Motory Turnigy s označením TR,neboSK ?

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
JMalik

#31 Příspěvek od JMalik »

coro píše:..............Moja základná predstava o realite v modelárskych pohonoch, je účinnosť vrtule pod 20 percent a z toho vyplývajúca totálna zbytočnosť honby za extrémnou účinnosťou u motorov (pre nesúťažné použitie)..

A je na úplné houby že niekde je napísané 84 percent, keď realita po správnom modelárskom preťažení bude aj tak ledva 60.
A je rovnako na houby špičkový motor keď nevyvážená vrtuľa niekomu tie 3 percentá účinnosti o ktoré môže byť lepší, pošle cez prepážku do priestoru vo forme vibrácií..

Takže to je celé o Ohmovom zákone a podobných trojpísmenkových rovniciach, a všetky tieto merania by sa dali sproste nahradiť zmeraním miliohmov vinutia - a z neho priamo a bez akejkoľvek polemiky vypadne maximálny prúd nad ktorým sa motor daného rozmeru a hmotnosti upečie............
:-)

To můžeš klidně pokračovat i dál. Minimální rozdíl mezi Neu a RAY, minimální rozdíl mezi RAY a plechovkama.
Tak tam budeme montovat ty plechovky ne? Navineš to tak, aby se to točilo a nevyhulilo to a je to ne?
m2
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od m2 »

Tu je ten 4-parametrovy model, ktory zahrna uz aj straty virivymi prudmi a mechanicke straty:
http://flbeagle.rchomepage.com/research ... ver_02.pdf

nikde ziadna vrtula... :D

DC rozhoduje o tom, ktory model a ako pouzije podla mnozstva a charakteru zadanych udajov a ich vzajomnej korelacie, MC pouziva 3-parametrovy model.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
coro

#33 Příspěvek od coro »

JMalik píše:To můžeš klidně pokračovat i dál. Minimální rozdíl mezi Neu a RAY, minimální rozdíl mezi RAY a plechovkama.
Tak tam budeme montovat ty plechovky ne? Navineš to tak, aby se to točilo a nevyhulilo to a je to ne?

Nie, nie je to o tom.
Je to o tom že namiesto 105 gramovej plechovky sa vozí 30 gramový "čínsky šmejd" ,a vďaka nižším otáčkam na volt a vyššiemu povolenému prúdu nie je rozdiel vôbec minimálny. Je výrazne lepší, a nestojí to žiadnych 7000+ ale je to za rovnakú cenu ako ten plecháč.

Pri 100W príkonu a predpokladaných 50W na hriadeli, je ušetrených 75 gramov a možno aj 20 percent príkonu, úplne brutálne zlepšenie.

Navyše ide aj o vyššiu kvalitu, nakoľko sa nepália a nederú uhlíky, nič tam neiskrí, a ešte aj tie šmejdové guličkové ložiská a nekalené osky vydržia viac ako klzné ložisko a 2,3mm oska toho plecháča.

Ja nemám skoro (:)) nič proti Neuovi, ale nemám ani dôvod ho sponzorovať.
Pri mojich 15 či 20 ampéroch odberu v polomaketách ktoré by uniesli aj dvakrát taký veľký a ťažký motor, alebo vo vetroníku pre radosť,, by mi bol americký sen jednoducho nanič.. aj keď v hoci aj malom vetroníku ktorý si to ale zaslúži, je Mega, to priznávam :) ..ale inak ano, chápem že sú modely kam sa viac hodí nejaký Neu.

Lubo to povedal dobre - ich podstatnou výhodou je cena. Nie kvalita ani nejaká odolnosť alebo hocičo vrátane starostlivosti o zákazníka, ani nič také... ale je to cena za FUNGUJÚCE riešenie, lebo ak to nefunguje tak to sú totiž len vyhodené prachy.
Lenže práve tam je ten pes zakopaný, že ono to funguje.
JMalik

#34 Příspěvek od JMalik »

m2 píše:Tu je ten 4-parametrovy model, ktory zahrna uz aj straty virivymi prudmi a mechanicke straty:
http://flbeagle.rchomepage.com/research ... ver_02.pdf

nikde ziadna vrtula... :D

DC rozhoduje o tom, ktory model a ako pouzije podla mnozstva a charakteru zadanych udajov a ich vzajomnej korelacie, MC pouziva 3-parametrovy model.

Ujasníme si začátek.
DC vypočítává tímto způsobem účinnosti na základě náhradního elektrického schema motoru.
Nemá k dispozici žádný naměřený parametr pro oblast výkonové charakteristiky. Plně spoléhá na parametrické hodnoty použitých materiálů motoru a celkový výsledek (vyřeší ho např. číňan, kerý nalepí na motor údaj s jiným kv - naprosto normální a běžná věc).
Je to asi tak, jako by jsi si dal ke mě na zkušebnu třífázový asynchroní motor a já jsem Ti dal jeho parametry spočítané z kruhového diagramu.
To je případ DC. Málo pravděpodobná skutečnost.
"Měřiči motorů" to ještě vylepší o ty vrtule.
m2
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od m2 »

JMalik píše:Málo pravděpodobná skutečnost.

