Raketové motory pre letecké modely

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
DaggyMAC

Raketové motory pre letecké modely

#1 Příspěvek od DaggyMAC »

Ešte z čias, keď som bol malý a chodievali sme na modelársky krúžok v centre voľného času, stavali sme si modely rakiet pre maličké raketové motory ros. Potom prišiel hit v podobe leteckých modelov na raketový pohon.
Obrázek

Tak ma napadlo, lieta niekto s RC modelom na raketový pohon? Zbastliť nejakú Bell X-1 z depronu a vložiť tam raketový pohon, vystreliť to do vzduchu a doplachtiť na zem, to by bolo. Česká firma Rapier vyrába raketové motorčeky pre modely lietadiel.
http://rapier.cz/lettrysk.htm
Poznáte niekto, kde sa dá podobný motorček kúpiť?
Kerberos
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Kerberos »

DAF
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od DAF »

Ahoy, ještě jsem to nevyzkoušel v praxi, ale Rapíra L-3 jsem dal na tohle: http://www.rcalbum.com/index.php?action ... e=&id=2442 . Doufám, že se mi na jaře podaří to vyzkoušet v praxi. Firma měla dělat ještě motory L-4. které byly nejsilnější, ale kouknul jsem na jejich stránky (viz příspěvek shora) a nic takového tam už nemají :( . Tak jen doufám, že trojka bude stačit.
Hitec Aurora 9X
madman
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od madman »

Také jsem uvažoval o stavbě něčeho takového - bylo by to celkem levné a sand by to i hezky létalo a třeba mělo i nějaký ten zvuk při startu =). Já bych spíš než o Bell X1 uvažol o některém z německých válečných raketových strojů, jako třeba ME Komet, ten by mohl být zajímavější. Kdyby jsi měl tu trpělivost, mohl by jsi udělat něco jako hybridní model - tak jako se Komet někdy předělává na vrtulku, kterou opravdu v reále měl na předku, tak by jsi ho mohl postavit s oběma motory. Mohl by jsi tak vydržet létat celkem dlouho - na startu ušteříš baterii použitím raketového pohonu a pak poklidně letíš na vrtulku =). Ale to je jenom vize.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od DAF »

Proč vize? Sověti v průběhu WW II zkoušeli mnoho typů vrtulových stíhaček vybavených raketovým motorem v ocase. Nijak zvlášť to nechodilo, ale vzhledem k počtu zkoušených typů by byl výběr velký.
Hitec Aurora 9X
Dolfa
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Dolfa »

Tak vás zdravím .
Co se týká motorů , dají se vyrobit i doma .
Pro inspiravi mrkněte na naše stránky .
Je tam i samokřídlo na rádio , ale musíte trochu šňupat .
Už si nepamatuju kde to tam je .
www.bobr.hostuju.cz
A bacha na úrazy. Je třeba to dělat zodpovědně a s rozumem.
rbiciste
Kontaktovat uživatele:

Re: Raketové motory pre letecké modely

#7 Příspěvek od rbiciste »

DaggyMAC píše:Tak ma napadlo, lieta niekto s RC modelom na raketový pohon? Zbastliť nejakú Bell X-1 z depronu a vložiť tam raketový pohon, vystreliť to do vzduchu a doplachtiť na zem, to by bolo. Česká firma Rapier vyrába raketové motorčeky pre modely lietadiel.
http://rapier.cz/lettrysk.htm
Poznáte niekto, kde sa dá podobný motorček kúpiť?

Koupit se dá přímo u pana Zigmunda. Stačí napsat email. Já velmi pomalu bastlím FIAT G.91-R. Prozatím mám téměř hotovo v kostře a potažené křídlo a ocasní plochy. Vždycky když si chci odpočinout od větších letadel, tak to vytáhnu.
Jinak o Rapierech je sekce na minimakety.cz.
Hodně štěstí,
Radovan
Bizon
Bydliště: Jižní Morava(Veseli n. M.); Praha 10 (Chodov-Kunratice)

#8 Příspěvek od Bizon »

Dolfa píše:Tak vás zdravím .
www.bobr.hostuju.cz

Ty stránky nejsou dostupné už nějakou dobu! Osobně mně to štve, protože dělám rakety taky, a protože jsu oproti vám pozadu tak jsem se tam vždycky inspiroval...
madman
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od madman »

Co se týče té vize, myslel jsem to na modelu, to že to bylo použito na letadlech znám - Fireball, Neptun, ... Ale neznám žádný model letadla, který by kombinoval raketový a elektrický motor, který tady tak podle velikosti připadá v úvahu =). Zajímalo by mě, jestli by to šlo, řekl bych že by byl docela problém s těžištěm, v kombinaci s měnícím se místem působení taheu - přesně to co řešili na fireballu - když běžel na hvězdicák zavile se klopil čumákem k nebi a když přepnuli na proudový, čumák se hned zabořil k zemi... Myslím že na modelu by to bylo celkem náročné nějak vytvořit.
DaggyMAC

#10 Příspěvek od DaggyMAC »

Tie motorčeky pre modely lietadiel majú dlhšiu dobu horenia a tým aj slabší spätný ráz, čiže menší ťah ako motorčeky pre rakety. Napriek menšiemu ťahu sú vhodnejšie pre lietadlá, pretože pri 15s horení dosiahne model cca 100m výšky. Ja však chcem RC model, čo rapídne zvýši jeho váhu.

