Az bude fotka budeme vedet vic.
Takže, konečně jsem se dostal k foťaku a natočil to. Ještě jsem s tim trochu laboroval, komplet jsem to rozdělal, zkontroloval, jestli něco není povolené, překřížené nebo něco takového, a všechno vypadá v pořádku.
Video č. 1:
http://vimeo.com/9606795 V HL modu
Video č. 2:
http://vimeo.com/9607300 V normal modu
A ještě jedno zajímavé zjištění, jenom tak ze srandy jsem sundal listy a už to fungovalo jak mělo. Může to třeba ovlivnit stopa listů? Vyvážené jsou...
Video č. 1:
http://vimeo.com/9606795 V HL modu
Video č. 2:
http://vimeo.com/9607300 V normal modu
A ještě jedno zajímavé zjištění, jenom tak ze srandy jsem sundal listy a už to fungovalo jak mělo. Může to třeba ovlivnit stopa listů? Vyvážené jsou...
Podle videa chodí gyro dobře, ale zdá se mi, že je smykátko posunuté dál od trubky..Doladil bych tedy mechanický střed posunem serva, tak aby se smykátko přiblížilo více k ložisku...Já tam mám cca 2-2,5mm. Zkoušel jsi to?
Když je páka na vysílači na nule, tak mají být listy vrtulky i tak vyhlé jako by do pravé zatáčky..a na tom videu se mi zdají jen malinko..
Tak ted jsem zčíhnul i to druhé video..Posun servo po trubce více ke ke kabine. Smykátko má ještě vůli na osičce..Takhle nemá vrtulka dostatečný tah to udržet
Když je páka na vysílači na nule, tak mají být listy vrtulky i tak vyhlé jako by do pravé zatáčky..a na tom videu se mi zdají jen malinko..
Tak ted jsem zčíhnul i to druhé video..Posun servo po trubce více ke ke kabine. Smykátko má ještě vůli na osičce..Takhle nemá vrtulka dostatečný tah to udržet
hlavně klídek..
Bizon píše:Nebo další možnost jsou moc nízké otáčky. Řešil jsem to na Wolfovi, otáčky prostě vrtulce nestačily na to aby vrtulník udržela...
Ano taky se mi zdá z toho videa že by vrtulka potřebovala točit víc.........
nemá dostatečné otáčky na to aby vyrovnala reakční moment ............
nastav otáčky hlavního rotoru tak jakoby jsi šel na start (cca 2200 ot.) a pomalu přidávej až se dostaneš na ,,maximum" potřebné k zavisení heli..... ale pořád na zemi !!!!!! pozor kolektiv se musí pohybovat v záprné hodnotě !!!! abys prostě s heli nešel nechtěně do vzduchu !!!§§.......
pak by vrtulka mohla vyvynout potřebný tah ke zkrocení reakčního momentu motoru ......... buď opatrný !!!
NEBE - PEKLO - RÁJ (...prej zlatá prostřední cesta
...)
T-rex 500 CF-> po ráně ->GF
AURORA 9
easy copter XS metal (na domácí acro)
T-rex 500 CF-> po ráně ->GF
AURORA 9
easy copter XS metal (na domácí acro)