V tom sa nezhodneme. Snáď len v tom, že je dosť pravdepodobná dezinterpretácia.

Neviem prečo, ale mne všetky merania sedia so skutočnosťou, dokonca podľa toho merania S.Neu boli už navrhnuté ďalšie pohony a potvrdili sa, dokonca mi Yuri poslal naspäť odpoveď, že parametre jeho pohonu (podotýkam, že u mňa merané pri max. 600W a ním prevádzkované pri 6kW (!) - úplne iné vrtule - u neho 20x13, u mňa pri meraní 13x11, u mňa 3s-7s, u neho pri 10s) presne sedia. Rovnako to presne sedí u mňa pri 8s, 18,5x12, 3kW...

Asi bude chyba niekde inde, nie v matematickom modeli.

Inak máš pravdu - kalkulačky to rátajú cez horšiu alebo lepšiu náhradnú schému motoru (resp. sústavy motor - regulátor - baterka) a konštanty buď zadávaš manuálne alebo si ich dorátajú samy z nameraných hodnôt. Dynamometer a kalorimeter sa nepoužíva.

Mimochodom PSPICE a podobné modelery fungujú tiež na základe náhradných modelov elektrických súčiastok a metódy uzlových napätí ... a funguju celkom spoľahlivo, dokonca sa masovo používajú - nevidím dôvod, prečo by to mao byť u motorov inak... :wink:
JMalik

#36 Příspěvek od JMalik »

m2 píše:
JMalik píše:Málo pravděpodobná skutečnost.

V tom sa nezhodneme. Snáď len v tom, že je dosť pravdepodobná dezinterpretácia.

Neviem prečo, ale mne všetky merania sedia so skutočnosťou, dokonca podľa toho merania S.Neu boli už navrhnuté ďalšie pohony a potvrdili sa, dokonca mi Yuri poslal naspäť odpoveď, že parametre jeho pohonu (podotýkam, že u mňa merané pri max. 600W a ním prevádzkované pri 6kW (!) - úplne iné vrtule - u neho 20x13, u mňa pri meraní 13x11, u mňa 3s-7s, u neho pri 10s) presne sedia. Rovnako to presne sedí u mňa pri 8s, 18,5x12, 3kW...

Asi bude chyba niekde inde, nie v matematickom modeli.

Inak máš pravdu - kalkulačky to rátajú cez náhradnú schému motoru a konštanty buď zadávaš manuálne alebo si ich dorátajú samy z nameraných hodnôt. Dynamometer a kalorimeter sa nepoužíva.

Mimochodom PSPICE a podobné modelery fungujú tiež na základe náhradných modelov elektrických súčiastok a metódy uzlových napätí ... a funguju celkom spoľahlivo, dokonca sa masovo používajú - nevidím dôvod, prečo by to mao byť u motorov inak... :wink:

Když už je o tom řeč, tak ten konkrétní výpočtářský model od Neu jsem zkusil použít. Napřed jsem dost dlouho hledal, kde se můžu dopouštět takových chyb. Potom o něm něco napsal (myslím, že i někam sem) i Graup15. Nepoužitelná věc.
Kdyby se chtělo někomu z měřičů motorů tomu pověnovat se zlomkem dosavadního úsilí a opustit ty domácí laboratoře (tam změřit skutečně jen statické tahy), tak by byl neskutečný přínos měnit motory v modelu, k nim měnit vrtule a změřit proud, napětí, otáčky, stoupavost a rychlost. Všechno by dnes už bylo realizovatelné, lehký problém je ta radarová pistole. Potom by mělo smysl to vlákno s tabulkami naměřených hodnot motorů (a vrtulí :wink: ).
(a Nakadah by měl radost, že ho nenutím stavět aerodynamický tunel :D )
m2
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od m2 »

JMalik píše:ten konkrétní výpočtářský model od Neu

nehovoril som o neucalcu, nemodeloval som v neucalcu. to je to, co hovorim o tej dezinterpetacii a nevhodnom pouziti.

to, co ocakavas od neucalcu ten SW nevie resp. tie implicitne hodnoty v nom treba upravit na hodnoty, ktore nie su dostupne. a kedze nevies co a ako, tak potom uplne zbytocne zovseobecnujes zavery.

este jedna vec - treaba uplne oddelit od seba model motora a model vrtule. prenasat problemy s pouzitymi modelmi vrtule (a aktualne dostupnymi parametrami vrtuli) na model motora a vyvodzovat z toho uzaver, ze modely motora su nepouzitelna vec, je demagogia.
m2
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od m2 »

Skúsim to jednoducho a pochopiteľne:

1.) ak vykonám kvalitné domáce merania motora (U, I, rpm - nič viac) v dostatočnom rozsahu správnych pracovných bodov a zadám ich do DriveCalcu, získam DOBRÝ model motora a DC použije svoju najpresnejšiu matematiku na výpočty.

