Jak previnout motor?

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
zdzd

#31 Příspěvek od zdzd »

Speedy píše:Nechci rejpat, ale navíjení má tenším drátem ještě jeden vliv. Vinutí by mělo být "na přeskáčku" a ne srovnaný drát vedle sebe ve vrstvách. Platí hlavně pro větší morory, ale projevuje se to všude. Pokud si dobře vzpomínám, je pak lepší homogenita magn. pole a menší ztráty bludnými proudy.

Mohl by jsi nám prozradit zdroj této převratné myšlenky?

P.S.: Najdi si doma co největší elektromotor a podívej se mu na vinutí. Taky by neškodilo sdělit co je bludný proud, kde je a jak vzniká.
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Speedy »

Informace pocházejí od výrobců servomotorů a ze skript ČVUT. Bludné proudy vznikají v železe (statorové plechy u stříďáku). Pokud na to chceš reagovat, mohl by sis o tom něco přečíst.
lada

#33 Příspěvek od lada »

Speedy píše:Informace pocházejí od výrobců servomotorů a ze skript ČVUT. Bludné proudy vznikají v železe (statorové plechy u stříďáku). Pokud na to chceš reagovat, mohl by sis o tom něco přečíst.

Zcela souhlasím
arda1
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od arda1 »

HERRI píše:
arda1 píše:Za 300 s neodymy? To se mi nějak nezdá- vyfoť rotor :wink:

jo - jsou to neodymaky (viz jine vlakno), i motor za 10 USD muze mit neodymy, cenu motoru dela vyrobene a prodane mnozstvi techto motoru ve svete (tez pod nazvem Guard)
Netvrdím že to být nemohou-ale zase nejsou neodymy jako neodymy že? :wink:
zdzd

#35 Příspěvek od zdzd »

Speedy píše:Informace pocházejí od výrobců servomotorů a ze skript ČVUT. Bludné proudy vznikají v železe (statorové plechy u stříďáku). Pokud na to chceš reagovat, mohl by sis o tom něco přečíst.

Chybná odpověď.

Bludný proud vzniká svodem do země: http://vytapeni.tzb-info.cz/t.py?t=2&i=2169&h=215&pl=39

Evidentně máš na mysli vířivé proudy, které vznikají ve vodivém jádru cívky. Eliminují se použitím tenkých vzájemně izolovaných plechů. K vidění v každém motoru s jádrem, trafu, tlumivce...

Pořád bych se rád dozvěděl, jak se eliminují křížovým vinutím.

Knihovnu by měl asi navštívit někdo jiný než já. :)
Naposledy upravil(a) zdzd dne pon 25.09.2006 15:19, celkem upraveno 1 x.
lada

#36 Příspěvek od lada »

zdzd píše:
Speedy píše:Nechci rejpat, ale navíjení má tenším drátem ještě jeden vliv. Vinutí by mělo být "na přeskáčku" a ne srovnaný drát vedle sebe ve vrstvách. Platí hlavně pro větší morory, ale projevuje se to všude. Pokud si dobře vzpomínám, je pak lepší homogenita magn. pole a menší ztráty bludnými proudy.

Mohl by jsi nám prozradit zdroj této převratné myšlenky?

P.S.: Najdi si doma co největší elektromotor a podívej se mu na vinutí. Taky by neškodilo sdělit co je bludný proud, kde je a jak vzniká.

Bývá to na stránkách www.satria.cz
sadik

#37 Příspěvek od sadik »

Tu došlo len k zámene pojmov. Myslím že sa to občas stane...O bludných prúdoch by vedeli rozprávať hlavne vodáry keď chodia často meniť potrubie do neakej oblasti
MiniMag
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od Speedy »

Najděte si někde rozbor ztrát v elektromotorech. Ztráty v železe se dělí na ztráty vzniklé přemagnetizací (hysterézní smyčka) a ztráty vzniklé indukovanými bludnými proudy. Pokud do toho chce někdo šťourat, chce to opravdu nastudovat. Jen opakuju, že míra vzniku těchto proudů je hodně závislá na způsobu navinutí drátu.
To, že bludné proudy jsou i v zemi se modelařiny až tolik netýká. :)
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Speedy »

Je možný, že je nějaký problém v terminologii a někdo udává označení vířivé tam, kde jiný bludné. Já jsem to našel takhle.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od arda1 »

