Motory Turnigy s označením TR,neboSK ?
[quote="coro"][/quote]
Problém je v rozptyle parametrov. Ja som sa cez víkend (s)hral s 3530/1100. Podľa meraní v diskusii na HC, ako aj Bungymánii by to mohla byť Kv cca 900. Ten môj je ale minimálne 1100, ak nie viac. Asi došli nálepky, tak nalepili ine....
Trebárs na HC
APC Slow flight 10x4.7 10.83V 18.51A 7820rpm ETA 81
na Bungy
11.1v (3S) 11x5.5 APC E 17.70 A 11.19 v 198 W 7620 t/mn 1094 g 75 % 8.9C 51.1km/h
11.1v (3S) 12x6 APC E 21.50 A 10.98 v 236 W 6960 t/mn 1298 g 72 % 10.8C 50.9km/h
No a u mňa APC SF 10/4,7 cca 22.4A a 8000 otáčok.....
Veľký červený to utočí pri skoro polovičnej váhe pri cca 18A
P.S. Na hc k tomuto motoru v podstate oficialne píšu nepíšu prúdovú zaťažiteľnosť. Takze ak ti zorí pri 2A - máš smolu, nikto netvrdí, že ho môžeš takto "preťažiť".....
Problém je v rozptyle parametrov. Ja som sa cez víkend (s)hral s 3530/1100. Podľa meraní v diskusii na HC, ako aj Bungymánii by to mohla byť Kv cca 900. Ten môj je ale minimálne 1100, ak nie viac. Asi došli nálepky, tak nalepili ine....
Trebárs na HC
APC Slow flight 10x4.7 10.83V 18.51A 7820rpm ETA 81
na Bungy
11.1v (3S) 11x5.5 APC E 17.70 A 11.19 v 198 W 7620 t/mn 1094 g 75 % 8.9C 51.1km/h
11.1v (3S) 12x6 APC E 21.50 A 10.98 v 236 W 6960 t/mn 1298 g 72 % 10.8C 50.9km/h
No a u mňa APC SF 10/4,7 cca 22.4A a 8000 otáčok.....
Veľký červený to utočí pri skoro polovičnej váhe pri cca 18A
P.S. Na hc k tomuto motoru v podstate oficialne píšu nepíšu prúdovú zaťažiteľnosť. Takze ak ti zorí pri 2A - máš smolu, nikto netvrdí, že ho môžeš takto "preťažiť".....
JMalik píše:coro píše:Podľa mňa sú niektoré elektricky na tom veľmi dobre, ale zase je fakt že iné nie.
Treba pozrieť nejaký DriveCalc alebo merania modelárov, tam by mali byť reálne parametre !...........
O tom se tady právě už delší dobu diskutuje. Drive Calcy používají přepočty z vrtulí a z toho vychází účinnosti. Měření modelářů tuto chybu většinou jen opakují. Najdeš žalostně málo skutečně použitelných měření pro to, aby jsi si mohl udělat představu o skutečnosti.
Moja základná predstava o realite v modelárskych pohonoch, je účinnosť vrtule pod 20 percent a z toho vyplývajúca totálna zbytočnosť honby za extrémnou účinnosťou u motorov (pre nesúťažné použitie)..
A je na úplné houby že niekde je napísané 84 percent, keď realita po správnom modelárskom preťažení bude aj tak ledva 60.
A je rovnako na houby špičkový motor keď nevyvážená vrtuľa niekomu tie 3 percentá účinnosti o ktoré môže byť lepší, pošle cez prepážku do priestoru vo forme vibrácií..
Takže to je celé o Ohmovom zákone a podobných trojpísmenkových rovniciach, a všetky tieto merania by sa dali sproste nahradiť zmeraním miliohmov vinutia - a z neho priamo a bez akejkoľvek polemiky vypadne maximálny prúd nad ktorým sa motor daného rozmeru a hmotnosti upečie.
Ale pokiaľ rovnakým spôsobom zmeriam dve veci, a mám naprd merák ale je to stále ten istý merák, tak z toho vypadne porovnanie, väčší, menší, takmer rovnaký.
Pre mňa nemá zmysel baviť sa o abslútnej hodnote účinnosti, vyberám z toho čo je na trhu za mne dostupné ceny a porovnávam to navzájom, a je mi jedno či porovnávam 23 a 25 alebo 78 a 83, čert ako diabol, znamienko (ne)rovnosti platí.
Samozrejme nie je to úplne celá pravda a nie je to aplikovateľné na vysoké výkony pri potrebe malých hmotností a rozmerov - ale celá podstata je pre rekreačného pilota v tom koľko tepla v motore vznikne a koľko tepla vydrží uchladiť, a len tam je to znamienko rozhodujúce..
No a kto chce byť frajer a "optimalizovať " pohon, pozrie si aj prúd motora naprázdno aby vedel ako sa to približne bude správať pri malej záťaži - a tam takmer vždy končíme a všetko nad tým je dopočítané tým drivecalcom..
lubo1 píše:Problém je v rozptyle parametrov. ....
