Heli HK-450 z HC II.
Bizon píše:Kotvik píše:Anebo kdo se bojí - páka serva kolmo + smykátko kolmo roztočim s HL režimem a je to, ne?
Záleží co, třeba GY-520 opravdu funguje tímhle způsobem, ale můj LTG-2100 nebo levné piezogyra takhle nepůjdou dobře ani náhodou...
Mám na MT Hitec - obdoba Logictechu a v pohodě.
Když se zdá, že jde všechno proti tobě, pamatuj, že letadlo vzlétne vždy proti větru a ne s větrem.
Re: Hk- 450 zkušenosti
flubber píše:K problému KJ: vrtulka musí udržet helinu jakš takš v rovině i při nízkém plynu. Když pomalu přidávám plyn, tak se vlivem kroutícího momentu na hladké zemi helina pootočí o 45-90°, ale už při 25% plynu udržuje směr.
Asi bych zkusil odpojit gyro a servo připojit přímo na přijímač (bacha na správný revers a helinu zkoušej při rozumných otáčkách na zemi). Pokud to bude chodit tak, že helinu sice neudržíš v přímém směru s kniplem v neutrálu (bez gyra by to byl zázrak), ale při pravé výchylce se bude točit doprava a při levé doleva, tak je chyba buď v samotném gyru, nebo v jeho nastavení. Vyzkoušej a dej vědět jak to dopadlo, ať můžeme bádat dál.
No zkoušel jsem to roztočit bez listů a drželo to jak přibité, v momentě kdy jsem tam dal listy tak bez šance..
Jinak ono to na tom videu asi není vidět, ale když mám gyro v HL modu tak je celkem jasně vidět že má plnou výchylku proti směru otáčení, prostě se to snaží vyrovnat, ale už má plnou výchylku a vrtulník se vesele točí doleva... Takže gyro funguje správně a je i správně nastavené, ale když tam dám ty listy tak je to v pytly.
KJ píše:flubber píše:K problému KJ: vrtulka musí udržet helinu jakš takš v rovině i při nízkém plynu. Když pomalu přidávám plyn, tak se vlivem kroutícího momentu na hladké zemi helina pootočí o 45-90°, ale už při 25% plynu udržuje směr.
Asi bych zkusil odpojit gyro a servo připojit přímo na přijímač (bacha na správný revers a helinu zkoušej při rozumných otáčkách na zemi). Pokud to bude chodit tak, že helinu sice neudržíš v přímém směru s kniplem v neutrálu (bez gyra by to byl zázrak), ale při pravé výchylce se bude točit doprava a při levé doleva, tak je chyba buď v samotném gyru, nebo v jeho nastavení. Vyzkoušej a dej vědět jak to dopadlo, ať můžeme bádat dál.
No zkoušel jsem to roztočit bez listů a drželo to jak přibité, v momentě kdy jsem tam dal listy tak bez šance..
Jinak ono to na tom videu asi není vidět, ale když mám gyro v HL modu tak je celkem jasně vidět že má plnou výchylku proti směru otáčení, prostě se to snaží vyrovnat, ale už má plnou výchylku a vrtulník se vesele točí doleva... Takže gyro funguje správně a je i správně nastavené, ale když tam dám ty listy tak je to v pytly.
Na tom videu je vidět, že i když máš páku nadoraz, tak smykátko má na osičce ještě prostor! Tudíš zkus už prosím posunout to servo po trubce tak, aby když máš ppáku na vysílači v neutrálu jsi měl i tak smykátko blíž k ložisku domečku vrtulky..cca 3mm mezera( posun servo směrem ke kabině) Pak dej vědět, jak se to chová..díky..Už to, že ti to bez listů drží jak přibitý, je tím, že máš listy vrtulky rovně...nikam netáhnou..a to právě mají...
hlavně klídek..
Vita_Valke píše:nechápu k čemu vymejšlet tyhle udělátka, prostě to zavisim a vim kam to táhne, dotrimuju, přistanu a podle hodnoty trimu posouvám servo
Třeba proto, že jsem co se týče vrtulníků úplný začátečník a všechno jsem nastavoval sám. Při prvním letu chtěl mít všechno dobře nastavený a hned to nerozmlatit kvůli špatně nastavenýmu gyru.
Marty17 píše:Na tom videu je vidět, že i když máš páku nadoraz, tak smykátko má na osičce ještě prostor! Tudíš zkus už prosím posunout to servo po trubce tak, aby když máš ppáku na vysílači v neutrálu jsi měl i tak smykátko blíž k ložisku domečku vrtulky..cca 3mm mezera( posun servo směrem ke kabině) Pak dej vědět, jak se to chová..díky..Už to, že ti to bez listů drží jak přibitý, je tím, že máš listy vrtulky rovně...nikam netáhnou..a to právě mají...