2.) ak mám DOBRÝ model motora v DriveCalc-u, tak ak mi DriveCalc napíše, že pri 10V a 40A to bude točiť 10000rpm a prekúri to 100W na teplo, tak tomu môžem veriť.

3.) ak mi DC napíše, že tento prípad nastane presne s vrtuľou 10x6 Aeronaut na trámci 42mm, a že to bude ťahať dajmetomu 1kg, môžem tomu veriť iba za istých predpokladov, ktoré v praxi obvykle nebývajú splnené.

4.) Na základe 3.) nemôžem tvrdiť, že 1.) sa nedá a 2.) je nepoužiteľné.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od lubo1 »

coro píše:
lubo1 píše:...
Posledná varianta je DS 35/36/8. Ale pribudlo cca 70 gr váhy. Až bude trošku lietavo, tak to skúsim testnúť...

Pozerám... To myslíš Dualsky XM3536CA-8 do 700g Ultimate? Čím Ťa ten motor zaujal?

Zaujal tým, že leží v šufli nevyužitý a s APC E 10/5 aj 11/5 točí trošku viac ako VČ, POT aj TGY pri rozumnej účinnosti....... Problém je, že so 40A reglom a zadnou montážou váži 170 gr . 40A TGY regler váži 40 gr. Uvidíme......
S tým pohonom má Ulti už 750 gr
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od Doktor »

m2 píše:Skúsim to jednoducho a pochopiteľne:

1.) ak vykonám kvalitné domáce merania motora (U, I, rpm - nič viac) v dostatočnom rozsahu správnych pracovných bodov a zadám ich do DriveCalcu, získam DOBRÝ model motora a DC použije svoju najpresnejšiu matematiku na výpočty.

2.) ak mám DOBRÝ model motora v DriveCalc-u, tak ak mi DriveCalc napíše, že pri 10V a 40A to bude točiť 10000rpm a prekúri to 100W na teplo, tak tomu môžem veriť.

3.) ak mi DC napíše, že tento prípad nastane presne s vrtuľou 10x6 Aeronaut na trámci 42mm, a že to bude ťahať dajmetomu 1kg, môžem tomu veriť iba za istých predpokladov, ktoré v praxi obvykle nebývajú splnené.

Krásně jednoduše a celkově shrnutý smysl DC! :wink:
Katapult
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Katapult »

Budu potřebovat víc času.
1+1 jsou 2 tam to si srovnám (U+Ri*I0)/(2*Ri)

Vypadá to tak 150hodin/rok
Teď právě laboruju s SK 2100W instaluju ho to cessny 6,5 kg 2100mm.
A čtyři turnigy žluté budu valit do C 130 herkules 7,5 kg 2400mm.
Zatým to vypadá v poho.
JMalik

#42 Příspěvek od JMalik »

Katapult,
ve zkratce Ti zopakuji tu komunikaci:

JMalík napsal:
Kolik hodin ročně( přibližně) na každém z těch motorů nalétáš ?

Katapult napsal:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Kolik hodin?,netuším,ale celkem dost.Není to polétání na hodinku jednů za štrnást dní. :lol:

JMalík napsal:
Nemusíš tak řičet smíchy. Normálně to velmi přibližně odhadni a napiš kolik hodin má každý motor. (10,20,50,100?)

Katapult napsal:
Vypadá to tak 150hodin/rok

JMalík:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
A teď nám řekni ještě tu o Karkulce :lol: :lol: :lol:
JMalik

#43 Příspěvek od JMalik »

m2 píše:Skúsim to jednoducho a pochopiteľne:

1) Souhlasím, (o přesnosti matematiky DC už byla řeč o vrtulích taky).

2) Souhlasím (podmínkou je to - DOBRÝ)

3) No, s tím souhlasím naprosto bez výhrad (hlavně s částí: ".... v praxi obvykle nebývajú splnené.)

Protože výsledkem by měl být závěr přibližně dle bodu 3), budu přistupovat dost opatrně k výsledkům na kterých se bod 3) zakládá.
Katapult
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od Katapult »

Karkulku sem tu nikde neviděl......... :lol: :lol: :lol: :lol:
JMalik

#45 Příspěvek od JMalik »

Katapult píše:Karkulku sem tu nikde neviděl......... :lol: :lol: :lol: :lol:

Podívej se, mám dost přesnou představu o tom, kolik se dá udělat ročně seskoků padákem v reprezentaci, v SVS, amatérsky v aeroklubu, kolik se dá nalétat hodin za rok v letadle ( pokud to nemáš jako zaměstnání) i kolik se dá nalétat ročně hodin s modely.
Takže takhle beru Tvůj udávaný počet hodin.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“