Pánové, pánové-slovíčkaříte a skutek utek. Otázka zněla-vinout několika slabšími(pracnější, ale asi efektivnější)a nebo jedním silnějším(jednodušší,ale asi horší účinnost motoru)-pokud s tím máte osobní zkušenosti tak sem s tím.A taky jak zapojit vinutí- hvězda a nebo trojůhelník? :wink:
sadik

#41 Příspěvek od sadik »

CD motorčeky menšie max 0,4 , vačše 2x 0,25 až 0,35 mm a hviezda.
Zatial previnutých 6ks.
Továrenské som zatiaľ neprevíjal.
MiniMag
ydev

#42 Příspěvek od ydev »

Speedy píše:Najděte si někde rozbor ztrát v elektromotorech. Ztráty v železe se dělí na ztráty vzniklé přemagnetizací (hysterézní smyčka) a ztráty vzniklé indukovanými bludnými proudy. Pokud do toho chce někdo šťourat, chce to opravdu nastudovat. Jen opakuju, že míra vzniku těchto proudů je hodně závislá na způsobu navinutí drátu.
To, že bludné proudy jsou i v zemi se modelařiny až tolik netýká. :)

No tak dej odkaz, kde si to mame nastudovat. V souvislosti s elm. stroji jsem slysel o virivych proudech ale o bludnych ne. Zajima mne to, ale pan Google vytrvale mlci :(

Virive jsem nasel treba na http://www.cez.cz/presentation/static/m ... /fyz10.htm
Bellanca Decathlon 480(rozloženo na jednotlivé kuličky), ButterCup (zelený pluh na vzduch), Mustang P51 skoromaketa (opet zelena, pak obarvena, nakonec rozslapana), F18 Hornet (v popelnici), F15 epp, Mustang od Hackera
zdzd

#43 Příspěvek od zdzd »

ydev píše:No tak dej odkaz, kde si to mame nastudovat. V souvislosti s elm. stroji jsem slysel o virivych proudech ale o bludnych ne. Zajima mne to, ale pan Google vytrvale mlci :(

Virive jsem nasel treba na http://www.cez.cz/presentation/static/m ... /fyz10.htm

Zajímavá je pasáž: "V jádru z izolovaných plechů je vznik vířivých proudů silně omezený, tepelné ztráty jsou nepatrné a účinnost velkých energetických transformátorů může dosáhnout až 98%! S tak vysokou účinností pracuje jen málokterý stroj!". A kolik k tomu ještě přinese to halabala vinutí? To mi tady ještě nikdo neřekl. Možná to neví ani ti borci od trafáků, jinak by se mohli dostat i přes stovku. :lol:

200MW trafo jsem viděl. Pravda, vinutí bylo schované v chladicím plášti. Nicméně na divoké vinutí nevypadalo ani náhodou, to by do sebe "nezapletli".

Proto by mne zajímal příklad výkonného trafa/elektromotoru/elektromagnetu, kde je pro zvýšení účinnosti použito vinutí na divoko.

P.S. Vliv na kapacitu je jasný. Jde mi o vliv na vířivé proudy.
ydev

#44 Příspěvek od ydev »

.... To mi tady ještě nikdo neřekl. Možná to neví ani ti borci od trafáků, jinak by se mohli dostat i přes stovku. :lol:

Mozna to vedi, ale nedelaji to, protoze by to tomu topici v elektrarne vyrazilo lopatu z ruky :D
Bellanca Decathlon 480(rozloženo na jednotlivé kuličky), ButterCup (zelený pluh na vzduch), Mustang P51 skoromaketa (opet zelena, pak obarvena, nakonec rozslapana), F18 Hornet (v popelnici), F15 epp, Mustang od Hackera
rollfree

#45 Příspěvek od rollfree »

Nevim, jestli primer k 200 MW trafu byl zrovna ten spravny. To trafo totiz asi pracovalo na 50 Hz, a tam budou pomery trochu jine, nez na 8+ kHz.

To vinuti "nadivoko" bude mit totiz myslim spis vliv na kapacitni vlastnosti vinuti, a ty se projevi az pri vyssich frekvencich. Docela by me to ale zajimalo, protoze mam pocit, ze je to tak trochu voodoo.

Frekvence radu jednotek kHz nejsou nic moc (kamaradi, kteri se zabyvaji vf technikou tvrdi, ze vsechno pod 100 MHz je stejnosmerny signal ;-). Navic treba u tlumivek na podobne frekvenci (napr. ve spinanych zdrojich) se divoke motani nepouziva. Pritom pripadna kapacitni slozka tohoto vinuti by tam mela stejne negativni vliv, jako u motoru (kapacita paralelne k indukcnosti vinuti).
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“