Moc šancí tomu nedávám. Smykátko by mělo být uprostřed při přímém letu. Pokud zvýší výchylku (doraz) směrem k domečku, tak se mu možná přestane točit ocas, ale rozhodně neudělá pravou zatáčku. Chyba bude někde jinde.
KJ: to, že se ti helina netočí po sundání listů je jasné - ocas nemá (skoro) co kompenzovat. Nemáš na helině nějaké úpravy? - těžší/větší listy, těžší závaží na pádlech, kratší/delší ocasní trubka,...
Jen pro zajímavost - jakou délku mají hlavní a rotorové listy?
flubber píše: kratší/delší ocasní trubka,...
já nevim jen technická do debaty - kratší ocsní trubka ano ta by to mohla způsobovat ale delší snad nikoli ......... ta by dokonce měla být lepší (rozumně delší)
větší páka (trubka) líp bude vyrovnávat neéé??
Jen se ptám - protoze by mě to zajímalo .......tak kdyby mi to mohl někdo potvrdit nebo vyvrátit
děkuji.
s pozdravem .............
NEBE - PEKLO - RÁJ (...prej zlatá prostřední cesta
...)
T-rex 500 CF-> po ráně ->GF
AURORA 9
easy copter XS metal (na domácí acro)
T-rex 500 CF-> po ráně ->GF
AURORA 9
easy copter XS metal (na domácí acro)
flubber napsal:
Moc šancí tomu nedávám. Smykátko by mělo být uprostřed při přímém letu. Pokud zvýší výchylku (doraz) směrem k domečku, tak se mu možná přestane točit ocas, ale rozhodně neudělá pravou zatáčku. Chyba bude někde jinde.
pokud má být smykátko při přímém letu uprostřed, tak by byli listy cca rovně (bez tahu) Tak jak je KJ má., to znamená, že se mu helina musí zákonitě točit..vrtulka netáhne do protisměru tahu rotoru. I když helina visí rovně, tak jsou listy nakloněny pro tah do prava, aby vykompenzovaly tah hlavního rotoru. Tudíš rozhodně není smykátko uprostřed osičky..
V praxi to vypadá, že pravá zatáčka bude krapet pomalejší..., ale rozhodně bude!
flubber napsal:
KJ: to, že se ti helina netočí po sundání listů je jasné - ocas nemá (skoro) co kompenzovat. Nemáš na helině nějaké úpravy? - těžší/větší listy, těžší závaží na pádlech, kratší/delší ocasní trubka,...
Netgočí se, páč má listy vrtulky rovně bez tahu
A ted do mě

pokud má být smykátko při přímém letu uprostřed, tak by byli listy cca rovně (bez tahu) Tak jak je KJ má., to znamená, že se mu helina musí zákonitě točit..vrtulka netáhne do protisměru tahu rotoru. I když helina visí rovně, tak jsou listy nakloněny pro tah do prava, aby vykompenzovaly tah hlavního rotoru. Tudíš rozhodně není smykátko uprostřed osičky..
V praxi to vypadá, že pravá zatáčka bude krapet pomalejší..., ale rozhodně bude!
flubber napsal:
Netgočí se, páč má listy vrtulky rovně bez tahu
A ted do mě
hlavně klídek..
- Kenny McCormick
KJ píše:No zkoušel jsem to roztočit bez listů a drželo to jak přibité, v momentě kdy jsem tam dal listy tak bez šance..
To si toho vela nevyskusal.
Posun servo na trubke tak, ako pise Marty17 Asi 3mm medzera medzi smykatkom a domcekom vrtulky.
Gyro mozno nastavene mas, ale nemas nastaveny neutral vrtulkoveho serva.
Ked zapnes vrtas, nacita sa gyro a natoci ti servom listy tak, ako by mal vrtas hned zatacat do prava. Ale ty ich mas rovno. Aj pri doprednom lete su stale netocene, lebo kompenzuju otacanie hlavneho rotora.
Naposledy upravil(a) Kenny McCormick dne úte 23.02.2010 17:38, celkem upraveno 1 x.
- Kenny McCormick
OK, možné to je. Mám ocas nastavený podle popisu - všude 90°, smykátko uprostřed, ale vrtulka má mírný náběh. Ono asi i záleží na tom, jak daleko je unašeč posazený na hřídeli a vůbec jak dlouhá je hřídel (měl jsem z HK jednu o 2mm kratší - řemenička byla přelisovaná a ty 2mm čouhaly z druhé strany domku).
Návrhů co vyzkoušet tady padlo dost, teď je to na KJ, aby všechno vyzkoušel
Návrhů co vyzkoušet tady padlo dost, teď je to na KJ, aby všechno vyzkoušel