DAF má pravdu, že ak by boli k dispozícii L4, utiahli by väčší model, ale stále to nestačí na RC model. Predpokladám použitie 4xAAA prijímačoviek (lipolkám sa chcem vyhnúť kvôli bezpečnosti), dve 9g servá, 3,5g prijímač a cca 100-200g model. Model by nemal presiahnuť 300g. Aký motorček má taký ťah?

Madman - vrtuľka mi príde zbytočná a pridávať motor, regulátor a batérie je iba zvyšovanie váhy a nutnosť použiť väčší raketový motor. Čo sa týka umiestnenia motora, máš pravdu. Taký HE-162 by bol ideálny, pretože motorček by bol v ťažisku, pričom pri Bell X-1 by bol problém s ťažiskom ak by bol motor vzadu, pretože by bol rozdiel medzi plným a vyhoreným motorom a posúvalo by sa ťažisko. Dalo by sa umiestniť motorové lože uprostred modelu v trupe X-1 ale nedusil by sa motor nesprávne zvoleným priemerom odvodnej rúry spalín?
Dolfa
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Dolfa »

Bizon píše:
www.bobr.hostuju.cz

Ty stránky nejsou dostupné už nějakou dobu! Osobně mně to štve, protože dělám rakety taky, a protože jsu oproti vám pozadu tak jsem se tam vždycky inspiroval...

Ty stránky fungují , asi je problém u tebe .
geo
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od geo »

Ahoj kluci, jako malej jsem dostal od strejdy házedlo s raketovým motorem. Byl to hlinikový hrníček (možná jiný kov ), dno s tryskou, dávaly se dovnitř tablety plus vycpávky z nějakýho azbestu a palník. Celé to drželo pohromadě přes ocelové pero a motor v kleštině na trupu. Už ani nevím jak a kde skončil, jen vím, že to fungovalo - je to asi 35 - 40 let. Myslím že to mělo označení S a číslo ( já měl asi S3 ). Vyrábí to ještě někdo nebo má to z vás někdo? Už asi nebudou ani tablety. Jak jsem koukal na ty papírový jednorázovky, tak budou asi lepší. Tohle byla jen nostalgie, jak to tady čtu, tak má chabá paměť vyhlodala vzpomínku :oops: Vrstevníci pochopí, mladí prominou - snad :lol:
geo
madman
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od madman »

Při umístění toho raketového motorku doprostřed modelu bych se docela bál - nejenom dušení kvůli splodinám, ale i ohřevu modelu na zbatečně vysokou teplotu (nemohl by jsi pak při stavbě použít žádný polystyrén nebo něco takového) - jedině že by jsi provrtal na přídi dirky, které by dodávali motoru kyslík, odváděli spaliny a zároveň trochu chladily. V tom je úplně ideální německá V1, kterou právě někdo staví na elektrodmychadlo v sekci stavebnice. Ale to je zase původně už proudový stroj, takže co se týče efektu by to nebylo ono.
DaggyMAC

#14 Příspěvek od DaggyMAC »

www.bobr.hostuju.cz

To video je tu:
http://www.youtube.com/watch?v=FvKoboVqJDc
Presne niečo takéto by som chcel. Aký tam bol motorček? Aký mal ťah? Koľko vážil model?

K téme X-1. Tu sú krásne videjká ešte krajších X-1:
http://www.youtube.com/watch?v=E5vHWfj6xVg
http://www.youtube.com/watch?v=dr9oOUyeh9E
http://www.youtube.com/watch?v=_MDC8yG4k0E

Nechcem ho vynášať na lietadlách ako na týchto videách, ale spraviť takú gumicukovú rampu a vystreliť ho gumicukom do vzduchu za hluku raketového motorčeka bude stúpať ďalej a potom pristátie klasickým klzom.
madman
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od madman »

Hezke, proč ne =). Tím předpokládám že odbouráš nutnost zařízení, které zažehne raketu za letu, jak předpokládám. Ostatně ani mě nenapadá čím se to vlastně za letu zežehne. Zapalovač na dálkové ovádání? To asi ne...
Odpovědět

Zpět na „Dílna“