Ano.
Treba si zmerať otáčky naprázdno a odpor vinutia, a zariadiť sa podľa toho.
Za 12 čo 20 usd nečakám pozlátenú kraičku a ani funkčnú výstupnú kontrolu..
- skorej by sa dalo poradiť nech človek kúpi naraz dva "rovnaké" kusy a použije ten vhodnejší.
coro píše:lubo1 píše:Problém je v rozptyle parametrov. ....
Ano.
Treba si zmerať otáčky naprázdno a odpor vinutia, a zariadiť sa podľa toho.
Za 12 čo 20 usd nečakám pozlátenú kraičku a ani funkčnú výstupnú kontrolu..
- skorej by sa dalo poradiť nech človek kúpi naraz dva "rovnaké" kusy a použije ten vhodnejší.
Asi tak.... Prípadne nech si doplatí a kúpi poriadny motor. Mňa akurát vytočilo, že každý tu chváli TGY ako super motor a ono je to len motor za super cenu. Takže môj príspevok je len protiváha prílišného nadsenia pre tieto motory.....
Výhoda - nízka cena
Nevýhoda šedý (pod)priemer
Vysoká váha na svoj výkon.
P.S. Motory kupujem aby točili vrtuľou a nie aby som šetril. Ak budem potrebovať ušetriť, dám si do PC simulátor a nebudem modelárčiť.
Porovnávaš s AXI .. Ale keď porovnám s RAY, tak sme zase kdesi úplne inde.
Alebo keď niekto váha či "investovať do strieďákov" alebo zostať pri plechovke Speed400..
Mňa skorej prekvapuje, že nikde nevidím určené ani zmerané nejaké maximum magnetického toku pri ktorom sa saturuje železo statoru a motor "skolabuje"...
Lebo tam prestanú platiť všetky výpočty - Mala to byť hlavná nevýhoda obežiek.
Ale pritom to proste nikde nevidím v praxi a čudujem sa tomu.
Alebo keď niekto váha či "investovať do strieďákov" alebo zostať pri plechovke Speed400..
Mňa skorej prekvapuje, že nikde nevidím určené ani zmerané nejaké maximum magnetického toku pri ktorom sa saturuje železo statoru a motor "skolabuje"...
Lebo tam prestanú platiť všetky výpočty - Mala to byť hlavná nevýhoda obežiek.
Ale pritom to proste nikde nevidím v praxi a čudujem sa tomu.
Tak len pre zaujímavosť.
Mal som motor MEGA 16/25/4 za 2500,- CZK. Ukrútill sa z predného čela, rozlepil sa spoj predné čelo-stator.
Mal som motor MVVS Redliner za 3500,- CZK. Zahynul na medzizávitový skrat na preoblankovaných drôtoch pri napájacích konektoroch.
Mal som motor S.Neu 1512/1.5Y/6.7 za 7500,- CZK. Zadrel sa pri utrhnutí dvoch magnetov.
Mám motor Turnigy SK3536/910,- za 285 CZK. Funguje bez najmenších problémov...
Podotýkam, že tie motory boli prevádzkované v rovnakých podmienkach, oteplenie cca na 80oC.
----------------------
U mňa je minimálne korelácia - cena voči pravdepodobnosti, že na problém s motorom zahubím lietadlo - absolútne nulová. A môžem si o tom myslieť čo chcem, moja štatistika je jednoducho takáto. Za cca 2000 letov.
Ešte mi bezproblémovo fungovali MVVS 3,5/1200 a a ROTON 150W, len pre úplnosť - a paradoxne práve tieto motory som preťažoval cez 110oC...
Mal som motor MEGA 16/25/4 za 2500,- CZK. Ukrútill sa z predného čela, rozlepil sa spoj predné čelo-stator.
Mal som motor MVVS Redliner za 3500,- CZK. Zahynul na medzizávitový skrat na preoblankovaných drôtoch pri napájacích konektoroch.
Mal som motor S.Neu 1512/1.5Y/6.7 za 7500,- CZK. Zadrel sa pri utrhnutí dvoch magnetov.
Mám motor Turnigy SK3536/910,- za 285 CZK. Funguje bez najmenších problémov...
Podotýkam, že tie motory boli prevádzkované v rovnakých podmienkach, oteplenie cca na 80oC.
----------------------
U mňa je minimálne korelácia - cena voči pravdepodobnosti, že na problém s motorom zahubím lietadlo - absolútne nulová. A môžem si o tom myslieť čo chcem, moja štatistika je jednoducho takáto. Za cca 2000 letov.
Ešte mi bezproblémovo fungovali MVVS 3,5/1200 a a ROTON 150W, len pre úplnosť - a paradoxne práve tieto motory som preťažoval cez 110oC...
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
m2 píše:...
Mám Megy, AXI, MPJ, POT a všetky šlapú dlhé roky bej ztraty hviezdičky. Horšie je to s prevodovkami. tam som bol dosť zkamaný. Tie motory vždy dali, to čo uvádzal výrobca. No a keď vezmem, že prvý AXI28/20/10 bol ešte za zavádzaciu cenu ako novinka a šlape dodnes, tak tá cena už nieje až tak vysoká ........
lubo1 píše:Mám Megy, AXI, MPJ, POT a všetky šlapú dlhé roky bej ztraty hviezdičky. Tie motory vždy dali, to čo uvádzal výrobca.
To bude tým, že ich prevádzkuješ v použití, na ktoré boli určené. Náhodou alebo cielene - to je v konečnom dôsledku jedno. Toto je u mňa vo warm-/hot- lineroch problém a kus po kuse zisťujem, kde tie konkrétne motory majú svoje "úzke hrdlo"... Ampére, Volty, Watty, účinnosť mám pod kontrolou, v princípe ma prestávajú zaujímať a sú už len prostriedkom, ale nie je určujúcim prvkom úspechu. Nastupujú iné, dôležitejšie faktory.
Osobne si myslím, že nie cena alebo značka je určujúca pre výber motora, ale vhodnosť pre danú aplikáciu. A rovnako dobre môže byť aplikácia, kde je lepší TGY ako MVVS alebo Mega a aj naopak. Glorifikácia značky nemá opodstatnenie ani zmysel, aspoň pre mňa nie. Sponzorovaný nie som.
Dnes už viem ako nepoužiť Megu, ako nepoužiť MVVS. Sú to dobré motory, veľmi dobré. Veľmi veľmi dobré. Ale každý stroj má nejaké ohnivko, ktoré povolí ako prvé. A len aplikácia určí to, či to najslabšie ohnivko bude kritickým prvkom spoľahlivosti alebo nie.
m2 píše:.
U lelektrovetroňov to tiež niako zásadne nerieším... Výkonu zvečša dostatok a na jednu baterku si polietam aspoň hodinu.....
Druhú, alebo trtiu sezónu sa snažím omoorovať Ultiho od VA.... Váha je tak nešťastná, že stále hľadám do neho vhodný pohon aby to lietalo podla mojich predstáv a na jeden Aku sa dalo lietať zhruba 10 minút.... Zatiaľ márne. Preto sa motám okolo tej účinnosti, váhy a pod... Ale stále chýba pár watov výkonu.
Posledná varianta je DS 35/36/8. Ale pribudlo cca 70 gr váhy. Až bude trošku lietavo, tak to skúsim testnúť...
m2 píše:JMalik píše:Drive Calcy používají přepočty z vrtulí a z toho vychází účinnosti.
???
To je blbosť na kvadrát.
DC Ti zráta účinnosť motora bez toho, že by si potreboval akýkoľvek parameter akejkoľvek vrtule.
To musíš ale napsat těm měřičům.
Mě jenom vysvětli, jak spočítají DC účinnosti přímo. (Stačí buď vypsat ty veličiny, nebo napsat vzorec výpočtu s kterým pracuje DC)
Tohle třeba nedávno publikoval Doktor:
Pro příznivce calců předkládám měření tohoto motoru (TGY 3639-1100).
Měřeno s reglem HW Pentium 40A (timing high) a aku 4S LiFe. Trámec 40mm. Listy China Cam a Ae. Cam.
I0 - 11652ot/min - 12,84V - 2,39A
Ch. C. 9/5
10474ot/min - 12,39V - 15,4A
Ch. C. 10/6
9834ot/min - 11,95V - 20,36A
Ae. C. 11/8
8698ot/min - 11.27V - 31,19A - Dle DC 8676ot/min - 11,27V - 31,8A
Ch. C. 12/7
8052ot/min - 10,88V - 37,73A
Ae. C. 13/11
6737ot/min - 10,12V - 51,48A - Dle DC 6813ot/min - 10,12V - 49,8A
JMalik píše:napsat vzorec výpočtu
dovolim si citovat Igora - mojehobby.cz spred roka (toto je trojparametrovy model motora, stvorparametrovy najdes na WEBe):
max ucinnost = (1-SQRT(I0*Ri/U))^2
prud max ucinnosti = (U+Ri*I0)/(2*Ri)
okamzity vykon = (U-Ri*I)*(I-I0)
straty v medi = Ri*I^2
straty v zeleze = U*I0
okamzita ucinnost = (U-Ri*I)*(I-I0)/(U*I)
otacky pod zatazou = Kv*(U-Ri*I)
Ako vidis, nikde ziadna vrtula, nikde ziadny parameter vrtule. On ten motor, ked ho merias, mimochodom vobec nevie, ci je na nom vrtula alebo remenica od nahonu cirkularky, a pritom ma stale svoju ucinnost v danom pracovnom bode a stale tie udaje mozes zadat to calcu a calc je s tym v pohode...